!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

28 Οκτωβρίου, 2020 Τετάρτη 14:10:51

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ξεκάθαρη θέση Λαβρόφ για βήματα που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος και Ρωσία επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων τους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ύστερα από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, για περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και για το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η φιλία των δύο χωρών είναι ριζωμένη στην πολιτική, πολιτιστική και πνευματική εγγύτητα αιώνων.

Έκανε, επίσης, αναφορά στο Κυπριακό και στη στήριξη της Ρωσίας στο θέμα αυτό, και εξέφρασε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάτι που όπως είπε, «θα συμβάλει στην δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση συμβιβασμών και για το άνοιγμα των Βαρωσίων». Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας να συνδράμει, αν της ζητηθεί.

Απτή απόδειξη των διαχρονικών δεσμών φιλίας η επίσκεψη είπε ο Χριστοδουλίδης- ζητά παρεμβάσεις προς την πλευρά της Άγκυρας

Στις δηλώσεις του ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην υπογραφή του Προγράμματος Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2021 και 2022, καθώς και του τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, που αποτυπώνει, όπως είπε, με τον πιο έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο την πρόθεση των δύο πλευρών να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.

Ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση του πλήρους φάσματος της διμερούς συνεργασίας και εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή της, σε διάφορους τομείς όπως είναι το εμπόριο, η οικονομία, ο πολιτισμός και η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Για την πανδημία είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών να επανέλθει η συνδεσιμότητα Κύπρου – Ρωσίας στα υψηλά προ της πανδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατόν, αμέσως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα στις δύο χώρες το επιτρέψουν.

Για το Κυπριακό εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με τον ΥΠΕΞ να ενημερώνει τον ομόλογό του για τις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου. «Οι εν λόγω ενέργειες αντιβαίνουν μεταξύ άλλων στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μόνιμο μέλος», ανέφερε.

Έγινε επίσης, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, ανοικτή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις κατεχόμενες περιοχές, από το σημείο ακριβώς όπου η τελευταία προσπάθεια είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και ότι στόχος της όποιας νέας προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Για να καταστεί αυτό δυνατόν, αλλά και για να μπορούν οι συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως πολύ ορθά σημειώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με την Αμμόχωστο, όσο και σε σχέση με τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα δε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι η Ρωσία, με στόχο τον άμεσο τερματισμό της Τουρκικής παραβατικότητας και συμπεριφορών που ξεκάθαρα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, είτε αυτά είναι σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πρόκειται για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ότι αφορά την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη εκφράστηκε η ανησυχία της Λευκωσίας για την παρατεταμένη κρίση στις δύο χώρες η οποία αναπόφευκτα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, και η ελπίδα για ταχεία ομαλοποίηση της κατάστασης. Για τον Λίβανο ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την άμεση κινητοποίηση των αρχών της Δημοκρατίας με στόχο την παροχή έμπρακτης και ουσιαστικής βοήθειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Έτοιμη για παρέμβαση στην ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία αν της ζητηθεί

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις δικές του δηλώσεις, μέσω διερμηνέα, μετέφερε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, λέγοντας ότι και νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής έγιναν συζητήσεις κατά παράδοση σε φιλικό και εμπιστευτικό κλίμα και κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις και άλλα διεθνή θέματα.

Τόνισε πως στα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καταφέραμε να προχωρήσουμε σημαντικούς σε βασικούς άξονες της συνεργασίας και σήμερα οι διμερείς σχέσεις δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικές.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας με αντικείμενο τη συνεργασία και τις οικονομικές σχέσεις, και συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν μέτρα που άπτονται των διμερών συναλλαγών μέσω διακυβερνητικής επιτροπής για οικονομική συνεργασία, της οποίας η επόμενη σύνοδος θα γίνει στην Κύπρο, μετά την πανδημία και όταν τα δεδομένα το επιτρέψουν.

Για το πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας ο κ. Λαβρόφ είπε ότι θα αναγκαστικά έπρεπε να υπάρξει εκσυγχρονισμός της συμφωνίας που υπογράφηκε αρχικά το 1998 και ανάλογη εργασία θα γίνει με τους άλλους εταίρους της Ρωσίας.

Είπε επίσης πως θα παρέχεται στήριξη στους φορείς Ρωσίας και Κύπρου για την εργασία αυτή όπως και για το πρόγραμμα ανταλλαγών στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού για την επικείμενη τριετία.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης για θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και ότι σήμερα υπογράφηκε και το σχέδιο διαβουλεύσεων των δύο Υπουργείων για τα έτη 2021-2022 που θα συμβάλει στην εμβάθυνση του διμερούς πολιτικού διαλόγου.

