MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Θα συνεχίσει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για κοινή δράση με Τ/κ, λέει η ΓΓ ΠΕΟ

Advertisement

Sponsored by exness

Το μήνυμα πως η ΠΕΟ θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για κοινή δράση με τους Τουρκοκύπριους για να φέρνει μαζί τους εργαζόμενους, να αναδεικνύει ότι κοινά είναι τα προβλήματα των εργαζομένων και ότι η προοπτική της ΠΕΟ ως εργατικό κίνημα είναι συνδεδεμένη με την επανένωση της χώρας, έστειλε σήμερα η ΓΓ της Συντεχνίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Στην ομιλία της στη σημερινή κοινή εκδήλωση της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και της τ/κ συντεχνίας BES, στη Λευκωσία, για να τιμηθεί η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου, η κ. Χαραλάμπους είπε πως η παράδοση της ΠΕΟ να τιμά τις γυναίκες μαζί με τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις, μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), βασίστηκε στους ιστορικούς κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης της Κύπρου των δεκαετιών του 1940 και 1950.

Advertisement

Όπως είπε, αυτή την παράδοση η ΠΕΟ την κράτησε και μέσα στις δύσκολες συνθήκες του διαχωρισμού που βίαια επιβλήθηκε στο λαό της Κύπρου ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

«Κτίστηκε με πολύ κόπο, σε συνθήκες που η συνεύρεση ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας των εμποδίων διακίνησης ανάμεσα στις δυο κοινότητες, σε συνθήκες που το να συναντιέσαι με τον άλλο θεωρείτο από τους γνωστούς εθνικιστικούς κύκλους και στις δυο κοινότητες εσχάτη προδοσία», είπε.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως η φετινή εκδήλωση για τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου μετά από μια παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό και τη μεγαλύτερη χρονικά περίοδο στασιμότητας από την περίοδο που συζητείται το Κυπριακό, έχει ξεκινήσει τις επαφές της η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε την πεποίθηση και ταυτόχρονα την απαίτηση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων όπως η παρουσία της κ. Ολγκίν να αξιοποιηθεί δημιουργικά έτσι που να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες. Για να γίνει αυτό εφικτό, είπε, επιβάλλεται να υπάρξει προσήλωση στο κεκτημένο των συνομιλιών όπως αυτό διαχρονικά έχει καταγραφεί, η δέσμευση των δυο πλευρών στο πλαίσιο Γκουτέρες και έμπρακτη ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά και επιβάλλεται η δέσμευση στη μορφή λύσης του Κυπριακού που είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Οτιδήποτε άλλο, σημείωσε, είτε η επιμονή σε λύση δυο κρατών είτε η μη ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με το κεκτημένο των συνομιλιών ουσιαστικά οδηγεί στην παράταση της στασιμότητας και στη μονιμοποίηση της κατοχής, στην εμβάθυνση της ενσωμάτωσης των κατεχομένων με την Τουρκία, και όλα αυτά, όπως τόνισε, είναι σε βάρος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε στη συνέχεια πως η ΠΕΟ θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για κοινή δράση για να φέρνει μαζί τους εργαζόμενους, να αναδεικνύει ότι κοινά είναι τα προβλήματα των εργαζομένων και ότι η προοπτική της ΠΕΟ ως εργατικό κίνημα είναι συνδεδεμένη με την επανένωση.

«Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της σημερινής συνεύρεσης των γυναικών μελών της BES και της ΣΗΔΗΚΕΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση», είπε και σημείωσε πως μπορεί να εργαζόμαστε σε διαφορετικούς χώρους, αλλά έχουμε κοινά προβλήματα.

«Τα ελλείμματα ισότητας στην εργασία και την κοινωνία επηρεάζουν Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες εργαζόμενες, το ίδιο οι ανεπαρκείς υποδομές φροντίδας παιδιών, οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι που διατίθενται για την κοινωνική πολιτική, τα στερεότυπα για το ρόλο των δυο φύλων, οι έμμεσες διακρίσεις που καθηλώνουν την γυναίκα στα κατώτερα κλιμάκια της εργασιακής ιεραρχίας, η βία και η παρενόχληση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που δυσκολεύουν την καθημερινή επιβίωση των εργατικών οικογενειών είναι ζητήματα που αφορούν όλες τις γυναίκες. Δεν ξεχωρίζουν αυτά τα προβλήματα αν είσαι Τουρκοκύπρια ή Ελληνοκύπρια», είπε.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε τιμώντας σήμερα την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ξαναφέρνοντας στη μνήμη τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες στην Κύπρο και τον κόσμο για ισότητα και δικαιοσύνη είναι και μια καλή ευκαιρία να ανανεώσουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας στους αγώνες που δίνουμε η κάθε μια στο δικό μας χώρο.

