MC MEDIA NETWORK

April 21, 2021 Wednesday 21:57:25

Εγγραφή στο
Newsletter

Ο Υποψήφιος Γιώργος Γεωργίου στη CT: Θέλω να εξαλειφθεί η πελατειακή σχέση πολίτη-πολιτικού

«Yπό την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου, η ΕΔΕΚ είναι η πιο σοβαρή και σταθερή δύναμη σε ό,τι αφορά τις θέσεις για το εθνικό μας θέμα αλλά και τον αγώνα της για την καθημερινότητα του πολίτη, και ήθελα, αυτή την προσπάθεια, αυτόν τον αγώνα, να τον στηρίξω. Και το πράττω με την υποψηφιότητά μου». Αυτό δηλώνει στη Cyprus Times, o δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου, που κατέρχεται υποψήφιος στη Λευκωσία με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Μιλά για την απογοήτευση των νέων ανθρώπων, για το ρουσφέτι, τη διαφθορά, και βεβαίως για το Κυπριακό. «Η Τουρκία δεν θέλει λύση, θέλει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, δεν την νοιάζουν οι Τουρκοκύπριοι, την νοιάζει το φυσικό αέριο και ο παντοτινός έλεγχος των πηγών του», υποστηρίζει.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ενας -ακόμη- δημοσιογράφος στην πολιτική. Γιατί ξαναδιεκδικείτε εκλογή; Το δις, τρις, εξαμαρτείν;

Και γιατί πρέπει οι πλείστοι των βουλευτών να είναι δικηγόροι; Αστειευόμενος βεβαίως αναφέρομαι στους δικηγόρους, με τους οποίους δεν έχω τίποτα φυσικά, αλλά παλαιόθεν είχε κυριαρχήσει η εντύπωση ότι ως γνώστες της νομικής επιστήμης, οι δικηγόροι ήταν κατάλληλοι και για βουλευτές. Για μένα δεν έχει καμία σχέση το επάγγελμα, οι σπουδές ή η ιδιότητα. Άρα, γιατί όχι ακόμα ένας δημοσιογράφος στη Βουλή. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πρέπει να ομολογήσω ότι τις προηγούμενες δύο φορές, η συμμετοχή μου σε εκλογικές αναμετρήσεις ήταν εντελώς τυπική, αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη της πολιτικής, μπήκα για να γεμίσει το ψηφοδέλτιο. Όμως, ήταν εν γνώση μου, το ήξερα, γι’ αυτό ο στόχος που είχα, δηλαδή να αποκομίσω εμπειρίες, επετεύχθη. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ αμαρτία τη συμμετοχή στα κοινά.

Διεκδικήσατε εκλογή με το ΔΗΚΟ σε βουλευτικές και σε ευρωεκλογές. Υπήρξατε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Γιατί με την ΕΔΕΚ αυτή τη φορά;

Οι όποιες προσωπικές μου αποφάσεις, είναι καθαρά πολιτικές, λαμβάνονται καθαρά με πολιτικά κριτήρια και κυρίως με κριτήριο το εθνικό θέμα, που μακάρι να μην το είχαμε στην ατζέντα, αλλά δυστυχώς είναι. Η απάντηση στο ερώτημα σας, προκύπτει μέσα από την επιγραμματική ιστορική αναδρομή. Γεννήθηκα στην ΕΔΕΚ, ο πατέρας μου είναι ιδρυτικό μέλος και εγώ πέρασα όλα τα στάδια στην κομματική δράση, διετέλεσα επικεφαλής της φοιτητικής παράταξης της ΕΔΕΚ στην Αθήνα, του ΑΓΩΝΑ και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου. Πολιτικές διαφωνίες που προκλήθηκαν λόγω επιρροών από την Ελλάδα, στη στάση της ΕΔΕΚ έναντι του κυπριακού και ο υπόγειος πόλεμος εναντίον μου, με έφεραν εκτός ΕΔΕΚ. Αποδέχτηκα την πρόταση του ΔΗΚΟ να μου προσφέρει πολιτική στέγη, έχοντας πάντα ένα όνειρο: Τα δύο κόμματα του λεγόμενου κεντρώου χώρου (συν άλλα που προέκυψαν στην πορεία) να καταφέρουν κάποια στιγμή να δημιουργήσουν μια «κομματική ομοσπονδία», αν όχι να συνενωθούν. Σ’ αυτό απέτυχα παταγωδώς! Όμως, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, για τη δράση μου στην ΕΔΕΚ ως επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος, για τη δράση μου στο ΔΗΚΟ ως εκπρόσωπος Τύπου επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ως συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου. Εγώ δεν άλλαξα θέσεις, άλλοι άλλαξαν. Εν κατακλείδι, οι λόγοι που με έφεραν εκτός ΕΔΕΚ πριν πολλά χρόνια, εξέλειπαν. Οι λόγοι που με έκαναν να ενταχθώ στο ΔΗΚΟ επίσης εξέλειπαν. Η ΕΔΕΚ, υπό την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου, είναι η πιο σοβαρή και σταθερή δύναμη σε ό,τι αφορά τις θέσεις για το εθνικό μας θέμα, είναι η πιο σοβαρή και σταθερή δύναμη σε ότι αφορά τον αγώνα της για την καθημερινότητα του πολίτη. Το απέδειξε άλλωστε. Και ήθελα, αυτή την προσπάθεια, αυτόν τον αγώνα, να τον στηρίξω. Και το πράττω με την υποψηφιότητά μου.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι θα κριθεί τον Μάιο;

Στις 30 του Μάη, θα κριθεί:

Εάν το νομοθετικό σώμα θα αποτελείται από άτομα, που θα νιώθουν ειλικρινά και πραγματικά τις αγωνίες του πολίτη.

Εάν το νομοθετικό σώμα θα λειτουργεί ουσιαστικά και αποφασιστικά και όχι λαϊκίστικα, αν θα λέγεται στο λαό η αλήθεια ή θα ταΐζουν κάποιοι το λαό κουτόχορτο. Εάν στην πολιτειακή ζωή υπάρχουν δυνάμεις και άτομα, που είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν στους επόμενους λιγότερη ή και καθόλου πατρίδα. Στις 30 του Μάη θα κριθεί επίσης εν πολλοίς η διαμόρφωση του σκηνικού για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

H κοινωνία διακατέχεται από απογοήτευση και θυμό. Τι θα λέγατε σε έναν νέο για να τον πείσετε να ψηφίσει;

Δεν μπορώ να μην εντοπίσω βάσιμα επιχειρήματα στην απογοήτευση και το θυμό των νέων- και όχι μόνο- και στην απαξίωση των διαδικασιών της πολιτειακής δραστηριότητας. Όμως, δεν θα τους χαϊδέψω τ’ αυτιά. Και θα τους πω: Αυτή είναι η δημοκρατία, το χειρότερο πολίτευμα, που δεν υπάρχει όμως καλύτερο του. Είτε 100 ψηφίσουν, είτε 100 χιλιάδες, είτε 100 εκατομμύρια, 56 βουλευτές θα εκλεγούν. Οι 56 θα εκλεγούν και θα νομοθετούν. Θα νομοθετούν για την καθημερινότητα των νέων και όχι μόνο. Και θα ρωτήσω: Δεν θέλουν οι νέοι ή οποιοιδήποτε άλλοι, να έχουν λόγο ποιοι θα διαφεντεύουν τη μοίρα τους; Θα αφήσουν τα λεγόμενα «κομματόσκυλα» να καθορίσουν ποιοι θα ορίζουν τη ζωή μας; Έχουν την εντύπωση ότι αν κάτσουν σπίτι, θα αλλάξει κάτι; Θα συζητήσουν οι κομματικοί στις τηλεοπτικές εκπομπές το βράδυ των εκλογών την αποχή, θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα και την επόμενη ημέρα, η πολιτική ζωή θα συνεχιστεί ως συνήθως. Ας θέσουν λοιπόν, ας πούμε, δέκα κριτήρια και όποιος πληροί τα πλείστα, ας τον ψηφίσουν. Και προειδοποιώ: Αν κάτσουν σπίτι, δεν θα έχουν το ηθικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Και αυτό δεν είναι εκβιασμός, αλλά η πικρή αλήθεια.

Και γιατί να ψηφίσει εσάς;

Γιατί αποδεδειγμένα είμαι συνεπής σε ό,τι αφορά τις θέσεις για τη λύση του πιο σοβαρού προβλήματος, που αντιμετωπίζουμε, του κυπριακού. Γιατί, είμαι πολίτης και όχι πολιτικός καριέρας – και δεν σκοπεύω να κάνω καριέρα στην πολιτική – και ως πολίτης της τάξης των μικρομεσαίων στρωμάτων, νιώθω απόλυτα τις έγνοιες και τις αγωνίες των συμπολιτών μου, που ανήκουν στην ίδια κοινωνικο – οικονομική ομάδα με μένα. Γιατί –και αυτό είναι αποδεδειγμένο –δεν διστάζω να τα βάλω με αυτό που γενικά ονομάζουμε κατεστημένο, αδιαφορώντας για το κόστος. Γιατί δεν με ελκύουν τα «τζάκια» και οι εξουσίες. Γιατί, ακούω, δεν μιλώ μόνο. Αλλά, όταν μιλώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην πω αυτό που πιστεύω. Γιατί είμαι «πεντακάθαρος». Γιατί, προέρχομαι από το λαό και θα δουλέψω για το λαό και κανένα άλλο.

Αν οι εκλογείς σε τιμήσουν με τη ψήφο τους και σε εκλέξουν, τι είναι εκείνο που θέλεις να κάνεις; Υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις;

Σε ό,τι αφορά τον θεσμικό ρόλο ενός βουλευτή, στόχος μου είναι να πολεμήσω και να τιθασεύσω όσο περισσότερο μπορώ την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι των δανειοληπτών, και εννοώ όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γενικά, αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι τη νοοτροπία μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαφθορά είναι διαφθορά και όταν λειτουργεί προς το συμφέρον μας, ότι το ρουσφέτι είναι ρουσφέτι και όταν συμβαίνει σε μας. Θέλω να εξαλειφθεί η πελατειακή σχέση πολίτη–πολιτικού και γι’ αυτό χρειάζεται να προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές.

Δεν είναι ουτοπία να πιστεύει ένας βουλευτής και μάλιστα δημοσιογράφος, που γνωρίζει εκ των έσω πως δουλεύει το σύστημα, ότι μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα;

Αν ήταν εύκολα τα πράγματα, θα γινόταν δραστικά καλύτερη η κατάσταση, γιατί πιστεύω ότι υπήρξαν έντιμοι και ειλικρινείς πολιτικοί, δεν ήρθα εγώ να ανακαλύψω τον τροχό. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Το σύστημα φαντάζει παντοδύναμο, αλλά δεν είναι. Το σύστημα τρέφεται από εμάς, τους πολίτες. Αν του κόψουμε την τροφή, θα πεθάνει. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς. Βλέπετε να υπάρχουν προϋποθέσεις για κάποια θετική εξέλιξη;

Δυστυχώς, η διαχρονική στάση της Τουρκίας, δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Η Τουρκία δεν θέλει να λύσει το κυπριακό, θέλει να το «κλείσει» και να το «κλείσει» με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, πολιτικά μέσα από μία κακή λύση και στρατιωτικά μέσα από την παραμονή των στρατευμάτων της και τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων. Η Τουρκία θέλει τον έλεγχο των φυσικών πόρων των κυπριακών θαλασσών. Εφόσον, η πλευρά μας δεν αποδέχεται τέτοιους είδους διευθέτηση, θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε λύση βιώσιμη, εκτός εάν πιεστεί ασφυκτικά.

Συμμερίζεστε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι η πενταμερής κρύβει παγίδες; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ήμουν στις δύο πενταμερείς διασκέψεις, τον Ιανουάριο του 2017 και τον Ιούνιο-Ιούλιο του ιδίου έτους. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Δώσαμε πολλά στην εσωτερική διακυβέρνηση, χωρίς να πάρουμε τίποτα στην πτυχή της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, λόγω της άρνησης της Τουρκίας και η Τουρκία αποενοχοποιήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Το εντελώς απαράδεκτο πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι. Στο τραπέζι θα τεθεί, όπως άφησε να νοηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ και η θέση της Τουρκίας για «λύση» δύο κρατών. Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει την ΑΟΖ της Δημοκρατίας και εκβιάζει στο μεταναστευτικό. Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασφαλίζεται από την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο ρόλος της ΕΕ δεν διασφαλίζεται επίσης. Είναι ορατός ο κίνδυνος της άσκησης πίεσης στην πλευρά μας. Όλα αυτά είναι που κρύβουν παγίδες.

Έχει κίνητρο η Τουρκία να προχωρήσει σε βήματα στο Κυπριακό;

Δεν είναι θέμα κινήτρου, είναι θέμα ειλικρίνειας και βούλησης. Και δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο στην τουρκική πλευρά. Το είπα πιο πάνω. Η Τουρκία δεν θέλει λύση, θέλει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, δεν την νοιάζουν οι Τουρκοκύπριοι, την νοιάζει το φυσικό αέριο και ο παντοτινός έλεγχος των πηγών του. Δείτε το απλά: Η πλευρά μας, από το 1974 έχει προβεί σε τόσες υποχωρήσεις, κάποιες εξ αυτών εγκληματικές, αλλά η Τουρκία δεν μετακινήθηκε ούτε πόντο. Άρα, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι θέλει η Τουρκία, να το αφήσουμε στο περιθώριο και να δούμε τι θέλουμε εμείς, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο.

«Yπό την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου, η ΕΔΕΚ είναι η πιο σοβαρή και σταθερή δύναμη σε ό,τι αφορά τις θέσεις για το εθνικό μας θέμα αλλά και τον αγώνα της για την καθημερινότητα του πολίτη, και ήθελα, αυτή την προσπάθεια, αυτόν τον αγώνα, να τον στηρίξω. Και το πράττω με την υποψηφιότητά μου». Αυτό δηλώνει στη Cyprus Times, o δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου, που κατέρχεται υποψήφιος στη Λευκωσία με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Μιλά για την απογοήτευση των νέων ανθρώπων, για το ρουσφέτι, τη διαφθορά, και βεβαίως για το Κυπριακό. «Η Τουρκία δεν θέλει λύση, θέλει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, δεν την νοιάζουν οι Τουρκοκύπριοι, την νοιάζει το φυσικό αέριο και ο παντοτινός έλεγχος των πηγών του», υποστηρίζει.

Ενας -ακόμη- δημοσιογράφος στην πολιτική. Γιατί ξαναδιεκδικείτε εκλογή; Το δις, τρις, εξαμαρτείν;

Και γιατί πρέπει οι πλείστοι των βουλευτών να είναι δικηγόροι; Αστειευόμενος βεβαίως αναφέρομαι στους δικηγόρους, με τους οποίους δεν έχω τίποτα φυσικά, αλλά παλαιόθεν είχε κυριαρχήσει η εντύπωση ότι ως γνώστες της νομικής επιστήμης, οι δικηγόροι ήταν κατάλληλοι και για βουλευτές. Για μένα δεν έχει καμία σχέση το επάγγελμα, οι σπουδές ή η ιδιότητα. Άρα, γιατί όχι ακόμα ένας δημοσιογράφος στη Βουλή. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πρέπει να ομολογήσω ότι τις προηγούμενες δύο φορές, η συμμετοχή μου σε εκλογικές αναμετρήσεις ήταν εντελώς τυπική, αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη της πολιτικής, μπήκα για να γεμίσει το ψηφοδέλτιο. Όμως, ήταν εν γνώση μου, το ήξερα, γι’ αυτό ο στόχος που είχα, δηλαδή να αποκομίσω εμπειρίες, επετεύχθη. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ αμαρτία τη συμμετοχή στα κοινά.

Διεκδικήσατε εκλογή με το ΔΗΚΟ σε βουλευτικές και σε ευρωεκλογές. Υπήρξατε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Γιατί με την ΕΔΕΚ αυτή τη φορά;

