MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Νίκος Τορναρίτης στη CT: Προτεραιότητα για τη νέα Βουλή η οριζόντια ψηφοφορία

Advertisement

Sponsored by exness

«Η οριζόντια ψηφοφορία πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους νόμους που θα ψηφίσει η νέα Βουλή» δηλώνει στη Cyprus Times o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος πορεύεται για ακόμη μια θητεία με όπλα την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την ανθρώπινη προσέγγιση. «Το διακύβευμα για εμένα είναι ξεκάθαρο, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της δύναμης της σύνεσης, της μετριοπάθειας και των έργων και τις δυνάμεις του λαϊκισμού της αμφισβήτησης και της απόρριψης» δηλώνει για τις επικείμενες εκλογές. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τονίζει ότι η διχοτόμηση είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, είναι κατάρα για τη νέα γενιά, για τον τόπο μας και για τον Ελληνισμό.

Πώς αποτιμάτε την άτυπη Πενταμερή; Δεν αποτελεί κακό προηγούμενο το γεγονός ότι η Τουρκία βάζει πλέον στο τραπέζι την αξίωση για λύση δύο κρατών;

Advertisement

Εμείς από την αρχή λέγαμε πως το επιθυμητό αποτέλεσμα της Γενεύης θα ήταν η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Προφανέστατα λοιπόν, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία, ανακοινώνοντας μια νέα πενταμερή μέσα στους επόμενους δύο με τρείς μήνες. Όσον αφορά την Τουρκία, οι προτάσεις που κατέθεσε είναι απαράδεκτες και εκτός των ψηφισμάτων και του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που ανάγκασε και τον Γενικό Γραμματέα να τονίσει εμφαντικά ότι η βάση λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Θεωρείτε ότι με αυτές τις αξιώσεις από πλευράς Τουρκίας είναι δυνατόν να υπάρξει προοπτική για κάτι καλύτερο στη νέα πενταμερή; Ποιες ενέργειες εισηγείστε ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα;

Έχω την άποψη πως η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει στον τόπο μας, η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που θα μπορούσαμε να αφήσουμε στις νέες γενιές της πατρίδας μας. Αυτός πρέπει να είναι ο μεγάλός μας στόχος και σε αυτόν πρέπει να επικεντρωθούμε και να δουλέψουμε με επιμονή τους επόμενους μήνες. Απ’ εκεί και πέρα, το Κυπριακό έχει καταστεί και Ευρωπαϊκό ζήτημα, και όπως καλά γνωρίζουμε τον ερχόμενο Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η λεγόμενη Ευρω-Τουρκική ατζέντα, σε μια μάλιστα δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Τουρκία. Αυτό θα είναι σίγουρα ένα καθοριστικό Συμβούλιο όσον αφορά την δεύτερη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, αφού μπορεί και πρέπει να ενεργοποιηθεί στην πράξη η στρατηγική Κρανιδιώτη-Κληρίδη που ήθελε την Κύπρο πλήρες μέλος της Ένωσης για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης προς στην Τουρκία. Όσο λοιπόν η Τουρκία διεκδικεί μια προνομιακή σχέση με την Ε.Ε, υπάρχει περιθώριο, μέσα από μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, να δημιουργηθούν οι δυνάμεις εκείνες που θα πιέσουν την Τουρκία.

Eχετε απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ζητώντας να ασκήσουν την επιρροή τους. Πώς αντικρίζουν τις διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας;

Πράγματι, στις 5 Μαΐου απέστειλα επιστολή στους Προέδρους των Εθνικών Αποστολών στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την στάση της Τουρκίας στη Γενεύη. Στην επιστολή μου ανέλυσα τις απαράδεχτες θέσεις της Τουρκίας που παρουσίασε στην Γενεύη και ζήτησα όπως ασκήσουν την επιρροή τους έτσι ώστε η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις διχοτομικές και παράνομες αξιώσεις της. Τόσο η ΚΣΣΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο Διεθνής παράγοντας στο σύνολό του κατέστησαν σαφές το τελευταίο διάστημα πως η λύση του Κυπριακού προβλήματος, πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και στις αρχές και αξίες της μεγάλης μας οικογένειας, της Ε.Ε. Μάλιστα, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αυτή την βδομάδα, οι Υπουργοί Εξωτερικών δια του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Ο δικός μας λόγος είναι ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις και προθέσεις μας; Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν έστω και εμμέσως «καθαρή» λύση, που ουσιαστικά παραπέμπει στα δύο κράτη.

