MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Lockdown με το βλέμμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Advertisement

Sponsored by exness

Οι νέες απαγορεύσεις στην οικονομική δραστηριότητα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και κυρίως για να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία και να εκτονωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι σε αυτή την κρίση τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Της Νικολέττας Λιβέρα

Προβλέψεις και σχεδιασμοί πολύ εύκολα αποδεικνύονται ευχολόγια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο τερματισμός της παρούσας δύσκολης κατάστασης περνά μέσα από την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 25 Απριλίου έγιναν 241.700 εμβολιασμοί και έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση σε 181.230 άτομα 23,2% του πληθυσμού και σε 60.470 άτομα και η δεύτερη δόση (8,3% του πληθυσμού).

Advertisement

Η οικονομία εισέρχεται σε αυτό το νέο lockdown με στόχο η λήξη του, στις 10 Μάϊου, να βρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο, ώστε το τρίτο το κύμα των αυστηρών απαγορεύσεων να είναι και το τελευταίο.

Οι επιχειρηματικές οργανώσεις εκφράζουν την κατανόησή τους για τη λήψη των μέτρων, αλλά την ίδια ώρα επικρατεί ανησυχία. Μετά τα Χριστούγεννα χάνεται για την αγορά και το Πάσχα. Λιανικό εμπόριο και εστίαση δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Το πραγματικό στοίχημα είναι να μη χαθεί και αυτή η χρονιά για την τουριστική – ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ωστόσο το αρχικό βασικό σενάριο που είχαμε περιγράψει, δηλαδή η τουριστική σεζόν να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου μοιάζει και το πιο ρεαλιστικό καθώς συνδέεται με το ρυθμό εκτέλεσης των εμβολιασμών, που ανεβάζει ρυθμό σε όλη την Ευρώπη.

Το παρασκήνιο των τελευταίων αποφάσεων  αναφέρει ότι στην απόφαση για σκληρό lockdown μέτρησε η ανάγκη να υποχωρήσουν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και να μην εμφανίζεται στο εξωτερικό η Κύπρος ως μία χώρα στην οποία η πανδημία είναι σε έξαρση. Το γεγονός ότι η Κύπρος πραγματοποιεί έναν τεράστιο αριθμό rapid test -κάθε εβδομάδα ελέγχεται ο μισός πληθυσμός της χώρας- δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει βαρύτητα στην αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις αποφάσεις για το νέο lockdown ανακοινώθηκε και το άνοιγμα των κυπριακών συνόρων, από τις 10 Μάϊου, και σε όλους όσοι έχουν πραγματοποιήσει εμβολιασμό.

«Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας στο εξωτερικό ότι από τις 10 Μαΐου θα παρέχεται διευκόλυνση σε όσους έχουν εμβολιαστεί από τις 65 χώρες που ανοίξαμε τελευταίως να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι στενές επαφές με κρούσμα κορωνοϊού», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Μάλιστα η Κύπρος θα αποδέχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς τη διενέργεια αρνητικού τεστ για κορωνοϊού από την ημέρα της συμπλήρωσης του εμβολιασμού. Η Ελλάδα απαιτεί να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

O ΠΑΣΥΞΕ, σε ανακοίνωσή του, σχολιάζει ότι «το προσωρινό lockdown θα αποτελέσει ένα φραγμό στη μετάδοση των μολύνσεων και ταυτόχρονα θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσουν -με αυξημένους ρυθμούς- οι εμβολιασμοί, κάτι που όλοι επιθυμούμε. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στις 10 Μαϊου 2021 θα επαναλειτουργήσει η οικονομία και ο τουρισμός για όλους με τη χρήση του πράσινου διαβατηρίου που αποτελεί την αχτίδα αισιοδοξίας για το υπόλοιπο του χρόνου και εντεύθεν, που έτσι κι αλλιώς θα είναι ο νέος τρόπος διακίνησης εντός της ΕΕ».

Οι προβλέψεις

Οι τελευταίες προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η οικονομία το 2021 προέρχονται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αναμένει μεγέθυνση 3,3% για το 2021 και σε 3,6% για το 2022. Η πρόβλεψη για το 2021 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω αντικατοπτρίζοντας τη μικρότερη από την προβλεπόμενη συρρίκνωση το 2020 αλλά και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας τον Ιανουάριο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «η  αβεβαιότητα  σχετικά  με  τις  οικονομικές  προοπτικές  παραμένει  αυξημένη  λόγω  παραγόντων  που σχετίζονται  με  την  πανδημία,  όπως  η  αύξηση  των  κρουσμάτων  μετά  την  επαναδραστηριοποίηση οικονομικών τομέων τον Μάρτιο, η παρουσία νέων μεταλλάξεων του ιού και η πορεία των εμβολιασμών. Πιθανοί κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές απορρέουν από ανατροπές στην επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων και νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Η πορεία της εξωτερικής ζήτησης για το κυπριακό τουριστικό προϊόν, επίσης, ελλοχεύει κινδύνους, αφού εξαρτάται από τις επιδημιολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Επιβράδυνση στον ρυθμό των εμβολιασμών στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και νέα κύματα λοιμώξεων ίσως να  επιδεινώσουν  τις  οικονομικές  προοπτικές.  Άλλοι  κίνδυνοι  για  τις  προοπτικές  σχετίζονται  με ενδεχόμενες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και πιθανή εκ νέου κλιμάκωση  των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενόσω η πανδημία παραμένει. Βραδεία πρόοδος στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αβεβαιότητα γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων πιθανόν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας, να εντείνουν ευπάθειες της οικονομίας και να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές. Καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες μπορούν να διαμορφωθούν από ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης και της ζήτησης λόγω επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην Κύπρο και την ΕΕ και σταθερής βελτίωσης των επιδημιολογικών συνθηκών. Οι θετικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα από εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής  στήριξης ίσως να  αποδειχθούν  ισχυρότερες  από  αυτές  που αποτυπώνονται στους διαθέσιμους δείκτες».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal