MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ελληνική μελέτη αποδεικνύει ότι με το κρύο καίμε πιο πολλές θερμίδες

Advertisement

Sponsored by exness

Πρόσφατα ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Fame Lab, ανακοίνωσε το πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό συμπέρασμα ότι, με το κρύο καίμε περισσότερες θερμίδες. Η ερευνήτρια Ελένη Νίντου, αναλύει στο in.gr tv πως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει σύμμαχός μας όχι μόνο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους αλλά και στην βελτιώση της υγείας συνολικά. 

Advertisement

Επίσης, εξηγεί πως προέκυψε η ιδέα της μελέτης, πόσο εύκολη είναι η διενέργεια επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, καθώς και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχει.

Διαβάστε, επίσης εν συντομία τα βασικά σημεία της μελέτης στο κείμενο που ακολουθεί:

Επηρεάζεται το καφέ λίπος από το κρύο;

Πριν μερικά χρόνια διαπιστώθηκε πως, εκτός από το λευκό λίπος, υπάρχει στους ενήλικες και μια άλλη μορφή λιπώδους ιστού, το φαιό ή καφέ λίπος. Το καφέ λίπος ως κάτι καινούριο, κέντρισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κυρίως για τις μοναδικές του ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή θερμότητας, μια διαδικασία αρκετά ενεργοβόρα για τον οργανισμό και που απλά μεταφράζουμε ως «κατανάλωση θερμίδων».

Κατά την έκθεσή μας σε χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, το σώμα μας ενεργοποιεί τους κατάλληλους μηχανισμούς για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του λεγόμενου εσωτερικού πυρήνα, δηλαδή των οργάνων όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα κτλ.. Στην περίπτωση που αυτή η θερμοκρασία πέσει κάτω από κάποια επίπεδα εκδηλώνεται η λεγόμενη υποθερμία, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, της υποθερμίας ο ανθρώπινος οργανισμός αναγκάζεται να παράξει θερμότητα, και δύο από τις βιολογικές λειτουργίες που χρησιμοποιεί είναι η παραγωγή θερμότητας με ρίγος και η χωρίς ρίγος θερμογένεση. Η παραγωγή θερμότητας με ρίγος είναι ακριβώς αυτό που περιγράφουμε όλοι ως «τρέμω από το κρύο», «χτυπάνε τα δόντια μου» κτλ. Ένα στάδιο πριν από αυτό, ενεργοποιείται η χωρίς ρίγος θερμογένεση, η οποία σχετίζεται με το προαναφερθέν καφέ λίπος, το οποίο καταναλώνει γλυκόζη, δηλαδή ενέργεια, για να πραγματοποιηθεί διάχυση θερμότητας στο σώμα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ότι δηλαδή

1) το καφέ λίπος καταναλώνει ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας και ότι
2) ενεργοποιείται με το κρύο, πολλές επιστημονικές ομάδες ασχολήθηκαν με την εύρεση των συνθηκών εκείνων που θα ενεργοποιούσαν το καφέ λίπος στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Το 2014, μια ερευνητική ομάδα από το St Vincent’s Hospital στο Σύδνεϋ δημοσίευσε την έρευνά της σύμφωνα με την οποία η ημερήσια έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ικανή να αυξήσει την ενεργότητα στο καφέ λίπος, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά της με την πιο έγκυρη μέθοδο μέτρησης του ενεργού καφέ λιπώδους ιστού, την μαγνητική τομογραφία ποζιτρονίων (PET/CT).

Με έναυσμα αυτά τα ευρήματα, το 2017, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας FAME Lab, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την δική της έρευνα. Η έρευνα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑ), ακολουθώντας τις πρότυπες μεθόδους μέτρησης ενεργού καφέ λίπους (PET/CT) και χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, οδήγησε τους ερευνητές σε συσχέτιση του καφέ λίπους με τη θερμοκρασία στην οποία ζούμε καθημερινά. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται πως η θερμοκρασία έκθεσης στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να επηρεάσει το καφέ λίπος, που ενεργοποιείται για να μας προστατέψει, όταν τελικά εκτεθούμε στο κρύο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με τα έως τώρα δεδομένα, σε όσο πιο χαμηλές θερμοκρασίες εκτεθούμε στην καθημερινότητά μας, τόσο πιο πολύ ενεργοποιούμε το καφέ λίπος και τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Ακόμα φυσικά, μένουν πολλά ερωτήματα να απαντηθούν, όπως αν η θερμοκρασία είναι ίδια για όλους, αν ο χρόνος έκθεσης στο κρύο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποιά είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για τον καθένα, αν ενεργοποιείται το καφέ λίπος το ίδιο σε όλους και αν όχι γιατί συμβαίνει αυτό, κ.α.

Η σημαντικότητα των ευρημάτων αυτών έγκειται στο γεγονός πως η κατανόηση της λειτουργίας του λιπώδους ιστού (καφέ και λευκού) μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και πολλών άλλων ασθενειών, των οποίων η παχυσαρκία θεωρείται κοινός παρανομαστής και παράγοντας κινδύνου για επιδείνωση των υφιστάμενων καταστάσεων, όπως στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, του καρδιομεταβολικού συνδρόμου κ.α. Κυρίως, όμως, ενισχύουν την άποψη, πως η αιτία μα και η λύση σε πολλά προβλήματα υγείας, πιθανότατα βρίσκεται στις καθημερινές μας συνήθειες.

Πηγή: health.in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network