Σήμερα γιορτάζεται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος είναι ανησυχητική, καθώς τα δημόσια νοσηλευτήρια ασφυκτιούν, οι πιστοί μπορούν να προσέλθουν στις εκκλησίες τηρώντας τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Συγκεκριμένα εντός των εκκλησιών θα μπορούν να εισέλθουν μόνο 75 άτομα ενώ νοείται ότι θα τηρείται το μέτρο ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, όπως επίσης απαραίτητη θα είναι και χρήση μάσκας. Ωστόσο επιτρέπεται η παρουσία προσώπων έξω από τους ναούς, τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις προστασίας και φορώντας προστατευτική μάσκα.
Στο μεταξύ πολλές εκκλησίες ανακοίνωσαν ότι θα γίνει και δεύτερη Θεία Λειτουργία για διευκόλυνση των πιστών. Μάλιστα σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς ανέφερε ότι σε όσες εκκλησίες λειτουργούν δύο ιερείς, αύριο θα εργαστεί μόνο ένας προκειμένου να τελεστεί η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ναούς και εξωκλήσια, ενώ σε ορισμένους θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη λειτουργία.
Ο επίσημος εορτασμός των Θεοφανείων φέτος είχε προγραμματιστεί να γίνει στην εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας, στην Αγία Νάπα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου.
Φέτος ωστόσο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει εντός των ιερών ναών και εξωκλησιών και σε καμία παραλία δεν θα τελεστεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Τι γιορτάζουμε
Το όνομα των Θεοφανείων προήλθε από τη φωνή του Θεού ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.
Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φώτης (Φώτιος), Ουρανία, Ιορδάνης, Θεοφάνης και Θεοχάρης.
Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησία των Χριστιανών.
Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.
Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα”. Η φράση αναφέρεται στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ενώ απουσιάζει από αυτό του Ιωάννη.
Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας.