MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χάρης Γεωργιάδης στη CT: Αντίβαρο ο ΔΗΣΥ σε ανεύθυνες και επικίνδυνες συμπεριφορές

Advertisement

Sponsored by exness

«Ο επόμενος ένας-ενάμιση χρόνος θα είναι περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και είμαι πεπεισμένος ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος» εκτιμά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποψήφιος βουλευτής στη Λευκωσία, Χάρης Γεωργιάδης. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης, ο υποστηρίζει ότι είτε θα επιλέξουμε τη σοβαρότητα, είτε θα διολισθήσουμε στην άγονη αντιπαράθεση και στον λαϊκισμό.

Όταν περνούσαμε την οικονομική κρίση του 2013 κανένας δεν πίστευε ότι θα βιώναμε αυτά που προκάλεσε σήμερα η υγειονομική κρίση. Πώς βλέπετε σήμερα την κυπριακή οικονομία;

Advertisement

Χωρίς αμφιβολία η πανδημία ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μερικούς αιώνες. Όμως είναι ευτύχημα ότι αυτή η νέα παγκόσμια κρίση βρήκε την κυπριακή οικονομία σε πολύ πιο ισχυρή θέση. Φανταστείτε να μας έβρισκε η πανδημία το 2011, το 2012 ή το 2013. Όταν η οικονομία ήταν ήδη υπό κατάρρευση και οι αντοχές του κράτους εξαντλημένες. Πως θα στηρίζονταν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις; Με άδεια ταμεία; Η συλλογική σκληρή δουλειά στα έτη που μεσολάβησε δημιούργησε μια πολύ πιο ισχυρή οικονομία, με αντοχές και αποθέματα, γεγονός που μας επέτρεψε να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια.

Η οικονομία ανοίγει, η κοινωνία επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Έχουν περάσει τα δύσκολα ή πιστεύετε ότι είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο;

Ναι, έχουν περάσει τα δύσκολα. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά πολύ ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε, η οικονομική δραστηριότητα παίρνει στροφές και ο τουρισμός ξανανοίγει. Δοκιμαστήκαμε για άλλη και φορά στα δύσκολα αλλά αντέξαμε. Αυτό είναι το σημαντικό.

Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί για την επόμενη μέρα της πανδημίας; Τι θα αφήσει πίσω της;

Ο επόμενος ένας-ενάμιση χρόνος θα είναι περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και είμαι πεπεισμένος ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Υπάρχουν απώλειες αλλά δεν έχει διαταραχθεί ευτυχώς ο παραγωγικός ιστός. Το κρίσιμο είναι το μετά. Για να συνεχίσει η κυπριακή οικονομία να τρέχει με θετικούς ρυθμούς σε ένα πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις, θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Είμαι γενικά αισιόδοξος για το αύριο, αλλά αυτή η επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής εξαρτάται από το εάν θα συμπεριφερθούμε συνετά και υπεύθυνα και θα προωθήσουμε κάποιες κινήσεις που είναι απαραίτητες για να συνεχίσει η οικονομία να αναπτύσσεται.

Διεκδικείτε τη ψήφο των πολιτών για επιστροφή στη Βουλή μετά από μια δεκαετία. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Βουλή;

Τον τελικό λόγο για όλες τις μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις τον έχει η Βουλή. Στο επόμενο διάστημα η Βουλή θα κληθεί πράγματι να λάβει αποφάσεις, όπως είναι αυτές που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, που είναι ικανές να δημιουργήσουν την Κύπρο του αύριο. Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης Βουλής, αλλά αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Εντάσσω την δική μου υποψηφιότητα σε αυτή την πολιτική μάχη που πρέπει να δώσουμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και να οδηγήσουμε τη χώρα μας μπροστά. Είτε θα επιλέξουμε τη σοβαρότητα, είτε θα διολισθήσουμε στην άγονη αντιπαράθεση και στον λαϊκισμό.

Ο πρόεδρος και άλλα στελέχη του κόμματός σας εκφράζουν την ανησυχία ότι μια πολυκομματική Βουλή θα μοιάζει με Βαβέλ. Γιατί; Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία, δεν είναι;

Έτσι μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία αλλά δεν είναι έτσι που μπορεί να πάει η χώρα μας μπροστά. Είδαμε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν το 2015. Όταν μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις επιλογές των πολιτών πέρασε ο έλεγχος σε δυνάμεις του άκρατου λαϊκισμού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πάει 10 χρόνια πίσω και το βαρύτατο τίμημα να το πληρώσουν οι πολίτες. Και είναι με ανησυχία που βλέπουμε ανάλογες συμπεριφορές να εκδηλώνονται και στη χώρα μας. Εδώ κάποιοι επιχείρησαν, εν μέσω κρίσης, να μας αφήσουν χωρίς προϋπολογισμό. Γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα και έκκληση στους συμπολίτες μας, να στηρίξουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό για να είναι σε θέση η παράταξη μας να λειτουργεί ως αντίβαρο σε τέτοιες ανεύθυνες και επικίνδυνες συμπεριφορές.

Στα μάτια του κόσμου η πολιτική έχει γίνει συνώνυμο της διαφθοράς. Πώς ανατρέπεται αυτή η εικόνα;

Πάντως όχι με την τοξικότητα και την διχαστική όξυνση. Να μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι το πιο σύνηθες εργαλείο κάθε επικίνδυνου λαϊκιστή είναι αυτή η γενική και ισοπεδωτική ταύτιση της πολιτικής και των πολιτικών με τη διαφθορά. Έτσι είναι που κατέκτησε την εξουσία ο Ντόναλντ Τράμπ. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με θεσμικές αλλαγές όπως είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, ή η δραστική ενίσχυση του ελέγχου του Πόθεν Έσχες. Όχι, το λέω ξανά, με την τοξικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο διάλογο.

Επί θητείας σας είχατε αρκετές ενστάσεις για τις πρακτικές παρόχων, που διαφήμιζαν διαβατήρια ως να ήταν αυτοκίνητα. Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε το video του AlJazzera;

Ντροπή και οργή. Ένα πρόγραμμα το οποίο έγινε με καλές προθέσεις έτυχε δυστυχώς τέτοιας απαράδεκτης καταχρηστικής εκμετάλλευσής, με πρωταγωνιστή σε αυτό το βίντεο ένα βουλευτή του ΑΚΕΛ. Έγιναν λάθη τα οποία μας έχουν εκθέσει και έχω αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη τις ευθύνες που μας αναλογούν, έστω και εάν οι πρωταγωνιστές ήταν άλλοι και παραμένουν αμετανόητοι.

«Η τέλεια καταιγίδα» ήταν μπόρα και πέρασε; Ή ανησυχείτε ότι μπορεί να βιώσουμε ξανά τέτοια ακραία φαινόμενα;

Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε. Οι βασικές αδυναμίες που είχαν οδηγήσει την χώρα μας στην «τέλεια καταιγίδα», δηλαδή η αλόγιστη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η εξίσου αλόγιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, έχουν αντιμετωπιστεί. Εάν όμως μέσα από ανεύθυνες συμπεριφορές αρχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, ασφαλώς θα βρεθούμε ξανά σε πολύ δύσκολη θέση.

Τι είναι για τον Χάρη Γεωργιάδη η πολιτική; Χόμπι; Τρόπος ζωής; Επάγγελμα;

Τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι μια συνεχής προσπάθεια για αυτά που πιστεύεις. Είναι ένας αγώνας για να πείσεις για αυτά που θεωρείς σωστά. Για να προωθήσεις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Για να αντιμετωπίσεις τα κακώς έχοντα και να συμβάλεις στην ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας μας. Αυτό σημαίνει πολιτική για μένα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network