MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το παρασκήνιο της διαδοχής: Ο Βασίλειος έγειρε την πλάστιγγα υπέρ Πάφου, ρήξη Νικηφόρου-Hσαΐα

Advertisement

Sponsored by exness

O Mητροπολίτης Πάφου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ιεράρχης που θα εκλεγεί στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη από την πλειοψηφία των συνοδικών, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, θα του επιτρέψει εκλογή ίσως και από τον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας.

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times, τα πράγματα φαίνεται να πήραν την πορεία τους στη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι Μητροπολίτες Αμμοχώστου, Κύκκου και Ταμασού, με φόντο την εκλογική  αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος ξεκαθάρισε στους Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού ότι θα ταχθεί υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου. Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολούθησε και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, όταν ενημερώθηκε ότι ο πνευματικός του πατέρας, Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας θα στηρίξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού.

Advertisement

Η στήριξη που εξασφάλισε ο Πάφου από τους δύο ιεράρχες, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, γιατί του επιτρέπει να αυξήσει ουσιαστικά τα ερείσματά του και να πλησιάσει τον καθοριστικό αριθμό των μισών και πλέον ψήφων από τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα, με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων, φαίνεται να έχει στο χέρι δέκα ψήφους: Tη δική του, των Μητροπολιτών Αμμμοχώστου Βασίλειου, Κιτίου Νεκτάριου, Τριμυθούντος Βαρνάβα και Ταμασού Ησαΐα καθώς και των Επισκόπων Μεσαορίας Γρηγόριου, Χύτρων Λεόντιου, Αρσινόης Παγκράτιου και Καρπασίας Χριστοφόρου. Επίσης, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τελικώς και την υποστήριξη του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος δήλωσε ότι η ψήφος του δεν είναι δεδομένη αλλά οι πληροφορίες τον φέρουν να στηρίζει τον Πάφου.

Πέντε ο Αθανάσιος

Σε περίπτωση που όλα τα πιο πάνω επιβεβαιωθούν στην αυριανή σύνοδο, τότε η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού θα μειοψηφίσει με πέντε ψήφους: Τη δική του, του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου και των επισκόπων, Λήδρας Επιφάνιου, Αμαθούντας Νικόλαου και Νεαπόλεως Πορφύριου. Πάντως η δημόσια στήριξη που εξασφάλισε από τον Κύκκου προκάλεσε αίσθηση λόγω των διαφορών που είχαν κατά καιρούς. Οι δύο ιεράρχες είχαν αναμετρηθεί στις αρχιεπισκοπικές του 2006 και εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους αλλά την τελευταία στιγμή ο Νικηφόρος συνασπίστηκε με τον τότε Μητροπολίτη Πάφου, Χρυσόστομο, ο οποίος τελικώς εξελέγη Αρχιεπίσκοπος. Η στήριξη του Κύκκου προς τον Λεμεσού ουσιαστικά αφαιρεί από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, κάθε ελπίδα για να περάσει στην επόμενη φάση, αφού σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, πέραν της δικής του ψήφου δεν διαθέτει άλλη. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που τον ώθησε να ταχθεί υπέρ του φερόμενου ως φαβορί για εκλογή, Μητροπολίτη Πάφου.

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται, απομένει να ξεκαθαρίσει η επιλογή του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου, αλλά όποια και να είναι η απόφασή του, δεν ανατρέπεται το υφιστάμενο ισοζύγιο δυνάμεων, που φαίνεται να οδηγεί σαφώς σε ανάδειξη του Πάφου στο αξίωμα του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ενδεχομένως και από τον πρώτο γύρο.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να είναι υποψήφιος για τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Πάφου, ο οποίος θα κενωθεί στην περίπτωση ανάδειξης του Γεώργιου στο αρχιεπισκοπικό αξίωμα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network