MC MEDIA NETWORK

April 17, 2021 Saturday 16:49:22

Εγγραφή στο
Newsletter

Ο Υποψήφιος Πάνος Αναστασίου στη CT: Πράξεις και έργα… κουραστήκαμε να ακούμε μόνο λόγια

Η διαφθορά κτύπησε κόκκινο και σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, μας έκαναν να είμαστε στα όρια μας, επισημαίνει ο Πάνος Αναστασίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο Υποψήφιος Λεμεσού με την Δημοκρατική Παράταξη, απαριθμεί τα ζητήματα της Λεμεσού που αποτελεούν για τον ίδιο προτεραιότητα, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι ο κόσμος κουράστηκε από τα λόγια και θέλει πράξεις, καθώς και γιατί θεωρεί ότι αυτό είναι το σωστό timing για να ζητήσει ένας νέος υποψήφιος την ψήφο των πολιτών.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ένας νέος άνθρωπος, πολιτικοποιημένος, που ασχολείται χρόνια με τα κοινά. Δεν σκεφτήκατε ότι είναι ίσως το πιο δύσκολο timing για κάποιον να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών; Λαμβάνοντας υπόψη την απαξίωση μεγάλης μερίδας πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Η απαξίωση προς την πολιτική και τους πολιτικούς είναι μεγάλη και όχι άδικα διότι τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά δεινά τα οποία συνεχίζονται. Από τη μια η διαφθορά που κτύπησε κόκκινο σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό και τις συνέπειες του μας έκαναν όλους να είμαστε στα όρια μας, νιώθουμε όλοι μας μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο καθώς και απογοήτευση για τους πολιτικούς. Από την άλλη βλέπουμε τους πολιτικούς και τα μεγάλα κυρίως κόμματα να αρνούνται να συνεργαστούν για επίλυση των πολλών προβλημάτων που υφίστανται αλλά και αυτών που θα έρθουν και ταυτόχρονα να αγνοούν τις ανάγκες, τη ψυχολογία αλλά και τα προβλήματα του απλού πολίτη.

Πιστεύω είναι το σωστό timing για να ζητήσει ένας νέος υποψήφιος την ψήφο των πολιτών. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και προσεγγίσεων, καθώς στον απόηχο του κορωνοιού τα προβλήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ περισσότερα από πριν με έντονη οικονομική πτυχή. Επιβάλλεται τώρα να δούμε τα προβλήματα με μια νέα προσέγγιση, για να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό κράτος που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους, αλλά έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πολλά καθημερινά του προβλήματα. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να δούμε δουλειά, πράξεις και έργα… κουραστήκαμε να ακούμε μόνο λόγια και να παρακολουθούμε μια μόνιμη αντιπαράθεση χωρίς ουσία από τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Οι πολίτες έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ να δούνε τους πολιτικούς ενωμένους, κοντά στους πολίτες και κυρίως με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για να υπάρχει προοπτική αλλαγής.

Δεν είναι πεδίο άγνωστο για εσάς η ενασχόληση με τα κοινά. Έχετε διατελέσει και Δημοτικός Σύμβουλος και Σχολικός Έφορος Λεμεσού. Τι σας έχει διδάξει εκείνη η περίοδος;

Το σημαντικότερο πράγμα που μου δίδαξε αυτή η περίοδος είναι να ακούω και να αφουγκράζομαι τα προβλήματα του κόσμου, της πόλης μου αλλά και των σχολείων της και να προσπαθώ με την ιδιότητα μου να βρίσκω και να προτείνω πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις οι οποίες εκτός από λειτουργικές να είναι και δίκαιες. Έμαθα επίσης να λειτουργώ ομαδικά και να μην εγκλωβίζομαι σε ιδεολογικά δόγματα που στρέφονται ενάντια στο συμφέρον των συνανθρώπων μου.

Επίσης από τη πενταετία αυτή κατάλαβα ότι ο κάθε Λεμεσιανός είναι περήφανος, με μια ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη του αλλά και με πολλές αλλά λογικές απαιτήσεις, γεγονός που με έκανε να έχω έντονο το αίσθημα ευθύνης τώρα που ζητώ ξανά τη ψήφο και την εμπιστοσύνη του. Το θεωρώ ύψιστη τιμή να σε εκλέγει ο κόσμος σε ένα αξίωμα, αλλά ταυτόχρονα αυτό μου δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ευθύνης να κάνω ότι περισσότερο μπορώ για να βελτιώσω την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συνανθρώπων μου. Διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε όλοι προεκλογικά, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να δουλεύουμε για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως με σεβασμό και αξιοπρέπεια, κάτι που δυστυχώς πολλοί το ξεχνούν.

Σαν νέος, υποψήφιος βουλευτής, πιστεύω πως η πενταετία που διετέλεσα ως Δημοτικός Σύμβουλος ήταν μία σπουδαία ‘σχολή’ που μου έδωσε πολλά εφόδια. Θα μπορούσα να παρομοιάσω το Δημοτικό Συμβούλιο της Λεμεσού με μια ‘μικρή τοπική βουλή’ με τα δικά της προβλήματα, απαιτήσεις και ευαισθησίες, και που έχει ως απώτερο στόχο το κοινό καλό της κοινωνίας και του συνόλου.

Γιατί με την Δημοκρατική Παράταξη;

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα νέο κόμμα του κεντρώου, μετριοπαθούς χώρου, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις που συνδυάζει την εμπειρία των παλιών πολιτικών μαζί με τον ενθουσιασμό, τις νέες ιδέες και τις επιστημονικές προσεγγίσεις των νέων. Αυτό με εκφράζει και σαν άνθρωπο γενικότερα. Στη ΔΗΠΑ ενθαρρύνονται οι νέες, πρακτικές και βιώσιμες ιδέες και προσεγγίσεις.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο συνδυασμός ανθρώπων που χρειάζεται σήμερα η πολιτική σκηνή και αυτό το συνδυασμό πετύχαμε στο ψηφοδέλτιο μας στη Λεμεσό, το οποίο αποτελείται από 12 άξιους υποψηφίους, παλιούς και νέους, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις αλλά και με κοινές ανησυχίες για το μέλλον της πατρίδας μας. Με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, όλοι κουραστήκαμε με τις ακραίες πολιτικές και την αδιαλλαξία που τις πλείστες φορές οδηγούν σε αδιέξοδα, ασυνεννοησία και σε ανούσιες διαμάχες. Πλέον ο κόσμος, όπως και εγώ προσωπικά, έχουμε ανάγκη από μετριοπαθείς και συναινετικές πολιτικές και θέσεις για να μπορέσουμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα αλλά και οι πολίτες, να βρούμε λύσεις για το κοινό καλό.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών;

Θεωρώντας δεδομένο ότι τώρα περισσότερο από ποτέ οι συμπολίτες μας θέλουν πραγματικά αλλαγή, νέα άτομα χωρίς πολιτικά βαρίδια και νέες σοβαρές και εφαρμόσιμες προσεγγίσεις, το βασικό διακύβευμα είναι να εμπιστευτούν ξανά τους θεσμούς και να αποφασίσουν ποιους τελικά θα εκλέξουν με την ψήφο και όχι με την αποχή τους. Για να έρθει η αλλαγή, οι συμπολίτες μας πρέπει να νιώσουν ότι η ψήφος τους δεν πάει χαμένη και ότι τα άτομα που θα επιλέξουν με τη συμμετοχή τους είναι σε θέση να διαχειριστούν τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υφίστανται αλλά και αυτά που θα έρθουν.

Είναι ευθύνη όλων εμάς που εμπλεκόμαστε στα κοινά, να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιληφθεί, να εμπεδώσει και να οριστικοποιήσει αυτά που θέλει αλλά και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις εκλογές ως μία αρχή για ένα καλύτερο αύριο.

Οι εκλογές του Μαΐου θα είναι σίγουρα διαφορετικές λόγω της πανδημίας. Για εσάς, έναν νέο υποψήφιο, αυτό συνιστά μεγαλύτερη δυσκολία; Πιστεύετε ότι θα ευνοήσει τους υφιστάμενους βουλευτές;

Η πανδημία δυσκολεύει την επαφή με τον κόσμο, και κατ’ επέκταση μας δυσκολεύει στο να επικοινωνήσουμε ορθά τις απόψεις και τις θέσεις μας. Δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή το διαδίκτυο για να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να βλέπουν αλλά και να αναλύουν με τη συμμετοχή τους το βάθος των θέσεων μας. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο για ένα νέο υποψήφιο να επικοινωνήσει με το κόσμο μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου σε σχέση με κάποιον υφιστάμενο βουλευτή. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος, ειδικά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, δείχνει να αδιαφορεί και να απορρίπτει τους υφιστάμενους πολιτικούς και τελικά γίνεται πιο πρόθυμος να ακούσει έναν νέο υποψήφιο έστω και με τα διαθέσιμα μέσα.

Ποια ζητήματα που αφορούν τη Λεμεσό αποτελούν για εσάς προτεραιότητα;

Ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να εμπλακούν ενεργά οι επόμενοι Λεμεσιανοί βουλευτές είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες σε όλες τις περιοχές της πόλης αλλά και της επαρχίας μας, συμπεριλαμβανομένου και των ορεινών περιοχών. Λεμεσός δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης, Λεμεσός είναι οι 6 Δήμοι της και οι 106 κοινότητες της.

Πολλές περιοχές, που είναι εκτός των μεγάλων αστικών ζωνών, παρόλο που έχουν πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες για να είναι ισάξιες της ‘κεντρικής’ Λεμεσού έχουν παραμεληθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρνητικές συνθήκες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών και ειδικότερα για τους νέους που αναγκάζονται να φεύγουν. Πρέπει να βρούμε επειγόντως τρόπους για μια ομοιόμορφη ανάπτυξη όλης της επαρχίας Λεμεσού.

Με τα σημερινά δεδομένα βλέπουμε περιοχές δύο ταχυτήτων με διαφορετική ποιότητα ζωής, κάτι που είναι άδικο και πολλές φορές απάνθρωπο.

Θέλω επίσης να δω την πόλη της Λεμεσού πιο πράσινη και πιο καθαρή. Χρειάζεται ένα οικοσύστημα που να αγκαλιάζει τους πολίτες και να βελτιώνει την καθημερινότητα τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερα πάρκα σε όλες τις περιοχές αλλά και να συντηρήσουμε και να δεντροφυτέψουμε τα υφιστάμενα.

Για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού ποια η θέση σας; Οι πολίτες έχουν κουραστεί, οι αρμόδιοι σίγουρα έκαναν και λάθη… Τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι θα αφήσει στην οικονομία του τόπου;

Είναι αναμενόμενο ότι τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία. Ανέμενα η κυβέρνηση να αντιμετώπιζε την πανδημία πιο συγκροτημένα και οργανωμένα και να προσμετρούσε πιο ορθά τις οικονομικές αλλά και τις ανθρώπινες διαστάσεις κάθε διατάγματος. Πολλά διατάγματα είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις στην οικονομία σε σύγκριση με το όφελος που είχαν στην επιδημιολογική εικόνα. Πολλά επαγγέλματα και επιχειρήσεις είναι κλειστά για σχεδόν ένα χρόνο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να είναι στα όρια τους χωρίς να έχουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία είναι μεγάλος και δυστυχώς θα μας πάρει χρόνια να τον ξεπεράσουμε. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή είναι πολύ κοντά στο τέλος τους. Πολλοί άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και πολλοί δέχτηκαν αποκοπές παρόλο που η κυβέρνηση ενίσχυσε τις επιχειρήσεις για να διατηρηθεί το προσωπικό στις θέσεις εργασίας του. Πρέπει η κυβέρνηση να ενεργήσει αποφασιστικά και με σταθερότητα διότι προς το παρόν η αντιμετώπιση της πανδημίας σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις γίνεται σπασμωδικά και χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό τώρα το κράτος να παράγει ανθρωποκεντρική πολιτική και να σταθεί δίπλα σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και σε αυτούς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και να βοηθήσει στο να δημιουργήσει συνθήκες για την επαναφορά υγιών συνθηκών στην οικονομία του τόπου.

Και στην ψυχολογία των πολιτών;

Η πανδημία και οι λανθασμένες αποφάσεις των αρμοδίων δεν κούρασαν απλά και εξόντωσαν τις επιχειρήσεις, αλλά και τη ψυχική μας υγεία. Δυστυχώς ακόμη χειρότερο αντίκτυπο είχε και έχει η κατάσταση αυτή στα παιδιά μας, τα οποία χωρίς να καταλάβουν το γιατί, ξέχασαν τί σημαίνει παιχνίδι και διασκέδαση. Οι ανθρώπινες σχέσεις αντικαταστάθηκαν από ανούσια τεχνολογικά μέσα με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες κυρίως για τα μικρά παιδιά. Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε δυστυχώς από την αρχή τις ψυχολογικές επιπτώσεις στην εξίσωση με αποτέλεσμα πολλά μέτρα να δυσχεραίνουν δυσανάλογα τη ψυχολογία των πολιτών σε σχέση με το καλό που έκαναν κατά διαστήματα στην επιδημιολογική εικόνα. Παρόλο που η λύση όπως είναι η κατάσταση σήμερα, είναι ακόμη ένα καθολικό lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020 διάρκειας τριών εβδομάδων, κανένας δεν μπορεί πλέον να πάρει αυτή την απόφαση οπότε απομένει στα εμβόλια εάν θα μπορέσουν να μας απαλλάξουν από την τραγική αυτή κατάσταση που για μερικούς συνανθρώπους μας είναι πολύ χειρότερη από ότι μπορούμε να φανταστούμε.

Η διαφθορά κτύπησε κόκκινο και σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, μας έκαναν να είμαστε στα όρια μας, επισημαίνει ο Πάνος Αναστασίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο Υποψήφιος Λεμεσού με την Δημοκρατική Παράταξη, απαριθμεί τα ζητήματα της Λεμεσού που αποτελεούν για τον ίδιο προτεραιότητα, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι ο κόσμος κουράστηκε από τα λόγια και θέλει πράξεις, καθώς και γιατί θεωρεί ότι αυτό είναι το σωστό timing για να ζητήσει ένας νέος υποψήφιος την ψήφο των πολιτών.

Ένας νέος άνθρωπος, πολιτικοποιημένος, που ασχολείται χρόνια με τα κοινά. Δεν σκεφτήκατε ότι είναι ίσως το πιο δύσκολο timing για κάποιον να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών; Λαμβάνοντας υπόψη την απαξίωση μεγάλης μερίδας πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Η απαξίωση προς την πολιτική και τους πολιτικούς είναι μεγάλη και όχι άδικα διότι τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά δεινά τα οποία συνεχίζονται. Από τη μια η διαφθορά που κτύπησε κόκκινο σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό και τις συνέπειες του μας έκαναν όλους να είμαστε στα όρια μας, νιώθουμε όλοι μας μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο καθώς και απογοήτευση για τους πολιτικούς. Από την άλλη βλέπουμε τους πολιτικούς και τα μεγάλα κυρίως κόμματα να αρνούνται να συνεργαστούν για επίλυση των πολλών προβλημάτων που υφίστανται αλλά και αυτών που θα έρθουν και ταυτόχρονα να αγνοούν τις ανάγκες, τη ψυχολογία αλλά και τα προβλήματα του απλού πολίτη.

Πιστεύω είναι το σωστό timing για να ζητήσει ένας νέος υποψήφιος την ψήφο των πολιτών. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και προσεγγίσεων, καθώς στον απόηχο του κορωνοιού τα προβλήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ περισσότερα από πριν με έντονη οικονομική πτυχή. Επιβάλλεται τώρα να δούμε τα προβλήματα με μια νέα προσέγγιση, για να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό κράτος που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους, αλλά έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πολλά καθημερινά του προβλήματα. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να δούμε δουλειά, πράξεις και έργα… κουραστήκαμε να ακούμε μόνο λόγια και να παρακολουθούμε μια μόνιμη αντιπαράθεση χωρίς ουσία από τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Οι πολίτες έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ να δούνε τους πολιτικούς ενωμένους, κοντά στους πολίτες και κυρίως με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για να υπάρχει προοπτική αλλαγής.

Δεν είναι πεδίο άγνωστο για εσάς η ενασχόληση με τα κοινά. Έχετε διατελέσει και Δημοτικός Σύμβουλος και Σχολικός Έφορος Λεμεσού. Τι σας έχει διδάξει εκείνη η περίοδος;

Το σημαντικότερο πράγμα που μου δίδαξε αυτή η περίοδος είναι να ακούω και να αφουγκράζομαι τα προβλήματα του κόσμου, της πόλης μου αλλά και των σχολείων της και να προσπαθώ με την ιδιότητα μου να βρίσκω και να προτείνω πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις οι οποίες εκτός από λειτουργικές να είναι και δίκαιες. Έμαθα επίσης να λειτουργώ ομαδικά και να μην εγκλωβίζομαι σε ιδεολογικά δόγματα που στρέφονται ενάντια στο συμφέρον των συνανθρώπων μου.

Επίσης από τη πενταετία αυτή κατάλαβα ότι ο κάθε Λεμεσιανός είναι περήφανος, με μια ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη του αλλά και με πολλές αλλά λογικές απαιτήσεις, γεγονός που με έκανε να έχω έντονο το αίσθημα ευθύνης τώρα που ζητώ ξανά τη ψήφο και την εμπιστοσύνη του. Το θεωρώ ύψιστη τιμή να σε εκλέγει ο κόσμος σε ένα αξίωμα, αλλά ταυτόχρονα αυτό μου δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ευθύνης να κάνω ότι περισσότερο μπορώ για να βελτιώσω την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συνανθρώπων μου. Διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε όλοι προεκλογικά, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να δουλεύουμε για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως με σεβασμό και αξιοπρέπεια, κάτι που δυστυχώς πολλοί το ξεχνούν.

Σαν νέος, υποψήφιος βουλευτής, πιστεύω πως η πενταετία που διετέλεσα ως Δημοτικός Σύμβουλος ήταν μία σπουδαία ‘σχολή’ που μου έδωσε πολλά εφόδια. Θα μπορούσα να παρομοιάσω το Δημοτικό Συμβούλιο της Λεμεσού με μια ‘μικρή τοπική βουλή’ με τα δικά της προβλήματα, απαιτήσεις και ευαισθησίες, και που έχει ως απώτερο στόχο το κοινό καλό της κοινωνίας και του συνόλου.

Γιατί με την Δημοκρατική Παράταξη;

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα νέο κόμμα του κεντρώου, μετριοπαθούς χώρου, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις που συνδυάζει την εμπειρία των παλιών πολιτικών μαζί με τον ενθουσιασμό, τις νέες ιδέες και τις επιστημονικές προσεγγίσεις των νέων. Αυτό με εκφράζει και σαν άνθρωπο γενικότερα. Στη ΔΗΠΑ ενθαρρύνονται οι νέες, πρακτικές και βιώσιμες ιδέες και προσεγγίσεις.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο συνδυασμός ανθρώπων που χρειάζεται σήμερα η πολιτική σκηνή και αυτό το συνδυασμό πετύχαμε στο ψηφοδέλτιο μας στη Λεμεσό, το οποίο αποτελείται από 12 άξιους υποψηφίους, παλιούς και νέους, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις αλλά και με κοινές ανησυχίες για το μέλλον της πατρίδας μας. Με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, όλοι κουραστήκαμε με τις ακραίες πολιτικές και την αδιαλλαξία που τις πλείστες φορές οδηγούν σε αδιέξοδα, ασυνεννοησία και σε ανούσιες διαμάχες. Πλέον ο κόσμος, όπως και εγώ προσωπικά, έχουμε ανάγκη από μετριοπαθείς και συναινετικές πολιτικές και θέσεις για να μπορέσουμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα αλλά και οι πολίτες, να βρούμε λύσεις για το κοινό καλό.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών;

Θεωρώντας δεδομένο ότι τώρα περισσότερο από ποτέ οι συμπολίτες μας θέλουν πραγματικά αλλαγή, νέα άτομα χωρίς πολιτικά βαρίδια και νέες σοβαρές και εφαρμόσιμες προσεγγίσεις, το βασικό διακύβευμα είναι να εμπιστευτούν ξανά τους θεσμούς και να αποφασίσουν ποιους τελικά θα εκλέξουν με την ψήφο και όχι με την αποχή τους. Για να έρθει η αλλαγή, οι συμπολίτες μας πρέπει να νιώσουν ότι η ψήφος τους δεν πάει χαμένη και ότι τα άτομα που θα επιλέξουν με τη συμμετοχή τους είναι σε θέση να διαχειριστούν τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υφίστανται αλλά και αυτά που θα έρθουν.

Είναι ευθύνη όλων εμάς που εμπλεκόμαστε στα κοινά, να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιληφθεί, να εμπεδώσει και να οριστικοποιήσει αυτά που θέλει αλλά και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις εκλογές ως μία αρχή για ένα καλύτερο αύριο.

Οι εκλογές του Μαΐου θα είναι σίγουρα διαφορετικές λόγω της πανδημίας. Για εσάς, έναν νέο υποψήφιο, αυτό συνιστά μεγαλύτερη δυσκολία; Πιστεύετε ότι θα ευνοήσει τους υφιστάμενους βουλευτές;

Η πανδημία δυσκολεύει την επαφή με τον κόσμο, και κατ’ επέκταση μας δυσκολεύει στο να επικοινωνήσουμε ορθά τις απόψεις και τις θέσεις μας. Δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή το διαδίκτυο για να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να βλέπουν αλλά και να αναλύουν με τη συμμετοχή τους το βάθος των θέσεων μας. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο για ένα νέο υποψήφιο να επικοινωνήσει με το κόσμο μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου σε σχέση με κάποιον υφιστάμενο βουλευτή. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος, ειδικά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, δείχνει να αδιαφορεί και να απορρίπτει τους υφιστάμενους πολιτικούς και τελικά γίνεται πιο πρόθυμος να ακούσει έναν νέο υποψήφιο έστω και με τα διαθέσιμα μέσα.

Ποια ζητήματα που αφορούν τη Λεμεσό αποτελούν για εσάς προτεραιότητα;

Ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να εμπλακούν ενεργά οι επόμενοι Λεμεσιανοί βουλευτές είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες σε όλες τις περιοχές της πόλης αλλά και της επαρχίας μας, συμπεριλαμβανομένου και των ορεινών περιοχών. Λεμεσός δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης, Λεμεσός είναι οι 6 Δήμοι της και οι 106 κοινότητες της.

Πολλές περιοχές, που είναι εκτός των μεγάλων αστικών ζωνών, παρόλο που έχουν πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες για να είναι ισάξιες της ‘κεντρικής’ Λεμεσού έχουν παραμεληθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρνητικές συνθήκες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών και ειδικότερα για τους νέους που αναγκάζονται να φεύγουν. Πρέπει να βρούμε επειγόντως τρόπους για μια ομοιόμορφη ανάπτυξη όλης της επαρχίας Λεμεσού.

Με τα σημερινά δεδομένα βλέπουμε περιοχές δύο ταχυτήτων με διαφορετική ποιότητα ζωής, κάτι που είναι άδικο και πολλές φορές απάνθρωπο.

Θέλω επίσης να δω την πόλη της Λεμεσού πιο πράσινη και πιο καθαρή. Χρειάζεται ένα οικοσύστημα που να αγκαλιάζει τους πολίτες και να βελτιώνει την καθημερινότητα τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερα πάρκα σε όλες τις περιοχές αλλά και να συντηρήσουμε και να δεντροφυτέψουμε τα υφιστάμενα.

Για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού ποια η θέση σας; Οι πολίτες έχουν κουραστεί, οι αρμόδιοι σίγουρα έκαναν και λάθη… Τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι θα αφήσει στην οικονομία του τόπου;

Είναι αναμενόμενο ότι τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία. Ανέμενα η κυβέρνηση να αντιμετώπιζε την πανδημία πιο συγκροτημένα και οργανωμένα και να προσμετρούσε πιο ορθά τις οικονομικές αλλά και τις ανθρώπινες διαστάσεις κάθε διατάγματος. Πολλά διατάγματα είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις στην οικονομία σε σύγκριση με το όφελος που είχαν στην επιδημιολογική εικόνα. Πολλά επαγγέλματα και επιχειρήσεις είναι κλειστά για σχεδόν ένα χρόνο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να είναι στα όρια τους χωρίς να έχουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία είναι μεγάλος και δυστυχώς θα μας πάρει χρόνια να τον ξεπεράσουμε. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή είναι πολύ κοντά στο τέλος τους. Πολλοί άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και πολλοί δέχτηκαν αποκοπές παρόλο που η κυβέρνηση ενίσχυσε τις επιχειρήσεις για να διατηρηθεί το προσωπικό στις θέσεις εργασίας του. Πρέπει η κυβέρνηση να ενεργήσει αποφασιστικά και με σταθερότητα διότι προς το παρόν η αντιμετώπιση της πανδημίας σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις γίνεται σπασμωδικά και χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό τώρα το κράτος να παράγει ανθρωποκεντρική πολιτική και να σταθεί δίπλα σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και σε αυτούς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και να βοηθήσει στο να δημιουργήσει συνθήκες για την επαναφορά υγιών συνθηκών στην οικονομία του τόπου.

Και στην ψυχολογία των πολιτών;

Η πανδημία και οι λανθασμένες αποφάσεις των αρμοδίων δεν κούρασαν απλά και εξόντωσαν τις επιχειρήσεις, αλλά και τη ψυχική μας υγεία. Δυστυχώς ακόμη χειρότερο αντίκτυπο είχε και έχει η κατάσταση αυτή στα παιδιά μας, τα οποία χωρίς να καταλάβουν το γιατί, ξέχασαν τί σημαίνει παιχνίδι και διασκέδαση. Οι ανθρώπινες σχέσεις αντικαταστάθηκαν από ανούσια τεχνολογικά μέσα με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες κυρίως για τα μικρά παιδιά. Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε δυστυχώς από την αρχή τις ψυχολογικές επιπτώσεις στην εξίσωση με αποτέλεσμα πολλά μέτρα να δυσχεραίνουν δυσανάλογα τη ψυχολογία των πολιτών σε σχέση με το καλό που έκαναν κατά διαστήματα στην επιδημιολογική εικόνα. Παρόλο που η λύση όπως είναι η κατάσταση σήμερα, είναι ακόμη ένα καθολικό lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020 διάρκειας τριών εβδομάδων, κανένας δεν μπορεί πλέον να πάρει αυτή την απόφαση οπότε απομένει στα εμβόλια εάν θα μπορέσουν να μας απαλλάξουν από την τραγική αυτή κατάσταση που για μερικούς συνανθρώπους μας είναι πολύ χειρότερη από ότι μπορούμε να φανταστούμε.

gallery

Live Εικόνα: Το «τελευταίο αντίο» στον Πρίγκιπα Φίλιππο

Παρακολουθείστε την τελετή της κηδείας του Πρίγκηπα Φίλιππου

Παρέλαβε το βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη» ο Κώστας Βήχας: «Yπάρχουν συνάνθρωποι μας που πεινούν. Ας ενώσουμε τα χέρια…»

Φανερά συγκινημένος, ο Κώστας Βήχας ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητα του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Η Υποψήφια Άννα Μαραγκού στη CT: Χωρίς επανένωση δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας μισός τόπος δεν μπορεί ούτε να ευημερήσει», τονίζει στη #Cyprus Times η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, υποψήφια βουλευτής με την Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο»

MC MEDIA NETWORK

Σημαντική στιγμή για Βρόντη / Πρώτη φορά βασικός

Στο αρχικό σχήμα του ΑΠΟΕΛ για τον αγώνα απέναντι στον Ερμή βρίσκεται ο νεαρός Στέλιος Βρόντης. Ο 16χρονος που έκανε το ντεμπούτο του με τη...

House of Fame: Ο παίκτης που αποχώρησε και οι τρεις νέοι υποψήφιοι (video)

Αυτός ο παίκτης αποχώρησε από την Ακαδημία του «House of Fame» Ένα ακόμα live concert του House of Fame La Academia παρακολουθήσαμε το βράδυ της...

Ευκαιρίες σε 16χρονους / Βασικός ο Βρόντης, πάγκο ο Γεωργίου

Ευκαιρίες σε 16χρονους / Βασικός ο Βρόντης, πάγκο ο Γεωργίου

Γιώργος Λιανός: Στο Άγιο Δομίνικο η σύντροφος και το νεογέννητο μωράκι τους (Photo)

Μητέρα και κόρη ταξίδεψαν στο νησί του «Survivor» για να είναι κοντά στον μπαμπά! Το τέταρτο παιδί του Γιώργου Λιανού, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, ήρθε στον...

MC MEDIA NETWORK

Σημαντική στιγμή για Βρόντη / Πρώτη φορά βασικός

Στο αρχικό σχήμα του ΑΠΟΕΛ για τον αγώνα απέναντι στον Ερμή βρίσκεται ο νεαρός Στέλιος Βρόντης. Ο 16χρονος που έκανε το ντεμπούτο του με τη...

House of Fame: Ο παίκτης που αποχώρησε και οι τρεις νέοι υποψήφιοι (video)

Αυτός ο παίκτης αποχώρησε από την Ακαδημία του «House of Fame» Ένα ακόμα live concert του House of Fame La Academia παρακολουθήσαμε το βράδυ της...

Ευκαιρίες σε 16χρονους / Βασικός ο Βρόντης, πάγκο ο Γεωργίου

Ευκαιρίες σε 16χρονους / Βασικός ο Βρόντης, πάγκο ο Γεωργίου

Γιώργος Λιανός: Στο Άγιο Δομίνικο η σύντροφος και το νεογέννητο μωράκι τους (Photo)

Μητέρα και κόρη ταξίδεψαν στο νησί του «Survivor» για να είναι κοντά στον μπαμπά! Το τέταρτο παιδί του Γιώργου Λιανού, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, ήρθε στον...

Lifestyle

gallery

Live Εικόνα: Το «τελευταίο αντίο» στον Πρίγκιπα Φίλιππο

Παρακολουθείστε την τελετή της κηδείας του Πρίγκηπα Φίλιππου

Lifestyle

Η εντεκάδα του ΑΠΟΕΛ με φουλ αλλαγές

Δείτε τις επιλογές του Σάββα Πουρσαϊτίδη για το παιχνίδι απέναντι στον Ερμή: Σίλβα, Αποστολάκης, Ντίας, Ζόρζε, Ντε Βινσέντι, Σαχάρ, Κατσαντώνης, Γαβριήλ, Γουίλερ, Σιέλης, Βρόντης Στον πάγκο: Ουζόχο,...

Σημαντική στιγμή για Βρόντη / Πρώτη φορά βασικός

Στο αρχικό σχήμα του ΑΠΟΕΛ για τον αγώνα απέναντι στον Ερμή βρίσκεται ο νεαρός Στέλιος Βρόντης. Ο 16χρονος που έκανε το ντεμπούτο του με τη...

Ευκαιρίες σε 16χρονους / Βασικός ο Βρόντης, πάγκο ο Γεωργίου

Ευκαιρίες σε 16χρονους / Βασικός ο Βρόντης, πάγκο ο Γεωργίου

Παρέλαβε το βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη» ο Κώστας Βήχας: «Yπάρχουν συνάνθρωποι μας που πεινούν. Ας ενώσουμε τα χέρια…»

Φανερά συγκινημένος, ο Κώστας Βήχας ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητα του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα

Advertorials