MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

BINTEO: Ξεχασμένοι αισθάνονται καταστηματάρχες της Λήδρας. Ανέμενε συγχαρητήρια αντί κριτικής ο Δήμος

Advertisement

Sponsored by exness

Έντονα ενοχλημένοι δηλώνουν καταστηματάρχες της παλιάς Λευκωσίας από τον Δήμο και το κράτος – Ζητούν εξηγήσεις για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό σε άλλα εμπορικά σημεία και όχι στην Λήδρας και φωνάζουν ότι αισθάνονται παραμελημένοι – Καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό και έξοδα χιλιάδων για στολισμούς – Απαντά ο Δήμος Λευκωσίας – «Δόθηκαν κίνητρα και έγιναν έργα εκατομμυρίων… Κάποιος θα ανέμενε συγχαρητήρια αντί κριτικής»

Έντονη δυσαρέσκεια, θυμό και απελπισία εκφράζει πλειονότητα καταστηματαρχών της οδού Λήδρας και της παλιάς Λευκωσίας για την κατάσταση στην οποία έχει αφεθεί η περιοχή, καθώς όπως αναφέρουν αισθάνονται παραμελημένοι από τις αρμόδιες αρχές και τον Δήμο, με αποτέλεσμα μία μετά την άλλη επιχείρηση να κλείνει. Αρκετές από τις επιχειρήσεις που έμειναν ανοιχτές, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον οικονομικά.

Advertisement

Όπως καταγγέλλει στη Cyprus Times ο εκπρόσωπος των οργανωμένων καταστηματαρχών της περιοχής Αντώνης Κουπαρής (μιλώντας όπως είπε, εκ μέρους πέραν των 250 επιχειρηματιών των πεζόδρομων της παλιάς Λευκωσίας) εκτός του ότι βρίσκονται ξανά εκτός πλάνων για τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς σε αντίθεση με άλλες εμπορικές περιοχές, επηρεάζονται σημαντικά από πλανόδιους που αδειοδοτήθηκαν στην Λαϊκή Γειτονιά για την περίοδο των Χριστουγέννων. Εξήγησε ότι, ενώ θα έπρεπε να έπαιρναν άδειες για συγκεκριμένα προϊόντα χριστουγεννιάτικα εντούτοις διατηρούν καφεστιατόρια και άλλα σημεία πώλησης ποτών κάτι που επηρεάζει άλλους καταστηματάρχες της Λήδρας.

«Και φέτος δεν θα έχουμε Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο πάμε από το κακό στο χειρότερο κι εκεί που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι φτάσαμε στον πάτο, ο Δήμος Λευκωσίας μας αποδεικνύει κάθε φορά ότι μπορούμε και χειρότερα. Ούτε ένας ενδιαφέρεται για την περιοχή μας, για τους πεζόδρομους του ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της Λευκωσίας. Τα πρόσωπα των Δημοτικών Σύμβουλων τα έχουμε ξεχάσει. Ας μας άφηνε ο Δήμαρχος να ξεχάσουμε και το δικό του, αντί να βγαίνει στα κανάλια και τα ΜΜΕ καθημερινά για να παινεύεται για τα έργα εκατομμυρίων που τάχα έκανε στη Λευκωσία. Έχει πνίξει τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της περιοχής μας. Πνιγόμαστε στα σκουπίδια, τη βρωμιά και τη δυσωδία. Ναρκομανείς, αλκοολικοί, κλέφτες και κάθε λογής επαίτες μας ταλαιπωρούν. Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν ακούνε τις εισηγήσεις μας, ούτε αναγνωρίζουν την απόγνωση μας. Έχουν καταστρέψει, συνειδητά, το Ιστορικό Κέντρο της Λευκωσίας μας. Κατάστρεψαν τα όνειρα μας και διέλυσαν κάθε ελπίδα, έκλεισαν μαγαζιά και «επιτέθηκαν» με τον αισχρότερο τρόπο στις οικογένειες μας» τονίζει.

Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες φωνάζουν και για τον στολισμό, αλλά και για θέματα καθαριότητας. «Για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Λαϊκής Γειτονιάς δόθηκαν περίπου €60000 από την Κυβέρνηση. Ο Δήμος πήρε ακόμα €30000 από τα ενοίκια αυτών που θα στεγαστούν προσωρινά (€1500 ανά άτομο/επιχείρηση). Παρά ταύτα, ο στολισμός και η οργάνωση της Λαϊκής Γειτονιάς δεν φαίνεται να στοίχισε €90000. Μάλλον πιο κοντά στις €5000. Μάλιστα υπενθυμίζουμε το Δήμο ότι η Λαϊκή Γειτονιά δεν είναι μόνον η οδός Αριστοκύπρου. Γενικά ολόκληρη η περιοχή των πεζόδρομων είναι ξεχασμένη. Ούτε Χριστουγεννιάτικο στολισμό έχουμε, ούτε καθαριότητα, ούτε τίποτε. Τί γιορτάζουμε; Και τι λόγο έχουμε να γιορτάσουμε; Ολόχρονα μας πολεμούν και τώρα δεν εμφανίζονται ούτε για να μας πουν «Καλά Χριστούγεννα» και «καλή χρονιά». Διότι ο νέος χρόνος κάθε άλλο από καλά θα μας βρει. Όπως μας βρίσκει κάθε χρόνος. Και κάθε χρόνο είμαστε λιγότεροι. Κλείνουν τα μαγαζιά τους φίλοι και γείτονες. Φεύγουν κάτοικοι της γειτονιάς μας που δεν αντέχουν άλλο. Η απελπισία μας δεν περιγράφεται. Μπορούμε μόνο να δώσουμε στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο την ευχή ο νέος χρόνος τους να είναι όσο καλός θα είναι ο δικός μας» λέει ο κ.Κουπαρής.

Δείτε όσα δήλωσαν στην Cyprus Times καταστηματάρχες της παλιάς Λευκωσίας:

Δίνει απαντήσεις ο Δήμος Λευκωσίας – «Δόθηκαν κίνητρα και έγιναν έργα εκατομμυρίων»

Αναλυτικά πως απαντά ο Δήμος Λευκωσίας στις φωνές ομάδας καταστηματαρχών:

Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι κάποια υποστατικά στους πεζόδρομους παραμένουν άδεια. Αυτό το φαινόμενο είναι παγκύπριο και περισσότερο έχει να κάνει με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών λόγω αυξημένου πληθωρισμού, ή και των ψηλών ενοικίων.

Η μερίδα καταστηματαρχών που καταγγέλλει το Δήμο μάλλον έχει ξεχάσει γι’ αυτό να υπενθυμίσω ότι πρώτος ο Δήμος πρόσφερε κατ’ επανάληψη και σε διάφορες περιόδους κίνητρα για τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στους πεζόδρομους για παράδειγμα μέσω του de minimis (2009-2013) και την αναστολή εξαγοράς χώρων στάθμευσης (2013 -2014).

Επίσης το 2015 – 2016 ο Δήμος προχώρησε σε παρουσίαση έργων ανακαίνισης και αναβάθμισης των πεζοδρόμων με στόχο τη μείωση του κινδύνου από πλημμύρες. Το έργο ακυρώθηκε μετά από σοβαρές ενστάσεις της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών για επηρεασμό των επιχειρήσεων από τα κατασκευαστικά έργα. Ο Δήμος σεβάστηκε αυτή την απόφαση, παρά την έντονη άποψη για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των πεζοδρόμων.

Επιπρόσθετα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αισθήματος ανασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών διεκδικήσαμε και πετύχαμε να λειτουργήσει ο Αστυνομικός Σταθμός Λήδρας κάτι που θέλουμε να πιστεύουμε έχει πραγματικά βοηθήσει την επισκεψιμότητα.

Ο Δήμος ούτε και σήμερα παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά διεκδίκησε και πάλι με επιτυχία κονδύλι της τάξεως των 10 εκ. ευρώ για ανακαίνιση των πεζοδρόμων. Το έργο παρουσιάστηκε με επιτυχία στους καταστηματάρχες και στους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και γι’ αυτό μας ξαφνιάζει όταν γίνονται αναφορές για παραμελημένους πεζόδρομους. Το έργο αναμένεται να αρχίσει τέλος του 2025, αρχές του 2026. Και αυτό διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της οδού Τρικούπη με κόστος 4.6 εκ. ευρώ και θα ακολουθήσει η ανάπλαση της οδού Παλαιολόγου με κόστος 6.5 εκ. ευρώ. Σας αναφέραμε μόλις στις τελευταίες δύο γραμμές έργα της τάξης πέραν των 20 εκ. ευρώ!

