MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη η ΟΕΛΜΕΚ… Φωνάζουν για μη εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας

Advertisement

Sponsored by exness

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από την ΟΕΛΜΕΚ έξω από το ΥΠΠΑΝ – Διαμαρτύρονται για τη μη εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσει η ΟΕΛΜΕΚ την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι. Στόχος της διαμαρτυρίας είναι να αποτραπεί η εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας

Advertisement

Όπως αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ σε σχετική ανακοίνωση πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, που αφορά όχι μόνο τον κλάδο της Βιολογίας, αλλά το σύνολο των μαθητών και κατ΄ επέκταση την εκπαίδευση γενικότερα.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν πέραν των εκατό (100) εκπαιδευτικών, φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών. Επίσης, θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος και μέλη της γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ, Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο Πρόεδρος και μέλη της επιτροπής παιδείας της Βουλής και άλλοι Βουλευτές.

Όσα αναφέρουν οι Βιολόγοι

Σε σχέση με το θέμα της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι, παρά τις μακροχρόνιες  προσπάθειές μας, το ΥΠΠΑΝ αν και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της εργαστηριοποίησης, δεν προχωρά στην υλοποίησή της.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε καταθέσει στο ΥΠΠΑΝ όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση σε σχέση με την εργαστηριοποίηση του μαθήματος μας, η οποία συνοψίζεται –  στα κυριότερα σημεία της – πιο κάτω:

  1. Ο εργαστηριακός χαρακτήρας της επιστήμης της Βιολογίας, ο οποίος εξάγεται από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των τμημάτων Βιολογίας των Πανεπιστημίων, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.
  2. Ο εργαστηριακός χαρακτήρας του μαθήματος της Βιολογίας στη μέση εκπαίδευση, ο οποίος καταδεικνύεται μέσα από τα ΝΑΠ Βιολογίας. Να σημειωθεί ότι αυτά περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό εργαστηριακών ασκήσεων, σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου.
  3. Τα πολύ σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στο χώρο του εργαστηρίου, με τη χρήση αντιδραστηρίων και άλλων υλικών που παρουσιάζουν επικινδυνότητα, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών στο εργαστήριο, που φτάνουν τους εικοσιπέντε (25). Υπήρξε μάλιστα πρόσφατα σοβαρό περιστατικό ατυχήματος, με θύμα εκπαιδευτικό.
  4. Η ύπαρξη αιθουσών εργαστηρίου Βιολογίας και πρωτοκόλλων του ΥΠΠΑΝ για τη λειτουργία των εργαστηρίων, γεγονός που καταδεικνύει τη συμπερίληψη της Βιολογίας στα εργαστηριακά μαθήματα. Ακόμα, η δαπάνη πολύ μεγάλων ποσών για τον εξοπλισμό τους. Ο εξοπλισμός αυτός όπως και τα αναλώσιμα υλικά, λόγω παρατεταμένης αχρησίας, τα επόμενα χρόνια θα περιέλθουν σε αχρηστία, γεγονός που  θα αποτελέσει – θα λέγαμε ότι αποτελεί ήδη – σπατάλη δημόσιου χρήματος.
  5. Η διεθνής πρακτική, όπου, αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο, το μάθημα της Βιολογίας στη μέση εκπαίδευση στο εξωτερικό, διδάσκεται τόσο στη θεωρητική, όσο και στην εργαστηριακή του διάσταση.
  6. Η ισοτιμία ανάμεσα στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, όπου τα άλλα δύο μαθήματα Φυσική και Χημεία είναι εδώ και πολλά χρόνια εργαστηριοποιημένα, όχι όμως και η Βιολογία.
  7. Θετική γνωμάτευση για τις θέσεις μας από την Επίτροπο για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία αναγνωρίζει ότι το μάθημα της Βιολογίας είναι εργαστηριακό και ζητά εξηγήσεις από το ΥΠΠΑΝ, γιατί δεν εφαρμόζει την εργαστηριοποίηση και στη Βιολογία, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα εργαστηριακά μαθήματα. Η Επίτροπος θέτει ακόμα σοβαρούς προβληματισμούς για τα θέματα ασφάλειας στα εργαστήρια Βιολογίας, ειδικά με την ύπαρξη τόσων πολλών μαθητών στις αίθουσες εργαστηρίων.
  1. Η εργαστηριοποίηση θα επιτρέψει την ανάπτυξη εργαστηριακών δεξιοτήτων στους μαθητές μας. Οι δεξιότητες αυτές θα αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο, που θα αξιοποιηθεί στις σπουδές τους, στην Κύπρο και το εξωτερικό, σε μερικές από τις πιο απαιτητικές σχολές, όπως τη Ιατρικής, της Βιολογίας κλπ. Παράλληλα θα υπάρξει σημαντική αναβάθμιση των φυσικών επιστημών και της παιδείας μας γενικότερα.

Στο ΥΠΠΑΝ, παράλληλα, αποστάληκαν από τον Σύνδεσμο όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα που υποστηρίζουν τα πιο πάνω επιχειρήματα.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια οι προσπάθειες μας έπεσαν στο κενό. Το ΥΠΠΑΝ, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να τηρεί στάση αναποφασιστικότητας, κωλυσιεργίας, υπεκφυγών και μετάθεσης ευθυνών.

Είναι για αυτό το λόγο που η Γενική Συνέλευση του κλάδου, στις 12/3/2021 ενέκρινε τη λήψη μέτρων, τα οποία εξαγγείλαμε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 15/4/2021.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση:

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΑΝ, σε μη εργάσιμο χρόνο, στις 4/11/2021, στις 2 μ.μ. και δίωρη στάση εργασίας, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η Επιτροπή του Συνδέσμου θα προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων, την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο, ανάλογα με τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, Η ΩΡΑ 2 ΜΜ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΑΝ.

*Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για την πανδημία, που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Καταληκτικά, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνέχιση της συνεργασίας με το ΥΠΠΑΝ, με μοναδική οδό την εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος του Συνδέσμου και του ΥΠΠΑΝ είναι κοινός και δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των συνθηκών στην παιδεία, προς όφελος των μαθητών και της παιδείας γενικότερα.

Η εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας θα συμβάλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ»

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network