MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Swim baby, swim

Advertisement

Sponsored by exness

Ο παιδίατρος Δρ. Παναγιώτης Γιάγκου σε συνεργασία με το Mind Body Baby μας μιλούν για το aquatic therapy και το baby massage.

Τι είναι η υδρόβια θεραπεία και θα την συστήνατε σε μια μητέρα ενός νεογνού;
Οι πρώτες 1001 μέρες ζωής ενός παιδιού, από την σύλληψη μέχρι την ηλικία των 2 ετών, θεωρούνται ως οι σημαντικότερες για την ανάπτυξη του. Σε αυτή την πρώιμη ηλικία είναι που καθορίζονται οι ‘ρίζες’ της συναισθηματικής και σωματικής τους υγείας. Η παιδική ηλικία μένει μαζί μας για μια ζωή.
Η υδρόβια θεραπεία χρησιμοποιεί μία ήπια τεχνική η οποία διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη θερμαινόμενη πισίνα για τις μαμάδες και τα νεογέννητα τους.
Πιστεύουμε στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων. Οποιοσδήποτε εξαναγκασμός ή τραύμα μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια αρνητικά αποτελέσματα.

Advertisement

Η εκμάθηση αναγκαίων ικανοτήτων, ειδικά όσον αφορά το πως μπαίνει ελεγχόμενα το κεφάλι και το σώμα κάτω από το νερό, ο έλεγχος της αναπνοής και οι κινητικές δεξιότητες επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας υγιής σχέσης με το νερό.
Η κολυμβητική ικανότητα ενός παιδιού αναπτύσσεται σφαιρικά. Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη κλίση/αγάπη προς το νερό έτσι η εκμάθηση της κολύμβησης μπορεί να γίνει διασκεδαστική, σαν ένα ταξίδι εξερεύνησης.

Ποιες είναι διαδικασίες της υδρόβιας θεραπείας και τι εμπεριέχεται σε αυτήν;
Ειδικευόμαστε σε μικρά παιδιά από δύο ημερών μέχρι και οκτώ χρόνων για εκμάθηση τεχνικών επίπλευσης, υδρόβιας θεραπείας, για ανάπτυξη ικανοτήτων κολύμβησης, κολυμβητικής ασφάλειας καθώς και σε μασάζ για χαλάρωση.
Η θεραπεία ξεκινάει με την μάθηση επίπλευσης για τα μωρά, που βοηθάει στην ανάπτυξη σταθερότητας κορμού αλλά και ανακούφιση από παλινδρόμηση, την δυσκοιλιότητα και τους πόνους οδοντοφυΐας.
Η θερμοκρασία της πισίνας ρυθμίζεται στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, για την άμεση χαλάρωση των μικρών, και η υπεριώδης ακτινοβολία χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση των βακτηριδίων χωρίς προσθήκη χημικών.
Τα πρώτα 5 με 7 λεπτά ισοδυναμούν με 30 λεπτά εκγύμνασης για έναν ενήλικα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβάλλουμε με την άσκηση στα μικρά παιδιά, αλλά να αυξάνεται σταδιακά ο χρόνος εκγύμνασης τους μέχρι να μπορούν να επιπλέουν για 15 λεπτά. Αυτό θα μας υποδείξει την ανάπτυξη της δύναμης, αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας τους. Το παραπάνω επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο πλωτό φουσκωτό μαξιλάρι από μαλακό υλικό το οποίο επιτρέπει την μέγιστη κίνηση του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης και έχει εγκριθεί από τους παιδιάτρους.
Επίσης προσφέρουμε τις υπηρεσίες υδρόβιας γυμναστικής και ασφαλούς κολύμβησης χρησιμοποιώντας ήπιες μεθόδους οι οποίες εξασφαλίζουν ότι δεν προκαλείται άγχος ή τραυματικές εμπειρίες στα μικρά παιδιά όταν είναι στο νερό.
Καθώς οι δεξιότητες δεν μαθαίνονται αμέσως θα παρατηρήσετε ότι με κάθε συνεδρία οι δεξιότητες όπως το πήδημα, οι βουτιές, οι καταδύσεις και η αυτοπεποίθηση βελτιώνονται. Χρειάζονται 3 – 5 συνεδρίες για να μπορέσουν τα μωρά να προσαρμοστούν με το περιβάλλον, να νιώσουν άνετα και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη.
Στην συνέχεια, η άσκηση ακολουθείται από ειδικό μασάζ, όπου ο θεραπευτής δείχνει και στην ίδια την μητέρα πως να κάνει τις ίδιες τεχνικές στο παιδί, τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει και στο σπίτι. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αν το μωρό υποφέρει από ρινική συμφόρηση, δυσκοιλιότητα ή αν φυτρώνουν τα δόντια του.
Το προσωπικό μας αποτελείται από δασκάλους, μασέρ για παιδιά, και εξειδικευμένους δασκάλους κολύμβησης με ειδική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες.
Για ποιες ηλικίες προσφέρεται η υδρόβια θεραπεία, υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί;
Η υδρόβια θεραπεία είναι κατάλληλη για παιδιά από δύο ημερών μέχρι πολύ μεγαλύτερες ηλικίες, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκγύμνασης τους. Τα νεογέννητα μωρά έχουν την ικανότητα της κολύμβησης από την στιγμή της γέννησης τους, αλλά ξεκινούν να χάνουν αυτή την ικανότητα με την πάροδο 6 μηνών. Η συχνή τους επαφή με το νερό αναπτύσσει αυτές τις ικανότητες με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε συνήθεια ώστε να μην τις ξεχάσουν.

Ποια είναι τα θετικά που μπορεί να προσφέρει η υδρόβια θεραπεία στην ανάπτυξη των παιδιών;
Η θεραπεία νερού προσφέρει τα εξής ωφελήματα:
1. Αύξηση σωματικής δύναμης και κινητικότητας, καθώς η αντίσταση του νερού κάνει την άσκηση ευκολότερη η οποία βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό.
2. Καλυτερεύει τον έλεγχο της αναπνοής καθώς η αντίσταση του νερού βοηθά στην διαχείριση της αναπνοής κατά την ομιλία.
3. Βοηθά στην κατάκτηση αναπτυξιακών, κινητικών και λειτουργικών στόχων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία νερού βοηθάει στην βελτίωση της ισορροπίας και κινητικότητας. Επωφελούνται από το γεγονός ότι είναι σαφώς ευκολότερο να μάθουν να κινούνται μέσα στο νερό.
4. Βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και αυτοπεποίθησης. Όταν τα παιδιά βελτιώνουν τις ικανότητες κίνησης τους, μειώνεται το κοινωνικό άγχος και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους. Μέσα από το παιχνίδι εντός της πισίνας αναπτύσσεται και ενθαρρύνεται η ομιλία. Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν επαφή με το νερό σε μικρή ηλικία είναι πιο προχωρημένη ηλικιακά η ανάπτυξη τους σε σύγκριση με αυτά που άργησαν να έρθουν σε επαφή με το νερό.
5. Η θεραπεία νερού σε ασφαλές περιβάλλον είναι μια ιδιαίτερα πρόσχαρη δραστηριότητα για τα μικρά παιδιά, που ταυτόχρονα τους μαθαίνει να μην φοβούνται το νερό ενώ βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας.
6. Σε μικρά παιδιά, η θεραπεία νερού βοηθά στην καταπράυνση πόνου από κολικούς, στην διαχείριση της παλινδρόμησης, στην καλυτέρευση της ποιότητας ύπνου.
7. Σε πρόωρα μωρά, η θεραπεία νερού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αισθητά τους σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες, βοηθά στον ύπνο, αυξάνει την όρεξη για τροφή και στην αύξηση του βάρους.

Υπάρχουν κίνδυνοι στην υδρόβια θεραπεία;
Η υδρόβια θεραπεία προσφέρει σαφώς μικρότερο κίνδυνο αφού υπάρχει σχεδόν μηδενική βαρύτητα εντός της πισίνας, με το βάρος των παιδιών σχεδόν ανύπαρκτο, καθιστώντας την κίνηση ευκολότερη.
Το νερό προσφέρει μια συνεχή, ρευστή, εξαρτώμενη από την ταχύτητα ομοιόμορφη αντίσταση που βοηθά στη ενδυνάμωση, έχοντας την ιδιότητα να προσφέρει μεγαλύτερη έκταση κινήσεων στα μωρά.

Η συνεχής πίεση αναπτύσσει την ικανότητα του κορμιού κατά τη βελτίωση της σχέσης μυαλού κορμί. Έτσι, η υδροθεραπεία προσφέρει πολλά οφέλη στα μωρά και στα νεογέννητα ώστε να αναπτυχθούν σε δυνατούς ενήλικες.

Σε μία έρευνα του 2007, από το “Pediatric Physical Therapy”, μελετήθηκαν 37 παιδιά που είχαν κάποια αργοπορημένη μορφή λειτουργικής ή κινητικής ανάπτυξης, στα οποία συνταγογραφήθηκαν διάφορες μορφές θεραπειών. Η μελέτη κατέληξε στο ότι τα παιδιά τα οποία ακολούθησαν υδρόβια θεραπεία είχαν πολύ θετικότερα αποτελέσματα συγκριτικά με τα άλλα παιδιά.

Το εργαλείο (σωσίβιο) επίπλευσης είναι ασφαλές για τον αυχένα των μωρών;
Το σωσίβιο υποστηρίζει το κεφάλι στην επιφάνεια προσφέροντας στα παιδιά ελεύθερη κίνηση μέσα στο νερό. Η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα όσον αφορά τον αυχένα και το λαιμό των παιδιών και έχει μελετηθεί από διάφορους επαγγελματίες υγείας όπως:
Η Stacy Menz, διακεκριμένη ειδικός κλινικής παιδιατρικής με μεταπτυχιακό και δοκτοράτο στην Φυσιοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και πείρα στην πρώιμη παρεμβατική ιατρική, σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Ο Joe Campos, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του UC Berkeley με ερευνητικό ενδιαφέρον σε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους της παιδικής ηλικίας. Με ειδικότητα στην Κοινωνική Συναισθηματική Ανάπτυξη κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας όπως και της σχέσης αλληλεπίδρασης των κινητικών, κοινωνικών και συναισθηματικών αναπτυξιακών δεξιοτήτων.
Ο David Anderson, Διευθυντής του Ινστιτούτου Marion Wright Edelman στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, που ειδικεύεται στη μελέτη της απόκτησης κινητικών δεξιοτήτων και της επίδρασης της στην ψυχολογική λειτουργία κατά την παιδική ηλικία.
Ο Δρ. Chris Baker είναι παιδίατρος και ειδικός παιδιατρικής επειγόντων περιστατικών με ερευνητικό ενδιαφέρον στις ασθένειες του πνεύμονα και του μυαλού, και πολυετή εμπειρία ως ιατρός επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Παίδων του UCSF Benioff.
Το Mind Body Baby ενθαρρύνεται από όλα τα θετικά σχόλια γονέων και παιδιών, στο να συνεχίζει να ερευνά για να πετυχαίνει την συνεχή καλυτέρευση των υπηρεσιών του.

Μάθετε περισσότερα για το παιδίατρο Δρ. Παναγιώτη Γιάγκου στο Facebook και στο Instagram.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network