MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνεργείο στην Παναγιά της Άσσιας για αξιολόγηση των ζημιών, έστειλε η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Advertisement

Sponsored by exness

Συνεργείο στην Παναγιά της Άσσιας για αξιολόγηση των ζημιών, έστειλε η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωση

Συνεργείο έχει αποστείλει στην Παναγιά της Άσιας η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά την πρόσφατη υπερχείλιση του ποταμού Γυαλιά και να δρομολογήσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε ανακοίνωσή της η Τεχνική Επιτροπή διευκρινίζει επίσης ότι από υδρολογική και γεωτεχνική μελέτη που είχε διενεργήσει στο παρελθόν διαφάνηκε ότι αντιμετώπιση των πλημμυρών θα απαιτούσε ευρείας φύσεως εργασίες επί της όχθης του ποταμού και σε ιδιωτικές περιουσίες με τεράστια οικονομική δαπάνη που θα ήταν εξ ορισμού και εκτός των όρων εντολής της.

Advertisement

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, «αναγνωρίζοντας την αρχαιολογική και θρησκευτική αξία της εκκλησίας της Παναγίας της Άσσιας προώθησε και υλοποίησε, σε δύο Φάσεις, έργα συντήρησης προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της εκκλησίας η οποία χρονολογείται ως μνημείο του 15ου αιώνα».

Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στα 407.374 ευρώ, ενώ η συνεισφορά της Τεχνικής Επιτροπής επί της συνολικής δαπάνης στο 97,5%.

«Η ιστορία της Παναγίας της Άσσιας υπήρξε, στο πέρασμα των αιώνων, συνυφασμένη με τις υπερχειλίσεις του ποταμού Γυαλιά με την εκκλησία να είχε, σε δεκάδες περιπτώσεις, πλημμυρίσει από την ορμητική κάθοδο του ποταμού. Επισημαίνεται ότι μέχρι και το 1974 δεν υπήρξε κάποια πρόνοια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή προκείμενου να αποτραπεί το φαινόμενο των πλημμυρών στην εκκλησία καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο», προστίθεται.

Η Τεχνική Επιτροπή, διευκρινίζεται, «διερεύνησε την προοπτική αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος και χρηματοδότησε την ετοιμασία σχετικής υδρολογικής και γεωτεχνικής μελέτης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της μελέτης διαφάνηκε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου θα απαιτούσε ευρείας φύσεως εργασίες επί της όχθης του ποταμού, καθώς και επεμβάσεις εντός δεκάδων ιδιωτικών περιουσιών με εκτιμώμενο κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

«Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, πέραν της τεράστιας οικονομικής δαπάνης που απαιτούσε, ήταν εξορισμού και εκτός των όρων εντολής της Τεχνικής Επιτροπής», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι οι κοινοτικές αρχές της Άσσιας, τόσο οι δύο εκκλησιαστικές επιτροπές όσο και το κοινοτικό συμβούλιο, κρατούνταν συνεχώς ενήμερες τόσο για την εξέλιξη των έργων όσο και για τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε και τις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά την ολοκλήρωση της υδρολογικής μελέτης. Όπως και για την απόφαση να φυλαχθούν οι σταυροί των μνημάτων σε μεγάλα κιβώτια εντός της αυλής της εκκλησίας, όπως και για την επαναταφή των λιγοστών λειψάνων που ανευρέθηκαν στην αυλή της εκκλησίας κατά την διάρκεια των εργασιών.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, «στις αρχές της Κοινότητας είχε κοινοποιηθεί η τελική θέση της Τεχνικής Επιτροπής ότι, δεδομένης της αδυναμίας να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά κανάλια στην ευρύτερη περιοχή, οι μόνες εφικτές επεμβάσεις ήταν η επιδιόρθωση του περιμετρικού τοίχου και η κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης. Και ξεκαθαριζόταν ότι αυτές οι επεμβάσεις δεν διασφάλιζαν ότι η εκκλησία δεν θα βυθιζόταν, εκ νέου, στο νερό στο ενδεχόμενο υπερχείλισης των παρακείμενων ποταμών».

Δίδεται η διαβεβαίωση ότι η Τεχνική Επιτροπή «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Παναγία της Άσσιας». Όπως αναφέρεται, «ήδη έχει αποσταλεί τεχνικό συνεργείο, επί τόπου, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την πρόσφατη υπερχείλιση του ποταμού Γυαλιά και να τροχοδρομήσει, το συντομότερο δυνατό, τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών».

«Για όλες τις ενέργειες της Τεχνικής Επιτροπής κρατούνται, από την πρώτη στιγμή, ενήμερες οι εκκλησιαστικές επιτροπές της Άσσιας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network