MC MEDIA NETWORK

June 21, 2021 Monday 07:29:54

Εγγραφή στο
Newsletter

Γιάννα Ιακώβου στη CT: Να ξαναδώσουμε δύναμη στους πολίτες

«Πρώτη προτεραιότητα να στηριχθεί ο κόσμος, να λειτουργήσουμε ως κοινωνική ασπίδα απέναντι στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες», δηλώνει η δημοσιογράφος Γιάννα Ιακώβου, η οποία διεκδικεί βουλευτική έδρα στην Αμμόχωστο με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Μιλά για την κρίση που περνά η πολιτική, για την απαξίωση, τη δημοσιογραφία, την Αμμόχωστο και τον πόθο για λύση του Κυπριακού. «Έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και τους νέους μας, μια καλύτερη ποιότητα ζωής», τονίζει μεταξύ άλλων.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Aπό τη δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Πως προέκυψε η απόφαση να κατέλθετε υποψήφια στις Βουλευτικές εκλογές;

Ανέκαθεν παρακολουθούσα και ήμουν πολύ κοντά στα πολιτικά δρώμενα και την πολιτική, μέσα από τη δουλειά μου στο ρεπορτάζ και την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και εκπομπών, γενικότερα μέσα από την ενασχόληση μου με τη δημοσιογραφία για 30 σχεδόν συναπτά χρόνια, γόνιμα χρόνια, ήμουν κοντά και μέσα στις εξελίξεις που συντελούνταν στην πατρίδα μας και στα κοινά. Ως δημοσιογράφος είχα την ευλογία να γνωρίσω, να συνυπάρξω και να συνεργαστώ με χιλιάδες συμπατριώτες μας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Κτίστηκαν γέφυρες φιλίας και καλής συνεργασίας, αμοιβαίας εκτίμησης.

Με ποιες προσδοκίες διεκδικείτε βουλευτική έδρα;

Δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να πάρω, αλλά για να δώσω. Ανέκαθεν ήμουν κοντά και δίπλα στους απλούς ανθρώπους, εκεί είναι η θέση μου και εκεί βρίσκομαι και σήμερα. Τα αισθήματα της δικαιοσύνης και της προσφοράς είναι για εμένα αξίες αδιαπραγμάτευτες, αξίες ζωής. Στον αγώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να ταχθούμε όλοι. Με ήθος και εντιμότητα και βλέποντας τον κόσμο στα μάτια αποφάσισα να δώσω αυτή τη μάχη και να διεκδικήσω το αξίωμα της βουλεύτριας, για να μπορούμε να επηρεάζουμε και με τη φωνή και με την επιχειρηματολογία μας, τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην ανάληψη δράσης κοινοβουλευτικής, εξωκοινοβουλευτικής και κομματικής με ένα και μόνο στόχο η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, να έχουμε και να δικαιούμαστε το καλύτερο. Έκρινα λοιπόν ότι θα μπορούσα να είμαι πιο χρήσιμη δρώντας μέσα από μια άλλη έπαλξη, αυτής της βουλεύτριας, αν βέβαια το κρίνει ο λαός με την ψήφο του.

Γιατί με το ΑΚΕΛ;

Επέλεξα να κάνω ένα βήμα παρακάτω, όχι με ένα οποιοδήποτε κόμμα αλλά με ένα κόμμα που έχει μια περήφανη ιστορία για τον τόπο και τον απλό άνθρωπο. Δεν γεννήθηκα αριστερή ούτε προέρχομαι από αριστερή οικογένεια, για μένα η αριστερά είναι επιλογή. Συνειδητή επιλογή που έγινε στην ωριμότητα μου. Ανήκω στις Νέες Δυνάμεις και είναι τιμή που το ΑΚΕΛ, τα απλά στελέχη αλλά και η ηγεσία με εμπιστεύτηκαν μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στο κόμμα να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της αγαπημένης και αλησμόνητης πόλης μας, της Αμμοχώστου.

Γιατί στην Αμμόχωστο; Κρύβει συμβολισμό ή είναι ουσιαστική πολιτική πράξη;

Κατάγομαι από την επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα από το χωριό Αφάνεια. Η Αμμόχωστος είναι η πόλη της καρδιάς μας, η ανοικτή πληγή που μας πονά. έχουμε ευθύνη προς τον κόσμο της επαρχίας μας, η οποία λόγω και της ιδιαιτερότητάς της αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε τρία μέτωπα. Η κατεχόμενη πόλη μας αντιμετωπίζει την απειλή του εποικισμού, κάτι που πιθανότατα και το απευχόμαστε βέβαια, θα είναι η ταφόπλακα συνολικά για το κυπριακό. Το δεύτερο είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος, που διαχρονικά αντιμετώπιζε ελλείψεις σε υποδομές και ήταν ο φτωχός συγγενής στην κατασκευή έργων, η οποία γονάτισε αφού υπέστη ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα ένεκα του εκμηδενισμού των εσόδων από τον τουρισμό, συνεπεία της πανδημίας. Για αυτό διεκδικούμε την ανακήρυξη της σε πληγείσα περιοχή ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και στοχευμένα από το κράτος. Είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που είδαν το βιός τους να καταρρέει. Η τρίτη παράμετρος-πρόκληση για την επαρχία Αμμοχώστου είναι ο προσφυγικός κόσμος της. Οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες των συνοικισμών συναντούν πολλές δυσκολίες στους υπό κατάρρευση συνοικισμούς και δεν έχουν ποιότητα ζωής. Τούτο αποτελεί και συνέπεια του κουτσουρέματος διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Τα τελευταία χρόνια, 12 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των συνοικισμών, έμειναν δυστυχώς αναξιοποίητα ενώ η κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων χειροτερεύει. Σπίτια και διαμερίσματα βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση.

Εάν οι πολίτες σας στηρίξουν με την ψήφο τους ποιοι οι στόχοι σας; Με ποια θέματα θα θέλατε ν’ ασχοληθείτε κυρίως; Ποιοι τομείς πιστεύετε χρήζουν άμεσης αλλαγής;

Πρώτη προτεραιότητα να στηριχθεί ο κόσμος, να λειτουργήσουμε ως κοινωνική ασπίδα απέναντι στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες. Με τη λήψη μέτρων όπως η νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και άλλων ελάχιστων δικαιωμάτων για κάθε εργαζόμενο που είναι δίχως ασφάλιση και απροστάτευτος. Έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και τους νέους μας, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα λιγότερο ανάλγητο κράτος, πιο λειτουργικό, ένα κράτος που θα θωρακίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, ένα κράτος πραγματικής κοινωνικής πρόνοιας που να προστατεύει τους αδύνατους, τους ευάλωτους και τους λιγότερο τυχερούς. Θα πρέπει να στηριχθούν οι ξεχασμένοι από την Πολιτεία, πρόσφυγες, στους υπό κατάρρευση συνοικισμούς. Τα νέα ζευγάρια προσφύγων που χρειάζονται στέγη. Χρειάζεται να δοθούν μάχες για πιο διευρυμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα στο χώρο της εργασίας. Χρειάζεται να δοθούν κι άλλες μάχες για ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ισοτιμία των φύλων δεν θα επέλθει από μόνη της, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες. Συνιστά μία πάλη ενάντια στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που αναπαράγει την ανθρώπινη εκμετάλλευση, την ανισοτιμία, την ανισομισθία, την καταπίεση, αλλά και τις πατριαρχικές δομές και τα στεγανά. Ο αγώνας για ισοτιμία των φύλων είναι η βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

Για μια σειρά από λόγους η πολιτική αλλά κυρίως οι πολιτικοί απαξιώνονται όλο και περισσότερο. Και στα μάτια των πολιτών όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.

Αναμφίβολα υπάρχει μια απαρέσκεια, η οποία συντηρείται και λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που έχουν σημειωθεί στην οικονομία, στην ψυχική υγεία, τις αντοχές μας. Πολλοί συμπατριώτες μας υποφέρουν, αρκετοί είναι χωρίς δουλειά ή υποαπασχολούνται, ο κόσμος είναι κουρασμένος, τον έχουν γονατίσει τα προβλήματα, αγωνιά για τα παιδιά του, αγωνιά και φοβάται για το αύριο. Υπάρχει απαξίωση. Ως προς τη διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι καλώ τον κόσμο ότι καλύτερα να κρίνει τον καθένα ξεχωριστά. Τους καλούμε να κρίνουν τη στάση και τη συμπεριφορά του καθενός ξεχωριστά, την πολιτική συνέπεια του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Καθ’ όσον μας αφορά τους καλούμε να ελέγχουν αν τα όσα πρεσβεύει το ΑΚΕΛ και η Αριστερά, οι πολιτικές του προτάσεις και θέσεις, οι αρχές και οι αξίες του είναι ακόλουθες ή ανακόλουθες του έργου του. Να ελέγχουν και να παρακολουθούν το έργο του στη βουλή και έξω από τη βουλή, να κρίνουν την πολιτική του συνέπεια και αν οι προτάσεις του έχουν κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Εμείς έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό, εκφράζουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Πάντα είχα την πεποίθηση ότι πρέπει να δίνουμε συλλογικές μάχες για μια καλύτερη κοινωνία. Στα χρόνια που ζούμε είναι λιγότερο δημοφιλές και ίσως έχει και κόστος να ανήκεις σε ένα κόμμα. Ωστόσο η συλλογική δράση μέσα από κόμματα συνιστά κύτταρο δημοκρατίας.

Ποια μηνύματα εισπράττετε από την επαφή σας με τους πολίτες; Και ποιο μήνυμα τους στέλνετε;

Θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση των πολιτών. Εκείνοι θα αποφασίσουν και θα γείρουν την πλάστιγγα της αλλαγής στο νέο κοινοβούλιο με την ισχυρή ψήφο τους. Να επιλέξουν αυτούς που εμπιστεύονται, αυτούς που θεωρούν ότι θα πολιτευτούν με καθαρά χέρια και θα σταθούν ανιδιοτελώς δίπλα στους πολίτες, για μια καλύτερη Κύπρο, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τον λαό. Πολιτευόμαστε με εντιμότητα και αλληλοσεβασμό προς τον απλό άνθρωπο. Η αποχή δεν είναι λύση, δεν προσφέρει τίποτε σε κανένα. Η Αριστερά είναι δύναμη για τους πολλούς, είναι η ηχηρή φωνή για τους εργαζόμενους, είναι η σταθερή και συνεπής φωνή που φωνάζει για Κύπρο επανενωμένη. Κύπρο ολόκληρη. Με τη Λευκωσία ολόκληρη, με την Αμμόχωστο της καρδιάς μας, ζωντανή. Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα αρχών, που είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, αναγνωρίζει ότι από την Αριστερά ακούει πάντα την αλήθεια. Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Πολιτισμός. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσουμε το αύριο των ανθρώπων αυτού του τόπου και να εκλείψει ο φόβος. Να ξαναδώσουμε δύναμη στους πολίτες. Να ξαναδώσουμε προοπτική στο λαό μας.

Ενώπιον του γγ του ΟΗΕ η Τουρκία αξιώνει λύση δύο κρατών. Πώς γεφυρώνεται αυτό το χάσμα ώστε να μείνει ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας; Πώς αποτρέπουμε τα χειρότερα;

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός οτι τα Ηνωμένα Έθνη και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας εφησυχάζει. Από την απόρριψη των δύο κρατών μέχρι τη λύση του κυπριακού που να απελευθερώνει και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι αμεσως επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμης σημασίας. Ναι μεν η διεθνής κοινότητα απορρίπτει λύση δύο κρατών αλλά όλο και περισσότεροι ζητούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να διανύσει κάποια απόσταση με το σκεπτικό ότι πρέπει να σωθεί το γόητρο της τουρκικής πλευράς.Γίνονται νύξεις για τροποποίηση υφιστάμενων βασικών συγκλίσεων, εννοείται σε βάρος της δικής μας πλευράς.Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υποχωρήσει σε ζητήματα επί των οποίων υπάρχει σύγκλιση και ιδιαίτερα τα βασικά και να μην ανοίγουμε εμείς οι ίδιοι συμφωνημένα θέματα. Η πιο αποτελεσματική ασπίδα είναι η εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις υφιστάμενες συγκλίσεις. Η κατάσταση ειναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Στόχος μας θα πρέπει να έιναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Θα πρέπει στο προσεχές διάστημα να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες προς τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο να ανατραπούν οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και να επανέλθει το κυπριακό στη συμφωνημένη βάση λύσης.

«Πρώτη προτεραιότητα να στηριχθεί ο κόσμος, να λειτουργήσουμε ως κοινωνική ασπίδα απέναντι στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες», δηλώνει η δημοσιογράφος Γιάννα Ιακώβου, η οποία διεκδικεί βουλευτική έδρα στην Αμμόχωστο με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Μιλά για την κρίση που περνά η πολιτική, για την απαξίωση, τη δημοσιογραφία, την Αμμόχωστο και τον πόθο για λύση του Κυπριακού. «Έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και τους νέους μας, μια καλύτερη ποιότητα ζωής», τονίζει μεταξύ άλλων.

Aπό τη δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Πως προέκυψε η απόφαση να κατέλθετε υποψήφια στις Βουλευτικές εκλογές;

Ανέκαθεν παρακολουθούσα και ήμουν πολύ κοντά στα πολιτικά δρώμενα και την πολιτική, μέσα από τη δουλειά μου στο ρεπορτάζ και την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και εκπομπών, γενικότερα μέσα από την ενασχόληση μου με τη δημοσιογραφία για 30 σχεδόν συναπτά χρόνια, γόνιμα χρόνια, ήμουν κοντά και μέσα στις εξελίξεις που συντελούνταν στην πατρίδα μας και στα κοινά. Ως δημοσιογράφος είχα την ευλογία να γνωρίσω, να συνυπάρξω και να συνεργαστώ με χιλιάδες συμπατριώτες μας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Κτίστηκαν γέφυρες φιλίας και καλής συνεργασίας, αμοιβαίας εκτίμησης.

Με ποιες προσδοκίες διεκδικείτε βουλευτική έδρα;

Δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να πάρω, αλλά για να δώσω. Ανέκαθεν ήμουν κοντά και δίπλα στους απλούς ανθρώπους, εκεί είναι η θέση μου και εκεί βρίσκομαι και σήμερα. Τα αισθήματα της δικαιοσύνης και της προσφοράς είναι για εμένα αξίες αδιαπραγμάτευτες, αξίες ζωής. Στον αγώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να ταχθούμε όλοι. Με ήθος και εντιμότητα και βλέποντας τον κόσμο στα μάτια αποφάσισα να δώσω αυτή τη μάχη και να διεκδικήσω το αξίωμα της βουλεύτριας, για να μπορούμε να επηρεάζουμε και με τη φωνή και με την επιχειρηματολογία μας, τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην ανάληψη δράσης κοινοβουλευτικής, εξωκοινοβουλευτικής και κομματικής με ένα και μόνο στόχο η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, να έχουμε και να δικαιούμαστε το καλύτερο. Έκρινα λοιπόν ότι θα μπορούσα να είμαι πιο χρήσιμη δρώντας μέσα από μια άλλη έπαλξη, αυτής της βουλεύτριας, αν βέβαια το κρίνει ο λαός με την ψήφο του.

Γιατί με το ΑΚΕΛ;

Επέλεξα να κάνω ένα βήμα παρακάτω, όχι με ένα οποιοδήποτε κόμμα αλλά με ένα κόμμα που έχει μια περήφανη ιστορία για τον τόπο και τον απλό άνθρωπο. Δεν γεννήθηκα αριστερή ούτε προέρχομαι από αριστερή οικογένεια, για μένα η αριστερά είναι επιλογή. Συνειδητή επιλογή που έγινε στην ωριμότητα μου. Ανήκω στις Νέες Δυνάμεις και είναι τιμή που το ΑΚΕΛ, τα απλά στελέχη αλλά και η ηγεσία με εμπιστεύτηκαν μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στο κόμμα να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της αγαπημένης και αλησμόνητης πόλης μας, της Αμμοχώστου.

Γιατί στην Αμμόχωστο; Κρύβει συμβολισμό ή είναι ουσιαστική πολιτική πράξη;

Κατάγομαι από την επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα από το χωριό Αφάνεια. Η Αμμόχωστος είναι η πόλη της καρδιάς μας, η ανοικτή πληγή που μας πονά. έχουμε ευθύνη προς τον κόσμο της επαρχίας μας, η οποία λόγω και της ιδιαιτερότητάς της αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε τρία μέτωπα. Η κατεχόμενη πόλη μας αντιμετωπίζει την απειλή του εποικισμού, κάτι που πιθανότατα και το απευχόμαστε βέβαια, θα είναι η ταφόπλακα συνολικά για το κυπριακό. Το δεύτερο είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος, που διαχρονικά αντιμετώπιζε ελλείψεις σε υποδομές και ήταν ο φτωχός συγγενής στην κατασκευή έργων, η οποία γονάτισε αφού υπέστη ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα ένεκα του εκμηδενισμού των εσόδων από τον τουρισμό, συνεπεία της πανδημίας. Για αυτό διεκδικούμε την ανακήρυξη της σε πληγείσα περιοχή ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και στοχευμένα από το κράτος. Είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που είδαν το βιός τους να καταρρέει. Η τρίτη παράμετρος-πρόκληση για την επαρχία Αμμοχώστου είναι ο προσφυγικός κόσμος της. Οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες των συνοικισμών συναντούν πολλές δυσκολίες στους υπό κατάρρευση συνοικισμούς και δεν έχουν ποιότητα ζωής. Τούτο αποτελεί και συνέπεια του κουτσουρέματος διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Τα τελευταία χρόνια, 12 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των συνοικισμών, έμειναν δυστυχώς αναξιοποίητα ενώ η κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων χειροτερεύει. Σπίτια και διαμερίσματα βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση.

Εάν οι πολίτες σας στηρίξουν με την ψήφο τους ποιοι οι στόχοι σας; Με ποια θέματα θα θέλατε ν’ ασχοληθείτε κυρίως; Ποιοι τομείς πιστεύετε χρήζουν άμεσης αλλαγής;

Πρώτη προτεραιότητα να στηριχθεί ο κόσμος, να λειτουργήσουμε ως κοινωνική ασπίδα απέναντι στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες. Με τη λήψη μέτρων όπως η νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και άλλων ελάχιστων δικαιωμάτων για κάθε εργαζόμενο που είναι δίχως ασφάλιση και απροστάτευτος. Έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και τους νέους μας, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα λιγότερο ανάλγητο κράτος, πιο λειτουργικό, ένα κράτος που θα θωρακίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, ένα κράτος πραγματικής κοινωνικής πρόνοιας που να προστατεύει τους αδύνατους, τους ευάλωτους και τους λιγότερο τυχερούς. Θα πρέπει να στηριχθούν οι ξεχασμένοι από την Πολιτεία, πρόσφυγες, στους υπό κατάρρευση συνοικισμούς. Τα νέα ζευγάρια προσφύγων που χρειάζονται στέγη. Χρειάζεται να δοθούν μάχες για πιο διευρυμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα στο χώρο της εργασίας. Χρειάζεται να δοθούν κι άλλες μάχες για ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ισοτιμία των φύλων δεν θα επέλθει από μόνη της, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες. Συνιστά μία πάλη ενάντια στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που αναπαράγει την ανθρώπινη εκμετάλλευση, την ανισοτιμία, την ανισομισθία, την καταπίεση, αλλά και τις πατριαρχικές δομές και τα στεγανά. Ο αγώνας για ισοτιμία των φύλων είναι η βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

Για μια σειρά από λόγους η πολιτική αλλά κυρίως οι πολιτικοί απαξιώνονται όλο και περισσότερο. Και στα μάτια των πολιτών όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.

Αναμφίβολα υπάρχει μια απαρέσκεια, η οποία συντηρείται και λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που έχουν σημειωθεί στην οικονομία, στην ψυχική υγεία, τις αντοχές μας. Πολλοί συμπατριώτες μας υποφέρουν, αρκετοί είναι χωρίς δουλειά ή υποαπασχολούνται, ο κόσμος είναι κουρασμένος, τον έχουν γονατίσει τα προβλήματα, αγωνιά για τα παιδιά του, αγωνιά και φοβάται για το αύριο. Υπάρχει απαξίωση. Ως προς τη διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι καλώ τον κόσμο ότι καλύτερα να κρίνει τον καθένα ξεχωριστά. Τους καλούμε να κρίνουν τη στάση και τη συμπεριφορά του καθενός ξεχωριστά, την πολιτική συνέπεια του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Καθ’ όσον μας αφορά τους καλούμε να ελέγχουν αν τα όσα πρεσβεύει το ΑΚΕΛ και η Αριστερά, οι πολιτικές του προτάσεις και θέσεις, οι αρχές και οι αξίες του είναι ακόλουθες ή ανακόλουθες του έργου του. Να ελέγχουν και να παρακολουθούν το έργο του στη βουλή και έξω από τη βουλή, να κρίνουν την πολιτική του συνέπεια και αν οι προτάσεις του έχουν κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Εμείς έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό, εκφράζουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Πάντα είχα την πεποίθηση ότι πρέπει να δίνουμε συλλογικές μάχες για μια καλύτερη κοινωνία. Στα χρόνια που ζούμε είναι λιγότερο δημοφιλές και ίσως έχει και κόστος να ανήκεις σε ένα κόμμα. Ωστόσο η συλλογική δράση μέσα από κόμματα συνιστά κύτταρο δημοκρατίας.

Ποια μηνύματα εισπράττετε από την επαφή σας με τους πολίτες; Και ποιο μήνυμα τους στέλνετε;

Θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση των πολιτών. Εκείνοι θα αποφασίσουν και θα γείρουν την πλάστιγγα της αλλαγής στο νέο κοινοβούλιο με την ισχυρή ψήφο τους. Να επιλέξουν αυτούς που εμπιστεύονται, αυτούς που θεωρούν ότι θα πολιτευτούν με καθαρά χέρια και θα σταθούν ανιδιοτελώς δίπλα στους πολίτες, για μια καλύτερη Κύπρο, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τον λαό. Πολιτευόμαστε με εντιμότητα και αλληλοσεβασμό προς τον απλό άνθρωπο. Η αποχή δεν είναι λύση, δεν προσφέρει τίποτε σε κανένα. Η Αριστερά είναι δύναμη για τους πολλούς, είναι η ηχηρή φωνή για τους εργαζόμενους, είναι η σταθερή και συνεπής φωνή που φωνάζει για Κύπρο επανενωμένη. Κύπρο ολόκληρη. Με τη Λευκωσία ολόκληρη, με την Αμμόχωστο της καρδιάς μας, ζωντανή. Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα αρχών, που είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, αναγνωρίζει ότι από την Αριστερά ακούει πάντα την αλήθεια. Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Πολιτισμός. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσουμε το αύριο των ανθρώπων αυτού του τόπου και να εκλείψει ο φόβος. Να ξαναδώσουμε δύναμη στους πολίτες. Να ξαναδώσουμε προοπτική στο λαό μας.

Ενώπιον του γγ του ΟΗΕ η Τουρκία αξιώνει λύση δύο κρατών. Πώς γεφυρώνεται αυτό το χάσμα ώστε να μείνει ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας; Πώς αποτρέπουμε τα χειρότερα;

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός οτι τα Ηνωμένα Έθνη και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας εφησυχάζει. Από την απόρριψη των δύο κρατών μέχρι τη λύση του κυπριακού που να απελευθερώνει και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι αμεσως επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμης σημασίας. Ναι μεν η διεθνής κοινότητα απορρίπτει λύση δύο κρατών αλλά όλο και περισσότεροι ζητούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να διανύσει κάποια απόσταση με το σκεπτικό ότι πρέπει να σωθεί το γόητρο της τουρκικής πλευράς.Γίνονται νύξεις για τροποποίηση υφιστάμενων βασικών συγκλίσεων, εννοείται σε βάρος της δικής μας πλευράς.Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υποχωρήσει σε ζητήματα επί των οποίων υπάρχει σύγκλιση και ιδιαίτερα τα βασικά και να μην ανοίγουμε εμείς οι ίδιοι συμφωνημένα θέματα. Η πιο αποτελεσματική ασπίδα είναι η εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις υφιστάμενες συγκλίσεις. Η κατάσταση ειναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Στόχος μας θα πρέπει να έιναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Θα πρέπει στο προσεχές διάστημα να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες προς τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο να ανατραπούν οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και να επανέλθει το κυπριακό στη συμφωνημένη βάση λύσης.

Γλυκά Νερά: Η υπερασπιστική γραμμή που θα κρατήσει ο 33χρονος πιλότος ενώπιον του ανακριτή

Τη Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος της Καρολάιν

Τελικά υπάρχουν φαντάσματα; Η απάντηση της επιστήμης

Η ιδέα ότι οι νεκροί παραμένουν μαζί μας ως πνεύματα υπάρχει από την αρχαιότητα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Βραζιλιάνος φαν «τρέλανε» τον Μέσι, με τατουάζ-«έργο τέχνης» από το σήκωμα της φανέλας στο «Μπερναμπέου» (pics & vids)

Ο μυθικός πανηγυρισμός του Λιονέλ Μέσι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με την υψωμένη φανέλα του μπροστά στους οπαδούς της Ρεάλ, έγινε έργο τέχνης στην πλάτη...

Φιλίππα Καρσερά: Φωτογραφίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τις 4 κόρες τους

Happy family Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Φιλίππα Καρσερά έχουν δημιουργήσει μία υπέροχη οικογένεια και ζουν ευτυχισμένες στιγμές με τις 4 κόρες τους. Γιορτή του Πατέρα...

Στέφανος Μιχαήλ – Νάταλι Κάτερ: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο χρόνο γνωριμίας τους

Το γλυκό στιγμιότυπο που μοιράστηκαν στο Instagram Ο Στέφανος Μιχαήλ και η Νάταλι Κάτερ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Κυπριακής showbiz. Οι...

MC MEDIA NETWORK

Βραζιλιάνος φαν «τρέλανε» τον Μέσι, με τατουάζ-«έργο τέχνης» από το σήκωμα της φανέλας στο «Μπερναμπέου» (pics & vids)

Ο μυθικός πανηγυρισμός του Λιονέλ Μέσι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με την υψωμένη φανέλα του μπροστά στους οπαδούς της Ρεάλ, έγινε έργο τέχνης στην πλάτη...

Φιλίππα Καρσερά: Φωτογραφίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τις 4 κόρες τους

Happy family Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Φιλίππα Καρσερά έχουν δημιουργήσει μία υπέροχη οικογένεια και ζουν ευτυχισμένες στιγμές με τις 4 κόρες τους. Γιορτή του Πατέρα...

Στέφανος Μιχαήλ – Νάταλι Κάτερ: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο χρόνο γνωριμίας τους

Το γλυκό στιγμιότυπο που μοιράστηκαν στο Instagram Ο Στέφανος Μιχαήλ και η Νάταλι Κάτερ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Κυπριακής showbiz. Οι...

Lifestyle

Lifestyle

Κάτια Ζυγούλη: Μας βάζει στο σαλόνι του σπιτιού της και μας περιγράφει πως διαπαιδαγωγεί τα παιδιά της με τον Σάκη Ρουβά

Αυτά είναι τα μυστικά της για μια ευτυχισμένη οικογένεια Πρόκειται για ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια της ελληνικής showbiz, που κλέβει τις εντυπώσεις σε...

Στέφανος Μιχαήλ – Νάταλι Κάτερ: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο χρόνο γνωριμίας τους

Το γλυκό στιγμιότυπο που μοιράστηκαν στο Instagram Ο Στέφανος Μιχαήλ και η Νάταλι Κάτερ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Κυπριακής showbiz. Οι...

Μαρίνος Χατζηβασιλείου: «Λιώνει» για την κόρη του ο γνωστός ηθοποιός – Το βίντεο που δημοσίευσε

Το στιγμιότυπο που μοιράστηκε με τους online φιλους του Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου πέραν από ένας άρτιος επαγγελματίας είναι και ένας τρυφερός μπαμπάς που φροντίζει να...

Κωνσταντίνος Παντελίδης: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για το μοιραίο δυστύχημα του αδερφού του Παντελή

Οι δύσκολες στιγμές που βίωσε ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης μόλις έμαθε για το τροχαίο δυστύχημα. Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη έδωσε στη Κύπρο ο Κωνσταντίνος Παντελίδης. Ο...

Advertorials