Οι όποιες προσωπικές μου αποφάσεις, είναι καθαρά πολιτικές, λαμβάνονται καθαρά με πολιτικά κριτήρια και κυρίως με κριτήριο το εθνικό θέμα, που μακάρι να μην το είχαμε στην ατζέντα, αλλά δυστυχώς είναι. Η απάντηση στο ερώτημα σας, προκύπτει μέσα από την επιγραμματική ιστορική αναδρομή. Γεννήθηκα στην ΕΔΕΚ, ο πατέρας μου είναι ιδρυτικό μέλος και εγώ πέρασα όλα τα στάδια στην κομματική δράση, διετέλεσα επικεφαλής της φοιτητικής παράταξης της ΕΔΕΚ στην Αθήνα, του ΑΓΩΝΑ και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου. Πολιτικές διαφωνίες που προκλήθηκαν λόγω επιρροών από την Ελλάδα, στη στάση της ΕΔΕΚ έναντι του κυπριακού και ο υπόγειος πόλεμος εναντίον μου, με έφεραν εκτός ΕΔΕΚ. Αποδέχτηκα την πρόταση του ΔΗΚΟ να μου προσφέρει πολιτική στέγη, έχοντας πάντα ένα όνειρο: Τα δύο κόμματα του λεγόμενου κεντρώου χώρου (συν άλλα που προέκυψαν στην πορεία) να καταφέρουν κάποια στιγμή να δημιουργήσουν μια «κομματική ομοσπονδία», αν όχι να συνενωθούν. Σ’ αυτό απέτυχα παταγωδώς! Όμως, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, για τη δράση μου στην ΕΔΕΚ ως επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος, για τη δράση μου στο ΔΗΚΟ ως εκπρόσωπος Τύπου επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ως συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου. Εγώ δεν άλλαξα θέσεις, άλλοι άλλαξαν. Εν κατακλείδι, οι λόγοι που με έφεραν εκτός ΕΔΕΚ πριν πολλά χρόνια, εξέλειπαν. Οι λόγοι που με έκαναν να ενταχθώ στο ΔΗΚΟ επίσης εξέλειπαν. Η ΕΔΕΚ, υπό την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου, είναι η πιο σοβαρή και σταθερή δύναμη σε ό,τι αφορά τις θέσεις για το εθνικό μας θέμα, είναι η πιο σοβαρή και σταθερή δύναμη σε ότι αφορά τον αγώνα της για την καθημερινότητα του πολίτη. Το απέδειξε άλλωστε. Και ήθελα, αυτή την προσπάθεια, αυτόν τον αγώνα, να τον στηρίξω. Και το πράττω με την υποψηφιότητά μου.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι θα κριθεί τον Μάιο;

Στις 30 του Μάη, θα κριθεί:

Εάν το νομοθετικό σώμα θα αποτελείται από άτομα, που θα νιώθουν ειλικρινά και πραγματικά τις αγωνίες του πολίτη.

Εάν το νομοθετικό σώμα θα λειτουργεί ουσιαστικά και αποφασιστικά και όχι λαϊκίστικα, αν θα λέγεται στο λαό η αλήθεια ή θα ταΐζουν κάποιοι το λαό κουτόχορτο. Εάν στην πολιτειακή ζωή υπάρχουν δυνάμεις και άτομα, που είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν στους επόμενους λιγότερη ή και καθόλου πατρίδα. Στις 30 του Μάη θα κριθεί επίσης εν πολλοίς η διαμόρφωση του σκηνικού για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

H κοινωνία διακατέχεται από απογοήτευση και θυμό. Τι θα λέγατε σε έναν νέο για να τον πείσετε να ψηφίσει;

Δεν μπορώ να μην εντοπίσω βάσιμα επιχειρήματα στην απογοήτευση και το θυμό των νέων- και όχι μόνο- και στην απαξίωση των διαδικασιών της πολιτειακής δραστηριότητας. Όμως, δεν θα τους χαϊδέψω τ’ αυτιά. Και θα τους πω: Αυτή είναι η δημοκρατία, το χειρότερο πολίτευμα, που δεν υπάρχει όμως καλύτερο του. Είτε 100 ψηφίσουν, είτε 100 χιλιάδες, είτε 100 εκατομμύρια, 56 βουλευτές θα εκλεγούν. Οι 56 θα εκλεγούν και θα νομοθετούν. Θα νομοθετούν για την καθημερινότητα των νέων και όχι μόνο. Και θα ρωτήσω: Δεν θέλουν οι νέοι ή οποιοιδήποτε άλλοι, να έχουν λόγο ποιοι θα διαφεντεύουν τη μοίρα τους; Θα αφήσουν τα λεγόμενα «κομματόσκυλα» να καθορίσουν ποιοι θα ορίζουν τη ζωή μας; Έχουν την εντύπωση ότι αν κάτσουν σπίτι, θα αλλάξει κάτι; Θα συζητήσουν οι κομματικοί στις τηλεοπτικές εκπομπές το βράδυ των εκλογών την αποχή, θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα και την επόμενη ημέρα, η πολιτική ζωή θα συνεχιστεί ως συνήθως. Ας θέσουν λοιπόν, ας πούμε, δέκα κριτήρια και όποιος πληροί τα πλείστα, ας τον ψηφίσουν. Και προειδοποιώ: Αν κάτσουν σπίτι, δεν θα έχουν το ηθικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Και αυτό δεν είναι εκβιασμός, αλλά η πικρή αλήθεια.

