MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δρ. Πάρις Παπακώστας

Advertisement

Sponsored by exness

Ο ωτορινολαρυγγολόγος, χειρουργός κεφαλής-τραχήλου, εξειδικευμένος στην πλαστική χειρουργική προσώπου και νευροωτολογία – ακοολογία στη Γερμανία, μας εξηγεί τα πάντα για τον ίλιγγο.

Τι είναι ο ίλιγγος; Είναι το ίδιο με τη ζάλη;
Ο ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης του σώματος ή του περιβάλλοντος χώρου και την οποία αντιλαμβάνεται ο ασθενής συνηθέστερα ως αίσθηση περιστροφής. Πρόκειται για διαφορετικό σύμπτωμα από τη ζάλη, η οποία περιγράφεται ως αίσθηση βάρους στο κεφάλι, αστάθεια, κεφαλαλγία ή ημικρανία ή ακόμη και ως προλιποθυμικό επεισόδιο με σκοτοδίνη ή θόλωση της όρασης.

Advertisement

Η διαφοροποίηση του ιλίγγου από τη ζάλη προϋποθέτει τη λεπτομερή λήψη ιστορικού για την καλύτερη κατανόηση και κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων από τον ιατρό, ο οποίος πρέπει να διαθέτει ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία.

Τι μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο;
Ο ίλιγγος προκαλείται από ποικίλες διαταραχές της λειτουργίας του οργάνου ισορροπίας. Το όργανο ισορροπίας αποτελείται από ένα περιφερικό τμήμα, που βρίσκεται στο έσω αυτί (αυτό που αποκαλούμε στην καθομιλουμένη ως «λαβύρινθο») και ένα κεντρικό τμήμα στον εγκέφαλο, το οποίο επεξεργάζεται την προσλαμβάνουσα από τον «λαβύρινθο» πληροφορία. Η λειτουργία τους είναι να συντονίζουν μαζί με άλλες περιοχές του εγκεφάλου την ισορροπία, τις κινήσεις και την αντίληψη του σώματος στο χώρο.

Οι διαταραχές του περιφερικού οργάνου ισορροπίας στο έσω αυτί είναι οι πιο κοινές και συχνές. Αναλόγως της υποκείμενης αιτιολογίας προκύπτουν είτε λόγω παροδικής ή μόνιμης απώλειας της λειτουργίας ή αντιθέτως, λόγω υπερ-λειτουργίας του οργάνου ισορροπίας. Αυτού του τύπου διαταραχές οδηγούν σε ίλιγγο, που πολύ συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμέτους.

Οι συχνότερες διαταραχές της λειτουργίας του οργάνου ισορροπίας είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, η αιθουσαία νευρονίτιδα και η νόσος του Meniere.


Γιατί ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι
ο καταλληλότερος ιατρός για τη μελέτη και αντιμετώπιση των ιλίγγων;
Ο ίλιγγος οφείλεται σε παθήσεις του οργάνου ισορροπίας, που βρίσκεται στο έσω αυτί. Ο Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος διαθέτει την εξειδίκευση και τη μεγαλύτερη εμπειρία, για να διαγνώσει και να θεραπεύσει τις παθήσεις αυτές, οι οποίες συχνά συνδυάζονται με συμπτώματα, που αφορούν και την ακοή, όπως εμβοές και μείωση ακοής.

Πολλές φορές, οι ασθενείς με ίλιγγο θα επισκεφθούν πληθώρα διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, προτού επισκεφθούν τον Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, γεγονός, που καθυστερεί τη διάγνωση, αλλά και την έναρξη της θεραπείας.

Πώς επηρεάζει ο ίλιγγος την ποιότητα ζωής του ασθενούς;
Θεωρώ προσωπικά αυτή την ερώτηση εξαιρετικά σημαντική. Ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς, που υποφέρουν από ίλιγγο, συχνά εμφανίζουν υποτροπιάζοντα επεισόδια, τα οποία αναλόγως της συχνότητας και της έντασής τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ιλίγγου, τα οποία μπορεί να διαρκούν αρκετές ώρες έως και μέρες, οι ασθενείς  πολλές φορές δεν είναι σε θέση να κινηθούν ή να επιτελέσουν στοιχειώδεις καθημερινές δραστηριότητες.

Επιπλέον, λόγω της έντασης και της φύσης των συμπτωμάτων, δημιουργείται συχνά μία φοβία για τα επικείμενα ενδεχόμενα επεισόδια ιλίγγου. Τούτο λειτουργεί συχνά ως αποτρεπτικός παράγοντας για τον ασθενή, ώστε να συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που υπό άλλες συνθήκες θα επιθυμούσε να είναι μέρος της καθημερινότητας του.

Βλέπουμε επομένως, ότι πρόκειται για παθήσεις, οι οποίες μπορεί μεν να μην έχουν απαραίτητα κάποια επικίνδυνη για τη ζωή υποκείμενη αιτιολογία, έχουν, ωστόσο, μία σημαντική αρνητική επίδραση στη ζωή του πάσχοντος.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν για τον ίλιγγο;
Κάθε ασθενής με συμπτωματολογία ιλίγγου πρέπει να υποβάλλεται σε μία λεπτομερή νευροωτολογική εξέταση.

Αυτή περιλαμβάνει καταρχάς τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση από έμπειρο ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε υποψία άλλης πάθησης, που να μη σχετίζεται με το όργανο ισορροπίας. Εάν υπάρξουν τέτοιες ενδείξεις περί άλλων παθήσεων, ο ιατρός θα κατευθύνει και θα παραπέμψει τον ασθενή στην αντίστοιχη ειδικότητα, π.χ σε Νευρολόγο.

Εν συνεχεία, ακολουθεί μία λεπτομερής εξέταση της λειτουργίας του οργάνου ισορροπίας, για την οποία απαιτούνται εξειδικευμένα μηχανήματα, αλλά και εμπειρία από τον ιατρό τόσο στην εκτέλεση, όσο και στην ερμηνεία τους. Η εξέταση αυτή μας δείχνει ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά τη λειτουργία του οργάνου ισορροπίας, βοηθώντας μας να εξάγουμε συμπεράσματα για την αιτιολογία της πάθησης.

Έχοντας πλέον συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να διαγνώσουμε την πάθηση, που προκαλεί ίλιγγο, και αναλόγως να ξεκινήσουμε τη θεραπεία.


Ποια είναι η θεραπεία του ιλίγγου;
Η θεραπεία εξαρτάται πάντοτε από την υποκείμενη αιτιολογία και διαφέρει ανάλογα με τις διαφορετικές μορφές των διαταραχών του οργάνου της ισορροπίας.

Στη συνηθέστερη μορφή ιλίγγου, τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης, η θεραπεία δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο σε περιπτώσεις με έντονη ναυτία και εμέτους. Η θεραπεία, που προτείνουμε και εκτελούμε μαζί με τον ασθενή, αποτελείται από ασκήσεις, με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του οργάνου ισορροπίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την αιθουσαία νευρονίτιδα που αποτελεί μία φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου (του νεύρου δηλαδή της ισορροπίας), απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αιτιολογία της νόσου, αλλά και ασκήσεις, που βελτιώνουν την προσαρμογή του εγκεφάλου στην απώλεια της λειτουργίας του οργάνου ισορροπίας.

Τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς που υποφέρουν από ίλιγγο;
Καταρχάς προτείνω την επίσκεψη σε ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο με εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων αυτών. Με τη χρήση των σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων, που διαθέτουμε σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή, που υποφέρει με ίλιγγο. Να τονίσουμε επίσης, ότι οι σχετικές εξετάσεις και θεραπείες καλύπτονται πλήρως από το ΓεΣΥ.

Αναλόγως της διάγνωσης, ο ιατρός θα πρέπει να κατευθύνει τον ασθενή και να του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε η ανάρρωση να είναι όσον το δυνατό ταχύτερη.

Ο Δρ. Πάρις Παπακώστας εξετάζει στο Ιατρείο του στην οδό Ψαρών 17 στην Έγκωμη και μπορείτε να τον βρείτε εδώ:
Τηλ.:+357 22730269
Facebook: https://www.facebook.com/dr.paris.papakostas
Instagram: https://www.instagram.com/dr.paris_papakostas/

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network