MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Θύελλα αντιδράσεων για αποκοπή δέντρων σε «Γιαλιά» και «Μαυραλή». «Αναγκαία…» απαντούν αρμόδιοι φορείς

Advertisement

Sponsored by exness

Αναγκαία η αποκοπή δέντρων στα δάση «Γιαλιά» και «Μαυραλής» δηλώνουν αρμόδιοι φορείς – Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και οργανώσεις

Advertisement

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκοπή δέντρων στα δάση Γυαλιάς – Μαυραλής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η αποκοπή έγινε χωρίς να εξασφαλιστούν οι σχετικές άδειες από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για τη Φύση και χωρίς οι εργασίες να υποβληθούν σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Επί του θέματος αρκετά κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις. Το Τμήμα Δασών, όπως αναφέρουν  προχώρησε σε ολοκληρωτική καταστροφή της προστατευόμενης περιοχής του κρατικού δάσους Μαυραλής, στον Κόλπο Χρυσοχούς, της σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες. 

Αναγκαία η αποκοπή δέντρων στα δάση «Γιαλιά» και «Μαυραλής» δηλώνουν αρμόδιοι φορείς 

Αναγκαία για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και καθαριότητας της περιοχής, χαρακτηρίζουν την αποκοπή δέντρων στα δάση Γυαλιάς – Μαυραλής ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου,  ο κοινοτάρχης Αργάκας Σπύρος Πελοπίδας και ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή. Η αποκοπή δέντρων ακακίας,από την οποία προκλήθηκαν αντιδράσεις έγινε σε περιοχή μεταξύ της Πόλης Χρυσοχούς και της Αργάκας.

Την θέση ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας επιτυγχάνεται με πράξεις και όχι απραξία  διατύπωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αλεξάνδρου επιτυγχάνεται με την ενεργό διαχείριση, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι σύνθημα αλλά εθνικό συμπέρασμα στη βάση και διεθνών εμπειριών.

Αναφερόμενος στην περιοχή των δύο κρατικών δασών Γυαλιάς και Μαυραλής ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι εκεί υπήρχε ένα επιθετικό και εισβλητικό είδος, η ακακία. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ακακία εγκαταστάθηκε εκεί περίπου προ 40ετίας για σταθεροποίηση των αμμοθηνών και πως με τα δεδομένα της τότε εποχής ήταν μια επιτυχημένη πρακτική. Επεσήμανε δε, πως σε καμία περίπτωση δεν εγκαταστάθηκε εκεί η ακακία για προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Επίσης σημείωσε πως είναι καταγεγραμμένο πως η ακακία αποτελούσε “απειλή” για την περιοχή. Στην συνέχεια εξήγησε, ετοιμάστηκε από μελετητές και όχι από το Τμήμα Δασών ένα Διαχειριστικό Σχέδιο για αυτή την περιοχή του Δικτύου NATURA. Αυτό το Σχέδιο μάλιστα, όπως είπε, έτυχε της έγκρισης της Επιστημονικής Επιτροπής και σ΄αυτό το Σχέδιο προνοείται η απομάκρυνση της ακακίας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως πριν η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ξεκινήσει την υλοποίηση αυτής της δράσης, ενημέρωσαν την Επιστημονική Επιτροπή περί τα μέσα του 2017  ότι θα ξεκινούσε η υλοποίηση της απομάκρυνσης της ακακίας. Αυτό εξήγησε έγινε στα πλαίσια ενός έργου το οποίο χρηματοδοτήθηκε από έναn ευρωπαϊκό μηχανισμό, στοn οποίο συμμετείχε και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως σήμερα έχει υποβληθεί, αξιολογηθεί και εγκριθεί για συγχρηματοδότηση, έργο της ΕΕ από το πρόγραμμα Life Καλλιόπη για απομάκρυνση της ακακίας.

Συμπερασματικά συνέχισε, δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η απομάκρυνση της ακακίας ήταν δεδομένη και επιβεβλημένη. Το γεγονός ότι η ακακία προσέφερε μιας μορφής προστασίας προς την θαλάσσια χελώνα είναι ένα στοιχείο που το Τμήμα Δασών έλαβε υπόψη κατά τον σχεδιασμό της υλοποίησης της απομάκρυνσης της ακακίας. Πρόσθεσε πως η απομάκρυνση της ακακίας έγινε σε μια περίοδο εκτός της  περιόδου αναπαραγωγής της χελώνας για να μην υπάρχει οποιαδήποτε άμεση επίπτωση. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό που προχωρεί το Τμήμα Δασών μετά την αφαίρεση της ακακίας ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι θα εγκαταστήσει παρόμοια βλάστηση. Ως άμεσο μέτρο θα προχωρήσει το Τμήμα Δασών στην εγκατάσταση προστατευτικού δικτύου το οποίο να είναι αδιαπέραστο από τον κόσμο με θετικά αποτελέσματα όπως έγινε στο παρελθόν.

Τέλος ανέφερε πως η Υπηρεσία του μελετά και επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πελοπίδας ανέφερε πως το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2015 και αναφέρθηκε σε επιστολές που απέστειλε η κοινοτική αρχή Αργάκας προς το Τμήμα Δασών μετά τα προβλήματα που προέκυψαν  με ποντικούς και φίδια. Από την κατάσταση, όπως εξήγησε, αρκετά μωρά ασθένησαν.

Ο κοινοτάρχης Αργάκας είπε ότι σε απαντητική επιστολή του Τμήματος Δασών το 2017 δόθηκαν εντολές για τον καθαρισμό των ακακιών. Ευχαρίστησε μάλιστα το Τμήμα Δασών για τον ευπρεπισμό του χώρου με την κατασκευή αποχωρητηρίων και άλλων διευκολύνσεων.
Επιπρόσθετα ο κ. Πελοπίδας κατέστησε σαφές πως κανένας δεν αγαπά την περιοχή περισσότερο  από τους ίδιους τους κατοίκους της και αυτό αποδεικνύεται επί καθημερινής βάσης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως η προσπάθεια του Τμήματος Δασών είναι να αντικαταστήσει τις ακακίες οι οποίες θεωρούνται ξερικές για την Κύπρο με ιθαγενή φυτά όπως είναι η ελιά, η χαρουπιά και το πεύκο.
Ο κ. Παπαχριστοφή χαιρέτησε την ενέργεια του Τμήματος Δασών για την καθαριότητα του μέρους και την αντικατάσταση με σωστά φυτά.

Εμείς συνέχισε, ως Δήμος κατά εκατοντάδες φυτεύουμε φυτά που είναι του τόπου μας, όπου αφαιρούνται οι ακακίες. Οι ακακίες εκεί που υπάρχουν, είπε, αποτελούν χώρο συγκέντρωσης τρωκτικών με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα.

Απευθυνόμενους σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται ο  Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς χαρακτήρισε παράλογη την αντίδραση τους. Η κριτική τους θα πρέπει να γίνει στο τέλος όταν οι συγκεκριμένοι χώροι θα αποτελούν πνεύμονα πρασίνου, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network