MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι βροχές «σκέπασαν» το ξωκλήσι στον Κούρη… Μόλις 8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μάζεψε το μεγαλύτερο φράγμα (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

*Φωτογραφία από Λεύτερη  Κολοτρώνη

Advertisement

Άρχισε να πιάνει νερό το φράγμα του Κούρη – Υπάρχει όμως πολύς δρόμος μέχρι να φθάσει σε ικανοποιητικές ποσότητες –  Σκεπάστηκε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου αλλά αποκαρδιωτική η εικόνα – Τι λέει στη CT o κοινοτάρχης Άλασσας – Η πληρότητα σε όλα τα φράγματα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως υδάτων  

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο φράγμα του Κούρη που υποδουλώνει κάθε χειμώνα ότι άρχισε να μαζεύονται κάποιες ποσότητες νερού στη μεγαλύτερη τεχνική λίμνη της Κύπρου είναι το εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Άλασσας, Αιμίλιο Τοφαλλή, τις τελευταίες ημέρες άρχισε να κατεβαίνει νερό στο φράγμα ενώ σήμερα το ένωσαν με τον ποταμό, Διαρίζος. Το εκκλησάκι έχει σχεδόν σκεπαστεί και φαίνεται μόνο το καμπαναριό και η οροφή. Δεν είναι όμως στοιχείο που δείχνει ότι έπιασε αρκετό νερό στο φράγμα, διότι ακόμη είναι πολύ κάτω η στάθμη.

Ο Άγιος Νικόλαος σήμερα

Η εκκλησία αφιερωμένη κτίστηκε το 1936 και η ιδιαιτερότητα της έγκειται στο ότι εμφανίζεται μόνο κάποιες φορές στη διάρκεια του χρόνου, όταν η στάθμη του νερού της λίμνης του Κούρη κατεβαίνει. Όταν το φράγμα του Κούρη υπερχειλίσει τότε από την εκκλησία φαίνεται μόνο το αγέρωχο καμπαναριό της δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό και μαγευτικό τοπίο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Άλασσας καλύφθηκε από το νερό του φράγματος του Κούρη, που αποτελεί και το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου. Οι κάτοικοι της κοινότητας μετακινήθηκαν σε μια ψηλότερη τοποθεσία, στα βόρεια του αρχικού οικισμού. Κάτω όμως από το βυθισμένο χωριό βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός από αρχαιότητες και μια μακραίωνη ιστορία με θρύλους και παραδόσεις.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει από το Τμήμα Αρχαιοτήτων έφεραν στο φως μια κατοικία του 5ου αιώνα μ.Χ.( Ύστερη ρωμαϊκή περίοδος), καθώς και τα ερείπια ενός μεγάλου οικισμού της Ύστερης εποχής του Χαλκού (1650 – 1050 π.Χ.). Στον οικισμό, που φέρει πολλά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τον μυκηναϊκό οικισμό της Παμπούλας της Επισκοπής Λεμεσού, βρέθηκαν πολλά ορειχάλκινα εργαλεία και πήλινα ειδώλια.

Το φράγμα του Κούρη κατασκευάστηκε το 1989. Υπερχείλισε για πρώτη φορά το 2004. Έχει έκταση 3,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ύψος επιφάνειας 110 μέτρα χωρητικότητα νερού 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στις 6 Δεκεμβρίου, στο φράγμα σήμερα μόλις υπάρχουν 8.200 εκατομμύρια κυβικά μέρα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Συνολικά σε όλα τα φράγματα της Ελεύθερης Κύπρου η πληρότητα είναι μόλις στα 33. 463 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Χρειάζονται άλλα 63.267 εκατομμύρια για να γεμίσουν!

*Φωτογραφία από Λεύτερη  Κολοτρώνη

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network