!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

4 Ιουνίου, 2020 Πέμπτη 06:32:58

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ξεκαθαρίζουν για κεραίες 5G στην Κύπρο… Καμία κρυφή εγκατάσταση

To 5G και η συμπτωματολογία ενός ανύπαρκτου ιού γράφει μέλος του ΔΣ της CYTA και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν τοποθετηθεί κρυφά κεραίες στην Κύπρο

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στα μέτρα περιορισμού, προκειμένου να τοποθετήσει ανενόχλητη τις κεραίες για το 5G.

Το μέλος του ΔΣ της CYTA δίνει τη δική του απάντηση.

Με άρθρο του στη Cyprus Times το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA Βαλεντίνος Ιωάννου.

Άρχισα να προβληματίζομαι αρκετά περισσότερο όταν μια φίλη μου έγραψε: “Ακόμη δεν βάλαμε 5G αλλά εμάς τα πουλιά μας παλάβωσαν, ο γείτονας μας έχει πονοκέφαλο, η γειτόνισσα δεν βλέπει καθαρά και ο σκύλος μου είναι ανήσυχος και όταν το ρώτησα τι έχει γάβγισε 5 φορές…» και τότε θυμήθηκα όταν είχα γράψει στη Β’ Γυμνασίου το εξής:

«Από τον καιρό που ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές και σε καλύβες και επικοινωνούσε με τα ταχυδρομικά περιστέρια και τον καπνό, φτάσαμε σήμερα στους ουρανοξύστες και στα κατραν των ηλεκτρονικών υπολογιστών…»

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες με την ραγδαία εξέλιξη που γνωρίζει, έχει επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά τις περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών. Πολλές φορές σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί πρωτόγνωρα δεδομένα τα οποία προωθούν τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη, δημιουργούν τις συνθήκες για συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση των στόχων και των κινήτρων που καθορίζουν τόσο την κοινωνική όσο και την επαγγελματική διάσταση του καθημερινού μας βίου.

Ειδικότερα θα ήθελα να τονίσω ότι η εξέλιξη σε όλους τους τομείς όπως και στις επικοινωνίες από τα πρώτα δείγματα ζωής μέχρι σήμερα είναι διαχρονική, αλματώδης και πάντοτε προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής.

Από την άλλη θα ήταν παράλειψη μου να αγνοήσω ότι η πρόοδος της τεχνολογίας και κάθε φορά που παρατηρείται μια καινούργια και πρωτοπόρα εφαρμογή της τεχνολογίας οδηγεί στην επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου λειτουργίας και σκέψης της κοινωνίας των πολιτών προσφέροντας ουσιαστικές βελτιώσεις στους περισσότερους τομείς.

Συνεκδοχικά, το σύνολο των επιτευγμάτων που προκύπτουν μέσα από  την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τόσα πολλά και έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιστοποίησαν τις συνθήκες εργασίες, ενισχύουν τον τομέα της υγείας, γίνεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενώ παράλληλα ενισχύουν το μορφωτικό επίπεδο του μέσου πολίτη, την διάδοση διαφορετικών πολιτισμών και της παράδοσης τους, την διακίνηση ιδεών, την επικοινωνία μεταξύ κρατών και οργανισμών.

Παράλληλα όμως κατά τρόπο σταδιακό αλλά βέβαιο, έρχεται στην επιφάνεια κι ο αρνητικός αντίκτυπος αυτής της προόδου, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αμελητέος εφόσον συνοδεύει επί της ουσίας κάθε επιμέρους επίτευγμα και κάθε θετική προσφορά της τεχνολογίας.