Αναφορικά με τα θέματα καθαριότητας και καλής εικόνας της πόλης, ο Δήμος εφαρμόζει σειρά μέτρων με στόχο την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, όπως η αυξημένη συχνότητα συλλογής σκυβάλων, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, τα σκύβαλα συλλέγονται σε όλη την Εντός των Τειχών πόλη καθημερινά, ενώ στους πεζόδρομους και άλλα σημεία με αυξημένη επισκεψιμότητα, η αποκομιδή γίνεται δύο ή και τρεις φορές την ημέρα.

Ταυτόχρονα, λόγω της αυξημένης παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και αδυναμίας προσωρινής αποθήκευσης σε κάδους, εφαρμόζεται καθημερινή συλλογή του ρεύματος του χαρτιού. Η αλήθεια είναι ότι θα βοηθούσε την υπηρεσία του Δήμου αλλά και την εικόνα της πόλης εάν υπήρχε καλύτερη συμμόρφωση από τις επιχειρήσεις στο ωράριο αποκομιδής. Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη πειθαρχία.

«Κάποιος θα ανέμενε συγχαρητήρια αντί κριτικής»

Το χριστουγεννιάτικο χωριό (κόστους €70000) σε συνδυασμό με την Παραμυθούπολη με κόστος για το  Δήμο, περίπου €50.000, έχουν λειτουργήσει στο συγκεκριμένο σημείο, στην είσοδο των πεζόδρομων, για να προσελκύσουν επισκέπτες στην εντός των τειχών πόλη.  Ο συνδυασμός των δύο είναι η πιο μεγάλη επένδυση του δήμου αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες με κύριους αποδέκτες των ωφελημάτων ευχόμαστε τους καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης και καταστημάτων στους πεζόδρομους.

Φυσικά έχουμε διοργανώσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων στους πεζόδρομους. Εδώ να αναφέρουμε ότι διοργανώνουμε κοινές εκδηλώσεις με το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας στις 26 Δεκεμβρίου και 14 Ιανουαρίου.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό εντάσσεται στο σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού που αφορά τα χριστουγεννιάτικα χωριά ανά το παγκύπριο και γίνεται με μέγα χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ήταν μεγάλη επιτυχία του Δήμου μας που καταφέραμε να συμπεριληφθεί και η εντός των τειχών πόλη. Κάποιος θα ανέμενε συγχαρητήρια αντί κριτικής!

H αναζωογόνηση της Λαϊκής Γειτονιάς ήταν πάγιο αίτημα θα έλεγα όσων εργάζονται, επισκέπτονται ή διαμένουν στην εντός των τειχών πόλη, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων των πεζοδρόμων και της συγκεκριμένης ομάδας καταστηματαρχών. Όπως ήδη γνωρίζετε ο Δήμος προχώρησε σε ανακαίνιση του χώρου με επένδυση  €800.000.

Γενικά, πάντοτε θα μπορούσε ο στολισμός και ο φωτισμός γενικότερα να ήταν πιο πλούσιος, εάν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Ωστόσο, δώσαμε έμφαση και σε άλλες περιοχές κοντά στην Πράσινη Γραμμή όπως για παράδειγμα η οδός Ερμού και ο κόμβος του Bata.

Θα θυμάστε ότι ανέκαθεν στο χώρο της Λαϊκής Γειτονιάς δραστηριοποιούνταν χώροι εστίασης π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ κ.ά. είδους εμπορικά καταστήματα.

Σήμερα το χριστουγεννιάτικο χωριό φιλοξενεί πολλά καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα, σούπες αλλά και μπέργκερ.

Επίσης θα θυμάστε ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πάντοτε δίδονταν άδειες πλανοδιοπώλησης είτε στους πεζόδρομους, είτε σε χριστουγεννιάτικα χωριά  π.χ. (Λεωφόρος Μακαρίου).

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network