MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Γύρω- γύρω όλοι και στη μέση η 56η εδρα

Advertisement

Sponsored by exness

Το… θρίλερ με την 56η έδρα στη Βουλή συνεχίζεται και σήμερα. Στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισε η Βουλή, Γενικός Εισαγγελέας και Έφορος Εκλογών βρίσκονται σε επαφή ενώ την ίδια ώρα επικρατεί αναβρασμός στα κόμματα.

Advertisement

Παραμένει άγνωστο ποια είναι η επιλογή που θα ακολουθηθεί ώστε να μπει ένα τέλος στο σήριαλ 56η έδρα. Το μπαλάκι βρίσκεται και πάλι στη Βουλή ωστότο η ατμόσφαιρα είναι θολή λόγω και των διαφορετικών θέσεων των βουλευτών αλλά και του κινδύνου μία νέα πρόταση να προσκρούσει εκ νέου στο Σύνταγμα.

Η τροποποίηση του Συντάγματος θεωρείται πλέον επιβεβλημένη καθώς το εν λόγω θέμα αποκάλυψε ένα μεγάλο νομικό «κενό». Ωστόσο επί του παρόντος φαντάζει δύσκολο. Ένα άλλο σενάριο είναι η διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών και να δοθεί εκ νέου ο λόγος στον λαό. Κάτι που επιθυμεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός ωστόσο σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα φαίνεται να προσκρούει σε διάφορα προβλήματα που αφορούν τόσο τον διορισμό του Εφόρου Εκλογής όσο και στις προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται από τη μη κατάληψη ή κένωση της έδρας.

Έτσι θα πρέπει ίσως να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος για να προβλέπει για την περίπτωση της αναπληρωματικής εκλογής ώστε να λυθεί το υφιστάμενο πρόβλημα, ενώ παράλληλα να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για μελλοντικές περιπτώσεις.

Σε επαφή Γενικός Εισαγγελέας και Έφορος Εκλογών

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, βρίσκεται σε επαφή με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς ωστόσο επί του παρόντος δεν έχει οριστεί συνάντηση των δύο αντρών, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

Η χθεσινή γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μελετάται, σε συνδυασμό με τις δύο προηγηθείσες αποφάσεις του Εκλογοδικείου, έτσι ώστε να δοθεί νομική συμβουλή στο αρμόδιο Υπουργείο και τον Έφορο Εκλογής, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τη γνωμάτευση του Ανωτάτου.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι για ευνόητους λόγους, θα αποφύγει περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις και σχολιασμούς για το θέμα αυτό.

Θεοχάρους: Εμπάθεια και καννιβαλισμός

Αντίθετη με τη διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών είναι το Κίνημα Αλληλεγγύης, το οποίο αφορά άμεσα το θέμα, τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί με τροποποίηση του Συντάγματος.

Σε σημερινές της δηλώσεις, στο κρατικό ραδιόφωνο, η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους έκανε λόγο για εμπάθεια και καννιβαλισμό εναντίον της Αλληλεγγύης και της ίδιας μετά την ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με τη συμμετοχή της στις βουλευτικές επιχείρησε να εξαπατήσει το λαό και υπενθύμισε ότι με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα παρέμεινε η έδρα στην Αλληλεγγύη, όταν η ιδια επέλεξε την θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτήρισε απόλυτα σεβαστές τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο κάλεσε την Πολιτεία να επιλύσει το ζήτημα που προέκυψε το συντομότερο δυνατό.

Δικαιώνονται για τρίτη φορά οι θέσεις του ΔΗΣΥ,  λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ 

Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές και να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι η τρίτη φορά που δικαιώνονται οι θέσεις του ΔΗΣΥ από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι μη καταληφθείσα έδρα και η μόνη διέξοδος – είναι η τρίτη φορά που μας το λεν – είναι οι αναπληρωματικές εκλογές, σημείωσε.

«Δεν έχει άλλη ρύθμιση το ζήτημα και εν πάση περιπτώσει το να φοβάται ένα κόμμα ή να φοβάται το πολιτικό σύστημα τις εκλογές….Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει λαϊκή κυριαρχία. Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε. Το αποφάσισε τρεις φορές η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«‘Εκαναν τρεις φορές το εγχείρημα να επαναδιορίσουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Δεν έχουμε τίποτε με τα πρόσωπα. Και τους είπαν τρεις φορές αυτό το πράγμα παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία και ότι είναι συνδεδεμένη η λαϊκή κυριαρχία με τον νόμο για αναπληρωματικές εκλογές.», επεσήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το ότι υπάρχει μια ακόμα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφαιρεί το δικαίωμα από το ΑΚΕΛ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα να λέει ότι ‘εμείς πολιτικά θεωρούμε παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ανήκει στην Αλληλεγγύη (η έδρα)’.