Συνοπτικά η μόλυνση και υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, η μείωση των θέσεων εργασίας, οι κίνδυνοι από τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής, η σταθερή ενίσχυση του καταναλωτισμού και του υλικού ευδαιμονισμού, το αίσθημα αλλοτρίωσης από την εργασία, η υπονόμευση της ψυχικής υγείας των ατόμων και η ενίσχυση των ανισοτήτων είναι ορισμένες από τις ενότητες που οφείλουν να μας απασχολούν συνεχώς εντοπίζοντας εκείνα τα σημεία που θα βρίσκουν λύσεις και σημεία περιορισμού τους.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, εκείνη που θέλει τα σύγχρονα μέσα μαζικής επικοινωνίας να λειτουργούν ως μέσα χειραγώγησης των πολιτών και να καθοδηγούν κάθε φορά την κοινή γνώμη κυρίως μέσω του διαδικτύου, προσπαθώντας να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα από άτομα και πηγές που υποτιθέμενα λειτουργούν αντικειμενικά και αυτόνομα.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, στην κατηγορία αυτήν θα προσπαθήσω να εντάξω τα διαφορά σχόλια που συνδέουν τα απαγορευτικά διατάγματα που σχετίζονται με την πανδημία του ιού #covid19 που έχει κτυπήσει το παγκόσμιο, με την ανάπτυξη του δικτύου 5G και τη δήθεν εσπευσμένη εγκατάσταση των υποδομών του εν μέσω καραντίνας.

Να ξεκαθαρίσω ότι η προσπάθεια μου δεν είναι να επιχειρηματολογήσω υπερ ή κατά της ανάπτυξης του δικτύου 5G στο νησί μας.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA νιώθω την ανάγκη να αναφέρω τα εξής:

 1. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν με μεθοδολογία και πειράματα διεθνώς αναγνωρισμένα ότι η ακτινοβολία που ενδέχεται να απορροφήσει ένας ανθρώπινος οργανισμός από μια εγκατεστημένη κεραία σε λειτουργία είναι πολλαπλάσια μικρότερη της ακτινοβολίας που απορροφά ένας ανθρώπινος οργανισμός σε σχέση με την ακτινοβολία που απορροφά από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
 2. Επίσης, η ακτινοβολία που ενδέχεται να απορροφήσει ένας ανθρώπινος οργανισμός από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε 5 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί περίπου σε ακτινοβολία 24 ωρών από τη χρήση της κεραίας.

Άρα, συνεκδοχικά και με λίγη σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη και τον σημερινό τρόπο ζωής που έχει υποδουλωθεί σε έξυπνες συσκευές που εξαρτώνται ως επί το πλείστον στην χρήση διαδικτύου ή δεδομένων, το επιχείρημα θα έπρεπε να ήταν αν τελικά επιθυμούμε την χρήση των συσκευών αυτών καθαυτών και όχι αν μας επηρεάζει η κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Ταυτόχρονα, να σημειώσω τα εξής:

 1. Oι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση του δικτύου έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και κανονισμούς όπως καθορίζονται τόσο από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων όσο και σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο από τους αρμόδιους οργανισμούς.
 2. Μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών έχουν παρουσιαστεί εκτεταμένα και η επίδραση του δικτύου σε σχέση και με αλλά φάσματα συχνοτήτων παραμένει μέσα στα αποδεκτά πλαίσια.
 3. Οι εργασίες τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς γιατί με βάση αρχικούς σχεδιασμούς αναμενόταν εντός καλοκαιριού 2020 να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης του φάσματος από το Κράτος άρα και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα ήθελαν να είναι πρωταγωνιστές και έτοιμες να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η CYTA είναι οργανισμός δημόσιου δικαίου που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση ανήκει στο Κράτος και τους πολίτες θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ενημέρωση δεν έχουν εγκατασταθεί σε καμία περίπτωση πόσο μάλλον χωρίς να έχουν εξασφαλίσει απαιτούμενες άδειες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που αφορούν το δίκτυο 5G, πέραν ορισμένων περιπτώσεων που αφορούσαν το πιλοτικό πρόγραμμα και εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και σήμερα είναι αποσυνδεδεμένες.

Ωστόσο, η Αρχή ως πρώτιστο μέλημα της να διασφαλίζει την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών είμαι σίγουρος ότι επί καθημερινής βάσεως προβαίνει σε διαδικασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών δικτύων 4G και 4.5G.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους διατείνονται με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται ανελλιπώς κεραίες 5G να προβούν σε επίσημες καταγγελίες με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο.

 1. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το 5G ως δίκτυο από μόνο του δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα γρήγορο ίντερνετ που αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις ταχύτητες με τις οποίες ταξιδεύουν όγκοι δεδομένων και να δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για νέες έξυπνες και καινοτόμες εφαρμογές που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, θα αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, ζούμε και εργαζόμαστε δημιουργώντας ευκαιρίες για καλύτερες υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα προωθήσει το Internet of Things (IOT) και συνεπώς θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις πολυσυζητημένες έξυπνες πόλεις όπου θα βελτιώσουν τον καθημερινό μας βίο.

