MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κορωνοϊός: Νέο υποψήφιο εμβόλιο ενεργοποιεί τα Τ-κύτταρα μνήμης

Advertisement

Sponsored by exness

Εμβόλιο που θα ενεργοποιεί την μακροχρόνια ανοσία, ιδίως στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς αναζητούν επιστήμονες – Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ήπιες πανενέργειες με κανέναν ασθενή να μην έχει νοσήσει στη διάρκεια του ελέγχου

Ένα νέο εμβόλιο που βρίσκεται ακόμη σε κλινική μελέτη Φάσης Ι, υπόσχεται ενεργοποίηση των Τ- κυττάρων, των κυττάρων μνήμης του ανοσοποιητικού, στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Advertisement

Το υποψήφιο εμβόλιο CoVac-1, αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τούμπιγκεν στη Γερμανία με χρηματοδότηση του υπουργείου Έρευνας της Βάδης Βυρτεμβέργης, και περιλαμβάνει έξι πεπτίδια του κορωνοϊού τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι αναγνωρίζονται από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού σε ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, όπως δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το υποψήφιο εμβόλιο επάγει την ανοσία των Τ-κυττάρων για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ εμφανίζει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Στην κλινική δοκιμή φάσης Ι χορηγήθηκε μία μόνο υποδόρια ένεση CoVac-1 σε 36 υγιείς ενήλικες στη Γερμανία ηλικίας 18 έως 80 ετών. Μέχρι την 56η ημέρα μετά την διενέργεια του εμβολιασμού, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ένα κοκκίωμα στο σημείο της ένεσης, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Το κοκκίωμα παρέμεινε στο σημείο και μετά την 56η ημέρα. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφερε παροδική κόπωση. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν σοβαρό τοπικό ερύθημα στο 19% των συμμετεχόντων, συνοδευόμενο από σοβαρό οίδημα στο 6% αυτών, τα οποία όμως υποχώρησαν εντός διημέρου. Επίσης το 22% των συμμετεχόντων ανέφερε διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα. Σε δύο άτομα ενεργοποιήθηκε και πάλι ο ιός της ανεμοβλογιάς – έρπη ζωστήρα και ο ιός του απλού έρπητα. Κανείς από τους εθελοντές δεν κόλλησε τον ιό μέχρι την 56η ημέρα που διήρκεσε η παρακολούθησή τους.

Αποτελεσματικότητα

Από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή, κανείς δεν προσβλήθηκε από κορωνοϊό , στο διάστημα ελέγχου που κράτησε μέχρι 56 ημέρες.

Το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε την ανταπόκριση μιας σειράς Τ-κυττάρων, μεταξύ των οποίων και Τ-κυττάρων ιντερφερόνης-γ που διήρκεσαν 3 μήνες και ξεπέρασαν αυτά που είχαν παραχθεί είτε από την ίδια τη λοίμωξη σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο, είτε είχαν προκληθεί από τον εμβολιασμό με τα εγκεκριμένα εμβόλια. Σε εργαστηριακά τεστ, διαπιστώθηκε ότι μεταλλαγμένα πεπτίδια από ανησυχητικές παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως η Δέλτα, δεν επηρέασαν την ανταπόκριση των Τ-κυττάρων.

«Το CoVac-1 μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως συμπληρωματικό εμβόλιο για την πρόκληση ανοσίας των Τ-κυττάρων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα με μειωμένη ικανότητα να δημιουργούν επαρκείς ανοσολογικές αποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα εμβόλια», σημείωσαν οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης.

Οι ερευνητές τώρα προχωρούν σε κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση του ίδιου εμβολίου σε ασθενείς με ανεπάρκεια Β-κυττάρων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network