MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ιώσεις-covid πιέζουν, αλλά τα σχολεία αντέχουν. Πως επέστρεψαν εκπαιδευτικοί-μαθητές

Advertisement

Sponsored by exness

Αντέχουν στην πίεση των ιώσεων τα σχολεία – Αυξημένες απουσίες αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα – Η εικόνα με την επιστροφή στις τάξεις από τις διακοπές των εορτών – Τι αναφέρουν στη Cyprus Times ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ

Του Γιώργου Βήχα

Δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα σχολεία η έξαρση ιώσεων και λοιμώξεων που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Advertisement

Εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν τη Δευτέρα στις σχολικές αίθουσες με έναν αριθμό εξ’ αυτών όμως να παραμένουν στο σπίτι.

Μιλώντας στην Cyprus Times, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου ανέφερε ότι περίπου 200 εκπαιδευτικοί παρέμειναν εκτός σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ το ίδιο συνέβη και με ένα ποσοστό μαθητών. Οι αριθμοί, εξήγησε, δεν ξεφεύγουν για την ώρα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών. Σε ότι αφορά τα τυχόν κενά που δημιουργούνται, η κα. Βασιλείου είπε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθούν λύσεις έτσι ώστε να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα θέλουν να τα καλύψουν. Επανέλαβε την ανάγκη για βελτίωση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών και την εξίσου σημαντική ανάγκη για δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών για άμεση κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης προκύπτει.

O πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος σημείωσε από την πλευρά του ότι καταγράφονται απουσίες, και σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά δεν είναι τεράστιος αριθμός, σε σύγκριση και με αντίστοιχες περιόδους. Μιλώντας στην Cyprus Times, τόνισε ότι αναμένουν να δουν και τις αιτίες απουσιών, κατά πόσο πρόκειται για περιστατικά με Covid ή άλλες ιώσεις. Σε ότι αφορά την γενικότερη εικόνα, σημείωσε ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά. «Επί τούτου και οι συστάσεις αρμοδίων για σκοπούς πρόληψης», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι είναι αυξημένες οι απουσίες, λόγω των συνθηκών, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Μιλώντας στην Cyprus Times, ανέφερε ότι υπάρχουν απουσίες και μαθητών και εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά είπε ότι το 80% από αυτούς που απουσιάζουν δεν ανέφεραν ως αιτία τη νόσο Covid. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το να λαμβάνουμε μέτρα θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα σχολεία είναι κέντρα που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός και άρα μπορεί να υπάρξει διόγκωση του προβλήματος» σημείωσε.

Μεταξύ 5% και 6% οι απουσίες μαθητών την πρώτη μέρα

Παγκύπρια σε όλες τις βαθμίδες οι απουσίες μαθητών χθες Δευτέρα κυμαίνονταν στο 5% με 6%, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας, Κ.Ε.Ε.Σ.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης.

«Οι αριθμοί δε μας ανησυχούν. Δεν σημαίνει ότι οι απουσίες ήταν Covid και παρακολουθούμε την κατάσταση. Τα σχολεία λειτουργούν εντάξει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι θα έχουν νεότερα όσον αφορά για το αν οι απουσίες έχουν σχέση με Covid τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά την χθεσινή μέρα, σημείωσε, οι απουσίες στη Δημοτική κυμαίνονταν στο 4,2% που αντιστοιχεί περίπου στις 2.000 απουσίες , στα νηπιαγωγεία στο 6,8% που αντιστοιχεί περίπου στις 900 απουσίες, στη Μέση στο 6% που αντιστοιχεί περίπου στις 2.500 απουσίες και στην Τεχνική στο 9% που αντιστοιχεί σε 450 απουσίες.

«Δεν είναι μεγάλος αριθμός, διότι οποιαδήποτε μέρα και αν το ψάξεις θα υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που θα λείπει. Όλα έχουν τη λογική τους, για παράδειγμα το νηπιαγωγείο είναι πιο ψηλό το ποσοστό γιατί πιο εύκολα ένας γονιός άμα είναι άρρωστο το μωρό το αφήνει σπίτι», ανέφερε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network