MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

28χρονος καταδύθηκε στα 60 μέτρα κι έπαθε την νόσο των δυτών. Στη CT ο ιατρός Σάββας Σαβουλάς

Advertisement

Sponsored by exness

Σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες 28χρονος δύτης – Παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των δυτών κατά την διάρκεια κατάδυσης του σε θάλασσα του Παραλιμνίου

Advertisement

Ο νεαρός δύτης παραβίασε τους όρους για την ασφαλή κατάδυση με αποτέλεσμα να παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου των δυτών. Όπως μας αναφέρθηκε, αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου αλλά λόγω του ότι ο θάλαμος αποσυμπίεσης ήταν κλειστός όπως επισης και αυτός της Λεμεσού και της Πάφου, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θάλαμο της Λεμεσού.

Ο ιατρός του 28χρονου αλλοδαπού δύτη, Σάββας Σαβουλάς μιλώντας στη Cyprus Times ανέφερε πως ο 28χρονος προχώρησε σε κατάδυση τρεις διαδοχικές φορές σε μια ημέρα σε μεγάλο βάθος.

Ο δύτης σύμφωνα με τον γιατρό καταδύθηκε σε βάθος 60 μέτρων με αποτέλεσμα να παρουσιάσει πόνο στον αριστερό χέρι, ωμό και αγκώνα ενώ μούδιαζε. Ο νεαρός εισήλθε από προχθές στον θάλαμο αποσυμπίεσης για θεραπεία. Σύμφωνα με τον κ. Σαβουλά, έλαβε χθες εξιτήριο ωστόσο βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση για τυχόν υποτροπιασμό του.

Τι είναι η νόσος των δυτών 

Η νόσος των δυτών είναι μια μόνιμη απειλή για αυτούς που ασχολούνται με τις καταδύσεις είτε για επαγγελματικούς λόγους , είτε για διασκέδαση. Ιδιαίτερα οι ερασιτέχνες δύτες εκτίθονται στον κίνδυνο της νόσου από αμέλει αλλά και από άγνοια.

Η νόσος των δυτών αφορά στην δημιουργία φυσαλίδων αζώτου, κατά την ανάδυση. Αυτό συμβαίνει γιατί το άζωτο όταν βρεθεί από συνθήκες υψηλής πίεσης στον βυθό, σε συνθήκες χαμηλής πίεσης στην επιφάνεια, δεν προλαβαίνει να διαλυθεί στο αίμα του δύτη και δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα. Οι φυσαλίδες αυτές μπορούν και φράζουν τα μικρότερα αγγεία του οργανισμού και ανάλογα το μέρος της βλάβης και του μεγέθους αυτής εμφανίζονται και ανάλογες εικόνες. Φυσαλίδες σχηματίζονται επίσης και μέσα στους ιστούς, υπάρχουν δηλαδή και μέσα αλλά και έξω από τα αγγεία.

Oι προδιαθεσικοί παράγοντες για των σχηματισμό των φυσαλίδων είναι:

Η έντονη σωματική άσκηση στον βυθό, διότι βοηθά την απορρόφηση από τους ιστούς πολύ μεγαλύτερης ποσότητας αζώτου, που στη συνέχεια δημιουργεί περισσότερες φυσαλίδες κατά την ανάδυση.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι αν υπάρχει κάποιο πρόσφατο τραύμα  αυξάνεται η απορρόφηση αζώτου από την περιοχή του τραύματος , λόγω αλλαγής της αιματικής ροής στη περιοχή και άρα την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου στο σημείο αυτό.

Η κατάδυση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι προδιαθεσικός παράγοντας εκδήλωσης της νόσου.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο των δυτών, ιδιαίτερα εάν ο παχύσαρκος κάνει κατάδυση μεγάλης διάρκεια, διότι το λίπος έχει την ικανότητα να απορροφάει άζωτο σε μεγάλες ποσότητες, σε μεγάλη όμως διάρκεια λόγω της φτωχής του αιμάτωσης.

Η αυξημένη ποσότητα του CO2 στον εισπνεόμενο αέρα αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου.

Επίσης η προχωρημένη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής για λόγους που δεν έχουν διευκρινισθεί σαφώς.

Η αφυδάτωση αποτελεί επιβαρυντικό παράγωντα.

Η λήψη αλκοόλ αναφέρεται από τη βιβλιογραφία ότι αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου

Κάθε ενόχλημα που ακολουθεί μετά την ανάδυση θα πρέπει να θεωρείται νόσος των δυτών, μέχρι να αποδιχθεί το αντίθετο. Τα συμπτώματα της νόσου διακρίνονται συνήθως σε τύπου 1 και τύπου 2.:

Τύπος 1: μόνο πόνος

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται στις σχετικά ήπιες μορφές της νόσου και περιλαμβάνει:

Πόνος στα άκρα

Εκδηλώσεις στο λεμφικό σύστημα.

Δερματική νόσο των δυτών.

Τύπος 2: σοβαρά συμπτώματα

Πνευμονική μορφή

Νευρολογική μορφή

Σοκ

Πόνος στη κοιλιά, οσφύ ή στήθος

Έντονη κόπωση

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network