Και γιατί να ψηφίσει εσάς;

Γιατί αποδεδειγμένα είμαι συνεπής σε ό,τι αφορά τις θέσεις για τη λύση του πιο σοβαρού προβλήματος, που αντιμετωπίζουμε, του κυπριακού. Γιατί, είμαι πολίτης και όχι πολιτικός καριέρας – και δεν σκοπεύω να κάνω καριέρα στην πολιτική – και ως πολίτης της τάξης των μικρομεσαίων στρωμάτων, νιώθω απόλυτα τις έγνοιες και τις αγωνίες των συμπολιτών μου, που ανήκουν στην ίδια κοινωνικο – οικονομική ομάδα με μένα. Γιατί –και αυτό είναι αποδεδειγμένο –δεν διστάζω να τα βάλω με αυτό που γενικά ονομάζουμε κατεστημένο, αδιαφορώντας για το κόστος. Γιατί δεν με ελκύουν τα «τζάκια» και οι εξουσίες. Γιατί, ακούω, δεν μιλώ μόνο. Αλλά, όταν μιλώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην πω αυτό που πιστεύω. Γιατί είμαι «πεντακάθαρος». Γιατί, προέρχομαι από το λαό και θα δουλέψω για το λαό και κανένα άλλο.

Αν οι εκλογείς σε τιμήσουν με τη ψήφο τους και σε εκλέξουν, τι είναι εκείνο που θέλεις να κάνεις; Υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις;

Σε ό,τι αφορά τον θεσμικό ρόλο ενός βουλευτή, στόχος μου είναι να πολεμήσω και να τιθασεύσω όσο περισσότερο μπορώ την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι των δανειοληπτών, και εννοώ όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γενικά, αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι τη νοοτροπία μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαφθορά είναι διαφθορά και όταν λειτουργεί προς το συμφέρον μας, ότι το ρουσφέτι είναι ρουσφέτι και όταν συμβαίνει σε μας. Θέλω να εξαλειφθεί η πελατειακή σχέση πολίτη–πολιτικού και γι’ αυτό χρειάζεται να προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές.

Δεν είναι ουτοπία να πιστεύει ένας βουλευτής και μάλιστα δημοσιογράφος, που γνωρίζει εκ των έσω πως δουλεύει το σύστημα, ότι μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα;

Αν ήταν εύκολα τα πράγματα, θα γινόταν δραστικά καλύτερη η κατάσταση, γιατί πιστεύω ότι υπήρξαν έντιμοι και ειλικρινείς πολιτικοί, δεν ήρθα εγώ να ανακαλύψω τον τροχό. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Το σύστημα φαντάζει παντοδύναμο, αλλά δεν είναι. Το σύστημα τρέφεται από εμάς, τους πολίτες. Αν του κόψουμε την τροφή, θα πεθάνει. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς. Βλέπετε να υπάρχουν προϋποθέσεις για κάποια θετική εξέλιξη;

Δυστυχώς, η διαχρονική στάση της Τουρκίας, δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Η Τουρκία δεν θέλει να λύσει το κυπριακό, θέλει να το «κλείσει» και να το «κλείσει» με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, πολιτικά μέσα από μία κακή λύση και στρατιωτικά μέσα από την παραμονή των στρατευμάτων της και τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων. Η Τουρκία θέλει τον έλεγχο των φυσικών πόρων των κυπριακών θαλασσών. Εφόσον, η πλευρά μας δεν αποδέχεται τέτοιους είδους διευθέτηση, θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε λύση βιώσιμη, εκτός εάν πιεστεί ασφυκτικά.

