MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Βουλευτές στο Πανεπιστήμιο Frederick συζήτησαν με μέλη φοιτητικής κοινότητας για τα προβλήματά τους

Advertisement

Sponsored by exness

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και η πολιτεία στο σύνολο της «πρέπει να ενσκήψουμε περισσότερο και ακόμα πιο έντονα και στο κομμάτι αυτό που λέγεται ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση», είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς.

Ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής, Μαρίνος Μουσιούττας επισκέφτηκαν την Πέμπτη το Πανεπιστήμιο Frederick όπου ξεναγήθηκαν σε σύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και υβριδικές αίθουσες διδασκαλίας και συνομίλησαν με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Advertisement

Τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλο Μυλωνά, τον αναπληρωτή Πρόεδρο, Χρύσανθο Σαββίδη, τα μέλη Πρόδρομο Αλαμπρίτη και Χρίστο Χριστόφια, καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών υποδέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Frederick, η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Νατάσσα Φρειδερίκου, ο Αντιπρόεδρος Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Κώστας Κυριάκου.

Οι Βουλευτές ξεναγήθηκαν στο νέο, υπερσύγχρονο ερευνητικό Εργαστήριο Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και στο εκπαιδευτικό Εργαστήριο Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, το οποίο πρόσφατα αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε επιτυχώς από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) ως το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο Τμήμα Φαρμακευτικής σε κυπριακό πανεπιστήμιο.

Ακολούθως, επισκέφτηκαν μια υβριδική αίθουσα διδασκαλίας και ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο Frederick ανταποκρίθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, αξιοποιώντας την τεχνολογία και εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατά την ξενάγηση, οι Βουλευτές συνομίλησαν με φοιτητές για σειρά προβλημάτων, όπως η στέγαση, για την οποία ενημερώθηκαν πως γίνεται μια προσπάθεια με το Δήμο Λευκωσίας να κάνει το Πανεπιστήμιο τη δική του φοιτητική εστία στην περιοχή, καθώς και ότι υπάρχει σκέψη από πλευράς Αρχιεπισκόπου για να γίνει μια φοιτητική εστία ανάλογη της Λεμεσού. Επίσης ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν οι ποδηλατόδρομοι, η καλύτερη φωταγώγηση της περιοχής, των δρόμων για να μπορούν εύκολα τα παιδιά να περπατούν με ασφάλεια, ενώ μερίδα φοιτητών ανέφερε πως δεν υπάρχει φοιτητικό εισιτήριο με έκπτωση για τα λεωφορεία φέτος, όπως υπήρχε πέρσι ενώ το βράδυ το κόμιστρο είναι πιο ακριβό.

Μετά την ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου, οι Βουλευτές, οι Πρυτανικές Αρχές, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, συζήτησαν κατ΄ιδίαν θέματα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σύσταση Φορέα Προώθησης της Κύπρου ως προορισμού πανεπιστημιακής φοίτησης, την ανάγκη στήριξης φοιτητών και φοιτητριών που φοιτούν σε μη δημόσια Πανεπιστήμια, καθώς και για τον στόχο ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας τόσο στο Πανεπιστήμιο Frederick όσο και στο γενικότερο πλαίσιο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Αναζητήθηκαν, επιπλέον, τρόποι με τους οποίους η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μπορεί να στηρίξει την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Αντιπρόεδρος Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Frederick μέσα από τα προγράμματα σπουδών του, τα επιτεύγματα και τις διεθνείς του επιτυχίες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, είπε πως είναι εντυπωσιασμένοι και από τις υποδομές και από τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Frederick.

«Για παράδειγμα πήγαμε στην Φαρμακευτική Σχολή, όπου με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οι φοιτητές εδώ, όπως μας επιδείχθηκε, επιμορφώνονται, μορφώνονται. Ο Πρύτανης, ο κ. Δημοσθένους, αλλά και οι ιδιοκτήτες παρέχουν σπουδαία εργαλεία στους φοιτητές τους. Η Επιτροπή Παιδείας και η πολιτεία στο σύνολο της πρέπει να ενσκήψουμε περισσότερο και ακόμα πιο έντονα και στο κομμάτι αυτό που λέγεται ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση», πρόσθεσε. Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο Πανεπιστήμιο.

«Εγώ έχω μείνει εντυπωσιασμένος και οι συνάδελφοί μου. Μας συνοδεύει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μαρίνος Μουσιούττας, διότι είναι συναφή τα θέματα, όλα μαζί. Νομίζω ότι είναι από τα θέματα, τα οποία το συντομότερο δυνατό θα τα συζητήσουμε με τους συναδέλφους της Επιτροπής Παιδείας για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στα προβλήματα και των φοιτητών αλλά και της επιχειρηματικής δράσης, που δεν είναι μόνο αυτή. Είναι και ένα εργαλείο πραγματικά συνεισφοράς σε αυτό που λέμε παιδεία στο τόπο μας και ευχαριστούμε πολύ», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι είναι αυτό που αποκόμισαν από τη συζήτηση με τους φοιτητές, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «νομίζω ότι η πολιτεία υστέρησε τα προηγούμενα χρόνια να δει με πολύ περισσότερη αγάπη και για τους φοιτητές αλλά και για αυτές τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που προσφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα νομίζαμε ως πολιτεία, στο κομμάτι που λέγεται παιδεία, πολιτισμός, εκπαίδευση και χρειάζεται να τους στηρίξουμε οπωσδήποτε».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Νατάσσα Φρειδερίκου, σε δηλώσεις της ευχαρίστησε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για την σημερινή τους επίσκεψη. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι είστε εδώ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Βουλευτές είχαν μια απευθείας επαφή μαζί με το Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, για να καταλάβουν ακριβώς τα προβλήματα και τα ζητήματα που υπάρχουν.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχουν σήμερα τους εκπροσώπους του κυπριακού Κοινοβουλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν δια ζώσης όλα όσα τεκταίνονται και σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, τις ερευνητικές δραστηριότητες του πανεπιστημίου, αλλά να ακούσουν και να δουν και να συζητήσουν με φοιτητές για να αντιληφθούν και οι ίδιοι ότι σε μια Κύπρο, η οποία στηρίζει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η πολιτεία οφείλει να δει με το ίδιο ενδιαφέρον και τον ίδιο σεβασμό όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, είτε προέρχονται από δημόσια είτε από ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όπως είπε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας, με συγκεκριμένες δράσεις που να μην εμπίπτουν σε καμία περίπτωση σε αυτό που λέμε κρατική ενίσχυση, κάτι το οποίο πολλές φορές είναι και η επίκληση ως λόγος που δεν μπορούν να στηρίξουν στο βαθμό που θα έπρεπε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Τρόποι υπάρχουν πάρα πολλοί. Θα τους υποδείξουμε, θα τους αναλύσουμε, αλλά εκείνο που θέλαμε να δουν τα μέλη της Επιτροπή Παιδείας είναι τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει, τα ίδια τα παιδιά να νιώθουν περήφανοι για το χώρο στον οποίο λαμβάνουν τη γνώση την πανεπιστημιακή, στους τρεις κύκλους σπουδών, σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτό το χώρο που τους φιλοξενεί και τους ετοιμάζει για να βγουν αύριο στην κοινωνία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network