Συνεπώς η ανάπτυξη του δικτύου 5G είναι μπροστά μας γεμάτη ζωντανές πραγματικότητες και προκλήσεις που η πολιτεία οφείλει να επεξεργαστεί και να προωθήσει λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως το μέγιστο αγαθό της υγεία των πολιτών, σωματικής και ψυχικής. Και είναι σε αυτό το σημείο που θα ήθελα να κατακρίνω με κάθε τρόπο τους επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλεύονται την κοινή γνώμη κάθε φορά κατά το δοκούν ώστε να προωθούν κρυφές ατζέντες και να εξυπηρετούν οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα με αφήνει άναυδο κάθε προσπάθεια διασύνδεσης ενός θεωρητικά ανύπαρκτου δικτύου μιας και μέχρις στιγμής δεν έχουν εγκατασταθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G με την πανδημία του COVID-19. Και πως θα ήταν δυνατόν τα δυο γεγονότα να σχετίζονται αφού σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να μιλούμε για υφιστάμενο δίκτυο με δυνατότητες «τηλεμαγείας» μιας και δεν έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής ιός που να μεταδίδεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω διαδικτύου.

Συμμερίζομαι κάθε άποψη που θέλει την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς να αλλοτριώνει την κοινωνία και κάθε μορφή συλλογικότητας. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε στάσιμοι. Αν υπάρχουν σοβαρές και εμπεριστατωμένες επιστημονικές απόψεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Οι προσωπικές και ομαδικές ανησυχίες όμως μερίδας συνανθρώπων μας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εχθρότητας και συμπεριφορών που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένα κράτη το 2020.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κατακρίνω τους γνωστούς άγνωστους που επιχείρησαν να συνδέσουν την πανδημία με το δίκτυο 5G. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που κατά καιρούς προσπάθησαν και προσπαθούν να συνδέσουν την μάστιγα του καρκίνου με τα δίκτυα, την εναντίωση τους στον εμβολιασμό, την προτροπή για στροφή σε μια δήθεν πιο ανθρώπινη στάση ζωής. Που αν αυτό ήταν το ζητούμενο τότε θα έπρεπε να ήταν εναντίον στην χρήση κινητού τηλεφώνου, έξυπνων συσκευών και γενικότερα της χρήσης του διαδικτύου. Επίσης, θα ήταν ωραίο και θα ταίριαζε στην περίπτωση η συζήτηση για επαναφορά στα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη και σε ένα τρόπο διαβίωσης που θα παρέπεμπε σε καλύβες και ταχυδρομικά περιστέρια…

Σημείωση: Μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου έχουν αυξηθεί με την εφαρμογή και χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα, η επιστήμη, όμως, έχει καταλήξει σήμερα σε μια σειρά από παράγοντες που, όπως αποδείχθηκε, έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν την έναρξη της διαδικασίας καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Αυτοί μπορεί να είναι οι ατομικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η κακή διατροφή κ.α. όπως και εξωτερικού παράγοντες όπως για παράδειγμα οι γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα, η ηλικία, οι χημικές ουσίες, η υπεριώδης ακτινοβολία (ήλιος), η ιονίζουσα ακτινοβολία ή ακτίνες χ, η περιβαντολογική ρύπανση, το βεβαρημένο εργασιακό περιβάλλον κ.α

To 5G και η συμπτωματολογία ενός ανύπαρκτου ιού γράφει μέλος του ΔΣ της CYTA και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν τοποθετηθεί κρυφά κεραίες στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στα μέτρα περιορισμού, προκειμένου να τοποθετήσει ανενόχλητη τις κεραίες για το 5G.

Το μέλος του ΔΣ της CYTA δίνει τη δική του απάντηση.

Με άρθρο του στη Cyprus Times το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA Βαλεντίνος Ιωάννου.

Άρχισα να προβληματίζομαι αρκετά περισσότερο όταν μια φίλη μου έγραψε: “Ακόμη δεν βάλαμε 5G αλλά εμάς τα πουλιά μας παλάβωσαν, ο γείτονας μας έχει πονοκέφαλο, η γειτόνισσα δεν βλέπει καθαρά και ο σκύλος μου είναι ανήσυχος και όταν το ρώτησα τι έχει γάβγισε 5 φορές…» και τότε θυμήθηκα όταν είχα γράψει στη Β’ Γυμνασίου το εξής:

«Από τον καιρό που ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές και σε καλύβες και επικοινωνούσε με τα ταχυδρομικά περιστέρια και τον καπνό, φτάσαμε σήμερα στους ουρανοξύστες και στα κατραν των ηλεκτρονικών υπολογιστών…»

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες με την ραγδαία εξέλιξη που γνωρίζει, έχει επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά τις περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών. Πολλές φορές σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί πρωτόγνωρα δεδομένα τα οποία προωθούν τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη, δημιουργούν τις συνθήκες για συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση των στόχων και των κινήτρων που καθορίζουν τόσο την κοινωνική όσο και την επαγγελματική διάσταση του καθημερινού μας βίου.

Ειδικότερα θα ήθελα να τονίσω ότι η εξέλιξη σε όλους τους τομείς όπως και στις επικοινωνίες από τα πρώτα δείγματα ζωής μέχρι σήμερα είναι διαχρονική, αλματώδης και πάντοτε προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής.

Από την άλλη θα ήταν παράλειψη μου να αγνοήσω ότι η πρόοδος της τεχνολογίας και κάθε φορά που παρατηρείται μια καινούργια και πρωτοπόρα εφαρμογή της τεχνολογίας οδηγεί στην επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου λειτουργίας και σκέψης της κοινωνίας των πολιτών προσφέροντας ουσιαστικές βελτιώσεις στους περισσότερους τομείς.

Συνεκδοχικά, το σύνολο των επιτευγμάτων που προκύπτουν μέσα από  την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τόσα πολλά και έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιστοποίησαν τις συνθήκες εργασίες, ενισχύουν τον τομέα της υγείας, γίνεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενώ παράλληλα ενισχύουν το μορφωτικό επίπεδο του μέσου πολίτη, την διάδοση διαφορετικών πολιτισμών και της παράδοσης τους, την διακίνηση ιδεών, την επικοινωνία μεταξύ κρατών και οργανισμών.

Παράλληλα όμως κατά τρόπο σταδιακό αλλά βέβαιο, έρχεται στην επιφάνεια κι ο αρνητικός αντίκτυπος αυτής της προόδου, ο οποίος δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αμελητέος εφόσον συνοδεύει επί της ουσίας κάθε επιμέρους επίτευγμα και κάθε θετική προσφορά της τεχνολογίας.

Συνοπτικά η μόλυνση και υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, η μείωση των θέσεων εργασίας, οι κίνδυνοι από τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής, η σταθερή ενίσχυση του καταναλωτισμού και του υλικού ευδαιμονισμού, το αίσθημα αλλοτρίωσης από την εργασία, η υπονόμευση της ψυχικής υγείας των ατόμων και η ενίσχυση των ανισοτήτων είναι ορισμένες από τις ενότητες που οφείλουν να μας απασχολούν συνεχώς εντοπίζοντας εκείνα τα σημεία που θα βρίσκουν λύσεις και σημεία περιορισμού τους.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, εκείνη που θέλει τα σύγχρονα μέσα μαζικής επικοινωνίας να λειτουργούν ως μέσα χειραγώγησης των πολιτών και να καθοδηγούν κάθε φορά την κοινή γνώμη κυρίως μέσω του διαδικτύου, προσπαθώντας να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα από άτομα και πηγές που υποτιθέμενα λειτουργούν αντικειμενικά και αυτόνομα.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, στην κατηγορία αυτήν θα προσπαθήσω να εντάξω τα διαφορά σχόλια που συνδέουν τα απαγορευτικά διατάγματα που σχετίζονται με την πανδημία του ιού #covid19 που έχει κτυπήσει το παγκόσμιο, με την ανάπτυξη του δικτύου 5G και τη δήθεν εσπευσμένη εγκατάσταση των υποδομών του εν μέσω καραντίνας.

Να ξεκαθαρίσω ότι η προσπάθεια μου δεν είναι να επιχειρηματολογήσω υπερ ή κατά της ανάπτυξης του δικτύου 5G στο νησί μας.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA νιώθω την ανάγκη να αναφέρω τα εξής:

 1. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν με μεθοδολογία και πειράματα διεθνώς αναγνωρισμένα ότι η ακτινοβολία που ενδέχεται να απορροφήσει ένας ανθρώπινος οργανισμός από μια εγκατεστημένη κεραία σε λειτουργία είναι πολλαπλάσια μικρότερη της ακτινοβολίας που απορροφά ένας ανθρώπινος οργανισμός σε σχέση με την ακτινοβολία που απορροφά από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
 2. Επίσης, η ακτινοβολία που ενδέχεται να απορροφήσει ένας ανθρώπινος οργανισμός από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε 5 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί περίπου σε ακτινοβολία 24 ωρών από τη χρήση της κεραίας.

Άρα, συνεκδοχικά και με λίγη σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη και τον σημερινό τρόπο ζωής που έχει υποδουλωθεί σε έξυπνες συσκευές που εξαρτώνται ως επί το πλείστον στην χρήση διαδικτύου ή δεδομένων, το επιχείρημα θα έπρεπε να ήταν αν τελικά επιθυμούμε την χρήση των συσκευών αυτών καθαυτών και όχι αν μας επηρεάζει η κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Ταυτόχρονα, να σημειώσω τα εξής:

 1. Oι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση του δικτύου έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και κανονισμούς όπως καθορίζονται τόσο από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων όσο και σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο από τους αρμόδιους οργανισμούς.
 2. Μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών έχουν παρουσιαστεί εκτεταμένα και η επίδραση του δικτύου σε σχέση και με αλλά φάσματα συχνοτήτων παραμένει μέσα στα αποδεκτά πλαίσια.
 3. Οι εργασίες τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς γιατί με βάση αρχικούς σχεδιασμούς αναμενόταν εντός καλοκαιριού 2020 να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης του φάσματος από το Κράτος άρα και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα ήθελαν να είναι πρωταγωνιστές και έτοιμες να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η CYTA είναι οργανισμός δημόσιου δικαίου που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση ανήκει στο Κράτος και τους πολίτες θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ενημέρωση δεν έχουν εγκατασταθεί σε καμία περίπτωση πόσο μάλλον χωρίς να έχουν εξασφαλίσει απαιτούμενες άδειες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που αφορούν το δίκτυο 5G, πέραν ορισμένων περιπτώσεων που αφορούσαν το πιλοτικό πρόγραμμα και εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και σήμερα είναι αποσυνδεδεμένες.

Ωστόσο, η Αρχή ως πρώτιστο μέλημα της να διασφαλίζει την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών είμαι σίγουρος ότι επί καθημερινής βάσεως προβαίνει σε διαδικασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών δικτύων 4G και 4.5G.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους διατείνονται με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται ανελλιπώς κεραίες 5G να προβούν σε επίσημες καταγγελίες με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο.

 1. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το 5G ως δίκτυο από μόνο του δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα γρήγορο ίντερνετ που αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις ταχύτητες με τις οποίες ταξιδεύουν όγκοι δεδομένων και να δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για νέες έξυπνες και καινοτόμες εφαρμογές που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, θα αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, ζούμε και εργαζόμαστε δημιουργώντας ευκαιρίες για καλύτερες υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα προωθήσει το Internet of Things (IOT) και συνεπώς θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις πολυσυζητημένες έξυπνες πόλεις όπου θα βελτιώσουν τον καθημερινό μας βίο.

Συνεπώς η ανάπτυξη του δικτύου 5G είναι μπροστά μας γεμάτη ζωντανές πραγματικότητες και προκλήσεις που η πολιτεία οφείλει να επεξεργαστεί και να προωθήσει λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως το μέγιστο αγαθό της υγεία των πολιτών, σωματικής και ψυχικής. Και είναι σε αυτό το σημείο που θα ήθελα να κατακρίνω με κάθε τρόπο τους επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλεύονται την κοινή γνώμη κάθε φορά κατά το δοκούν ώστε να προωθούν κρυφές ατζέντες και να εξυπηρετούν οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα με αφήνει άναυδο κάθε προσπάθεια διασύνδεσης ενός θεωρητικά ανύπαρκτου δικτύου μιας και μέχρις στιγμής δεν έχουν εγκατασταθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G με την πανδημία του COVID-19. Και πως θα ήταν δυνατόν τα δυο γεγονότα να σχετίζονται αφού σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να μιλούμε για υφιστάμενο δίκτυο με δυνατότητες «τηλεμαγείας» μιας και δεν έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής ιός που να μεταδίδεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω διαδικτύου.

Συμμερίζομαι κάθε άποψη που θέλει την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς να αλλοτριώνει την κοινωνία και κάθε μορφή συλλογικότητας. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε στάσιμοι. Αν υπάρχουν σοβαρές και εμπεριστατωμένες επιστημονικές απόψεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Οι προσωπικές και ομαδικές ανησυχίες όμως μερίδας συνανθρώπων μας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εχθρότητας και συμπεριφορών που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένα κράτη το 2020.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κατακρίνω τους γνωστούς άγνωστους που επιχείρησαν να συνδέσουν την πανδημία με το δίκτυο 5G. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που κατά καιρούς προσπάθησαν και προσπαθούν να συνδέσουν την μάστιγα του καρκίνου με τα δίκτυα, την εναντίωση τους στον εμβολιασμό, την προτροπή για στροφή σε μια δήθεν πιο ανθρώπινη στάση ζωής. Που αν αυτό ήταν το ζητούμενο τότε θα έπρεπε να ήταν εναντίον στην χρήση κινητού τηλεφώνου, έξυπνων συσκευών και γενικότερα της χρήσης του διαδικτύου. Επίσης, θα ήταν ωραίο και θα ταίριαζε στην περίπτωση η συζήτηση για επαναφορά στα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη και σε ένα τρόπο διαβίωσης που θα παρέπεμπε σε καλύβες και ταχυδρομικά περιστέρια…

Σημείωση: Μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου έχουν αυξηθεί με την εφαρμογή και χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα, η επιστήμη, όμως, έχει καταλήξει σήμερα σε μια σειρά από παράγοντες που, όπως αποδείχθηκε, έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν την έναρξη της διαδικασίας καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Αυτοί μπορεί να είναι οι ατομικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η κακή διατροφή κ.α. όπως και εξωτερικού παράγοντες όπως για παράδειγμα οι γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα, η ηλικία, οι χημικές ουσίες, η υπεριώδης ακτινοβολία (ήλιος), η ιονίζουσα ακτινοβολία ή ακτίνες χ, η περιβαντολογική ρύπανση, το βεβαρημένο εργασιακό περιβάλλον κ.α

Top Stories

Τι αλλάζει στα νηπιαγωγεία… Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τη λειτουργία τους

Ο τρόπος παράδοσης και παραλαβής των παιδιών, η σίτιση, τα παιχνίδια και... όλες οι διαφοροποιήσεις

Νοσηλευτής και ασθενής του Νοσοκομείου Λευκωσίας στα νέα κρούσματα. Σε εξέλιξη ιχνηλάτηση

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ Όλες οι πληροφορίες για τα νέα κρούσματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας... #CyprusTimes

MC MEDIA NETWORK

Τιμωρία αποκλεισμού για έναν χρόνο στην Τραμπζονσπόρ από την UEFA

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς από την UEFA στην Τραμπζονσπόρ. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τιμώρησε με έναν χρόνο αποκλεισμό την τουρκική ομάδα για την μη τήρηση...

MC MEDIA NETWORK

Τιμωρία αποκλεισμού για έναν χρόνο στην Τραμπζονσπόρ από την UEFA

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς από την UEFA στην Τραμπζονσπόρ. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τιμώρησε με έναν χρόνο αποκλεισμό την τουρκική ομάδα για την μη τήρηση...

Lifestyle

gallery

LIVE: Ολοταχώς για το μεγάλο restart με «καμπανάκι» ότι η προσπάθεια συνεχίζεται

Συνεχής Ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από την Κύπρο και τον κόσμο

Lifestyle

Αναστολή πτήσεων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών από και προς τις ΗΠΑ

Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου, αλλά δεν αποκλείεται ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου να γίνει πριν αυτήν την ημερομηνία

Η Αυστρία καταργεί συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους προς γειτονικές χώρες. Εξαίρεση η Ιταλία

Έπειτα από περίπου τρεις μήνες περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού

Advertorials