MC MEDIA NETWORK

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η HR Director της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στη CT: Οι Άνθρωποί μας… η δύναμή μας

Advertisement

Sponsored by exness

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινου Δυναμικού (International HR Day), η HR Director της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, κα. Παγώνα Λίγγου απαντά στη Cyprus Times σε καίριες ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου Δυναμικού. Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ είναι περίπου 500 άτομα, ενώ το δίκτυο των συνεργαζόμενων ιατρών, απαριθμοί 200 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Κα. Λίγγου, τα Νοσηλευτήρια και γενικότερα ο χώρος της Υγείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση αυτή της Πανδημίας, η οποία επέφερε ουσιαστικές αλλαγές. Πώς το διαχειρίστηκε αυτό η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού;

Advertisement

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι ένας δυναμικός οργανισμός ο οποίος προσαρμόζεται κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές, στις απαιτήσεις των ασθενών, καθώς επίσης και σε νέες τάσεις και καινοτομίες. Στο χώρο εργασίας, η ικανότητα αντιμετώπισης των αλλαγών ή κατάλληλης προσαρμογής στις αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας. Οι καταστάσεις, οι περιστάσεις και οι χώροι εργασίας μπορούν να αλλάζουν γρήγορα και τα άτομα, άρα και οι επιχειρηματικοί οργανισμοί, που αδυνατούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές αυτές, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Οι εργοδότες σήμερα χρειάζονται εργαζομένους που είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, αρκετά ευέλικτοι ώστε να εργάζονται σε δύσκολες περιστάσεις και γενικά ικανοί να διαχειρίζονται καταστάσεις που δεν εξελίσσονται όπως είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Η σημαντική αυτή συνιστώσα συνδέεται με την επινοητικότητα και την ανθεκτικότητα. Ως Πολυκλινική Υγεία επιδιώκουμε πάντοτε τη συνέπεια στις βασικές μας αξίες, που δεν είναι άλλες από τον σεβασμό, τη δεοντολογία, τη συμπονετική Φροντίδα, την ομαδική Εργασία και την ποιότητα. Προσπαθούμε πάντοτε να χτίζουμε εποικοδομητικές σχέσεις συνεργασίας με το προσωπικό μας, οι οποίες αντανακλούν σε σχέσεις φροντίδας και εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους.

Πολλοί νέοι εκφράζουν έντονο παράπονο γιατί οι εργοδότες θέτουν ως προαπαιτούμενο την εργασιακή εμπειρία για να προλάβουν κάποιον υποψήφιο, χωρίς να τους δίνεται με αυτόν τον τρόπο, η ευκαιρία να την αποκτήσουν.

Σήμερα αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική, ενώ την ίδια ώρα οι απαιτήσεις των εργοδοτών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε ότι οι νέοι παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και ιδίως οι νέοι απόφοιτοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους στον τομέα σπουδών τους. Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί είναι οι εργοδότες που απορρίπτουν νέους υποψήφιους λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας, εμπειρίας, γνώσεων κλπ. Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες που δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε νέους χωρίς εμπειρία να εργαστούν, επενδύοντας σε αυτούς.

Εμείς ως οργανισμός επιδιώκουμε την εργοδότηση νέων ανθρώπων με όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο. Βασικός στόχος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού είναι να δίνει ευκαιρίες σε νέους με όρεξη και πάθος να εργαστούν κοντά μας, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία της χώρας μας και αντιμετωπίζοντας το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα, που ταλανίζει τους νέους, την ανεργία.

Επιπλέον, θα λέγαμε ότι οι ολοένα αυξανόμενες δραστηριότητες του νοσοκομείου μας καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ανεύρεση νέων πηγών ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας. Έτσι, γνωρίζοντας πόσο δύσκολος και απαιτητικός είναι ο τομέας της υγείας, επιλέγουμε να εργοδοτήσουμε νέους είτε σε συνεργασία με κάποιο πανεπιστήμιο για πρακτική άσκηση, είτε και μέσω δικής μας ανάγκης, ώστε να αποτελέσουμε αρωγοί στην μετέπειτα εξέλιξη των νέων αυτών γενεών. Έχοντας ως βάση τους παραπάνω άξονες η Πολυκλινική Υγεία υλοποιεί σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την απασχόληση τέτοιων ανθρώπων.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ ως εργοδότη;

Είμαστε εργοδότης ίσων ευκαιριών, με υψηλά δεοντολογικά πρότυπα. Η διαδικασία επιλογής χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και σεβασμό προς κάθε υποψήφιο και την προσωπικότητά του. Αν και οι εργαζόμενοί μας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι και διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα τους, πιστεύουμε πράγματι σε περαιτέρω αυτοανάπτυξη μέσω της κατάρτισης, την οποία και ενθαρρύνουμε σθεναρά.

Aντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους μας με σεβασμό, διαφάνεια διάλογο και εμπιστοσύνη.

Αντιμετωπίζοντας το προσωπικό μας ως οικογένεια, ανταμείβοντας τους εργαζομένους μας όταν τα πηγαίνουν καλά και στηρίζοντάς τους όταν δυσκολεύονται, δημιουργούμε έναν χώρο εργασίας όπου το προσωπικό μας θα ανταποδώσει όσα προσφέρουμε με την ίδια αφοσίωση και δέσμευση που τού παρέχουμε, διαμορφώνοντας έτσι ένα πετυχημένο και κινητροδοτημένο εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην εταιρεία μας πρέπει να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σίγουρα δεν θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό απλώς και μόνο επειδή τους το ζητήσαμε. Για να τους αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, πρέπει να τους δώσουμε έναν λόγο να κάνουν την υπέρβαση στην εργασιακή τους απόδοση και αυτό θα συμβεί όταν τους κάνουμε να νιώθουν πολύτιμοι. Σε τελική ανάλυση, το πρώτο μεγάλο όφελος από τη σωστή μεταχείριση των εργαζομένων μας είναι ότι θα μπορέσουμε να τους διατηρήσουμε.

Οι Οργανισμοί πρεπει να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους δίκαιη μεταχείριση και να τους δείχνουν ότι τους αποδίδουν την αξία που τους πρέπει με τα λόγια και τις ενέργειές τους. Πρέπει να ακούν τις ανησυχίες τους και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τις αντιμετωπίζουν. Στην Πολυκλινική Υγεία στόχος μας είναι να επικοινωνούμε με τους εργαζόμενους με ξεκάθαρο τρόπο και να τους εξηγούμε τις σημαντικές αποφάσεις. Είμαστε πεπεισμένοι πως εάν προσφέρουμε στα μέλη του προσωπικού μας καλή μεταχείριση, πιθανότατα θα ανταποδώσουν το σεβασμό που τους δείχνουμε.

Σε μία εποχή που δυστυχώς οι διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ακόμη παραμένουν ορατές, ποια η «συμβολή» της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στην κατάργησή τους;

Ένα μέρος της εταιρικής μας νοοτροπίας είναι η συνεισφορά στους συνανθρώπους μας. Έτσι, ως επιχειρηματικός οργανισμός, αποδεχόμαστε άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας και, ως εκ τούτου, συμβάλλουμε στην κοινωνική τους ένταξη, καθώς και στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της προσωπικότητας των ατόμων στον χώρο εργασίας.

Ειδικότερα, απώτερος στόχος μας ως επιχειρηματικός οργανισμός είναι να συνειδητοποιήσουν οι άλλοι εργαζόμενοι μας ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ ίσων και ότι χρειάζονται την αλληλεγγύη μας στην πράξη, τον σεβασμό μας και τίποτα παραπάνω από αυτά. Η καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων και η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική υστέρηση αποτελούν πρωταρχικούς στόχους πολιτικής της εταιρείας μας. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι μια τέτοια δράση θα ενισχύσει το αίσθημα υπερηφάνειας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ψυχικής αντοχής και στην αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης όσον αφορά τις ‘ταμπέλες’ που συνήθως συνδέονται με τα άτομα αυτά.

Έχοντας παρακολουθήσει τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα, έχω παρατηρήσει ότι χρησιμοποιείται έντονα από την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, η λέξη «ομάδα». Θεωρείτε καθοριστικό για έναν οργανισμό το ομαδικό πνεύμα ανάμεσα στο προσωπικό;

Κάθε επιχειρηματικός οργανισμός πρέπει να εφαρμόζει πρακτικά τις κατάλληλες δραστηριότητες ‘δεσίματος’ μεταξύ των εργαζομένων οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας στη μεταξύ τους διάδραση.

Όπως είπε κάποτε ο Micheal Jordan,«το ταλέντο κερδίζει αγώνες, αλλά η ομαδική εργασία και η εξυπνάδα κερδίζουν πρωταθλήματα».

Το «δέσιμο» μεταξύ των μελών μιας ομάδας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα ολόκληρου του επιχειρηματικού οργανισμού. Επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να γνωρίζουν καλύτερα το ένα το άλλο και να επιλύουν μόνα τους τις βασικές διενέξεις της ομάδας. Σχεδόν το 46% των ατόμων που αναζητούν εργασία εξετάζουν θέματα εταιρικής νοοτροπίας πριν υποβάλουν αίτηση για εργασία.

Τελικώς πόσο σημαντικό είναι να νιώθει ικανοποιημένος ο εργαζόμενος και τί είναι αυτό που χρειάζεται για να αισθανθεί κάτι τέτοιο;

Το ηθικό των εργαζομένων μας είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, καθώς μπορεί είτε να ενδυναμώσει είτε να αποδιοργανώσει τον επιχειρηματικό μας οργανισμό. Έχει παρατηρηθεί ότι οι εργαζόμενοι με υψηλότερο και ακμαιότερο ηθικό, έχουν καλύτερη στάση απέναντι στην εργασία τους, διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών και είναι πολύ πιο παραγωγικοί στο χώρο εργασίας τους. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι με χαμηλό ηθικό μειώνουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της επιχείρησής σας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ενισχυθεί το ηθικό των εργαζομένων και να διασφαλιστεί ότι κανένας από αυτούς δεν θα μείνει δυσαρεστημένος.

Οι εργαζόμενοι σήμερα είναι ικανοποιημένοι όταν νιώθουν σημαντικοί για την εταιρεία στην οποία εργάζονται και όταν βλέπουν πως έχουν προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης μέσα στον οργανισμό. Έχουν ανάγκη να αισθάνονται ενεργά μέλη της ομάδας, να νοιώθουν πως συμβάλλουν έμπρακτα στην επίτευξη του συνολικού στόχου. Επιθυμούν να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους συναδέλφους όσο και με τους διοικούντες. Και σε αυτό ακριβώς στοχεύουμε, αυτό ακριβώς επιδιώκουμε γιατί πολύ απλά η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας.

Κλείνοντας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το δικό σας Motto?

Οι Άνθρωποί μας – Η δύναμή μας

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network