MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αυξάνονται και πληθύνονται τα παράπονα καταναλωτών. Τι δείχνουν οι αριθμοί – Ζητούν ελέγχους και ποινές

Advertisement

Sponsored by exness

Αυξάνονται και πληθύνονται τα παράπονα καταναλωτών – Ζητούν ελέγχους και εφαρμογή νομοθεσίας – Τι λέει στην Cyprus Times η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, κα. Βιργινία Χρήστου

Του Γιώργου Βήχα

Συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός παραπόνων που υποβάλλονται από καταναλωτές.

Advertisement

Με βάση στοιχεία που δημοσιεύει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για το 2023, οι τέσσερεις κατηγορίες παραπόνων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, είναι οι κατηγορίες «πολιτική επιστροφών» με 166%, «Απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων» με  161%, τα παράπονα που αφορούσαν την «Ακρίβεια και το κόστος ζωής» με 148% και οι «διαδικτυακές απάτες» με 111%.

Μιλώντας στην Cyprus Times, η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, κα. Βιργινία Χρήστου σχολιάζοντας τους λόγους που παρατηρείται αύξηση σημείωσε πως είναι υποψιασμένοι οι καταναλωτές, μέσα και από τις εκπαιδεύσεις που παρέχει ο Σύνδεσμος δωρεάν. «Από τη μία είναι κάτι που μας χαροποιεί γιατί επικοινωνούν μαζί μας, όταν βλέπουν κάτι στην αγορά που θα τους κινήσει τις υποψίες, είτε αυτό καταλήξει στο τέλος σε επίσημη καταγγελία είτε ως μια απλή αναφορά. Από την άλλη είναι κάτι που μας στεναχωρεί γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το νομοθετικό πλαίσιο».

Η κα Χρήστου συμπλήρωσε επιπλέον ότι ένας ακόμα παράγοντας που ίσως επηρεάζει την αύξηση που υπάρχει στα παράπονα είναι η αδυναμία του αρμόδιου Υπουργείου να εφαρμόσει αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο. «Ο ευρωπαίος νομοθέτης προβλέπει επιβολή προστίμου μέχρι και 3 εκατομμύρια για θέματα που αφορούν παραβάσεις των δικαιωμάτων του καταναλωτή, ενώ στην Κύπρο βλέπουμε ότι εφαρμόζεται μια χαριστική πολιτική από την πλευρά του Υπουργείου προς τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι και παράγοντας που δεν τις αποτρέπει να προβαίνουν σε πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών».

Ο Σύνδεσμος, συνέχισε η κα Χρήστου, ζητά να γίνονται περισσότεροι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, οποιεσδήποτε ειδοποιήσεις προς τις επιχειρήσεις να ανακοινώνονται και επίσημα για να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Επιπλέον ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ζητά εκεί και όπου εντοπίζονται παραβάσεις, κάποιες από τις οποίες παρατηρούνται κάθε χρόνο από τις ίδιες επιχειρήσεις, να εφαρμόζεται η νομοθεσία και να επιβάλλει το Υπουργείο αυστηρά πρόστιμα.

Αναλυτικά:

Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Συνοπτικός συγκριτικός πίνακας τηλεφωνικών και γραπτών παραπόνων 2022 – 2023.
Κατηγορίες παραπόνων 2022 2023 Αυξομείωση (%)
Διαδικτυακές απάτες. (Εταιρείες φάντασμα) 44 93 111.4
Μη αναγραφή τιμών και διαφορά τιμής στο ράφι και στο ταμείο. 165 270 63.6
Ακρίβεια και κόστος ζωής. 89 221 148.3
Απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τη χρήση της επωνυμίας διαφόρων επιχειρήσεων κ.ά. 18 47 161.1
Εγγυήσεις προϊόντων. 339 473 39.5
Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές. 98 110 12.2
Καταχρηστικοί όροι σε καταναλωτικές συμβάσεις. 39 42 7.7
Πολιτική Επιστροφών. 129 343 165.9
Ακυρώσεις πτήσεων/Καθυστέρηση/Άρνηση επιβίβασης/ Εσφαλμένος χειρισμός αποσκευών. 144 200 38.9
Ασφάλεια τροφίμων. 56 51 – 8.9
Ενέργεια (Σχέδια Χορηγιών ΥΕΕΒ, ΑΗΚ, ΑΠΕ). 38 57 50.0
Άλλα. 326 245 – 24.8
ΣΥΝΟΛΟ 1485 2152 44.9
Συνολικά παράπονα 2022 2023 Αυξομείωση (%)
Σύνολο γραπτών παραπόνων. 709 763 7.6
Σύνολο τηλεφωνικών παραπόνων. 776 1389 79.0

 

Την ίδια στιγμή, τα παράπονα των καταναλωτών για τα οποία δεν γίνεται ειδική αναφορά στον πίνακα, είναι και τα ακόλουθα:

-Γραφειοκρατία δημοσίων υπηρεσιών και/ή μη εξυπηρέτηση τους.

-Χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον τερματισμό της επιδότησης.

-Ισχυρισμοί για αυξημένη ένδειξη στους μετρητές της ΑΗΚ.

-Σε σχέση με την ακρίβεια και το κόστος ζωής, οι καταγγελίες αφορούσαν αυξήσεις σε τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κυρίως μετά την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και δυσκολίες καταναλωτών για αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών.

-Ως προς την πολιτική επιστροφών των επιχειρήσεων, τα παράπονα επικεντρώνονταν κυρίως σε επιστροφές προϊόντων γενικότερα και ειδικότερα, επιστροφές προϊόντων κατά τη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network