Για το Κυπριακό επαναβεβαιώθηκε η θέση της Ρωσίας για βιώσιμη, αμετάκλητη και συνολική και δίκαιη βάσει ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Είναι προφανές, και το τονίσαμε σήμερα στους φίλους μας, ότι το σύστημα εξωτερικών εγγυητών δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και το σύγχρονο διεθνές νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για εξασφάλιση της ανεξαρτησίας κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας θα μπορούσαν να γίνουν οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θεωρεί πως σήμερα δεν υφίσταται η ανάγκη για την τροποποίηση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. «Αλλά πιστεύουμε πως η Κύπρος ως η χώρα υποδοχής , θα πρέπει να δηλώνει ρητά την άποψή της για την μελλοντική τύχη της ειρηνευτικής δύναμης και η Ρωσία θα βασίζεται πάνω σε αυτήν», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι πως η ταχύτερη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση συμβιβασμών και για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

Πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές διευθέτησης που αναγράφονται ρητά στα σχετικά ψηφίσματα και είναι έτοιμη να παρέχει κάθε συνδρομή στις πλευρές των διαπραγματεύσεων.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα οποιαδήποτε βήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Επανειλημμένα καλούσαμε την ηγεσία των κρατών της περιοχής να επιδείξει πολιτική βούληση προς επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου εντός νομικού πλαισίου, θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας σε περίπτωση αν μας ζητηθεί αυτό από τους ενδιαφερόμενους», ανέφερε.

Πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Alexey Sazanov υπέγραψαν Πρωτόκολλο, το οποίο τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις μετά την υπογραφή είπε πως η εξέλιξη είναι επωφελής για τις επενδύσεις, το εμπόριο και την αγορά εργασίας. Η Κύπρος, ανέφερε, δέχθηκε την αύξηση της φορολογίας στο 15% όπως ήταν το αίτημα της Ρωσικής πλευράς αλλά έχει γίνει αποδεκτή και η θέση της ΚΔ για σημαντικές εξαιρέσεις από αυτή τη ρύθμιση και αφορούν ρυθμισμένες οντότητες όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία συντάξεων, εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική βάση και τόκοι για κυβερνητικά ομόλογα ή ευρωομόλογα.

«Όπως είπε και ο κ. Λαβρόφ αυτή είναι μια πολιτική που θα γίνει σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις, είναι μια ενιαία πολιτική της Ρωσικής Κυβέρνησης και γι΄ αυτό είναι κάτι που απαίτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση, είναι κάτι που βλέπουμε ότι υλοποιείται και νομίζω ότι η σημερινή μέρα ανοίγει μια νέα σελίδα συνέχισης των σοβαρών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κύπρου», ανέφερε.

Κύπρος και Ρωσία επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων τους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ύστερα από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, για περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και για το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η φιλία των δύο χωρών είναι ριζωμένη στην πολιτική, πολιτιστική και πνευματική εγγύτητα αιώνων.

Έκανε, επίσης, αναφορά στο Κυπριακό και στη στήριξη της Ρωσίας στο θέμα αυτό, και εξέφρασε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάτι που όπως είπε, «θα συμβάλει στην δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση συμβιβασμών και για το άνοιγμα των Βαρωσίων». Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας να συνδράμει, αν της ζητηθεί.

Απτή απόδειξη των διαχρονικών δεσμών φιλίας η επίσκεψη είπε ο Χριστοδουλίδης- ζητά παρεμβάσεις προς την πλευρά της Άγκυρας

Στις δηλώσεις του ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην υπογραφή του Προγράμματος Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2021 και 2022, καθώς και του τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, που αποτυπώνει, όπως είπε, με τον πιο έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο την πρόθεση των δύο πλευρών να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.

Ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση του πλήρους φάσματος της διμερούς συνεργασίας και εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή της, σε διάφορους τομείς όπως είναι το εμπόριο, η οικονομία, ο πολιτισμός και η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Για την πανδημία είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών να επανέλθει η συνδεσιμότητα Κύπρου – Ρωσίας στα υψηλά προ της πανδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατόν, αμέσως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα στις δύο χώρες το επιτρέψουν.

Για το Κυπριακό εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με τον ΥΠΕΞ να ενημερώνει τον ομόλογό του για τις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου. «Οι εν λόγω ενέργειες αντιβαίνουν μεταξύ άλλων στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μόνιμο μέλος», ανέφερε.

Έγινε επίσης, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, ανοικτή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις κατεχόμενες περιοχές, από το σημείο ακριβώς όπου η τελευταία προσπάθεια είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και ότι στόχος της όποιας νέας προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Για να καταστεί αυτό δυνατόν, αλλά και για να μπορούν οι συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως πολύ ορθά σημειώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με την Αμμόχωστο, όσο και σε σχέση με τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα δε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι η Ρωσία, με στόχο τον άμεσο τερματισμό της Τουρκικής παραβατικότητας και συμπεριφορών που ξεκάθαρα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, είτε αυτά είναι σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πρόκειται για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ότι αφορά την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη εκφράστηκε η ανησυχία της Λευκωσίας για την παρατεταμένη κρίση στις δύο χώρες η οποία αναπόφευκτα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, και η ελπίδα για ταχεία ομαλοποίηση της κατάστασης. Για τον Λίβανο ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την άμεση κινητοποίηση των αρχών της Δημοκρατίας με στόχο την παροχή έμπρακτης και ουσιαστικής βοήθειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Έτοιμη για παρέμβαση στην ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία αν της ζητηθεί

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις δικές του δηλώσεις, μέσω διερμηνέα, μετέφερε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, λέγοντας ότι και νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής έγιναν συζητήσεις κατά παράδοση σε φιλικό και εμπιστευτικό κλίμα και κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις και άλλα διεθνή θέματα.

Τόνισε πως στα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καταφέραμε να προχωρήσουμε σημαντικούς σε βασικούς άξονες της συνεργασίας και σήμερα οι διμερείς σχέσεις δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικές.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας με αντικείμενο τη συνεργασία και τις οικονομικές σχέσεις, και συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν μέτρα που άπτονται των διμερών συναλλαγών μέσω διακυβερνητικής επιτροπής για οικονομική συνεργασία, της οποίας η επόμενη σύνοδος θα γίνει στην Κύπρο, μετά την πανδημία και όταν τα δεδομένα το επιτρέψουν.

Για το πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας ο κ. Λαβρόφ είπε ότι θα αναγκαστικά έπρεπε να υπάρξει εκσυγχρονισμός της συμφωνίας που υπογράφηκε αρχικά το 1998 και ανάλογη εργασία θα γίνει με τους άλλους εταίρους της Ρωσίας.

Είπε επίσης πως θα παρέχεται στήριξη στους φορείς Ρωσίας και Κύπρου για την εργασία αυτή όπως και για το πρόγραμμα ανταλλαγών στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού για την επικείμενη τριετία.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης για θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και ότι σήμερα υπογράφηκε και το σχέδιο διαβουλεύσεων των δύο Υπουργείων για τα έτη 2021-2022 που θα συμβάλει στην εμβάθυνση του διμερούς πολιτικού διαλόγου.

Για το Κυπριακό επαναβεβαιώθηκε η θέση της Ρωσίας για βιώσιμη, αμετάκλητη και συνολική και δίκαιη βάσει ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Είναι προφανές, και το τονίσαμε σήμερα στους φίλους μας, ότι το σύστημα εξωτερικών εγγυητών δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και το σύγχρονο διεθνές νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για εξασφάλιση της ανεξαρτησίας κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας θα μπορούσαν να γίνουν οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θεωρεί πως σήμερα δεν υφίσταται η ανάγκη για την τροποποίηση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. «Αλλά πιστεύουμε πως η Κύπρος ως η χώρα υποδοχής , θα πρέπει να δηλώνει ρητά την άποψή της για την μελλοντική τύχη της ειρηνευτικής δύναμης και η Ρωσία θα βασίζεται πάνω σε αυτήν», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι πως η ταχύτερη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση συμβιβασμών και για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

Πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές διευθέτησης που αναγράφονται ρητά στα σχετικά ψηφίσματα και είναι έτοιμη να παρέχει κάθε συνδρομή στις πλευρές των διαπραγματεύσεων.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα οποιαδήποτε βήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Επανειλημμένα καλούσαμε την ηγεσία των κρατών της περιοχής να επιδείξει πολιτική βούληση προς επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου εντός νομικού πλαισίου, θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας σε περίπτωση αν μας ζητηθεί αυτό από τους ενδιαφερόμενους», ανέφερε.

Πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Alexey Sazanov υπέγραψαν Πρωτόκολλο, το οποίο τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις μετά την υπογραφή είπε πως η εξέλιξη είναι επωφελής για τις επενδύσεις, το εμπόριο και την αγορά εργασίας. Η Κύπρος, ανέφερε, δέχθηκε την αύξηση της φορολογίας στο 15% όπως ήταν το αίτημα της Ρωσικής πλευράς αλλά έχει γίνει αποδεκτή και η θέση της ΚΔ για σημαντικές εξαιρέσεις από αυτή τη ρύθμιση και αφορούν ρυθμισμένες οντότητες όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία συντάξεων, εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική βάση και τόκοι για κυβερνητικά ομόλογα ή ευρωομόλογα.

«Όπως είπε και ο κ. Λαβρόφ αυτή είναι μια πολιτική που θα γίνει σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις, είναι μια ενιαία πολιτική της Ρωσικής Κυβέρνησης και γι΄ αυτό είναι κάτι που απαίτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση, είναι κάτι που βλέπουμε ότι υλοποιείται και νομίζω ότι η σημερινή μέρα ανοίγει μια νέα σελίδα συνέχισης των σοβαρών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κύπρου», ανέφερε.

Σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις πληροφορίες αλ Σίσι για τρομοκράτες. Ενημέρωσε Αρχηγό ο ΠτΔ-Σύσκεψη και μέτρα

Σύσκεψη στο Αρχηγείο - Άμεση αντίδραση από τις αρχές ασφαλείας με λήψη επιπλέον μέτρων και «ομπρέλα» προστασίας γύρω από συγκεκριμένα κτίρια ξένων συμφερόντων
gallery

Με χορούς και κρατώντας αποστάσεις τίμησαν το ηρωικό «ΟΧΙ» οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας (video)

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας που τίμησαν την 28η Οκτωβρίου...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

MC MEDIA NETWORK

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Lifestyle

gallery

Στο υποβρύχιο «Κατσώνης» o Μητσοτάκης… Το μήνυμα και το «ευχαριστώ» για τις αόρατες ασπίδες (video)

«Mε αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές»

Lifestyle

Advertorials