Κλείνοντας την ομιλία της, η ΓΓ της ΠΕΟ έκανε αναφορά στο μεγάλο πόνο και στο δράμα που βιώνουν οι γυναίκες της Παλαιστίνης από την επίθεση γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίων των Παλαιστινίων της Γάζας με αφορμή την επίθεση της Χαμάς.

«Αυτό το έγκλημα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και είναι ευθύνη αυτών που στηρίζουν και υποθάλπουν το Ισραήλ να πάψουν να το πράττουν, να ενεργήσουν για πλήρη και συνεχή κατάπαυση του πολέμου. Να ενεργήσουν για να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ», κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, σε δικό του χαιρετισμό είπε ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία εδώ δίπλα μας οι γυναίκες και γενικά ο λαός της Παλαιστίνης βιώνουν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο τον όλεθρο του πολέμου και την επίθεση γενοκτονίας εναντίον τους από το Ισραήλ και σε μια περίοδο όπου φαίνεται να αναπτύσσεται μια προσπάθεια για σπάσιμο της στασιμότητας στο Κυπριακό, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα της επανένωσης του τόπου μας, για επικράτηση της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης στο κόσμο».

Πρόσθεσε ότι μέσα από τη βαθιά, κοινή πεποίθηση με την BES προκύπτει ότι «οι ταξικά προσανατολισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση έναντι του τόπου και των ανθρώπων της να αγωνίζονται για λύση και επανένωση, ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό, ενάντια στις δυνάμεις της διχοτόμησης».

Ο κ. Γρηγορίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια λύση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που θα μας επιτρέψει να οραματιστούμε το κοινό μέλλον στο τόπο μας, να θέσουμε κοινά αιτήματα για όλους του εργαζόμενους, Ε/κ και Τ/κ, περιλαμβανομένου βέβαια και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβεβαίωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες και παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις κοινές μας δράσεις των συντεχνιών μας και των εργαζομένων και θα αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να αναδεικνύουμε την ανάγκη για επανένωση και τερματισμό του στάτους κβο».

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Γρηγορίου, «οι συντεχνίες μας αναπτύσσουν σημαντική συνδικαλιστική και καλλιτεχνική δράση, διοργανώνοντας κοινά σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κοινές εκπαιδευτικές εκδρομές γνωρίζοντας έτσι τον κοινό πολιτιστικό μας πλούτο και φιλοξενούνται παιδιά σε κατασκηνωτικούς μας χώρους».

Επίσης, «κάθε χρόνο αντιπροσωπείες των δύο συντεχνιών προσπαθούν να είναι παρούσες στις εκδηλώσεις του προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος του τόπου που αφορούν στην ειρήνη και συναδέλφωση».

Σημείωσε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεχωριστή θέση έχουν οι κοινές εκδηλώσεις τιμής για την 8η του Μάρτη ημερομηνία κατά την οποία κάθε χρόνο παίρνουμε πρωτοβουλία να τιμήσουμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο τις εργαζόμενες γυναίκες».

Αυτό γίνεται «άλλοτε με εργαστήρια στα οποία αναδεικνύονται τα κοινά προβλήματα και τα κοινά όνειρα των γυναικών, άλλοτε με ανταλλαγές σε χώρους εργασίας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, άλλοτε με κοινές επισκέψεις σε οργανισμούς και Δημαρχεία όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια».

Για τη φετινή εκδήλωση ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ είπε ότι «αποτελεί συνέχεια και δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημαρχείο Λευκωσίας μας φιλοξενεί και υποδέχεται αντιπροσωπείες των δυο συντεχνιών για τους εορτασμούς της 8ης του Μάρτη για αυτό και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό».

Ευχαρίστησε, ιδιαίτερα, τους Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και Μεχμέτ Χαρμαντζη, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετέχουν στην εκδήλωση και να απευθύνουν χαιρετισμό.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ επεσήμανε ότι «η σημερινή εκδήλωση αποκτά ακόμη πιο συμβολική αξία, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών δράσεων της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ενόψει του 10ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ που θα γίνει στις 10 Απριλίου 2024 και στο οποίο θα τιμήσουμε τα 40χρονα της συντεχνίας».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network