MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αλληλεγγύη στις γυναίκες του κόσμου και δη της Παλαιστίνης από ΓΓ ΠΕΟ (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Την 8η του Μάρτη του 1967 με τον ξεσηκωμό των εργατριών της Νέας Υόρκης τίμησε η ΠΕΟ και η ΠΟΓΟ σε εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, εκφράζοντας στήριξη και αλληλεγγύη με τους αγώνες των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις γυναίκες της Παλαιστίνης «οι οποίες βιώνουν μια πρωτοφανή γενοκτονία σε βάρος του λαούς τους από το Ισραήλ.

Advertisement

«Σήμερα τιμώντας την 8η του Μάρτη, δεν μπορεί παρά να στραφούμε με σεβασμό και αλληλεγγύη στις γυναίκες της Παλαιστίνης οι οποίες βιώνουν μια πρωτοφανή γενοκτονία σε βάρους του λαού τους από το Ισραήλ», ανάφερε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε εκδήλωση παρουσία και του ΓΓ του ΑΕΛ Στέφανου Στεφάνου, βουλευτών του κόμματος και του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι για ακόμη μια φορά η ΠΕΟ και η ΠΟΓΟ είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τις πρωτοπόρες, τους αγώνες και τις παρακαταθήκες τους, για να εκφράσουμε στήριξη, αλληλεγγύη και συμπόρευση με τους αγώνες των γυναικών σ’ ολόκληρο τον κόσμο, για να διαγράψουμε την πορεία συνέχισης του αγώνα και της διεκδίκησης για πλήρη ισοτιμία στη ζωή, την εργασία, την κοινωνία.

«167 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατριών της Νέας Υόρκης και παρά την πρόοδο που έχει υπάρξει οι γυναίκες» είπε, «εξακολουθούν να βιώνουν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, να είναι θύματα βίας, σεξιστικών συμπεριφορών, να βιώνουν ελλείμματα και εμπόδια στην άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

Αναφερόμενη στον δείκτη ισότητας στην Κύπρο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση από τις 26 χώρες της Ε.Ε. στο δείκτη ισότητας.

«Με 1 στις 6 γυναίκες να αναγκάζεται λόγω οικονομικών να επιστρέψει στην εργασία της πριν τη λήξη της άδειας μητρότητας, με το 30% των γονιών στην πλειοψηφία γυναίκες να διακόπτει την εργασία του για ένα χρονικό διάστημα για φροντίδα των παιδιών και όλη αυτή η κατάσταση να οδηγείς το τέλος του εργασιακού βίου σε χαμηλές συντάξεις», είπε.

Σημειώνοντας ως θετικά τα βήματα, όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες και την κάλυψη των αυτοεργοδοτούμενων με πληρωμένη γονική άδεια, η ΓΓ της ΠΕΟ πρόσθεσε πως «είναι όμως αναγκαίο να γίνουν πιο ολοκληρωμένα και τολμηρά βήματα που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υποτίμηση της γυναικείας εργασίας και τα σοβαρά ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής».

Όπως είπε, εδώ και ένα χρόνο ακούμε διακηρύξεις από την Κυβέρνηση σ’ ότι αφορά την υποχρέωση της από την οδηγία της ΕΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για επέκταση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

«Τίποτε συγκεκριμένο όμως δεν έχει προωθήσει ούτε και έχουν σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε εργοδότες που παραβιάζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ούτε έχουν υλοποιήσει την προεκλογική τους δέσμευση για ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού», είπε.

Στην εκδήλωση μίλησε και η ΓΓ της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, με αναφορές στη σύγκρουση στη Γάζα και στις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, σημειώνοντας ότι το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Αναφέρθηκε και στη ρήση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι χρειάζονται 300 χρόνια για να φτάσουμε στην ισότητα, λέγοντας ότι χωρίς οργανωμένους αγώνες και συλλογική προσπάθεια, δεν θα περάσουμε στην ισότητα ούτε ενδεχομένως στα 300 χρόνια.

Ακόμη μίλησε εκπρόσωπος της Οργάνωσης Παλαιστινίων Γυναικών που ζουν στην Κύπρο χαιρετίζοντας όλες τις γυναίκες της Κύπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αναφέρθηκε στα δεινά που περνούν οι Παλαιστίνιες Γυναίκες, λέγοντας ότι έχουν θέσει το παράδειγμα αποφασιστικότητας για να παραμένουν στη γη τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network