MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δεν άντεξαν τα έργα συντήρησης στην Παναγία της Άσσιας λόγω των έντονων βροχών, λέει η κοινοτική αρχή

Advertisement

Sponsored by exness

Δεν άντεξαν τα έργα συντήρησης στην Παναγία της Άσσιας λόγω των έντονων βροχών, λέει η κοινοτική αρχή – Καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξεταστούν επισταμένα οι λόγοι που τα έργα συντήρησης αποδείχτηκαν ανεπαρκή

H Επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών συντήρησης της εκκλησίας της Παναγίας στην Άσσια του Κοινοτικού Συμβουλίου του κατεχόμενου χωριού σε ανακοίνωσή της εκφράζει μεγάλη λύπη επειδή μετά τις ραγδαίες βροχές που έπληξαν την Κύπρο τις τελευταίες μέρες του 2021, τα αντιπλημμυρικά έργα συντήρησης που έγιναν και ιδίως ο περιμετρικός τοίχος που αναστηλώθηκε για να προστατεύει τον ιδιαίτερο αυτό ναό του 12ου αιώνα από τις βροχές δεν άντεξαν.

Advertisement

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως μέρος της δυτικής πλευράς της αναστηλωθείσας περίφραξης κατέρρευσε πλήρως και μέρος της ανατολικής πλευράς μερικώς, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει εσωτερικά ο ναός και ο χώρος τον περιβάλλει να μετατραπεί και πάλι σε λίμνη.

Όπως επισημαίνεται το έργο είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EE), με τη συνεισφορά της Εκκλησίας της Κύπρου και της Κοινότητας Άσσιας, και υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP Cyprus) σε συντονισμό με τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μέσω των αντιπροσώπων της στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, εξεταστούν επισταμένα οι λόγοι που τα έργα συντήρησης αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Επίσης, κάνουμε έκκληση όπως προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να δρομολογηθούν αξιόπιστες μελέτες διαχείρισης των υδάτων και να εκτελεστούν έργα που να είναι ολοκληρωμένα και ανθεκτικά μέσα στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή για την προστασία της εκκλησίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης γίνεται έκκληση προς την Εκκλησία της Κύπρου όπως συνδράμει τις προσπάθειες και ασκήσει την επιρροή της ούτως ώστε για να βρεθεί μία αξιόπιστη λύση που να προστατεύει την εκκλησία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

“Ταυτόχρονα, κάνουμε έκκληση όπως η Εκκλησία της Κύπρου ζητήσει γραπτή ενημέρωση από Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για τη διαχείριση που έτυχε ο χώρος πέριξ του ναού ο οποίος είναι το παλιό κοιμητήριο της Άσσιας”, σημειώνεται.

Τέλος αναφέρεται πως “παραμένει ασαφές τι απέγιναν τυχόν ανευρεθέντα λείψανα κατά την διαδικασία συντήρησης του χώρου. Επίσης, μας προκαλεί απορία γιατί πετάχτηκαν όλοι οι σταυροί των μνημάτων που βρίσκονταν διάσπαρτα στο χώρο, καθότι με την αποκατάσταση που έτυχε σήμερα μοιάζει με σχολική αυλή”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal