MC MEDIA NETWORK

October 17, 2021 Sunday 09:13:37

Εγγραφή στο
Newsletter

Ενημέρωσε λεπτομερώς και άκουσε Αρχηγούς ο ΠτΔ. Αναζητείται διέξοδος

Ενημέρωσε λεπτομερώς και άκουσε Αρχηγούς ο ΠτΔ –  Αναζητείται διέξοδος – Εποικοδομητικό το κλίμα, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ενημέρωσε λεπτομερώς τους πολιτικούς Αρχηγούς ο ΠτΔ για τα αποτελέσματα της μετάβασης στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ.

Στη συνεδρια, η οποία διήρκησε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση ενώ ανταλλάγηκαν απόψεις.

Εκπρόσωπος: Ο ΓΓ έχει ζητήσει από τους ηγέτες προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου, για την περίοδο που ακολούθησε  την τελευταία σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τα όσα συνέβησαν κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση που έγινε υπό μορφή γεύματος, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον Πρόεδρο, τον ΓΓ των ΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί διαφόρων ζητημάτων που ηγέρθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις τους και αντηλλάγησαν απόψεις μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αναμένουν ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα προχωρήσει με την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος», δηλαδή «με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου (special envoy)  που θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «είναι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ που έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας κινούνται μέσα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να εκφεύγουν ποσώς από τα όσα προβλέπουν οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Είναι η άλλη πλευρά άλλωστε που καταθέτει προτάσεις οι οποίες πόρρω απέχουν από τα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Να επιμείνουμε σε συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο μοναδικά εφικτός τρόπος για να ενισχυθεί η προοπτική έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει τώρα, είναι η επιμονή για συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι εάν δεν ανταποκριθεί θετικά η τ/κ πλευρά «τότε θα εκτεθεί για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».

«Εάν έχουμε αυτή τη θέση με συνέπεια τότε θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναπροβάλει αυτή τη θέση και τότε θα κληθεί και η τ/κ πλευρά να τοποθετηθεί επί της θέσης αυτής η δύναμη της οποίας βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι θέση του Αντόνιο Γκουτέρες» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι «εάν ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση η τ/κ πλευρά, πράγμα που δεν το γνωρίζουμε, τότε θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τερματισμό αυτού του αδιεξόδου και της στασιμότητας που κάνουν μεγάλη ζημιά, εάν όχι, τουλάχιστον να εκτεθεί η τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναφέρει αυτή τη θέση και εμείς είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με αυτήν, τότε φυσιολογικά ο διεθνής παράγοντας θα στραφεί προς την τουρκική πλευρά ζητώντας της να απαντήσει επί του θέματος».

«Εάν η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά τότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν όχι θα είναι φανερό ότι αυτή βρίσκεται σε διάσταση με τη θέση του διεθνούς οργανισμού και τότε θα εκτεθεί» ανέφερε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πάντα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Είπε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν πλέον στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων έχουν πολλαπλασιαστεί με την αναβάθμιση της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, που δεν σημειώνεται μόνο τώρα αλλά τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά» και η οποία εκφράζεται «με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και με τα όσα έκνομα κάνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι νέες ιδέες για το Κυπριακό που κατά καιρούς έχει προβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αφίστανται και συγκρούονται με τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «για το ποια είναι ακριβώς η θέση της Κυβέρνησης ως προς την λύση του κυπριακού προβλήματος».

Αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας θα σημάνει τέλος στις προσπάθειες λύσης, λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Αποδοχή της θέσης της ισότιμης κυριαρχίας θα σημάνει το τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα την θέση του κόμματός του ότι πρέπει να προκληθεί κόστος για την Τουρκία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πως η μη επίλυση του Κυπριακού επιφέρει συγκεκριμένες συνέπειες.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως η τουρκική αδιαλλαξία και η απαίτηση για την αναγνώριση ισότιμου κυριαρχικού καθεστώτος του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο».

«Αυτή η παράλογη απαίτηση έχει οδηγήσει ακόμα και σε τορπίλιση της ιδέας του ΓΓ των ΗΕ για το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου για να ξεκινήσει επαφές αναμεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία για ακόμη μια φορά ζητά υπαναχωρήσεις επί της ουσίας για να συνεχίσει η διαδικασία», σημείωσε. Δηλαδή, πρόσθεσε, «για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ζητά μια σημαντική υπαναχώρηση που είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας που θα ανοίξει φυσικά την κερκόπορτα για την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού πάνω στη βάση των δύο κρατών».

«Φυσικά και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια απαίτηση και αυτή ήταν η δική μας εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό εμείς επιμένουμε πως δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία την οποία προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία, δηλαδή δεν πρέπει να μπούμε στην λογική υπαναχώρησης επί της ουσίας για να προχωρήσει η διαδικασία».

Αντίθετα, σημείωσε, «θεωρούμε πως πρέπει να προκληθεί κόστος για την Τουρκία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πως η μη επίλυση του Κυπριακού επιφέρει κάποιες συγκεκριμένες συνέπειες». «Κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρώσεις κατά του ψευδοκράτους, επιπτώσεις σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους που συνεχίζουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική και στάση», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει σταθερός σε αυτή την θέση αρχής, γιατί αν αποδεχθούμε την θέση της ισότιμης κυριαρχίας αυτό θα σημάνει το τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Αυτό που διαφαίνεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι ότι το κατοχικό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από την Τουρκία και άλλοτε στο προσκήνιο ή παρασκήνιο από βρετανικό παράγοντα, επιδιώκει την κατοχύρωση πρόσθετων πολιτικών κεκτημένων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και κυρίως να δημιουργηθούν οι συνθήκες της απόκτησης της κυριαρχικής ισότητας με ό,τι αυτό προϋποθέτει.

Μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα, δεδομένου – όπως είπε – ότι «δυστυχώς και η στάση του ΓΓ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βρίσκεται σε παλινωδία και κυρίως η τακτική η οποία ακολουθεί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να διευκολύνει την τουρκική πλευρά».

Δύο ζητήματα θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος. Το πρώτο, είπε, η συστηματική προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για απαξίωση και ενδεχομένως απεμπλοκή από το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1964, το οποίο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποσχιστική στάση της τουρκικής πλευράς.

Το δεύτερο, συνέχισε, η όποια εμπλοκή σε ΜΟΕ να μην οδηγεί στο βραχυκύκλωμα της ουσιαστικής έναρξης συνομιλιών, στη βάση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και να αποστασιοποιηθούμε από την ουσία του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να είναι η μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της δικής μας πλευράς.

Kίνηση στρατηγικής και όχι τακτικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ

Τη θέση ότι «δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους» διατύπωσε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Γεάδης είπε ότι «με έμφαση τόνισα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι τα δύο κράτη αλλά αντιθέτως θέλει να μας οδηγήσει στη συνομοσπονδία καθώς δεν θα μας χαρίσει τη μισή Κύπρο».

«Ως θέση του ΕΛΑΜ τονίσαμε ότι δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους το οποίο θα είναι βιώσιμο, λειτουργικό και δημοκρατικό σε αντίθεση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η οποία δεν είναι βιώσιμη ούτε λειτουργική, αντιθέτως, μας οδηγεί στη διάλυση», συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ.

Είπε, επίσης, ότι «πέραν από την ενημέρωση για τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στις κυπριακές θάλασσες».

«Από τη συζήτηση γενικότερα σε σχέση με τη Νέα Υόρκη καταλήξαμε στο συμπέρασμα, το οποίο είναι εμφανέστατο, ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει αναβάθμιση και ισότιμη κυριαρχία» δήλωσε, τέλος ο Γεάδης Γεάδη.

Καρογιάν: Καλούμε την κυβέρνηση, όπως επιμείνει στο θέμα του διορισμού του Νέου Ειδικού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μας ενημέρωσε διεξοδικά, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα, για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης, στη Νέα Υόρκη. Από την ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής επιμονής σε λύση ουσιαστικά δυο κρατών. Δυστυχώς ένα πιθανό αδιέξοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θεωρούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οφείλει να αντιπαρέλθει τις τουρκικές αιτιάσεις και να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στο διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την κυβέρνηση, όπως επιμείνει στο θέμα του διορισμού του Νέου Ειδικού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό και αποστείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σχετικά με την ανάγκη όπως και ο ίδιος, ενεργήσει στη βάση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής που έχει λάβει από το Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τρόπους να φέρουμε πίσω στις συνομιλίες την Τουρκια, ζητεί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να φέρουμε την Τουρκία πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη ξένων χωρών κι αυτό είναι μονόδρομος, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αν δεν το πετύχουμε αυτό, ώστε να πιεσθεί η τουρκική πλευρά, και συνεχίσουμε με τον τρόπο που πάμε τώρα – όπως είπε – «δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και το έχουμε αντιληφθεί πλέον πολύ ξεκάθαρα».

Χρειάζεται να πάρουμε σοβαρά μέτρα, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε την επαναφορά της τουρκικής πλευράς πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο κ. Θεοπέμπτου. Αυτή η καθυστέρηση είναι εναντίον μας, κατέληξε.

Ενημέρωσε λεπτομερώς και άκουσε Αρχηγούς ο ΠτΔ –  Αναζητείται διέξοδος – Εποικοδομητικό το κλίμα, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ενημέρωσε λεπτομερώς τους πολιτικούς Αρχηγούς ο ΠτΔ για τα αποτελέσματα της μετάβασης στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ.

Στη συνεδρια, η οποία διήρκησε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση ενώ ανταλλάγηκαν απόψεις.

Εκπρόσωπος: Ο ΓΓ έχει ζητήσει από τους ηγέτες προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου, για την περίοδο που ακολούθησε  την τελευταία σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τα όσα συνέβησαν κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση που έγινε υπό μορφή γεύματος, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον Πρόεδρο, τον ΓΓ των ΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί διαφόρων ζητημάτων που ηγέρθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις τους και αντηλλάγησαν απόψεις μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αναμένουν ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα προχωρήσει με την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος», δηλαδή «με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου (special envoy)  που θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «είναι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ που έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας κινούνται μέσα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να εκφεύγουν ποσώς από τα όσα προβλέπουν οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Είναι η άλλη πλευρά άλλωστε που καταθέτει προτάσεις οι οποίες πόρρω απέχουν από τα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Να επιμείνουμε σε συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο μοναδικά εφικτός τρόπος για να ενισχυθεί η προοπτική έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει τώρα, είναι η επιμονή για συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι εάν δεν ανταποκριθεί θετικά η τ/κ πλευρά «τότε θα εκτεθεί για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».

«Εάν έχουμε αυτή τη θέση με συνέπεια τότε θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναπροβάλει αυτή τη θέση και τότε θα κληθεί και η τ/κ πλευρά να τοποθετηθεί επί της θέσης αυτής η δύναμη της οποίας βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι θέση του Αντόνιο Γκουτέρες» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι «εάν ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση η τ/κ πλευρά, πράγμα που δεν το γνωρίζουμε, τότε θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τερματισμό αυτού του αδιεξόδου και της στασιμότητας που κάνουν μεγάλη ζημιά, εάν όχι, τουλάχιστον να εκτεθεί η τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναφέρει αυτή τη θέση και εμείς είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με αυτήν, τότε φυσιολογικά ο διεθνής παράγοντας θα στραφεί προς την τουρκική πλευρά ζητώντας της να απαντήσει επί του θέματος».

«Εάν η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά τότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν όχι θα είναι φανερό ότι αυτή βρίσκεται σε διάσταση με τη θέση του διεθνούς οργανισμού και τότε θα εκτεθεί» ανέφερε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πάντα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Είπε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν πλέον στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων έχουν πολλαπλασιαστεί με την αναβάθμιση της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, που δεν σημειώνεται μόνο τώρα αλλά τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά» και η οποία εκφράζεται «με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και με τα όσα έκνομα κάνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι νέες ιδέες για το Κυπριακό που κατά καιρούς έχει προβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αφίστανται και συγκρούονται με τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «για το ποια είναι ακριβώς η θέση της Κυβέρνησης ως προς την λύση του κυπριακού προβλήματος».

Αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας θα σημάνει τέλος στις προσπάθειες λύσης, λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Αποδοχή της θέσης της ισότιμης κυριαρχίας θα σημάνει το τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα την θέση του κόμματός του ότι πρέπει να προκληθεί κόστος για την Τουρκία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πως η μη επίλυση του Κυπριακού επιφέρει συγκεκριμένες συνέπειες.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως η τουρκική αδιαλλαξία και η απαίτηση για την αναγνώριση ισότιμου κυριαρχικού καθεστώτος του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο».

«Αυτή η παράλογη απαίτηση έχει οδηγήσει ακόμα και σε τορπίλιση της ιδέας του ΓΓ των ΗΕ για το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου για να ξεκινήσει επαφές αναμεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία για ακόμη μια φορά ζητά υπαναχωρήσεις επί της ουσίας για να συνεχίσει η διαδικασία», σημείωσε. Δηλαδή, πρόσθεσε, «για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ζητά μια σημαντική υπαναχώρηση που είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας που θα ανοίξει φυσικά την κερκόπορτα για την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού πάνω στη βάση των δύο κρατών».

«Φυσικά και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια απαίτηση και αυτή ήταν η δική μας εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό εμείς επιμένουμε πως δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία την οποία προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία, δηλαδή δεν πρέπει να μπούμε στην λογική υπαναχώρησης επί της ουσίας για να προχωρήσει η διαδικασία».

Αντίθετα, σημείωσε, «θεωρούμε πως πρέπει να προκληθεί κόστος για την Τουρκία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πως η μη επίλυση του Κυπριακού επιφέρει κάποιες συγκεκριμένες συνέπειες». «Κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρώσεις κατά του ψευδοκράτους, επιπτώσεις σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους που συνεχίζουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική και στάση», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει σταθερός σε αυτή την θέση αρχής, γιατί αν αποδεχθούμε την θέση της ισότιμης κυριαρχίας αυτό θα σημάνει το τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Αυτό που διαφαίνεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι ότι το κατοχικό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από την Τουρκία και άλλοτε στο προσκήνιο ή παρασκήνιο από βρετανικό παράγοντα, επιδιώκει την κατοχύρωση πρόσθετων πολιτικών κεκτημένων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και κυρίως να δημιουργηθούν οι συνθήκες της απόκτησης της κυριαρχικής ισότητας με ό,τι αυτό προϋποθέτει.

Μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα, δεδομένου – όπως είπε – ότι «δυστυχώς και η στάση του ΓΓ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βρίσκεται σε παλινωδία και κυρίως η τακτική η οποία ακολουθεί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να διευκολύνει την τουρκική πλευρά».

Δύο ζητήματα θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος. Το πρώτο, είπε, η συστηματική προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για απαξίωση και ενδεχομένως απεμπλοκή από το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1964, το οποίο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποσχιστική στάση της τουρκικής πλευράς.

Το δεύτερο, συνέχισε, η όποια εμπλοκή σε ΜΟΕ να μην οδηγεί στο βραχυκύκλωμα της ουσιαστικής έναρξης συνομιλιών, στη βάση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και να αποστασιοποιηθούμε από την ουσία του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να είναι η μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της δικής μας πλευράς.

Kίνηση στρατηγικής και όχι τακτικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ

Τη θέση ότι «δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους» διατύπωσε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Γεάδης είπε ότι «με έμφαση τόνισα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι τα δύο κράτη αλλά αντιθέτως θέλει να μας οδηγήσει στη συνομοσπονδία καθώς δεν θα μας χαρίσει τη μισή Κύπρο».

«Ως θέση του ΕΛΑΜ τονίσαμε ότι δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους το οποίο θα είναι βιώσιμο, λειτουργικό και δημοκρατικό σε αντίθεση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η οποία δεν είναι βιώσιμη ούτε λειτουργική, αντιθέτως, μας οδηγεί στη διάλυση», συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ.

Είπε, επίσης, ότι «πέραν από την ενημέρωση για τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στις κυπριακές θάλασσες».

«Από τη συζήτηση γενικότερα σε σχέση με τη Νέα Υόρκη καταλήξαμε στο συμπέρασμα, το οποίο είναι εμφανέστατο, ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει αναβάθμιση και ισότιμη κυριαρχία» δήλωσε, τέλος ο Γεάδης Γεάδη.

Καρογιάν: Καλούμε την κυβέρνηση, όπως επιμείνει στο θέμα του διορισμού του Νέου Ειδικού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μας ενημέρωσε διεξοδικά, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα, για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης, στη Νέα Υόρκη. Από την ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής επιμονής σε λύση ουσιαστικά δυο κρατών. Δυστυχώς ένα πιθανό αδιέξοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θεωρούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οφείλει να αντιπαρέλθει τις τουρκικές αιτιάσεις και να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στο διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την κυβέρνηση, όπως επιμείνει στο θέμα του διορισμού του Νέου Ειδικού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό και αποστείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σχετικά με την ανάγκη όπως και ο ίδιος, ενεργήσει στη βάση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής που έχει λάβει από το Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τρόπους να φέρουμε πίσω στις συνομιλίες την Τουρκια, ζητεί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να φέρουμε την Τουρκία πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη ξένων χωρών κι αυτό είναι μονόδρομος, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αν δεν το πετύχουμε αυτό, ώστε να πιεσθεί η τουρκική πλευρά, και συνεχίσουμε με τον τρόπο που πάμε τώρα – όπως είπε – «δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και το έχουμε αντιληφθεί πλέον πολύ ξεκάθαρα».

Χρειάζεται να πάρουμε σοβαρά μέτρα, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε την επαναφορά της τουρκικής πλευράς πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο κ. Θεοπέμπτου. Αυτή η καθυστέρηση είναι εναντίον μας, κατέληξε.

Ερευνα–βόμβα για θυλάκους. «Νύφες του ISIS» στην Ελλάδα;

Αποκαλύφθηκε εταιρεία-βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβονται εμπλεκόμενοι με τον ISIS

Νεαρός Λεμεσιανός «έκλεψε» την προσοχή Μουζουράκη και Αργυρού και πέρασε στο The Voice (video)

Πέρασε στην επόμενη φάση μουσικού διαγωνισμού - Ποιον από τους δύο coaches επέλεξε

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Βρετανία: Ανησυχία για την ασφάλεια των βουλευτών μετά τη δολοφονία του Ντέιβιντ Έιμες

Η τραγωδία επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας των βουλευτών, ιδίως όταν έρχονται σε επαφή με το κοινό στις εκλογικές περιφέρειές τους

Συγκρούσεις με την αστυνομία σε πορεία αντιεμβολιαστών στο Μιλάνο

Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές – Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 16 διαδηλωτών

Νεαρός ανεμβολίαστος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό στην Κομοτηνή

Τρίτος εικοσάχρονος που χάνει τη ζωή του από τη φονική νόσο μέσα σε μια εβδομάδα

MC MEDIA NETWORK

Δίνει Αζάρ και μετρητά για τον Σαλάχ η Ρεάλ

Ο Μοχάμεντι Σαλάχ έχει μπει για τα… καλά στην λίστα της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία δείχνει αποφασισμένη να τον αποκτήσει το επόμενο καλοκαίρι. Για να...

The Bachelor: Δεν πήρε τριαντάφυλλο και αποχώρησε από το ριάλιτι αγάπης (video)

Αυτή η κοπέλα αποχώρησε από την Τελετή των Ρόδων Στο νέο επεισόδιο του «The Bachelor» το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ακόμη μια επεισοδιακή Τελετή των...

Μαριλένη Σταύρου: Ο ανταγωνισμός, τα κακεντρεχή σχόλια και οι απειλές που δέχθηκε! (Αποκλειστικό!)

Χείμαρρος η Μαριλένη Σταύρου! Η δημοφιλής ηθοποιός με τον πληθωρικό χαρακτήρα και την εκρηκτική προσωπικότητα η οποία κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με την...

MC MEDIA NETWORK

Δίνει Αζάρ και μετρητά για τον Σαλάχ η Ρεάλ

Ο Μοχάμεντι Σαλάχ έχει μπει για τα… καλά στην λίστα της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία δείχνει αποφασισμένη να τον αποκτήσει το επόμενο καλοκαίρι. Για να...

The Bachelor: Δεν πήρε τριαντάφυλλο και αποχώρησε από το ριάλιτι αγάπης (video)

Αυτή η κοπέλα αποχώρησε από την Τελετή των Ρόδων Στο νέο επεισόδιο του «The Bachelor» το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ακόμη μια επεισοδιακή Τελετή των...

Μαριλένη Σταύρου: Ο ανταγωνισμός, τα κακεντρεχή σχόλια και οι απειλές που δέχθηκε! (Αποκλειστικό!)

Χείμαρρος η Μαριλένη Σταύρου! Η δημοφιλής ηθοποιός με τον πληθωρικό χαρακτήρα και την εκρηκτική προσωπικότητα η οποία κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με την...

Lifestyle

Lifestyle

Ερευνα–βόμβα για θυλάκους. «Νύφες του ISIS» στην Ελλάδα;

Αποκαλύφθηκε εταιρεία-βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβονται εμπλεκόμενοι με τον ISIS

Κυριακή με δύο «καυτά» ντέρμπι / Πληροφορίες

Με δύο μεγάλα ντέρμπι συνεχίζεται σήμερα η 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyta. Στις 17:00 (PrimeTel) η Ομόνοια θα υποδεχτεί τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ και θέλει...

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας. Πατήστε ΕΔΩ και δείτε τις επιλογές σας για σήμερα.

Advertorials