Συμμερίζεστε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι η πενταμερής κρύβει παγίδες; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ήμουν στις δύο πενταμερείς διασκέψεις, τον Ιανουάριο του 2017 και τον Ιούνιο-Ιούλιο του ιδίου έτους. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Δώσαμε πολλά στην εσωτερική διακυβέρνηση, χωρίς να πάρουμε τίποτα στην πτυχή της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, λόγω της άρνησης της Τουρκίας και η Τουρκία αποενοχοποιήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Το εντελώς απαράδεκτο πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι. Στο τραπέζι θα τεθεί, όπως άφησε να νοηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ και η θέση της Τουρκίας για «λύση» δύο κρατών. Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει την ΑΟΖ της Δημοκρατίας και εκβιάζει στο μεταναστευτικό. Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασφαλίζεται από την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο ρόλος της ΕΕ δεν διασφαλίζεται επίσης. Είναι ορατός ο κίνδυνος της άσκησης πίεσης στην πλευρά μας. Όλα αυτά είναι που κρύβουν παγίδες.

Έχει κίνητρο η Τουρκία να προχωρήσει σε βήματα στο Κυπριακό;

Δεν είναι θέμα κινήτρου, είναι θέμα ειλικρίνειας και βούλησης. Και δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο στην τουρκική πλευρά. Το είπα πιο πάνω. Η Τουρκία δεν θέλει λύση, θέλει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, δεν την νοιάζουν οι Τουρκοκύπριοι, την νοιάζει το φυσικό αέριο και ο παντοτινός έλεγχος των πηγών του. Δείτε το απλά: Η πλευρά μας, από το 1974 έχει προβεί σε τόσες υποχωρήσεις, κάποιες εξ αυτών εγκληματικές, αλλά η Τουρκία δεν μετακινήθηκε ούτε πόντο. Άρα, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι θέλει η Τουρκία, να το αφήσουμε στο περιθώριο και να δούμε τι θέλουμε εμείς, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Διπλό στο Χαριλάου για τον «Δικέφαλο του Βορρά»

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 0-1 του Άρη στο Κλ. Βικελίδης και ανέβηκε μαζί με τον Άρη στους 57 βαθμούς! Η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία...

Τα διασημότερα μοντέλα στο επετειακό show του Michael Kors (video)

Ο Michael Kors γιόρτασε 40 χρόνια πορείας στη μόδα με ένα εντυπωσιακό show στην καρδιά του Broadway, την Times Square Λάμψη, φώτα, πανέμορφα μοντέλα, υπέροχες...

Σκότωσαν τον Θαλή από το «Κάμπινγκ»! Συντετριμμένοι οι ηθοποιοί!

Άγνωστοι δηλητηρίασαν το γατάκι της σειράς «Κάμπινγκ» του Alpha Κύπρου. Η Ιωάννα Λαμπροπούλου συντετριμμένη και γεμάτη θυμό έκανε γνωστή την δυσάρεστη είδηση μέσα από τα...

MC MEDIA NETWORK

Διπλό στο Χαριλάου για τον «Δικέφαλο του Βορρά»

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 0-1 του Άρη στο Κλ. Βικελίδης και ανέβηκε μαζί με τον Άρη στους 57 βαθμούς! Η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία...

Τα διασημότερα μοντέλα στο επετειακό show του Michael Kors (video)

Ο Michael Kors γιόρτασε 40 χρόνια πορείας στη μόδα με ένα εντυπωσιακό show στην καρδιά του Broadway, την Times Square Λάμψη, φώτα, πανέμορφα μοντέλα, υπέροχες...

Σκότωσαν τον Θαλή από το «Κάμπινγκ»! Συντετριμμένοι οι ηθοποιοί!

Άγνωστοι δηλητηρίασαν το γατάκι της σειράς «Κάμπινγκ» του Alpha Κύπρου. Η Ιωάννα Λαμπροπούλου συντετριμμένη και γεμάτη θυμό έκανε γνωστή την δυσάρεστη είδηση μέσα από τα...

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials