MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο κοροναϊό και γιατί θεωρείται δύσκολη η δημιουργία εμβολίου. Ο Δρ Βωνιάτης στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την εξάπλωση του νέου ιού κοροναϊού που «γεννήθηκε» στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα ενώ έχουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις δύο χιλιάδες. Ο φόβος για μια παγκόσμια επιδημία ξύπνησε έπειτα από εντοπισμό κρουσμάτων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Τι γίνεται όμως με την Κύπρο; Υπάρχει το ενδεχόμενο άμεσης δημιουργίας εμβολιασμού κατά του νέου ιού; Ποιο το μεγάλο στοίχημα και η σημαντικότητα των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνει η Κίνα; Ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης δίνει τις δικές του εκτιμήσεις μιλώντας στη Cyprus Times.

Advertisement
Της Γεωργίας Μιχαήλ

Το μεγάλο στοίχημα

«Προς το παρόν η μετάδοση του νέου κοροναϊού, είναι μεν γρήγορη αλλά περιορίζεται στην Κίνα. Δεν έχουμε μετάδοση εκτός της χώρας. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται εκτός Κίνας, είναι κρούσματα που μολυνθήκαν στην Κίνα. Κάτι που μειώνει κατά πολύ και τον κίνδυνο για ύπαρξη κρούσματος εντός Κύπρου».

Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον Δρ. Βωνιάτη, είναι να μην υπάρξει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκτός της Κίνας. Οι επόμενες εβδομάδες, όπως συμπλήρωσε, είναι καθοριστικές.

«Αυτό το είχαμε πάθει με το SARS, ο οποίος μεταδόθηκε και εκτός της περιοχής την οποία ξεκίνησε. Αν γίνει αυτό θα μιλήσουμε για πανδημία. Επομένως με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση είναι υπό κάποιον έλεγχο, ο οποίος μας δίνει την περίοδο να μπορέσουμε να δούμε πως θα περιοριστεί η επιδημία εντός της Κίνας».  Εξήγησε, ακόμη, ότι σημαντικό είναι το που αυξάνονται τα κρούσματα λέγοντας ότι «εάν αυξηθούν στο Πεκίνο ή στη Σαγκάη τότε θα είναι ανησυχητικό. Αλλά αν η αύξηση παραμένει περιορισμένη σε πόλεις της επαρχίας τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Είναι αυτά που παρακολουθούμε για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα».

Η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων

Στο μεγάλο στοίχημα έγκειται και το γεγονός κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Κίνας.

«Το πρώτο είναι ότι έχει θέσει σε καραντίνα περίπου 60 εκατομμύρια κόσμο και το δεύτερο όλο τα κρούσματα απομονώνονται μέχρι την αποθεραπεία τους ώστε να μη συνεχιστεί η ταχεία εξάπλωση μέσα στη χώρα. Το άλλο σημαντικό μέτρο είναι ότι όσοι φεύγουν από την Κίνα ελέγχονται κατά πόσο νοσούν με τον κοροναϊό. Άρα έχουν ληφθεί κάποια μέτρα θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες πόσο αποτελεσματικά είναι».

Αδύνατη η άμεση δημιουργία εμβολίου

Αν και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν αγώνα δρόμου από τους ερευνητές ώστε να βρεθεί ένα εμβόλιο ενάντια στο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, ο Δρ. Βωνιάτης θεωρεί σχεδόν αδύνατη την άμεση δημιουργία εμβολίου καθώς πρέπει προηγουμένως να ακολουθηθούν κάποια στάδια τα οποία μπορεί να κρατήσουν μέχρι και έξι μήνες.

«Για να γίνουν τα εμβόλια πρέπει να υπάρξει μία περίοδος έρευνας, η οποία στηρίζεται πάνω στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πρέπει να γίνουν πρώτα έρευνες πάνω σε ζώα, μετά σε ανθρώπους, μετά να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες σε χιλιάδες άτομα για να διαφανεί κατά πόσο είναι ασφαλή. Είναι διάφορα στάδια που για να ικανοποιηθούν όλα αυτά και να βρεθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να χρειαστούν ακόμη και έξι μήνες. Άρα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα».

Σημείωσε δε ότι δεν υπήρξαν εμβόλια για το SARS και όσες έρευνες και αν έχουν γίνει δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δώσουν εμβόλιο.

«Δεν είναι τόσο θανατηφόρος ο ιός»

Αν και το ότι υπάρχουν ήδη 80 θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό, ο Δρ. Βωνιάτης αναφέρει ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο έχει παρουσιαστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Ο εν λόγω ιός προκαλεί σε 100 άτομα που θα νοσήσουν, μόνο το 3% θα αποβιώσουν εξαιτίας του ιού. Συνήθως είναι άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό χωρίς ωστόσο να αποκλείεται άνθρωποι που ήταν πιο πριν υγιής προηγουμένως να καταλήξουν. Πρόκειται για κάτι πιο σπάνιο».

Το ποσοστό, συμπλήρωσε, των βαριών περιστατικών ανάμεσα σε άτομα που νοσούν είναι μόλις 25%, δηλαδή μόνο ένας στους τέσσερις, χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο και πιθανό να χρειαστεί και νοσηλεία του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με διασωλήνωση.

Ερωτηθείς εάν κάποιος θα μπορούσε να νοσήσει και να περάσει την περίοδο αποθεραπείας στο σπίτι του, ο επιδημιολόγος απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ωστόσο «επειδή δε γνωρίζουμε ποια θα είναι στο τέλος της επιδημίας αυτού του ιού, θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα απομόνωσης όλων των κρουσμάτων».

Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε, και στην Κύπρο αν κάποιος έχει επισκεφθεί την Κίνα τις τελευταίες 15 με 20 ημέρες και παρουσιάσει έστω και ελαφρύ κρυολόγημα, καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του για να διαπιστωθεί άμεσα κατά πόσο αυτό οφείλεται σε κοροναϊό.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το νησί είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό καθώς «έχουμε χώρους απομόνωσης που είναι το πιο βασικό και μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το αντιμετωπίσουμε».

Γρήγορη η μετάδοση αλλά… «δεν είναι πιο γρήγορη από τη μετάδοση του ιού της γρίπης»

Ο Υπουργός Υγείας της Κίνας Δρ Ma Xiaowei, είπε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί προτού παρουσιάσουν συμπτώματα οι φορείς του ωστόσο όπως είπε ο Δρ. Βωνιάτης κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.

«Ακόμη και να γίνει πρόκειται για μία ή δύο μέρες πριν, όχι για πολύ καιρό, είναι στα πλαίσια της μεταδοτικότητας του ιού. Η μετάδοση ξεκινάει κυρίως κατά την έναρξη των συμπτωμάτων γιατί πώς να μεταδοθεί ο ιός αν κάποιος δε βήξει ή δε φταρνίζεται. Παρόλο που μεταδίδεται πιο γρήγορα από το SARS και πάλι η μετάδοση του νέου ιού του κοροναϊού δεν είναι πιο γρήγορη από τη μετάδοση του ιού της γρίπης. Αν ήταν η περίπτωση της γρίπης, αυτή τη στιγμή θα είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network