!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

24 Οκτωβρίου, 2020 Σάββατο 11:13:17

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Βασίλης Πάλμας στη CT: Μόνο με κυρώσεις θα σταματήσει η Τουρκία

«Η Τουρκία πρέπει να υποστεί το κόστος και το τίμημα των έκνομων, παραβατικών και προκλητικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει, όχι μόνο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά και έναντι άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής» δηλώνει στη Cyprus Times ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα αδυναμίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Πάλμας υποστηρίζει ότι για να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, για το οποίο είναι αναγκαίος ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Θα ήθελα να αρχίσουμε με την τρέχουσα επικαιρότητα και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Είναι πιθανή η κλιμάκωση των μέτρων σε όλη την Κύπρο;

Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Αν και η διαχείριση της πανδημίας ήταν από την αρχή ένας αγώνας δρόμου, η Κυπριακή Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά, τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας αξιολογούνται ως ικανοποιητικά και ελεγχόμενα στην παρούσα φάση, αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη σε όλο τον κόσμο και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Επισημαίνω την τεράστια σημασία της προσωπικής πλέον ευθύνης της καθεμιάς και του καθενός μας. Πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία και η κατανόηση των πολίτων, μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής προστασίας, είναι ο πιο απλός και ασφαλής τρόπος. Αν χρειαστεί να πάρουμε και επιπλέον μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες μας, θα το πράξουμε. Εστιάζουμε τώρα εκεί που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Αποφάσεις για επιπρόσθετα μέτρα στοχευμένα σε τοπικό επίπεδο έχουν ληφθεί και θα ληφθούν ξανά, εάν χρειαστεί, ώστε να ελέγξουμε τη διασπορά όπου παρατηρούνται φαινόμενα έξαρσης του ιού, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και το πλάνο για διαχείριση της πανδημίας θα επικαιροποιείται συνεχώς, μέχρις ότου η επιστημονική κοινότητα σημάνει τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού.

Η Κύπρος διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα την κρίση στο ξέσπασμα της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε. Έχει τις απαραίτητες αντοχές η κυπριακή οικονομία για να μπορέσει να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεδομένης και της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η τουριστική βιομηχανία, με την τόσο ζωτική συνεισφορά στο ΑΕΠ;

Η απρόσμενη πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ένα αναπάντεχο υγειονομικό και οικονομικό σοκ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτή την κρίση. Αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να το διαπιστώσει, συγκρίνοντας τη δική μας διαχείριση και τα αποτελέσματα, με αυτά άλλων κρατών. Τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο δράσαμε έγκαιρα, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, κάτι που σήμερα αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης, δράσαμε άμεσα και συντεταγμένα. Ανταποκριθήκαμε πλήρως στην κρίση προσφέροντας τα πιο γενναιόδωρα, ολοκληρωμένα και συνεκτικά πακέτα στήριξης της οικονομίας. Είναι όμως γεγονός ότι πλέον τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο και η παραπέρα διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντέξει η οικονομία του τόπου. Προς τον σκοπό αυτό, η Κύπρος θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό, αλλά και με τον παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, τα κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η σταδιακή επανεκκίνηση όλων των κλάδων της οικονομίας, έτσι ώστε να ανασάνουν οικονομικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές και να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του Κράτους.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε έντονη διπλωματική δραστηριότητα με αφίξεις κορυφαίων αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Ελλάδα, ενώ είχαμε και την πρόσφατη σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Οι εταίροι μας και ευρύτερα οι συνομιλητές μας αντικρίζουν το Κυπριακό ως μέρος της μεγάλης εικόνας που σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;

Δεν μας ικανοποιεί μόνο η θεωρητική υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων της Κύπρου, για την παρατεταμένη επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία και για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εκείνο που ζητούμε από τους εταίρους μας δεν είναι απλά την ένδειξη αλληλεγγύης από μέρους τους, αλλά τη μετουσίωση αυτής της αλληλεγγύης σε πράξεις. Εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο. Η Τουρκία πρέπει να υποστεί το κόστος και το τίμημα των έκνομων, παραβατικών και προκλητικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει, όχι μόνο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά και έναντι άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως η Συρία και η Λιβύη. Δεν πρέπει να δοθεί σε καμία περίπτωση το μήνυμα αδυναμίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόσει όσα το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει. Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με την υλοποίηση της κοινής πολιτικής συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο και όχι με απλές εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης εκ μέρους των εταίρων μας.

Οι εταίροι μας προτάσσουν τις αρχές και αξίες της ΕΕ σε αρκετές περιπτώσεις αλλά δεν κάνουν το ίδιο με την Τουρκία. Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση της Λευκορωσίας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από αυτό το ζήτημα, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, με ένα πιθανό κυπριακό βέτο;

Όλες οι χώρες συμφώνησαν, επί της αρχής, ως προς την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Στη συζήτηση για την Τουρκία, αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου, Ελλάδας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Δανίας και Μάλτας, υποστήριξαν ότι στο Βερολίνο υπήρξε πολιτική συμφωνία για να επιβληθούν κυρώσεις επί της Τουρκίας, για της ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, παράλληλα με τις κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας. Κάποιες χώρες εξέφρασαν την άποψη ότι υπό το πρίσμα της συζήτησης όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εν λόγω θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στους ηγέτες. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Κύπρο να επισημάνει ότι από τη στιγμή που δεν δύναται να εφαρμοσθεί η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας θα πρέπει, επίσης, να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε επίπεδο ηγετών. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέτει θέμα βέτο σε σχέση με τη Λευκορωσία. Δεν είμαστε αρνητικοί στην υιοθέτηση μέτρων κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας, απλά επιμένουμε στην εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο.

Αρκετές χώρες στην ΕΕ δεν αντικρίζουν την Τουρκία από τη δική μας οπτική, για πολλούς και διάφορους λόγους και αυτό φαίνεται από τη στάση που τηρούν σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα, η οποία δεν αφορά άλλωστε μόνο στην Κύπρο, θα πρέπει να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πολλοί εταίροι θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία, θα οδηγήσει σε ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα. Εμείς, γνωρίζοντας πολύ καλά την Τουρκία εδώ και 46 και πλέον χρόνια, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η αναδίπλωσή της αυτή είναι πιθανότατα προσχηματική, για να αποφύγει αποφάσεις κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Τουρκία θα αλλάξει πραγματικά στάση όταν αντιληφθεί ότι η Ευρώπη είναι αποφασιστική και θα ενεργοποιήσει κυρώσεις που θα είναι καθοριστικές για την πολιτική και την οικονομική της αποδυνάμωση. Όσο η Τουρκία, βάζοντας στη ζυγαριά το κόστος και το όφελος των έκνομων ενεργειών της, διαπιστώνει ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο τότε θα συνεχίζει να εφαρμόζει την παράνομη και επιθετική της πολιτική. Μόνο με την επιβολή κυρώσεων θα σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της. Γι αυτό, πάνω από όλα και για λόγους αρχών και πολιτικής αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ιδανικό θα ήταν μια συνολική και ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής. Μια πραγματική απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ενότητα. Αντί αυτού, τα πολιτικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα μερικών κρατών-μελών της ΕΕ, δυστυχώς, τίθενται υπεράνω του συλλογικού καλού και των θέσεων και αρχών που θα έπρεπε να προτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πόσο ανησυχεί τη Λευκωσία το ενδεχόμενο το Κυπριακό να τεθεί ως υποσημείωση σε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο στην απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η παρατεταμένη κατοχή της Κύπρου για 46 χρόνια εγκυμονεί μονίμως κινδύνους για νέα τετελεσμένα. Ως εκ τούτου, καθημερινά η Κυπριακή Δημοκρατία, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, που είναι τα μόνα που διαθέτουμε ως μικρό κράτος της διεθνούς κοινότητας, δίνει τις μάχες της για αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων στο Κυπριακό. Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, για την οποία το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά ζητήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο «υποσημείωση» σε πιθανό ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα για διάλογο για το Κυπριακό μετά την ανάδειξη νέου ηγέτη της Τκ κοινότητας. Η πλευρά μας αξιώνει επανέναρξη της προσπάθειας από το σημείο στο οποίο διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα αλλά η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι εκείνη η διαδικασία αποτελεί παρελθόν. Μπορεί να γεφυρωθεί αυτή η τεράστια απόσταση;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού και στη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Διαρκώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με διαβήματά του τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούσε την επανέναρξη του διαλόγου και των συνομιλιών. Με ικανοποίηση, ακούσαμε το βράδυ της Τετάρτης την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για διάλογο στο Κυπριακό από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για ανάδειξη του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη. Η πλευρά μας εκφράζει την ετοιμότητα και την προσήλωση της στην επανέναρξη απευθείας συνομιλιών, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου του 2017, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Για να υπάρξει, όμως, ένας εποικοδομητικός διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, για το οποίο είναι αναγκαίος ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Εάν υπάρχει πραγματική βούληση και θέληση από την άλλη πλευρά για μια λύση Διζωνικής και Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του κράτους, τότε ναι, μπορεί να γεφυρωθεί η απόσταση και να υπάρξει μια βιώσιμη λύση.