Πρέπει όντως να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και αυτό αφορά τόσο το εσωτερικό μας μέτωπο όσο και τις θέσεις που προβάλλουμε διεθνώς. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έκανε ξεκάθαρο στην Γενεύη πως δεν συζητούμε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο λύσης εκτός από την Δ.Δ.Ο. Αυτή η μορφή λύσης σε συνδυασμό με το πλαίσιο Γκουτέρες, περιέχει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός λογικού και ισορροπημένου συμβιβασμού που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και θα δημιουργεί μια επωφελή κατάσταση για όλους τους Κυπρίους. Μόνο μέσα από ένα τέτοιο συμβιβασμό θα προκύψει μια τελική συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους και κατ’ επέκταση μια πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση. «Καθαρές» λύσεις, όπως το εννοούν αυτοί που το λένε, δεν υπάρχουν. Η διχοτόμηση είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, είναι κατάρα για τη νέα γενιά, για τον τόπο μας, για τον Ελληνισμό, για την επιβίωσή μας και δεν μιλώ για το μακρινό μέλλον.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα της κάλπης;

Το διακύβευμα για εμένα είναι ξεκάθαρο, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της δύναμης της σύνεσης, της μετριοπάθειας και των έργων και τις δυνάμεις του λαϊκισμού της αμφισβήτησης και της απόρριψης. Μόνο μέσα από ένα ώριμο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο, με ειλικρίνεια και αξιοπιστία, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας και όχι μέσα από τις συνεχείς φωνασκίες και διαμαρτυρίες. Είναι εύκολο να λέμε πάντα τι δεν θέλουμε χωρίς να προτείνουμε και εφαρμόσιμες λύσεις. Αυτό πρέπει να σκεφτεί και ο πολίτης την ώρα της κάλπης: θέλει η Βουλή ως σώμα να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του ή να του δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά του με άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς αποτέλεσμα;

Οι εκλογές διεξάγονται υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Πώς απαντάτε σε ένα πολίτη που γυρίζει την πλάτη στις εκλογές;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω στον απλό πολίτη και ειδικά στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι έχουμε λάβει τα μηνύματά τους και πως πρέπει να εμπιστευτούν ξανά την παράταξή μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων πράξεων, των μεγάλων αγώνων για διαρκή βελτίωση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός προσώπου, ανήκει στον κόσμο του και υπάρχει για τις ιδέες του και την Κύπρο μας. Είναι η παράταξη που πάντα έβγαινε μπροστά στα δύσκολα και έπαιρνε τις μεγάλες αποφάσεις για το αύριο της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Η προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδος στιγματίστηκε από το αποκαλούμενο σκάνδαλο των Cyprus papers και οι πολίτες έγιναν μάρτυρες του video του AlJazeera. Οι θεσμοί διέρχονται σοβαρή κρίση και στα μάτια πολλών πολιτών η πολιτική κατάντησε συνώνυμο της διαφθοράς. Πώς επιτέλους αποκαθίσταται αυτή η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης; Στα μάτια της κοινωνίας η πολιτική τείνει να γίνει συνώνυμο της διαφθοράς. Πώς ανατρέπεται αυτή η εικόνα;

Είναι αλήθεια ότι η διαφθορά διαπερνά οριζόντια όλα τα στρώματα του Κυπριακού συστήματος και των πολιτικών κομμάτων και πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα της. Αυτό αν θέλετε είναι και μια παραδοχή, προσθέτοντας ότι όσοι ευθύνονται πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αυτή και μόνον να τους κρίνει.

Απ’ εκεί και πέρα, μόνο με θεσμικές αλλαγές, πράξεις και αυστηροποίηση των νομοθεσιών που εφαρμόζονται μπορούμε να καταπολεμήσουμε την διαφθορά και να επανακτήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και οι θεσμικές αλλαγές δεν είναι κάτι το αόριστο και γενικό, αλλά έχουν όνομα: επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, οριζόντια ψηφοφορία και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες.

Μπορούν βέβαια να γίνουν και πολλά άλλα, αλλά αυτά τα θέματα θεωρώ ότι αποτελούν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Μόνο με πράξεις και αποτελέσματα θα μπορέσουμε να ξανακτίσουμε τη χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε λόγια. Ζητούν πράξεις και αποτελέσματα, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Eδώ και χρόνια είστε από τους λίγους νομοθέτες που υποστηρίζετε ξεκάθαρα τη θέση για θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστoυ της ιδιότητας του βουλευτή με άλλα επαγγέλματα. Το εφαρμόσατε μάλιστα στην πράξη κλείνοντας το δικηγορικό σας γραφείο με την εκλογή σας στο αξίωμα του Βουλευτή. Οι συνάδελφοί σας όμως φαίνεται ότι δεν προκρίνουν τη θέση για τη θεσμοθέτησή του. Ίσως βολεύει μερικούς αυτή η κατάσταση;

Προσωπικά πιστεύω ότι το βουλευτικό αξίωμα είναι λειτούργημα και συνεπώς η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, ως άσκηση λειτουργήματος, θα πρέπει να είναι ασυμβίβαστη με κάθε μορφής κερδοσκοπική δραστηριότητα. Ο λειτουργός οφείλει, όχι μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι στην αποκλειστική υπηρεσία των εντολέων του, των πολιτών. Πρέπει, επομένως, να γίνει πράξη η βασική αρχή, ότι για τον βουλευτή προέχει το έργο του στο Κοινοβούλιο που εμπεριέχει τόσο την εργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κάθε βουλευτής δεν θα πρέπει να κατέχει ταυτόχρονα και την οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ιδιότητα, η οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων.

Έχω ήδη καταθέσει την πρόταση για το ασυμβίβαστο στη Βουλή και ευελπιστώ πως θα πεισθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε η πρώτη πράξη που θα κάνουμε στην νέα Βουλή να είναι η ψήφιση του ασυμβίβαστου. Το ασυµβίβαστο µεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της ταυτόχρονης άσκησης επαγγέλµατος δεν αποτελεί σίγουρα πανάκεια για όλα μας τα προβλήματα, είναι όμως αδιαμφισβήτητα ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, ένα βήμα για μια καλύτερη πολιτική ζωή.

Τι είναι για εσάς η πολιτική;

Η πολιτική για μένα είναι μια περιπέτεια ιδεών. Η πολιτική της νέας εποχής πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και αξίες. Δεν με εκφράζει η πολιτική του παρασκηνίου, της ίντριγκας, των ανομολόγητων επιδιώξεων! Η πολιτική δεν είναι για να τακτοποιεί τις εκκρεμότητες των λίγων. Πιστεύω στην πολιτική που ανοίγει νέους δρόμους. Που αφουγκράζεται την κοινωνία. Στην πολιτική που είναι συντονισμένη με το μέλλον, και τον κόσμο που έρχεται. Γιατί αυτός ο κόσμος της νέας εποχής, προβάλλει προβλήματα και ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται με παλιές συνταγές. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέες ιδέες, νέες απαντήσεις. Χρειάζονται τομές και ρήξεις με τις εστίες του τέλματος και της παρακμής, με τα μικρά και τα μεγάλα που συμβαίνουν γύρω μας και μας ενοχλούν.

Και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να κάνουμε πάντα και την αυτοκριτική μας. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς και απ’ ότι φαίνεται τους απογοητεύσαμε. Πρέπει να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Πρέπει να αποτελούμε το πρότυπο για μια καλύτερη κοινωνία και να συμβάλουμε στη δημιουργία πιο ενεργών πολιτών. Διότι ο ενεργός πολίτης με κριτική σκέψη είναι το κλειδί που θα μας οδηγήσει σε όλα αυτά που ονειρευόμαστε, σε μια πολύ καλύτερη Κύπρο.

Τι είναι εκείνο που έχετε κάνει στη βουλευτική σας θητεία για το οποίο αισθάνεστε ικανοποίηση;

Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρόλο που δεν είχαμε προφανώς την πλειοψηφία στην Βουλή, εργαστήκαμε μεθοδικά και μονιασμένα, πετυχαίνοντας μικρές και μεγάλες νίκες. Παρά το κλίμα απαξίωσης που επικρατεί, και πολλές φορές το έχω πει πως είναι δικαιολογημένο, πετύχαμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο μας. Δυστυχώς άλλες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στο ράφι λόγω της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης. Αυτό που κρατώ, είναι τη συναδελφικότητα, την κατανόηση και την αγάπη των συναδέλφων μου.

Και τι άλλο θέλετε να κάνετε εάν επανεκλεγείτε;

Στόχος μου στη νέα Βουλή, εάν με τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του, είναι η σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτικών και της κοινωνίας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με λόγια αλλά με πράξεις. Άμεση μου προτεραιότητα λοιπόν θα είναι η προώθηση των προτάσεων, που έχουμε ήδη καταθέσει, για το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και άλλων επαγγελμάτων, την οριζόντια ψηφοφορία και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες. Ειδικότερα, όσον αφορά την οριζόντια ψηφοφορία, πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους νόμους που θα ψηφίσει η νέα Βουλή. Έχουμε μπροστά μας επίσης τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτήν της Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε πως αυτή την φορά οι προσπάθειές μας δεν θα προσκρούσουν στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η κοινωνία απαιτεί τομές.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network