MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανθρωποκεντρική η Κυβέρνηση στα εργασιακά, λέει ο Υπ. Εργασίας στη συνδιάσκεψη ΔΕΟΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Ανθρωποκεντρική η Κυβέρνηση στα εργασιακά, λέει ο Υπ. Εργασίας – Όσα είπε στη συνδιάσκεψη ΔΕΟΚ

Στο επίκεντρο της Κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας βρίσκεται ο άνθρωπος, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Advertisement

Μιλώντας στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ, ο κ. Παναγιώτου μίλησε εκτενώς για το θέμα της ανανέωσης του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό και της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βρεθούν οι συναινετικές λύσεις στα δύο πιο πάνω θέματα. Ανακοίνωσε, επίσης, νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ορθοστασίας στην εργασία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου έκανε μια πλήρη ανάλυση των ενεργειών και των επιδιώξεων της συντεχνίας πάνω σε όλα τα ζητήματα που έχουν ενώπιον τους οι εργαζόμενοι.

Ο Υπουργός στη δική του ομιλία είπε πως είναι κοινά αποδεκτό ότι η οικονομία πρέπει να πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει κανένας να ξεχνά ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και η Κυβέρνηση είναι ανθρωποκεντρική και στην ευημερία των ανθρώπων πρέπει να καταλήγουν όλες οι προσπάθειες.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως τα τελευταία 15 χρόνια μέσα από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις και κατανοήσαμε πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ολιστικά και πως για κάθε μας απόφαση πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ μακριά».

Σημείωσε πως παρόλες τις προκλήσεις και δυσκολίες που όλοι καθημερινά αντιλαμβάνονται πόσο μας επηρεάζουν, «μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, λόγω των θετικών οικονομικών προοπτικών της χώρας μας και λόγω της ξεκάθαρης θέλησης για βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίοι οι εργαζόμενοι εργάζονται και οι απολαβές και τα δικαιώματα τους διαμορφώνονται».

Είπε πως μέσα στους προηγούμενους μήνες μαζί και με την ηγεσία της ΔΕΟΚ είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να διαπραγματευτούν καθώς και να ξεκινήσουν συζητήσεις που φαίνονταν δύσκολο να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που να είναι προϊόν συναίνεσης. «Όμως όσες φορές χρειάστηκε να το προσπαθήσουμε τα καταφέραμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε», είπε και σημείωσε πως αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα στελέχη της ΔΕΟΚ είναι συνετά σε θέσεις και σε διεκδικήσεις και μπορούν να τεκμηριώσουν γιατί μια θέση που εκφράζουν είναι σωστή και προς το συμφέρον όλων.

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποχώρηση του Προέδρου της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου από την ηγεσία της συντεχνίας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία που θα αναλάβει εκφράζοντας τη βεβαιότητα για μια καλή συνεργασία στο μέλλον.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ανανέωσης του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας πως υπάρχουν προσδοκίες από την κοινωνία στις οποίες θα ανταποκριθούν, καθώς και συγκεκριμένες δυνατότητες της οικονομίας τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

«Είμαι σίγουρος ότι παρόλο που θα υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις και αναλύσεις, μέσα από νηφαλιότητα και μεθοδικότητα, θα καταφέρουμε και σε αυτή την περίπτωση, να αντιληφθούμε ότι το βήμα που μπορεί υπό τις περιστάσεις να γίνει είναι σημαντικό και μέσα από την ολιστική ανάλυση των δεδομένων να προσεγγίσουμε αυτή τη συζήτηση με ένα τρόπο εποικοδομητικό», είπε.

Ο κ. Παναγιώτου είπε στη συνέχεια πως μια μετά από μια δεκαετία που αποφασίστηκε η αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια πρόταση ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας και ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές, για μια διαφοροποίηση που θα είναι επωφελής για χιλιάδες συνταξιούχους που επηρεάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και για πολλούς που θα επηρεαστούν στο μέλλον.

Σημείωσε πως είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση για όλους. Εχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένα δεδομένα και περιθώρια τα οποία δεν καθορίζονται προσωπικά από κανένα αλλά από τους ίδιους τους αριθμούς.

Για το ΤΚΑ υπάρχουν όρια και η δυνατότητα για το τι ισχύει αλλά και η ανάγκη για τη βιωσιμότητα του, η οποία δεν αφορά μόνο εμάς και τα παιδιά μας αλλά και για εκείνους που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί. «Είμαι σίγουρος πως και για αυτό το ζήτημα θα καταφέρουμε μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να καταλήξουμε σε κοινές προσεγγίσεις», είπε.

Καταληκτικά, ο κ. Παναγιώτου ανακοίνωσε μέσα από το βήμα της συνδιάσκεψης την απόφαση που πήρε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενέκρινε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ζητήματος της ορθοστασίας στην εργασία ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να μην υπόκεινται σε παρατεταμένη και αδιάκριτη ορθοστασία χωρίς τη δυνατότητα της ανάπαυσης με τρόπο που έπρεπε να ήταν αυτονόητος.

Με την παροχή των κατάλληλων καθισμάτων ή τον προγραμματισμό των ανάλογων διαλειμμάτων να μπορούν οι εργαζόμενοι να προστατεύονται και από αυτή τη διάσταση, ανέφερε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε αρχικά πως σημαντικά εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα όπως η αποκατάσταση της ΑΤΑ, η καταπολέμηση της ακρίβειας, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και η νέα στρατηγική για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού βρίσκονται ξανά στην ατζέντα της συνέλευσης, σημειώνοντας ότι η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη και η αλλαγή διακυβέρνησης δημιούργησαν προσδοκίες για αλλαγή προτύπου στον τομέα της εργατικής και κοινωνικής πολιτικής.

Ανέφερε πως ο νέος Υπουργός Εργασίας έδωσε θετικά δείγματα γραφής για σημαντικά θέματα που απασχολούν το εργατικό κίνημα, όπως στα ζητήματα της αποκατάστασης του θεσμού της ΑΤΑ, της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και της νομοθεσίας για την τηλεργασία. Εξέφρασε επίσης την άποψη και θέση ότι απαιτείται ριζοσπαστική στροφή τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό μοντέλο προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο κ. Αναστασίου είπε πως χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική με δέσμη μέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις και ανέφερε πως το συνολικό πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 19 Οκτωβρίου αγγίζει το πρόβλημα στην ουσία του. Είπε ακόμη πως επιβάλλεται η λήψη πιο δραστικών μέτρων για την πάταξη της αισχροκέρδειας και η ενεργοποίηση της ΕΠΑ για αποτελεσματικό έλεγχο των ολιγοπωλίων σε τράπεζες, καύσιμα και άλλα αγαθά.

Στο θέμα της ΑΤΑ, είπε πως η συμφωνία της 12ης Μαΐου αυξάνει το ποσοστό απόδοσης της ΑΤΑ, και διατηρεί το θεσμό ζωντανό και επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΔΕΟΚ να συνεχίσει τον αγώνα μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού. «Η ΔΕΟΚ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις ώστε η ΑΤΑ να διευρυνθεί κατά τρόπο που να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων», είπε.

Στο θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Αναστασίου είπε πως για την ΔΕΟΚ η θέσπιση Γενικού Εθνικού Μισθού αποτελεί την βάση και την νέα αφετηρία για διεκδικητικούς αγώνες με στόχο την διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενο στον τόπο μας. Στόχος μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι τέτοια που να αντικατοπτρίζει τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες των ευάλωτων εργαζόμενων, είπε και πρόσθεσε πως η ΔΕΟΚ επιμένει για καθορισμό ωριαίου μισθού με βάση τις 38 ώρες εργασίας και για ενσωμάτωση στον κατώτατο μισθό εργασιακών δικαιωμάτων όπως η ΑΤΑ, η υπερωριακή αποζημίωση και οι αργίες.

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις, είπε πως στόχο άμεσης προτεραιότητας για την ΔΕΟΚ είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και η πραγματική βελτίωση στους όρους απασχόλησης και στις συνθήκες εργασίας. Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε νομική ρύθμιση για καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.

Είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σημαντικός παράγοντας απορρύθμισης και υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων είναι η ανεξέλεγκτη εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, σημειώνοντας πως η κυριαρχία των προσωπικών συμβολαίων με υποδεέστερους όρους απασχόλησης και η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας της απασχόλησης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση φτηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε πως οι προτάσεις της ΔΕΟΚ αφορούν δύο κεντρικούς άξονες, πρώτον την ενίσχυση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών και δεύτερο την αξιοποίηση του αποθεματικού και την εφαρμογή επενδυτικής πολιτικής ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ταμείου και η επάρκεια των συντάξεων και των άλλων κοινωνικών παροχών.

Ταυτόχρονα η ΔΕΟΚ καταθέτει τις προτάσεις για τροποποίηση του νόμου ώστε η εξουσία για την επενδυτική πολιτική να μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε διευρυμένο σώμα το οποίο θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και των κοινωνικών εταίρων, για καθορισμό χρονοδιαγράμματος επιστροφή στο ΤΚΑ του οφειλόμενου ποσού από το κράτους που ισοδυναμεί με το συνολικό αποθεματικό του, καθορισμός ανώτατου ορίου πάνω από το οποίο το κράτος να μην δικαιούται να δανειστεί από το ταμείο, αύξηση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 9 μήνες και βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης και στην διάρκεια πληρωμής παροχών στα επιδόματα μητρότητας, πατρότητας και ασθενείας και εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ώστε να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Αναστασίου είπε πως αυτή θα πρέπει να ενσωματώνει τόσο την πράσινη όσο και την κοινωνική διάσταση και πρόσθεσε πως σταθερή και αποφασιστική διεκδίκηση της ΔΕΟΚ είναι η μεγαλύτερη δυνατή μετατόπιση φορολογικών βαρών από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η αναδιανομή του εθνικού πλούτου με διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, είπε, θα προτείνουμε την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος για τις δύο πρώτες φορολογικές κλίμακες, την επαναφορά της φορολογικής πίστωσης για τέκνα και την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που επενδύουν στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.

Στο κεφάλαιο της ασφάλειας και υγείας είπε πως η ΔΕΟΚ έχει προτείνει εδώ και χρόνια τη δημιουργία ινστιτούτου έρευνας και τεκμηρίωσης με ιδιαίτερη έμφαση την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, είπε και πρόσθεσε πως θα επανακαταθέσουν την πρόταση προσδοκώντας ότι αυτή την φορά θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Για το ΓεΣΥ ανέφερε πως είναι φανερό ότι η εισαγωγή του πριν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων είχε σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα τους και εξέφρασε την προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει την οικονομική στήριξη στον δημόσιο τομέα υγείας κατά τρόπο που να διασφαλίζεται τόσο η οικονομική βιωσιμότητα τους όσο και η πραγματική αυτονόμηση τους.

Για την στεγαστική πολιτική εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα, ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών.

Σε σχέση με την επαγγελματική εκπαίδευση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Υπουργός Εργασίας θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο μέλλον ώστε να διεξαχθεί ουσιαστικός και κοινωνικός διάλογος μεταξύ συντεχνιών, εργοδοτών και κυβέρνησης για την διαδικασία μεταρρύθμισης στην νέα ψηφιακή εποχή. Ένας διάλογος, είπε, που θα πρέπει να έχει σαν κεντρικό άξονα τις ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Αναστασίου είπε στο τέλος πως η σημερινή του ομιλία στην παγκύπρια συνδιάσκεψη είναι η τελευταία καθώς ήρθε η στιγμή της αποχώρησης του από τον εργασιακό στίβο.

«Στο τέλος Δεκεμβρίου παραδίδω την σκυτάλη στον Αναπληρωτή Πρόεδρο συνάδελφο Στέλιο Χριστοδούλου για να συνεχίσει μέχρι το επόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας το 2025», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε όμως ότι αποχωρώ από το θεσμικό μου αξίωμα δεν αποχωρώ και δεν θα αποχωρήσω ποτέ από τον μάχιμο συνδικαλισμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network