MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε ισχύ περιορισμοί χημικών ουσιών συνθετικού χλοοτάπητα σε παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Advertisement

Sponsored by exness

Έναρξη ισχύος περιορισμού για Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες σε παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό ότι από τις 10.8.2022 o περιορισμός που αφορά την περιεκτικότητα οκτώ Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε πλαστικά αντικείμενα (σημείο 50 του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH), επεκτείνεται και στο πληρωτικό υλικό που χρησιμοποιείται σε γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα ή σε χαλαρή μορφή σε παιδικές χαρές ή αθλητικές εγκαταστάσεις.

Advertisement

Ο περιορισμός αυτός καλύπτει τις ακόλουθες οκτώ χημικές ουσίες:

Χημική ονομασία

Aριθμός ΕΚ

Χημική ονομασία

Aριθμός ΕΚ
Βενζο(a)πυρένιο (BaP) 200-028-5 Βενζο(b)φλουορανθένιο (BbFA) 205-911-9
Βενζο(e)πυρένιο (BeP) 200-892-7 Βενζο(j)φθορανθένιο (BjFA) 205-910-3
Βενζο(a)ανθρακένιο (BaA) 200-280-6 Βενζο(k)φθορανθένιο (BkFA) 205-916-6
Χρυσένιο (CHR) 205-923-4 Διβενζο(a,h) ανθρακένιο (DBAhA) 200-181-8

 

Οι πιο πάνω χημικές ουσίες δεν πρέπει να περιέχονται σε γήπεδα συνθετικού γρασιδιού ή να χρησιμοποιούνται υπό την μορφή κόκκων/νιφάδων ως υλικό πλήρωσης δαπέδων σε παιδικές χαρές ή αθλητικές εγκαταστάσεις εάν αυτές περιέχουν πάνω από 0,002% κατά βάρος του αθροίσματος όλων των οκτώ ΠΑΥ. Επιπρόσθετα, οι κόκκοι και οι νιφάδες που διατίθενται στην κυπριακή αγορά για τη σκοπούμενη χρήση θα πρέπει να αναγράφουν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης της παρτίδας.

Παραδείγματα άλλων εγκαταστάσεων που επηρεάζονται είναι τα γήπεδα γκολφ, αθλητικά συγκροτήματα, αρένες ιπποδρόμου, σκοπευτήρια και παιδότοποι. Οι κόκκοι και οι νιφάδες προέρχονται κυρίως από κονιορτοποιημένα ελαστικά στο τέλος του κύκλου ζωής τους ή από φυσικό ή ανακυκλωμένο πολυμερές υλικό. Οι ΠΑΥ περιέχονται ως υπολείμματα στο καουτσούκ.

Σημειώνεται ότι οι κόκκοι/νιφάδες που χρησιμοποιούνται έως τις 9.82022 ως υλικό πλήρωσης σε γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα ή σε χαλαρή μορφή σε παιδικές χαρές ή αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους και να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται.

Υπολογίζεται ότι από τον συγκεκριμένο περιορισμό θα ωφεληθούν περίπου 45 εκατομμύρια άτομα, κυρίως ποδοσφαιριστές, εργάτες συντήρησης/εγκατάστασης των δαπέδων και παιδιά.  Οι οκτώ πιο πάνω ΠΑΥ ταξινομούνται ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για αναπαραγωγή χημικές ουσίες. Επιπρόσθετα, έχουν υψηλή αντοχή στην αποδόμηση, είναι πολύ τοξικοί και συσσωρεύονται στο περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό φαίνονται στην επισυναπτόμενη έκδοση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κείμενο του περιορισμού εδώ και σε περισσότερες πληροφορίες μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του ECHA: https://echa.europa.eu/el/hot-topics/granules-mulches-on-pitches-playgrounds

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network