«Η Τουρκία πρέπει να υποστεί το κόστος και το τίμημα των έκνομων, παραβατικών και προκλητικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει, όχι μόνο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά και έναντι άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής» δηλώνει στη Cyprus Times ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα αδυναμίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Πάλμας υποστηρίζει ότι για να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, για το οποίο είναι αναγκαίος ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Θα ήθελα να αρχίσουμε με την τρέχουσα επικαιρότητα και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Είναι πιθανή η κλιμάκωση των μέτρων σε όλη την Κύπρο;

Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Αν και η διαχείριση της πανδημίας ήταν από την αρχή ένας αγώνας δρόμου, η Κυπριακή Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά, τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας αξιολογούνται ως ικανοποιητικά και ελεγχόμενα στην παρούσα φάση, αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη σε όλο τον κόσμο και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Επισημαίνω την τεράστια σημασία της προσωπικής πλέον ευθύνης της καθεμιάς και του καθενός μας. Πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία και η κατανόηση των πολίτων, μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής προστασίας, είναι ο πιο απλός και ασφαλής τρόπος. Αν χρειαστεί να πάρουμε και επιπλέον μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες μας, θα το πράξουμε. Εστιάζουμε τώρα εκεί που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Αποφάσεις για επιπρόσθετα μέτρα στοχευμένα σε τοπικό επίπεδο έχουν ληφθεί και θα ληφθούν ξανά, εάν χρειαστεί, ώστε να ελέγξουμε τη διασπορά όπου παρατηρούνται φαινόμενα έξαρσης του ιού, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και το πλάνο για διαχείριση της πανδημίας θα επικαιροποιείται συνεχώς, μέχρις ότου η επιστημονική κοινότητα σημάνει τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού.

Η Κύπρος διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα την κρίση στο ξέσπασμα της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε. Έχει τις απαραίτητες αντοχές η κυπριακή οικονομία για να μπορέσει να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεδομένης και της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η τουριστική βιομηχανία, με την τόσο ζωτική συνεισφορά στο ΑΕΠ;

Η απρόσμενη πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ένα αναπάντεχο υγειονομικό και οικονομικό σοκ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτή την κρίση. Αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να το διαπιστώσει, συγκρίνοντας τη δική μας διαχείριση και τα αποτελέσματα, με αυτά άλλων κρατών. Τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο δράσαμε έγκαιρα, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, κάτι που σήμερα αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης, δράσαμε άμεσα και συντεταγμένα. Ανταποκριθήκαμε πλήρως στην κρίση προσφέροντας τα πιο γενναιόδωρα, ολοκληρωμένα και συνεκτικά πακέτα στήριξης της οικονομίας. Είναι όμως γεγονός ότι πλέον τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο και η παραπέρα διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντέξει η οικονομία του τόπου. Προς τον σκοπό αυτό, η Κύπρος θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό, αλλά και με τον παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, τα κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η σταδιακή επανεκκίνηση όλων των κλάδων της οικονομίας, έτσι ώστε να ανασάνουν οικονομικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές και να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του Κράτους.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε έντονη διπλωματική δραστηριότητα με αφίξεις κορυφαίων αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Ελλάδα, ενώ είχαμε και την πρόσφατη σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Οι εταίροι μας και ευρύτερα οι συνομιλητές μας αντικρίζουν το Κυπριακό ως μέρος της μεγάλης εικόνας που σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;

Δεν μας ικανοποιεί μόνο η θεωρητική υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων της Κύπρου, για την παρατεταμένη επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία και για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εκείνο που ζητούμε από τους εταίρους μας δεν είναι απλά την ένδειξη αλληλεγγύης από μέρους τους, αλλά τη μετουσίωση αυτής της αλληλεγγύης σε πράξεις. Εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο. Η Τουρκία πρέπει να υποστεί το κόστος και το τίμημα των έκνομων, παραβατικών και προκλητικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει, όχι μόνο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά και έναντι άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως η Συρία και η Λιβύη. Δεν πρέπει να δοθεί σε καμία περίπτωση το μήνυμα αδυναμίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόσει όσα το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει. Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με την υλοποίηση της κοινής πολιτικής συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο και όχι με απλές εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης εκ μέρους των εταίρων μας.