«Εάν πράγματι πολιτικά πιστεύουν αυτό το πράγμα, πάλι υπάρχει λύση. Να πάμε σε εκλογές και το ΑΚΕΛ και όλοι οι υπόλοιποι να υποστηρίξουν τον κ. Παπαδόπουλο. Όλα μαζί τα κόμματα στη Λεμεσό αθροίζουν 70%. Να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία και να κριθεί η πολιτική τους θέση που εκφράζουν εάν εγκρίνεται και από τη λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι αναπληρωματικές εκλογές να «τρέξουν» παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει σε 40 ημέρες να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Κληθείς να πει αν ο ΔΗΣΥ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ως υποψήφιο τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «ο ΔΗΣΥ θα “τρέξει” τις εσωτερικές του διαδικασίες. «Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές. Αν προκηρυχθούν οι εκλογές έχουμε εσωτερικές διαδικασίες και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα, και υπάρχει και η διαδικασία πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιός μας που θα ‘τρέξει’ σε περίπτωση αναπληρωματικών εκλογών», είπε.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία «δίνουν» την έδρα στην Αλληλεγγύη

Η βουλευτική έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, καθώς η λαϊκή κυριαρχία θα έπρεπε να είναι υπεράνω νομικών ερμηνειών και κενών, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου αλλά εκφράζει έντονη διαφωνία με την απόφαση, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

«Η λαϊκή βούληση, τη δεδομένη χρονική στιγμή των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016, αποφάσισε ότι η έδρα ανήκει στο Κίνημα Αλληλεγγύη και η λαϊκή βούληση πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Με την απόφαση αυτή, επιστρέψαμε στο σημείο μηδέν. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προτείνει θεραπεία και θα πρέπει να γίνουν άλλες ενέργειες, για να αρθεί το αδιέξοδο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να προσφερθεί θεραπεία, όπως σημειώνει, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, για το ζήτημα της έδρας της Αλληλεγγύης και να για να καλυφθεί το κενό και να αποτραπεί η επανάληψη παρομοίων φαινομένων.

Τονίζει δε ότι η θέση του ΔΗΣΥ για προκήρυξη διαδικασίας αναπληρωματικής εκλογής, αντιβαίνει τους νόμους, καθώς δεν προνοείται από το Σύνταγμα ενώ υπενθυμίζει ότι «με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ, που διαγράφηκε από το Σύνταγμα, πρόνοια η οποία προέβλεπε διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής. Τώρα, οι του ΔΗΣΥ θυμήθηκαν να επικαλεστούν τη διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής».

Την ίδια στάση τηρεί και το σοσιαλιστικό κόμμα. Για την ΕΔΕΚ η βουλευτική έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, οπώς αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση της, και επιβάλλεται να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού.

Επαναλαμβάνει δε πως η ΕΔΕΚ συμφωνεί και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για τροποποίηση του συντάγματος.

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών, με δήλωση της υποψήφιας Ευρωβουλευτού, Μαρίας Παστελλά, ξεκαθαρίζει ότι ήταν προφανές πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τα κόμματα ήταν αντισυνταγματική, κάτι που το κόμμα της είχε δηλώσει, όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ωστόσο, η Συμμαχία συμφωνεί ότι με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και της απλής αναλογικής η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, διαφωνόντας με τη θέση του ΔΗΣΥ για διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών.

Θεωρεί, όπως σημειώνει, ορθή τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα από την αρχή της συζήτησης πως συνταγματικά ορθή επιλογή είναι η τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτό αποτελεί και θέση της Συμμαχίας Πολιτών, όπως δήλωσε η κυρία Παστελλά.

Άφησε ωστόσο αιχμές ότι κάποιοι ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά λέγοντας, «Υπενθυμίζουμε ότι ο κυρίαρχος λαός έδωσε και στη Συμμαχία Πολιτών τρείς έδρες. Όσοι λοιπόν ορθώς επικαλούνται την λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική πρέπει να είναι συνεπείς και να τηρούν τις ίδιες απόψεις και αρχές για όλες τις περιπτώσεις κι όχι να ακολουθούν την λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών».

Η τροποποίηση λοιπόν του Συντάγματος, αναφέρει, θα πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική για όλες τις περιπτώσεις και να έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις περιπτώσεις από τον Μάιο του 2016.

«Αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις θέσεις αρχών που επικαλούνται, η Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξει την προσπάθεια», καταλήγει.

Μονόδρομος η αναπληρωματική εκλογή, λέει ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης

Μονόδρομο χαρακτήρισε την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών για να επιλυθεί το θέμα που προέκυψε με την 56η έδρα, μετά την απόφαση του Ανωτάτου, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Μιλώντας επίσης στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega, χαρακτήρισε λανθασμένη την ανακήρυξη του κυρίου Παπαδόπουλου ως βουλευτή ενώ τόνισε ότι η επιλογή των αναπληρωματικών εκλογών ήταν μονόδρομος «από την εποχή της πρώτης απόφασης του Εκλογοδικείου με την οποία ακυρώθηκε η ανακύρηξη του κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου ως βουλευτή».

Επιβάλλεται, όπως σημείωσε, να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για το μέλλον, ώστε η έδρα να δίδεται στον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος. Χαρακτήρισε αδιανόητο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα κατά τρόπο αναδρομικό, ώστε να ανακηρυχθεί τώρα Βουλευτής ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network