MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Υποψήφια Άννα Μαραγκού στη CT: Χωρίς επανένωση δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή

Advertisement

Sponsored by exness

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας μισός τόπος δεν μπορεί ούτε να ευημερήσει, ούτε να αναπτυχθεί για να γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τονίζει η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, υποψήφια βουλευτής με την Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Δηλώνει φύσει αισιόδοξη και τονίζει ότι η διαφθορά έχει πάρει στο λαιμό της τον κόσμο και έχει εξευτελίσει το νησί διεθνώς, γι’ αυτό δεν πρέπει να αλλάξει αλλά να εξαφανιστεί. «Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πια ότι αυτό που εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού είναι η διαφθορά και η απουσία κράτους δικαίου», υποστηρίζει.

Μια ζωή στην πρώτη γραμμή, τι είναι εκείνο που σας έκανε να θέλετε να εμπλακείτε στην ενεργό πολιτική;

Advertisement

Το τετράκις εξαμαρτάνειν ούκ γυναικός σοφής σίγουρα είναι ρήση που κατά βάθος κρύβει αλήθειες… Μπροστά όμως στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον τόπο με τη διαφθορά, την ασυδοσία και όλα τα υπόλοιπα που είναι αποτέλεσμα του άλυτου κυπριακού προβλήματος, νιώθω ότι δεν μπορώ να παραμείνω απαθής. Επειδή η επαπειλούμενη διχοτόμηση και η δημιουργία δυο κρατών θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την καταστροφή της πατρίδας μου, θεώρησα ότι όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Η επανένωση του τόπου μου είναι για μένα προτεραιότητα.

Τι θέλει να αλλάξει η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος για την Κύπρο;

Το σαθρό πολιτικό σύστημα, τον παλαιοκομματισμό, την παλιομοδίτικη και εθνικιστική παιδεία, την απάθεια για το περιβάλλον που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την άκαρδη κοινωνία, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες, την ατιμωρησία… Αυτά σίγουρα πρέπει να αλλάξουν. Η διαφθορά όμως που έχει πάρει στο λαιμό της τον κόσμο και έχει εξευτελίσει το νησί διεθνώς δεν πρέπει να αλλάξει, πρέπει να εξαφανιστεί. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πια ότι αυτό που εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού (τολμώ να πω όχι τυχαία) είναι η διαφθορά και η απουσία κράτους δικαίου. Όλα τα πιο πάνω μπορούν να αλλάξουν από το κοινοβούλιο μας πρωτίστως.

Aλήθεια, μπορεί να αλλάξει κάτι;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος γιατί είμαι αρχαιολόγος και μας παρακολουθώ εδώ και χιλιετίες και πιστεύω ότι ενδόμυχα ξέρουμε το μυστικό της επιβίωσης και γι’ αυτό είμαστε ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη. Θυμάμαι ο Λέλλος Δημητριάδης αποκαλούσε αυτή την ικανότητά που μας σώζει «το κοκκαλούδι του Πουπούξιου». Πιστεύω στον κόσμο μας και ιδιαίτερα στην νεολαία η οποία κόντρα σε όλα όσα λεγόντουσαν στο παρελθόν, έδειξε ότι και σθένος και πυγμή έχει να αντισταθεί στη σαθρότητα που επικρατεί στο πολιτικό μας σύστημα.

Επί της ουσίας στο Κυπριακό, εκτιμάτε ότι με τη συμπεριφορά του ο Ερντογάν, στέλνει το μήνυμα ότι θέλει να κάνει ουσιαστικά βήματα που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές για λύση;

Ο Ερτογάν κάνει καλά τη δουλειά του, μιλά ως ο νέος Σουλτάνος που θέλει να κυριαρχεί στη Δύση και την Ανατολή. Αν υπάρχουν εκ μέρους της Τουρκίας ουσιαστικά βήματα -που πιστεύω ότι υπάρχουν ως αποτέλεσμα των πιέσεων του διεθνούς παράγοντα- αυτά δε θα μας τα αποκαλύψει παρά στο τραπέζι των συνομιλιών όταν οι πιέσεις θα ενταθούν. Σίγουρα η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική και απαράδεχτη, αλλά και η δική μας διπλωματία απεδείχθη ατυχέστατη και ανεπαρκής πλειστάκις. Να σας θυμίσω μόνο τις επίσημες δηλώσεις μας αναφορικά με τις απειλές των Τούρκων ότι θα ανοίξουν την Αμμόχωστο. Η δική μας θέση ήταν «μην ανησυχείτε, οι Τούρκοι μπλοφάρουν». Το γεγονός αυτό από μόνο του αντικατοπτρίζει όλη τη φιλοσοφία αλλά και την προσέγγιση μας στο κυπριακό πρόβλημα διαχρονικά. Η πολιτική των κυρώσεων και των απειλών επίσης έχει καταρρεύσει πανηγυρικά όλα αυτά τα χρόνια. Έχει παρέλθει ο χρόνος –και το πληρώσαμε αδρά- του «ή όλα ή τίποτα». Την Αμμόχωστο μας την έδωσαν 7 φορές και είπαμε όχι ευχαριστώ, για να φτάσουμε στο σήμερα για να εισπράξουμε το τίποτα. Είναι και δική μας ευθύνη να αποφασίσουμε τι είναι πιο πρόσφορο και νούσιμο για όλους τους κατοίκους του νησιού. Ένας καινούργιος μακροχρόνιος με έναν γίγαντα, ή η συνειδητοποίηση του μεγέθους μας και της πραγματικότητας που είναι η αποδοχή της λύσης του κυπριακού με ΔΔΟ με πολιτική ισότητα

Τι εισηγείστε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε;

Την άμεση επιστροφή μας στο τραπέζι των συνομιλιών με βάση τα 6 σημεία του σχεδίου Γκουτέρες και τις αποφάσεις της συνάντησης Ακκιντζί και Αναστασιάδη στο Βερολίνο πέρσι. Μια είναι η λύση και αυτή είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Εύχομαι η συνάντηση της Γενεύης να είναι εποικοδομητική και αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη στάση της Άγκυρας, αλλά και από τη δική μας αποφασιστικότητα και κυρίως την πειθώ για την απόφασή μας να λύσουμε το Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και βέβαια όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε τη γνώμη ενός πολίτη που γυρίζει την πλάτη στις εκλογές; Πώς να τον πείσετε να ψηφίσει;

Να του εξηγήσουμε ότι εμείς, ο λαός, προσφέρουμε τις καρέκλες στους πολιτικούς, αλλά ταυτόχρονα εμείς οι ίδιοι μπορεί να τους τις τραβήξουμε από τα πόδια τους. Να του εξηγήσουμε πώς και γιατί το Κυπριακό έχει γίνει ένα βιοποριστικό επάγγελμα, και ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της συμπεριφορές στις πλάτες όλων μας. Να τους προτείνουμε να κάνουν μια συνομιλία με τον εαυτό τους, ενώπιος ενωπίον, και να τον ρωτήσουν αν συμφωνεί με τη διαφθορά και την κλεψιά, την απουσία δικαιοσύνης, αν είναι ευχαριστημένος με αυτή την κοινωνία που βλέπει μπροστά του και αν είναι σε αυτή τη μισή πατρίδα που θέλει να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά του. Στο χέρι και στη ψήφο του να την αλλάξει.

Στα μάτια της κοινωνίας η πολιτική τείνει να γίνει συνώνυμο της διαφθοράς. Πώς ανατρέπεται αυτή η εικόνα;

Η απάντηση είναι απλή: Με την ψήφο τους σε νέους, μορφωμένους και άξιους ανθρώπους με καθαρά χέρια, που να ξέρουν τι σημαίνει «το ασυμβίβαστο» και τι το «πόθεν έσχες» και κυρίως να έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να κλείνουν τα οποιαδήποτε παραθυράκια στους πιο πάνω νόμους! Είμαστε περήφανοι σαν Πρωτοβουλία να έχουμε πολλούς νέους αξιόλογους επιστήμονες στις τάξεις μας. Θα τους βρείτε και στο ψηφοδέλτιο μας. Νέους που εργάστηκαν μαζί και διαμόρφωσαν τις προγραμματικές μας θέσεις με βάση ένα και μόνο ερώτημα. Σε ποια πατρίδα θα θέλατε να ζήσετε στο μέλλον; Επίσης να σας επισημάνω ότι ίσως να είμαστε το μόνο ψηφοδέλτιο που το 50% των υποψηφίων του είναι γυναίκες. Όχι γιατί το επιδιώξαμε αλλά γιατί αυτοί είμαστε.

Tι νομίζετε ότι θα κριθεί στις βουλευτικές; Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης;

Θα είναι διαφορετικές οι εκλογές φέτος, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού που θα μας προστατεύσει από τα κομματικά συλλαλητήρια και τους εθνικιστικούς ή άλλους ξύλινους κομματικούς λόγους που γνωρίσαμε στο παρελθόν, αλλά από το γεγονός ότι ο κόσμος έχει θυμώσει και θα εκφράσει τη δυσφορία και αγανάκτησή του γιατί γνωρίζει, είδε με τα μάτια του τι σημαίνει διαφθορά και ξέρει ονόματα. Αυτό θα στοιχίσει στους παλαιούς κομματικούς σχηματισμούς, και αν προσθέσουμε και τη δύναμη της νεολαίας που έδειξε την πυγμή της, πιστεύω ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση εκλογής; Τι είναι εκείνο που θέλετε να κάνετε; Ή έστω να προσπαθήσετε;

Θα δουλέψω πρώτιστα για την επανένωση του τόπου γιατί χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο έχει λόγο και ευθύνη για τη μελλοντική πορεία του τόπου. Θα δουλέψω για την παιδεία και τον πολιτισμό που είναι τα ιδιαίτερα μου ενδιαφέροντα, χωρίς να ξεχνώ το περιβάλλον, την κοινωνία και την υγεία, όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας μισός τόπος δεν μπορεί ούτε να ευημερήσει, ούτε να αναπτυχθεί για να γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network