Οι εταίροι μας προτάσσουν τις αρχές και αξίες της ΕΕ σε αρκετές περιπτώσεις αλλά δεν κάνουν το ίδιο με την Τουρκία. Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση της Λευκορωσίας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από αυτό το ζήτημα, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, με ένα πιθανό κυπριακό βέτο;

Όλες οι χώρες συμφώνησαν, επί της αρχής, ως προς την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Στη συζήτηση για την Τουρκία, αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου, Ελλάδας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Δανίας και Μάλτας, υποστήριξαν ότι στο Βερολίνο υπήρξε πολιτική συμφωνία για να επιβληθούν κυρώσεις επί της Τουρκίας, για της ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, παράλληλα με τις κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας. Κάποιες χώρες εξέφρασαν την άποψη ότι υπό το πρίσμα της συζήτησης όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εν λόγω θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στους ηγέτες. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Κύπρο να επισημάνει ότι από τη στιγμή που δεν δύναται να εφαρμοσθεί η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας θα πρέπει, επίσης, να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε επίπεδο ηγετών. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέτει θέμα βέτο σε σχέση με τη Λευκορωσία. Δεν είμαστε αρνητικοί στην υιοθέτηση μέτρων κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας, απλά επιμένουμε στην εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο.

Αρκετές χώρες στην ΕΕ δεν αντικρίζουν την Τουρκία από τη δική μας οπτική, για πολλούς και διάφορους λόγους και αυτό φαίνεται από τη στάση που τηρούν σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα, η οποία δεν αφορά άλλωστε μόνο στην Κύπρο, θα πρέπει να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πολλοί εταίροι θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία, θα οδηγήσει σε ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα. Εμείς, γνωρίζοντας πολύ καλά την Τουρκία εδώ και 46 και πλέον χρόνια, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η αναδίπλωσή της αυτή είναι πιθανότατα προσχηματική, για να αποφύγει αποφάσεις κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Τουρκία θα αλλάξει πραγματικά στάση όταν αντιληφθεί ότι η Ευρώπη είναι αποφασιστική και θα ενεργοποιήσει κυρώσεις που θα είναι καθοριστικές για την πολιτική και την οικονομική της αποδυνάμωση. Όσο η Τουρκία, βάζοντας στη ζυγαριά το κόστος και το όφελος των έκνομων ενεργειών της, διαπιστώνει ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο τότε θα συνεχίζει να εφαρμόζει την παράνομη και επιθετική της πολιτική. Μόνο με την επιβολή κυρώσεων θα σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της. Γι αυτό, πάνω από όλα και για λόγους αρχών και πολιτικής αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ιδανικό θα ήταν μια συνολική και ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής. Μια πραγματική απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ενότητα. Αντί αυτού, τα πολιτικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα μερικών κρατών-μελών της ΕΕ, δυστυχώς, τίθενται υπεράνω του συλλογικού καλού και των θέσεων και αρχών που θα έπρεπε να προτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πόσο ανησυχεί τη Λευκωσία το ενδεχόμενο το Κυπριακό να τεθεί ως υποσημείωση σε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο στην απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η παρατεταμένη κατοχή της Κύπρου για 46 χρόνια εγκυμονεί μονίμως κινδύνους για νέα τετελεσμένα. Ως εκ τούτου, καθημερινά η Κυπριακή Δημοκρατία, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, που είναι τα μόνα που διαθέτουμε ως μικρό κράτος της διεθνούς κοινότητας, δίνει τις μάχες της για αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων στο Κυπριακό. Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, για την οποία το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά ζητήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο «υποσημείωση» σε πιθανό ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα για διάλογο για το Κυπριακό μετά την ανάδειξη νέου ηγέτη της Τκ κοινότητας. Η πλευρά μας αξιώνει επανέναρξη της προσπάθειας από το σημείο στο οποίο διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα αλλά η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι εκείνη η διαδικασία αποτελεί παρελθόν. Μπορεί να γεφυρωθεί αυτή η τεράστια απόσταση;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού και στη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Διαρκώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με διαβήματά του τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούσε την επανέναρξη του διαλόγου και των συνομιλιών. Με ικανοποίηση, ακούσαμε το βράδυ της Τετάρτης την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για διάλογο στο Κυπριακό από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για ανάδειξη του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη. Η πλευρά μας εκφράζει την ετοιμότητα και την προσήλωση της στην επανέναρξη απευθείας συνομιλιών, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου του 2017, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Για να υπάρξει, όμως, ένας εποικοδομητικός διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, για το οποίο είναι αναγκαίος ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Εάν υπάρχει πραγματική βούληση και θέληση από την άλλη πλευρά για μια λύση Διζωνικής και Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του κράτους, τότε ναι, μπορεί να γεφυρωθεί η απόσταση και να υπάρξει μια βιώσιμη λύση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Daimler και Renault «πατούν γκάζι» στην ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τώρα οι Ford, Volkswagen και οι υπό συγχώνευση Fiat Chrysler Automobiles και PSA Group

Lifestyle

Advertorials