MC MEDIA NETWORK

July 28, 2021 Wednesday 19:23:13

Εγγραφή στο
Newsletter

Καμένη γη…

Η μάχη κερδήθηκε, αν και το τίμημα βαρύ… Το χρονικό της καταστροφικής, φονικής πυρκαγιάς. Η μεγαλύτερη του τελευταίου μισού αιώνα στην Κύπρο – Τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τους πληγέντες

Της Μύριας Αβρααμίδου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Είναι οι τέσσερις συνάνθρωποι μας που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις φλόγες. Είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν και άλλα με εκτεταμένες ζημιές. Είναι το βιός που χάθηκε. Είναι τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Μήπως είναι η «κατάρα» του Ιούλη που χτύπησε ξανά αυτόν τον τόπο;

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά του τελευταίου μισού αιώνα στην Κύπρο…

Η εστία φωτιάς που ξεκίνησε από το χωράφι του 67χρονου που τελεί υπό 8ήμερη κράτηση από την Κυριακή, δίπλα σε καλαμιώνες, σε συνδυασμό με τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν όλο το Σάββατο στην περιοχή, ήταν αρκετά για να προκληθεί η καταστροφή. Αρνείται τα πάντα και δίδει ισχυρισμούς που αντικρούονται από μαρτυρίες που κατέχει η Αστυνομία.

Το σημείο μηδέν

Σε πέντε ώρες η πύρινη λαίλαπα επεκτάθηκε αστραπιαία σε 8 κοινότητες. Κατέκαψε έκταση που υπολογίζεται πέραν των 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες κατέκαψε την τριπλάσια έκταση από εκείνη που έκαψε σε τέσσερις μέρες η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά της Σολέας.

Από τον Αρακαπά, προς την Συκόπετρα, την Οδού, τη Μελίνη και τους Αγίους Βαβατσινιάς, απειλώντας και το δάσος του Μαχαιρά. Αλλά και προς την Επταγώνεια και ακολούθως την Ορά, τους Αγίους Βαβατσινιάς και την Βαβατσινιά. Η φωτιά έχει εισχωρήσει στην καρδιά έξι χωριών. Σπίτια, υποστατικά, καλλιέργειες, αλλά και δασική γη, παρανάλωμα του πυρός.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών. «Δεν έχουμε άλλες δυνάμεις» φωνάζουν με πόνο ψυχής…

Δύσκολη νύχτα Σαββάτου… μαύρο ξημέρωμα Κυριακής

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης τέθηκαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έτρεχαν από το ένα σημείο στο άλλο. Μάχη με τους ανέμους αλλά και τον χρόνο να καταφέρουν να περιορίσουν το κακό τα πτητικά μέσα πριν πέσει το σκοτάδι. Μάταια… Οι αδηφάγες φλόγες δεν έλεγαν να περιοριστούν.

Κινητοποιούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, στήνεται συντονιστικό κέντρο στη Βαβατσινιά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου από την Κοφίνου. Οι αρμόδιοι Υπουργοί φτάνουν επί τόπου. Η Πρόεδρος της Βουλής δίπλα στους πληγέντες. Όλες οι υπηρεσίες σε κατάσταση συναγερμού. Ολονύχτιες συσκέψεις και ασκήσεις επί χάρτου. Αξιολογούν δεδομένα, μελετούν με τη βοήθεια του Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τις καιρικές συνθήκες. Ζητείται συνδρομή από το εξωτερικό. Γίνεται χαρτογράφηση της περιοχής. Επί ποδός και η ΑΗΚ αφού τα  χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Η πιο δύσκολη μάχη δόθηκε αμέσως μετά τις πρώτες συσκέψεις. Τη νύχτα του Σαββάτου.

Το δύσβατο της περιοχής που έπληξε η φονική πυρκαγιά και ως εκ τούτου τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικής δυνάμεις, σε μία πρόταση από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου. Χρειάστηκαν μέχρι 10 ώρες για να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα το πιο δύσκολο μέτωπο. Εκείνο που απειλούσε όλη τη νύχτα του Σαββάτου το δάσος του Μαχαιρά. «Δύσβατες, απρόσιτες περιοχές οι οποίες μας πήραν μέχρι και 10 ώρες να πλησιάσουμε το πιο δύσκολο μέτωπο, το οποίο απειλούσε χθες όλο το βράδυ το δάσος του Μαχαιρά» είπε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Πυροσβέστες εξαντλημένοι δεν σταματούν στιγμή να παλεύουν… Στο πλευρό τους η Πολιτική Άμυνα. Δίπλα στους πληγέντες. Να προσφέρουν φαγητό και νερό. Ρούχα… Να απαλύνουν τον πόνο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν και δούλεψαν σκληρά τα 11 πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, τα δύο ελληνικά αεροσκάφη Camadair και τα δύο αεροπλάνα από το Ισραήλ. Ακόμα επιχείρησαν περισσότερα από 70 πυροσβεστικά οχήματα, 12 ερπυστιοφόρα και 20 βυτιοφόρα, αριθμός ρεκόρ για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς που ήταν εφιάλτης, αφού εξαπλώθηκε σε 8 χιλιόμετρα οριζόντια απόσταση».

Το Σάββατο έφτασε και η πρώτη πληροφορία που έμελλε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Τέσσερις Αιγύπτιοι εργάτες αγνοούνταν. Είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο με τον εργοδότη τους. Η φωτιά πλησίαζε… «Ερχόμαστε στο χωριό» είπαν. Και μετά σιωπή. Ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο τους λίγο πιο πέρα από το σπιτάκι τους, σε χωράφι που βρίσκεται 5-6 χιλιόμετρα έξω από το χωριό της Οδού. Τα ξημερώματα οι έρευνες σταμάτησαν.

Αποκάλυψη καταστροφής και τραγωδίας…

Και το πρωί της Κυριακής ήρθαν τα μαύρα μαντάτα. Οι τέσσερις Αιγύπτιοι που ήρθαν στην Κύπρο με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Σε μη αναγνωρίσιμη κατάσταση… Έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες όπως κατέδειξαν οι πρώτες εξετάσεις στη σκηνή.

Το σημείο που βρέθηκαν νεκροί οι τέσσερις Αιγύπτιοι

Εκτός από την τεράστια απώλεια των ανθρώπινων ζωών, το πρωινό της Κυριακής αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής.

Με τις εννέα εστίες φωτιάς που έμειναν ενεργές πάλευαν το πρωί της Κυριακής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχυμένες πλέον και με πτητικά μέσα. Όσο ο χρόνος περνούσε και με τη βοήθεια του Θεού ο αέρας δεν δυνάμωνε, η ελπίδα αναπτερωνόταν. Ο στόχος για περιορισμό της πύρινης κόλασης όλο και πιο κοντά. Τελικά η μάχη κερδήθηκε, αν και το τίμημα βαρύ.

10 το πρωί της Κυριακής. Στο Κέντρο Συντονισμού Βαβατσινιάς φτάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ενημερώνεται ενδελεχώς από Υπουργούς και τους υπεύθυνους αρμόδιων τμημάτων για την κατάσταση. Γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις. Ο Πρόεδρος περιοδεύει σε πληγείσες κοινότητες. Διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και στέλνει αυστηρό μήνυμα προς όσους είτε ακούσια είτε ακόμη περισσότερο ηθελημένα, σκορπούν τον πύρινο όλεθρο ότι δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη εφόσον υπάρχουν αποδείξεις.

«Μια τραγωδία που δεν υπάρχει προηγούμενη της, πλην της τουρκικής εισβολής» είπε ο Πρόεδρος.  

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Κυριακής, Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε εξέλιξη, ενώ οι μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, επιχειρούν και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απέστειλε το Ισραήλ, ενώ στην Κύπρο καταφτάνει και δεύτερο Canadair από την Ελλάδα, η οποία προσφέρθηκε για αποστολή και άλλων αεροσκαφών καθώς και πεζοπόρων τμημάτων.

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα της Κυριακής, με την ολοκλήρωση νέας κυβερνητικής σύσκεψης η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού, ανακοινώνει ότι όλες οι κοινότητες κηρύχθηκαν ασφαλείς και οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Μονοψήφιος αριθμός φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχεία τη νύχτα της Κυριακής σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε άμεσα. Όπως και η συζήτηση για τις ευθύνες. Γιατί δεν αγοράστηκαν πτητικά μέσα; Υπήρξε ολιγωρία;

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουλίου:

Οικονομική βοήθεια ύψους περίπου €6 εκατομμυρίων για τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο κ. Νουρής παρουσίασε αναλυτικά τη βοήθεια, που θα παραχωρηθεί κλιμακωτά αναλόγως του ύψους της ζημιάς που προκλήθηκε για σκοπούς αποκατάστασης ζημιών που προξενήθηκαν σε κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά και οχήματα.

Ανέφερε ότι υποστήριξη θα δοθεί μέσω, μεταξύ άλλων μέσω της κάλυψης των μισθών και των κοινωνικών ασφαλίσεων τους από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε άτομα που εργάζονται σε εργοδότες που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Υπουργικού για παραχώρηση χρηματικού ποσού στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων της πυρκαγιάς στη βάση του αριθμού των μελών της κάθε οικογένειας, με δύο εκ των τεσσάρων οικογενειών να λαμβάνουν από €95.000 έκαστη και τις άλλες δύο €185.000 και €245.000 αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στις Κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Οράς, Αγιοί Βαβατσινιάς, Μελίνης και την πυρκαγιά στην Τάλα της Πάφου, είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και δραστηριοποιήθηκαν το σύνολο των υπηρεσιών στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου  με σκοπό την απογραφή και εκτίμηση των ζημιών σε ιδιωτικά υποστατικά, ώστε, να εξεταστεί η περίπτωση παραχώρησης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.

Πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα, οι συνέπειες από τις πυρκαγιές αφορούν ζημιές σε 98 υποστατικά και ζημιές σε οχήματα, γεωργικά μηχανήματα, εξοπλισμό, γεννήτριες κ.ά.

Ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις που στάληκαν από τις οικείες επαρχιακές διοικήσεις το ύψος των ζημιών στις κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού ανέρχεται σε €1.207.443 περίπου, της Επαρχίας Λάρνακας σε €4.051.232 περίπου, και της Επαρχίας Πάφου σε €380.233 περίπου. Το συνολικό ύψος των ζημιών παγκύπρια μετά την απογραφή και εκτίμηση τους ανέρχεται σε €5.638.908 περίπου, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε στη συνέχεια ότι  λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου και των συνεπειών του και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση παροχή βοήθειες στους πληγέντες, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε την καταβολή κατά χάρη βοήθειας για ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά με την ακόλουθη μεθοδολογία:

Για ζημιές έως €10.000 θα καταβάλλεται εφάπαξ ποσό ίσο με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας, με ανώτατο ποσό τις €10.000.

Για ζημιές από 10.000 μέχρι €50.000, πέραν του πιο πάνω εφάπαξ ποσού (€10.000), θα δίδεται πρόσθετα το 80% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Για παράδειγμα για εκτιμηθείσα  ζημία ύψους €50.000 θα καταβάλλεται κατά συνολική χάρη βοήθεια ύψους €42.000, διευκρίνισε.

Για ζημιές από 50.000 μέχρι €100.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 42.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 50% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης  ζημία €100.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €67.000, συνέχισε και ανέφερε περαιτέρω ότι για ζημιές από 100.000 μέχρι €150.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 67.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 30% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης  ζημία €150.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €82.000.

Σημείωσε ότι  ζημιές σε οικιστικά υποστατικά, που υπερβαίνουν τις €150.000 δεν θα παραχωρείται το οποιοδήποτε πρόσθετο ποσό.

Αναφερόμενος ειδικότερα για τα επαγγελματικά υποστατικά που έχουν υποστεί ζημιές μεταξύ  150.000 μέχρι €250.000 κατά μέγιστον, είπε πως πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 82.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 20% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στο ενδεχόμενο εκτιμημένης  ζημία €250.000 θα καταβληθεί κατά χάρη βοήθεια ύψους €102.000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως στις περιπτώσεις αδειοδοτημένων υποστατικών, που αφορούν ιδιόκτητη κατοικία μόνιμης διαμονής και επαγγελματικά υποστατικά, θα δίδεται το σύνολο της προαναφερθείσας οικονομικής βοήθειας και στις περιπτώσεις αδειοδοτημένων υποστατικών, που αφορούν ενοικιαζόμενη κατοικία, το μέρος της κατά χάριν βοήθεια, που αφορά στη ζημιά σε εξοπλισμό, θα δίδεται στο δικαιούχο του.

Εξήγησε ακόμα πως  παρόλο που στο παρελθόν οι εξοχικές κατοικίες εξαιρούντο της παραχώρησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας, στις περιπτώσεις ιδιόκτητων εξοχικών κατοικιών, θα παραχωρείται  το 50% της προαναφερθείσας κατά χάριν οικονομικής βοήθειας.

Όπως είπε στη συνέχεια το Υπουργικό λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική για στήριξη της υπαίθρου και τη διαπίστωση, πως μεγάλος αριθμός υποστατικών μόνιμη ιδιοκατοίκησης, εξοχικών κατοικιών αλλά και επαγγελματικών υποστατικών, που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες, και με γνώμονα την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία, αποφασίστηκε  ότι στις περιπτώσεις υποστατικών, που θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν, θα τους καταβάλλεται το προαναφερθέν ποσό, εφόσον εξασφαλίσουν άδεια από την οικεία πολεοδομική αρχή, με την ταχύρρυθμη διαδικασία των 20 ημερών, η οποία κατ’ εξαίρεση θα εφαρμοστεί για τις περιπτώσεις αυτές με την έκδοση διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών.

Για τις περιπτώσεις υποστατικών, τα οποία αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν αδειοδότηση από την οικεία πολεοδομική αρχή, λαμβάνουν το  30% της κατά χάριν βοήθειας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για εξασφάλιση αδειοδότησης από το ΣΥΜΕΠΑ, είπε διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι σε περίπτωση εξασφάλισης αδειοδότησης λαμβάνουν το σύνολο της κατά χάριν βοήθειας, που τους αντιστοιχεί, δηλαδή το υπόλοιπο 70%.

Εξήγησε ακόμα ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτητής ο οποίος ήδη έλαβε το  30% της κατά χάριν βοήθειας και απέτυχε να εξασφαλίσει άδεια από το ΣΥΜΕΠΑ, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει αδειοδότηση για ανέγερση υποστατικού σε άλλο τεμάχιο, θα λάβει και το υπόλοιπο 70% της σχετικής εγκριθείσας βοήθειας, αναλόγως με το κόστος του νέου υποστατικού, νοουμένου ότι η αδειοδότηση θα επιτευχθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει Διάταγμα για αδειοδότηση θερμοκηπίων που δεν διαθέτουν οικοδομική/πολεοδομική άδεια, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο έκτακτο επενδυτικό Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα προκηρύξει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σημείωσε, πως για την παραχώρηση της προαναφερθείσας βοήθειας, ο κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να επωφεληθεί για πέραν του ενός υποστατικού ανά κατηγορία (κατοικία και επαγγελματικό υποστατικό).

Πρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι στην περίπτωση που απαιτείται εξασφάλιση αδειοδότησης, στην κατά χάρη οικονομική βοήθεια θα προστίθεται και το κόστος των σχετικών δικαιωμάτων ώστε να μην υπάρξει η όποια επιβάρυνση του αιτητή.

Σχετικά με ζημιές σε οχήματα θα δίδεται κατά χάρη οικονομική βοήθεια για οχήματα ιδιωτικής χρήσης, τα οποία είναι νόμιμα εγγεγραμμένα, ίση με το 50% της εκτιμημένης ζημιάς, με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών, με ανώτατο όριο €5.000 ανά όχημα, για επαγγελματικά οχήματα/μηχανήματα νοουμένου ότι αυτά δεν καλύπτονται από τα σχέδια του Υπουργείου Γεωργίας θα παραχωρείται 50% της εκτιμημένης ζημιάς με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών με ανώτατο όριο τις €10.000 ανά όχημα.

Νοείται οτι ο δικαιούχος διατηρεί δικαίωμα επιλογής μεταξύ των σχεδίων των δυο υπουργείων, διευκρίνισε.

Είπε ακόμα ότι  καθορίζεται ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας η 16η Ιουλίου, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση ύπαρξης ιδιωτικής ασφάλισης είτε σε υποστατικά είτε σε οχήματα, η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια θα είναι ίση με την εκτίμηση της ζημιάς με μέγιστο το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας.

Ανέφερε ότι η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται για την εκτέλεση των εργασιών επιδιόρθωσης και αντικατάστασης εξοπλισμού, που θα αναλάβουν οι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων υποστατικών και αυτή θα παραχωρείται στους αιτητές ως εξής:

Το εφάπαξ ποσό έως €10.000 θα παραχωρείται αμέσως μετά την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής του ύψους της κατά χάριν οικονομικής βοήθειας και το υπόλοιπο ποσό θα παραχωρείται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση του 50% της κατά χάριν βοήθειας θα δίδεται μετά την υποβολή δήλωσης από τον Μελετητή, δηλαδή τον Αρχιτέκτονα ή Πολιτικό Μηχανικό  ο οποίος ορίστηκε εκ μέρους του ιδιοκτήτη για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών, η δεύτερη δόση του 50% της κατά χάριν βοήθειας θα δοθεί με την υποβολή βεβαίωσης από τον μελετητή του έργου, με την οποία θα βεβαιούται, ότι συμπληρώθηκε το 50% των εργασιών.

Επεσήμανε ότι αν ο αιτητής αποδεχθεί το ποσό της οικονομικής βοήθειας θα υπογράψει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα αποποιείται του δικαιώματος υποβολής ένστασης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αιτητών που δεν αποδέχονται το ποσό της προσφερόμενης οικονομικής βοήθειας, διατηρούν το δικαίωμα της υποβολής ένστασης στην Αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό στις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις και η οποιαδήποτε απόφαση της επιτροπής Ενστάσεων είναι τελεσίδικη.

Ο κ. Νουρής είπε ότι υπολογίζεται ότι στη βάση των ανωτέρω κριτηρίων, η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρηθεί θα κυμανθεί γύρω στα 6 εκατομμύρια.

Περαιτέρω αναφορικά με τους εργαζόμενους στις πληγείσες περιοχές, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι  το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση του ΥΕΠΚΑ αποφάσισε όπως για τους εργαζόμενους σε εργοδότες που έχουν πληγεί την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλων συναφών εξόδων διαβίωσης και στέγασης για την περίοδο Ιουλίου μέχρι Σεπτέμβριο, περίοδος η οποία θα επανεξεταστεί ανάλογα με τον χρόνο επαναδραστηριοποίησης.

Επίσης για όσους εργοδοτούμενους επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους θα καλυφθούν τα έξοδα επαναπατρισμού και για όσα συμβόλαια απασχόλησης αφορούν εποχιακούς εργαζόμενους και οι εργοδότες επιθυμούν την επέκτασή τους, θα δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις από το ΥΠΕΣ.

Ειδικότερα για τους Εργοδότες που έχουν πληγεί, θα καλυφθούν από το Κράτος οι ανάλογες Κοινωνικές Ασφαλίσεις και άλλες εισφορές που θα οφείλονται από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και μέχρι την επανεξέταση  ανάλογα με τον χρόνο επαναδραστηριοποίησης.

Αναφορικά με τους τέσσερις αδικοχαμένους νέους ανθρώπους αποφασίστηκε παραχώρηση ποσού 95.000 ευρώ στην κάθε μια από τις οικογένειες των τεσσάρων νέων και επιπρόσθετα την καταβολή ποσού 30.000 για κάθε μέλος των οικογενειών τους. Δηλαδή οι οικογένειες των δυο εκ των τεσσάρων θυμάτων θα λάβουν στήριξη 95.000 έκαστη, μια οικογένεια θα λάβει 185.000 ευρώ και μία οικογένεια θα λάβει 245.000 ευρώ.

Πρόσθετα αποφασίστηκε η παραχώρηση υποτροφιών στα παιδιά των αδικοχαμένων νέων για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Η μάχη κερδήθηκε, αν και το τίμημα βαρύ… Το χρονικό της καταστροφικής, φονικής πυρκαγιάς. Η μεγαλύτερη του τελευταίου μισού αιώνα στην Κύπρο – Τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τους πληγέντες

Της Μύριας Αβρααμίδου

Είναι οι τέσσερις συνάνθρωποι μας που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις φλόγες. Είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν και άλλα με εκτεταμένες ζημιές. Είναι το βιός που χάθηκε. Είναι τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Μήπως είναι η «κατάρα» του Ιούλη που χτύπησε ξανά αυτόν τον τόπο;

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά του τελευταίου μισού αιώνα στην Κύπρο…

Η εστία φωτιάς που ξεκίνησε από το χωράφι του 67χρονου που τελεί υπό 8ήμερη κράτηση από την Κυριακή, δίπλα σε καλαμιώνες, σε συνδυασμό με τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν όλο το Σάββατο στην περιοχή, ήταν αρκετά για να προκληθεί η καταστροφή. Αρνείται τα πάντα και δίδει ισχυρισμούς που αντικρούονται από μαρτυρίες που κατέχει η Αστυνομία.

Το σημείο μηδέν

Σε πέντε ώρες η πύρινη λαίλαπα επεκτάθηκε αστραπιαία σε 8 κοινότητες. Κατέκαψε έκταση που υπολογίζεται πέραν των 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες κατέκαψε την τριπλάσια έκταση από εκείνη που έκαψε σε τέσσερις μέρες η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά της Σολέας.

Από τον Αρακαπά, προς την Συκόπετρα, την Οδού, τη Μελίνη και τους Αγίους Βαβατσινιάς, απειλώντας και το δάσος του Μαχαιρά. Αλλά και προς την Επταγώνεια και ακολούθως την Ορά, τους Αγίους Βαβατσινιάς και την Βαβατσινιά. Η φωτιά έχει εισχωρήσει στην καρδιά έξι χωριών. Σπίτια, υποστατικά, καλλιέργειες, αλλά και δασική γη, παρανάλωμα του πυρός.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών. «Δεν έχουμε άλλες δυνάμεις» φωνάζουν με πόνο ψυχής…

Δύσκολη νύχτα Σαββάτου… μαύρο ξημέρωμα Κυριακής

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης τέθηκαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έτρεχαν από το ένα σημείο στο άλλο. Μάχη με τους ανέμους αλλά και τον χρόνο να καταφέρουν να περιορίσουν το κακό τα πτητικά μέσα πριν πέσει το σκοτάδι. Μάταια… Οι αδηφάγες φλόγες δεν έλεγαν να περιοριστούν.

Κινητοποιούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, στήνεται συντονιστικό κέντρο στη Βαβατσινιά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου από την Κοφίνου. Οι αρμόδιοι Υπουργοί φτάνουν επί τόπου. Η Πρόεδρος της Βουλής δίπλα στους πληγέντες. Όλες οι υπηρεσίες σε κατάσταση συναγερμού. Ολονύχτιες συσκέψεις και ασκήσεις επί χάρτου. Αξιολογούν δεδομένα, μελετούν με τη βοήθεια του Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τις καιρικές συνθήκες. Ζητείται συνδρομή από το εξωτερικό. Γίνεται χαρτογράφηση της περιοχής. Επί ποδός και η ΑΗΚ αφού τα  χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Η πιο δύσκολη μάχη δόθηκε αμέσως μετά τις πρώτες συσκέψεις. Τη νύχτα του Σαββάτου.

Το δύσβατο της περιοχής που έπληξε η φονική πυρκαγιά και ως εκ τούτου τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικής δυνάμεις, σε μία πρόταση από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου. Χρειάστηκαν μέχρι 10 ώρες για να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα το πιο δύσκολο μέτωπο. Εκείνο που απειλούσε όλη τη νύχτα του Σαββάτου το δάσος του Μαχαιρά. «Δύσβατες, απρόσιτες περιοχές οι οποίες μας πήραν μέχρι και 10 ώρες να πλησιάσουμε το πιο δύσκολο μέτωπο, το οποίο απειλούσε χθες όλο το βράδυ το δάσος του Μαχαιρά» είπε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Πυροσβέστες εξαντλημένοι δεν σταματούν στιγμή να παλεύουν… Στο πλευρό τους η Πολιτική Άμυνα. Δίπλα στους πληγέντες. Να προσφέρουν φαγητό και νερό. Ρούχα… Να απαλύνουν τον πόνο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν και δούλεψαν σκληρά τα 11 πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, τα δύο ελληνικά αεροσκάφη Camadair και τα δύο αεροπλάνα από το Ισραήλ. Ακόμα επιχείρησαν περισσότερα από 70 πυροσβεστικά οχήματα, 12 ερπυστιοφόρα και 20 βυτιοφόρα, αριθμός ρεκόρ για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς που ήταν εφιάλτης, αφού εξαπλώθηκε σε 8 χιλιόμετρα οριζόντια απόσταση».

Το Σάββατο έφτασε και η πρώτη πληροφορία που έμελλε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Τέσσερις Αιγύπτιοι εργάτες αγνοούνταν. Είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο με τον εργοδότη τους. Η φωτιά πλησίαζε… «Ερχόμαστε στο χωριό» είπαν. Και μετά σιωπή. Ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο τους λίγο πιο πέρα από το σπιτάκι τους, σε χωράφι που βρίσκεται 5-6 χιλιόμετρα έξω από το χωριό της Οδού. Τα ξημερώματα οι έρευνες σταμάτησαν.

Αποκάλυψη καταστροφής και τραγωδίας…

Και το πρωί της Κυριακής ήρθαν τα μαύρα μαντάτα. Οι τέσσερις Αιγύπτιοι που ήρθαν στην Κύπρο με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Σε μη αναγνωρίσιμη κατάσταση… Έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες όπως κατέδειξαν οι πρώτες εξετάσεις στη σκηνή.

Το σημείο που βρέθηκαν νεκροί οι τέσσερις Αιγύπτιοι

Εκτός από την τεράστια απώλεια των ανθρώπινων ζωών, το πρωινό της Κυριακής αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής.

Με τις εννέα εστίες φωτιάς που έμειναν ενεργές πάλευαν το πρωί της Κυριακής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχυμένες πλέον και με πτητικά μέσα. Όσο ο χρόνος περνούσε και με τη βοήθεια του Θεού ο αέρας δεν δυνάμωνε, η ελπίδα αναπτερωνόταν. Ο στόχος για περιορισμό της πύρινης κόλασης όλο και πιο κοντά. Τελικά η μάχη κερδήθηκε, αν και το τίμημα βαρύ.

10 το πρωί της Κυριακής. Στο Κέντρο Συντονισμού Βαβατσινιάς φτάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ενημερώνεται ενδελεχώς από Υπουργούς και τους υπεύθυνους αρμόδιων τμημάτων για την κατάσταση. Γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις. Ο Πρόεδρος περιοδεύει σε πληγείσες κοινότητες. Διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και στέλνει αυστηρό μήνυμα προς όσους είτε ακούσια είτε ακόμη περισσότερο ηθελημένα, σκορπούν τον πύρινο όλεθρο ότι δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη εφόσον υπάρχουν αποδείξεις.

«Μια τραγωδία που δεν υπάρχει προηγούμενη της, πλην της τουρκικής εισβολής» είπε ο Πρόεδρος.  

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Κυριακής, Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε εξέλιξη, ενώ οι μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, επιχειρούν και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απέστειλε το Ισραήλ, ενώ στην Κύπρο καταφτάνει και δεύτερο Canadair από την Ελλάδα, η οποία προσφέρθηκε για αποστολή και άλλων αεροσκαφών καθώς και πεζοπόρων τμημάτων.

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα της Κυριακής, με την ολοκλήρωση νέας κυβερνητικής σύσκεψης η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού, ανακοινώνει ότι όλες οι κοινότητες κηρύχθηκαν ασφαλείς και οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Μονοψήφιος αριθμός φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχεία τη νύχτα της Κυριακής σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε άμεσα. Όπως και η συζήτηση για τις ευθύνες. Γιατί δεν αγοράστηκαν πτητικά μέσα; Υπήρξε ολιγωρία;

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουλίου:

Οικονομική βοήθεια ύψους περίπου €6 εκατομμυρίων για τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο κ. Νουρής παρουσίασε αναλυτικά τη βοήθεια, που θα παραχωρηθεί κλιμακωτά αναλόγως του ύψους της ζημιάς που προκλήθηκε για σκοπούς αποκατάστασης ζημιών που προξενήθηκαν σε κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά και οχήματα.

Ανέφερε ότι υποστήριξη θα δοθεί μέσω, μεταξύ άλλων μέσω της κάλυψης των μισθών και των κοινωνικών ασφαλίσεων τους από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε άτομα που εργάζονται σε εργοδότες που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Υπουργικού για παραχώρηση χρηματικού ποσού στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων της πυρκαγιάς στη βάση του αριθμού των μελών της κάθε οικογένειας, με δύο εκ των τεσσάρων οικογενειών να λαμβάνουν από €95.000 έκαστη και τις άλλες δύο €185.000 και €245.000 αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στις Κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Οράς, Αγιοί Βαβατσινιάς, Μελίνης και την πυρκαγιά στην Τάλα της Πάφου, είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και δραστηριοποιήθηκαν το σύνολο των υπηρεσιών στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου  με σκοπό την απογραφή και εκτίμηση των ζημιών σε ιδιωτικά υποστατικά, ώστε, να εξεταστεί η περίπτωση παραχώρησης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.

Πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα, οι συνέπειες από τις πυρκαγιές αφορούν ζημιές σε 98 υποστατικά και ζημιές σε οχήματα, γεωργικά μηχανήματα, εξοπλισμό, γεννήτριες κ.ά.

Ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις που στάληκαν από τις οικείες επαρχιακές διοικήσεις το ύψος των ζημιών στις κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού ανέρχεται σε €1.207.443 περίπου, της Επαρχίας Λάρνακας σε €4.051.232 περίπου, και της Επαρχίας Πάφου σε €380.233 περίπου. Το συνολικό ύψος των ζημιών παγκύπρια μετά την απογραφή και εκτίμηση τους ανέρχεται σε €5.638.908 περίπου, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε στη συνέχεια ότι  λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου και των συνεπειών του και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση παροχή βοήθειες στους πληγέντες, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε την καταβολή κατά χάρη βοήθειας για ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά με την ακόλουθη μεθοδολογία:

Για ζημιές έως €10.000 θα καταβάλλεται εφάπαξ ποσό ίσο με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας, με ανώτατο ποσό τις €10.000.

Για ζημιές από 10.000 μέχρι €50.000, πέραν του πιο πάνω εφάπαξ ποσού (€10.000), θα δίδεται πρόσθετα το 80% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Για παράδειγμα για εκτιμηθείσα  ζημία ύψους €50.000 θα καταβάλλεται κατά συνολική χάρη βοήθεια ύψους €42.000, διευκρίνισε.

Για ζημιές από 50.000 μέχρι €100.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 42.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 50% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης  ζημία €100.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €67.000, συνέχισε και ανέφερε περαιτέρω ότι για ζημιές από 100.000 μέχρι €150.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 67.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 30% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης  ζημία €150.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €82.000.

Σημείωσε ότι  ζημιές σε οικιστικά υποστατικά, που υπερβαίνουν τις €150.000 δεν θα παραχωρείται το οποιοδήποτε πρόσθετο ποσό.

Αναφερόμενος ειδικότερα για τα επαγγελματικά υποστατικά που έχουν υποστεί ζημιές μεταξύ  150.000 μέχρι €250.000 κατά μέγιστον, είπε πως πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 82.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 20% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στο ενδεχόμενο εκτιμημένης  ζημία €250.000 θα καταβληθεί κατά χάρη βοήθεια ύψους €102.000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως στις περιπτώσεις αδειοδοτημένων υποστατικών, που αφορούν ιδιόκτητη κατοικία μόνιμης διαμονής και επαγγελματικά υποστατικά, θα δίδεται το σύνολο της προαναφερθείσας οικονομικής βοήθειας και στις περιπτώσεις αδειοδοτημένων υποστατικών, που αφορούν ενοικιαζόμενη κατοικία, το μέρος της κατά χάριν βοήθεια, που αφορά στη ζημιά σε εξοπλισμό, θα δίδεται στο δικαιούχο του.

Εξήγησε ακόμα πως  παρόλο που στο παρελθόν οι εξοχικές κατοικίες εξαιρούντο της παραχώρησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας, στις περιπτώσεις ιδιόκτητων εξοχικών κατοικιών, θα παραχωρείται  το 50% της προαναφερθείσας κατά χάριν οικονομικής βοήθειας.

Όπως είπε στη συνέχεια το Υπουργικό λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική για στήριξη της υπαίθρου και τη διαπίστωση, πως μεγάλος αριθμός υποστατικών μόνιμη ιδιοκατοίκησης, εξοχικών κατοικιών αλλά και επαγγελματικών υποστατικών, που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες, και με γνώμονα την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία, αποφασίστηκε  ότι στις περιπτώσεις υποστατικών, που θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν, θα τους καταβάλλεται το προαναφερθέν ποσό, εφόσον εξασφαλίσουν άδεια από την οικεία πολεοδομική αρχή, με την ταχύρρυθμη διαδικασία των 20 ημερών, η οποία κατ’ εξαίρεση θα εφαρμοστεί για τις περιπτώσεις αυτές με την έκδοση διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών.

Για τις περιπτώσεις υποστατικών, τα οποία αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν αδειοδότηση από την οικεία πολεοδομική αρχή, λαμβάνουν το  30% της κατά χάριν βοήθειας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για εξασφάλιση αδειοδότησης από το ΣΥΜΕΠΑ, είπε διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι σε περίπτωση εξασφάλισης αδειοδότησης λαμβάνουν το σύνολο της κατά χάριν βοήθειας, που τους αντιστοιχεί, δηλαδή το υπόλοιπο 70%.

Εξήγησε ακόμα ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτητής ο οποίος ήδη έλαβε το  30% της κατά χάριν βοήθειας και απέτυχε να εξασφαλίσει άδεια από το ΣΥΜΕΠΑ, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει αδειοδότηση για ανέγερση υποστατικού σε άλλο τεμάχιο, θα λάβει και το υπόλοιπο 70% της σχετικής εγκριθείσας βοήθειας, αναλόγως με το κόστος του νέου υποστατικού, νοουμένου ότι η αδειοδότηση θα επιτευχθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει Διάταγμα για αδειοδότηση θερμοκηπίων που δεν διαθέτουν οικοδομική/πολεοδομική άδεια, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο έκτακτο επενδυτικό Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα προκηρύξει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σημείωσε, πως για την παραχώρηση της προαναφερθείσας βοήθειας, ο κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να επωφεληθεί για πέραν του ενός υποστατικού ανά κατηγορία (κατοικία και επαγγελματικό υποστατικό).

Πρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι στην περίπτωση που απαιτείται εξασφάλιση αδειοδότησης, στην κατά χάρη οικονομική βοήθεια θα προστίθεται και το κόστος των σχετικών δικαιωμάτων ώστε να μην υπάρξει η όποια επιβάρυνση του αιτητή.

Σχετικά με ζημιές σε οχήματα θα δίδεται κατά χάρη οικονομική βοήθεια για οχήματα ιδιωτικής χρήσης, τα οποία είναι νόμιμα εγγεγραμμένα, ίση με το 50% της εκτιμημένης ζημιάς, με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών, με ανώτατο όριο €5.000 ανά όχημα, για επαγγελματικά οχήματα/μηχανήματα νοουμένου ότι αυτά δεν καλύπτονται από τα σχέδια του Υπουργείου Γεωργίας θα παραχωρείται 50% της εκτιμημένης ζημιάς με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών με ανώτατο όριο τις €10.000 ανά όχημα.

Νοείται οτι ο δικαιούχος διατηρεί δικαίωμα επιλογής μεταξύ των σχεδίων των δυο υπουργείων, διευκρίνισε.

Είπε ακόμα ότι  καθορίζεται ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας η 16η Ιουλίου, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση ύπαρξης ιδιωτικής ασφάλισης είτε σε υποστατικά είτε σε οχήματα, η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια θα είναι ίση με την εκτίμηση της ζημιάς με μέγιστο το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας.

Ανέφερε ότι η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται για την εκτέλεση των εργασιών επιδιόρθωσης και αντικατάστασης εξοπλισμού, που θα αναλάβουν οι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων υποστατικών και αυτή θα παραχωρείται στους αιτητές ως εξής:

Το εφάπαξ ποσό έως €10.000 θα παραχωρείται αμέσως μετά την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής του ύψους της κατά χάριν οικονομικής βοήθειας και το υπόλοιπο ποσό θα παραχωρείται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση του 50% της κατά χάριν βοήθειας θα δίδεται μετά την υποβολή δήλωσης από τον Μελετητή, δηλαδή τον Αρχιτέκτονα ή Πολιτικό Μηχανικό  ο οποίος ορίστηκε εκ μέρους του ιδιοκτήτη για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών, η δεύτερη δόση του 50% της κατά χάριν βοήθειας θα δοθεί με την υποβολή βεβαίωσης από τον μελετητή του έργου, με την οποία θα βεβαιούται, ότι συμπληρώθηκε το 50% των εργασιών.

Επεσήμανε ότι αν ο αιτητής αποδεχθεί το ποσό της οικονομικής βοήθειας θα υπογράψει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα αποποιείται του δικαιώματος υποβολής ένστασης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αιτητών που δεν αποδέχονται το ποσό της προσφερόμενης οικονομικής βοήθειας, διατηρούν το δικαίωμα της υποβολής ένστασης στην Αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό στις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις και η οποιαδήποτε απόφαση της επιτροπής Ενστάσεων είναι τελεσίδικη.

Ο κ. Νουρής είπε ότι υπολογίζεται ότι στη βάση των ανωτέρω κριτηρίων, η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρηθεί θα κυμανθεί γύρω στα 6 εκατομμύρια.

Περαιτέρω αναφορικά με τους εργαζόμενους στις πληγείσες περιοχές, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι  το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση του ΥΕΠΚΑ αποφάσισε όπως για τους εργαζόμενους σε εργοδότες που έχουν πληγεί την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλων συναφών εξόδων διαβίωσης και στέγασης για την περίοδο Ιουλίου μέχρι Σεπτέμβριο, περίοδος η οποία θα επανεξεταστεί ανάλογα με τον χρόνο επαναδραστηριοποίησης.

Επίσης για όσους εργοδοτούμενους επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους θα καλυφθούν τα έξοδα επαναπατρισμού και για όσα συμβόλαια απασχόλησης αφορούν εποχιακούς εργαζόμενους και οι εργοδότες επιθυμούν την επέκτασή τους, θα δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις από το ΥΠΕΣ.

Ειδικότερα για τους Εργοδότες που έχουν πληγεί, θα καλυφθούν από το Κράτος οι ανάλογες Κοινωνικές Ασφαλίσεις και άλλες εισφορές που θα οφείλονται από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και μέχρι την επανεξέταση  ανάλογα με τον χρόνο επαναδραστηριοποίησης.

Αναφορικά με τους τέσσερις αδικοχαμένους νέους ανθρώπους αποφασίστηκε παραχώρηση ποσού 95.000 ευρώ στην κάθε μια από τις οικογένειες των τεσσάρων νέων και επιπρόσθετα την καταβολή ποσού 30.000 για κάθε μέλος των οικογενειών τους. Δηλαδή οι οικογένειες των δυο εκ των τεσσάρων θυμάτων θα λάβουν στήριξη 95.000 έκαστη, μια οικογένεια θα λάβει 185.000 ευρώ και μία οικογένεια θα λάβει 245.000 ευρώ.

Πρόσθετα αποφασίστηκε η παραχώρηση υποτροφιών στα παιδιά των αδικοχαμένων νέων για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Φωτιά στην Πάτρα: Στις φλόγες Σούλι, Ελεκίστρα και Εγλυκάδα. Κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί

Η φωτιά στην Πάτρα βρίσκεται σε εξέλιξη με την κατάσταση στις περιοχές Σούλι, Ελεκίστρα και Εγλυκάδα να είναι δύσκολη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να...
gallery

Από μηχανική βλάβη και φωτιά σε όχημα… στην πυρκαγιά που απείλησε σπίτια. Τι άφησε πίσω της η λαίλαπα (pics)

Καμένη γη... τρόμος και απίστευτη ταλαιπωρία οδηγών - Επί ποδός το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τη φωτιά στο Πεντάκωμο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

LIVE: ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΠΑΕΕΚ 0-0

Ανόρθωση και ΠΑΕΕΚ τα λένε φιλικά (19:00, Cablenet) στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και το PROTATHLIMA σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ανόρθωση: Τζουρ, Αρτυματάς,...

Άννα Μονογιού: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον Διονύση Τσακνή (pics)

Σπάνια κοινή έξοδος για το ζευγάρι Ο Διονύσης Τσακνής τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την Άννα Μονογιού ωστόσο έχουν επιλέξει να κρατούν χαμηλούς τόνους. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός και η...

Στέφανος Μιχαήλ: Ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες για άλλη μια φορά ο ηθοποιός. Συγκλονιστικό βίντεο!

Συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα Για άλλη μια φορά ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες ο ταλαντούχος Κύπριος ηθοποιός Στέφανος Μιχαήλ. Δεν πρόλαβε να περάσει...

MC MEDIA NETWORK

LIVE: ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΠΑΕΕΚ 0-0

Ανόρθωση και ΠΑΕΕΚ τα λένε φιλικά (19:00, Cablenet) στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και το PROTATHLIMA σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ανόρθωση: Τζουρ, Αρτυματάς,...

Άννα Μονογιού: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον Διονύση Τσακνή (pics)

Σπάνια κοινή έξοδος για το ζευγάρι Ο Διονύσης Τσακνής τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την Άννα Μονογιού ωστόσο έχουν επιλέξει να κρατούν χαμηλούς τόνους. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός και η...

Στέφανος Μιχαήλ: Ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες για άλλη μια φορά ο ηθοποιός. Συγκλονιστικό βίντεο!

Συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα Για άλλη μια φορά ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες ο ταλαντούχος Κύπριος ηθοποιός Στέφανος Μιχαήλ. Δεν πρόλαβε να περάσει...

Lifestyle

LIVE: ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΠΑΕΕΚ 0-0

Ανόρθωση και ΠΑΕΕΚ τα λένε φιλικά (19:00, Cablenet) στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και το PROTATHLIMA σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ανόρθωση: Τζουρ, Αρτυματάς,...

Lifestyle

Το σκεπτικό για την προφυλάκισή του Πέτρου Φιλιππίδη. «Θα μπορούσε να κάνει τα ίδια»

Εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχική θέση του ως ηθοποιού-σκηνοθέτη για να τελέσει κακουργηματικές πράξεις σε βάρος των θυμάτων του

Τον πανικό έσπειρε λιοντάρι που απέδρασε από το εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι

Το λιοντάρι εθεάθη από πανικόβλητους κατοίκους στο Ονγκάτα Ρονγκάι

Η Αγία Νάπα βρίσκεται κοντά στο λαό της Μαδαγασκάρης, λέει ο Δήμαρχος

«Τέτοιες πράξεις αποδεικνύουν εμπράκτως τα αγνά αισθήματα του λαού μας»

Advertorials