MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Pirola: Ποια είναι η νέα παραλλαγή «πονοκέφαλος» του κορωνοϊού

Advertisement

Sponsored by exness

Την ώρα που η «σκιά» της υποπαραλλαγής της Όμικρον, «Eris», έχει πέσει «βαριά» ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού για ευρεία διασπορά της Covid-19, στο…μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχει μπει ακόμη μία παραλλαγή του πανδημικού ιού.

Η BA.2.86 με το παρατσούκλι «Pirola» έχει περισσότερες από 30 αλλαγές αμινοξέων στην πρωτεϊνική ακίδα της, σε σύγκριση με τον αμέσως επόμενο πλησιέστερο πρόγονό της, την υποπαραλλαγή BA.2, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Συνεπώς, πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για ένα εξελικτικό άλμα.

Advertisement

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την παραλλαγή σε εκείνες που είναι «υπό παρακολούθηση», ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες να παρακολουθούν στενά τη μετάλλαξη και πιθανή έξαρση μολύνσεων που μπορεί να οφείλεται σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική…πηγή προβληματισμού αναφορικά με την πανδημία αυτό το διάστημα, η «Eris», έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», καταδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πιο στενή παρακολούθηση. Το υψηλότερο επίπεδο στην κατάταξη είναι οι παραλλαγές «ανησυχίας» που σημαίνει ότι είναι και οι πιο επικίνδυνες.

Η BA.2.86 έχει εντοπιστεί στο Ισραήλ, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ (Μίσιγκαν) και οι επιστήμονες θωρούν πως το νέο στέλεχος είναι ικανό να μεταδοθεί ευρέως και να εξαπλωθεί…αθόρυβα για αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού φέρει 34 μεταλλάξεις, με την τελευταία φορά που είδαν οι επιστήμονες τόσο σημαντικές αλλαγές να ήταν όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Ιολόγοι απ’ όλο τον κόσμο διατηρούν στάση αναμονής, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί εάν η ΒΑ.2.86 είναι περισσότερο επικίνδυνη σε σχέση με τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν σήμερα.

Προς το παρόν, οι ειδικοί λένε ότι η BA.2.86 για να γίνει κάτι περισσότερο από μια «επιστημονική περιέργεια» θα πρέπει ακόμα να δείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει άλλες ταχέως διαδεδομένες υποπαραλλαγές που προσομοιάζουν στην XBB της παραλλαγής Όμικρον, με βασικότερη την «Eris» που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και προκαλεί αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, η «Eris» αντιπροσωπεύει μία στις πέντε νέες περιπτώσεις κορωνοϊού.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους έρχεται καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια του κορωνοϊού τα επικαιροποιούν ώστε να στοχεύουν στις νεότερες παραλλαγές που αποτελούν εξέλιξη της ΧΒΒ. Στη χώρα μας αναμένεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) της νεότερης έκδοσης του εμβολίου της Pfizer στα τέλη Αυγούστου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτη επεξεργασία των ομάδων του πληθυσμού για τις οποίες θα συστηθεί αναμνηστική δόση. Όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο ηλικιωμένοι και ευπαθείς θα κληθούν σε εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network