!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

10 Αυγούστου, 2020 Δευτέρα 22:22:33

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Σιζόπουλος στη CT: Η λίστα Γιωρκάτζη εξυπηρετεί σκοπιμότητες και θολώνει το τοπίο

«Η λίστα Γιωρκάτζη δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει και είτε θα πρέπει να τύχει σωστής επεξεργασίας και μετά να δημοσιοποιηθεί, είτε πρέπει να αποσταλεί στην Νομική Υπηρεσία με αίτημα να διερευνηθεί η διαδικασία συγκρότησής της». Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, καταγγέλλοντας ότι εάν από την έρευνα προκύψουν ευθύνες σε αυτούς που την ετοίμασαν τότε πρέπει να κατονομασθούν και να τους αποδοθούν. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times o Μαρίνος Σιζόπουλος μιλά για τους διαχρονικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας για έλεγχο της Κύπρου και κάνει λόγο για ψευδαισθήσεις στο Κυπριακό. Αναφέρεται στις στοχεύσεις της ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές του 2021, μιλά για τις συνεργασίες για τις προεδρικές του 2023 και σχολιάζει την επόμενη μέρα της διαγραφής Παπαδάκη.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ποια είναι η δική σας ανάγνωση για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα; Τι επιδιώκει η Τουρκία;

Η τουρκική πολιτική είναι διαχρονική και συγκεκριμένη. Η προώθησή της διαφοροποιείται ως προς την τακτική και τη μεθοδολογία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλη η τακτική των Κεμαλιστών, άλλη των στρατιωτικών δικτατορικών κυβερνήσεων και άλλη του Ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Σε όλες τις περιπτώσεις ο τελικός στόχος παραμένει σταθερός και αμετάβλητος. Είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) η οποία καθόρισε με ακρίβεια τα εξωτερικά σύνορα του τουρκικού κράτους. Η Τουρκία επιδιώκει την θαλάσσια επέκτασή της στο πλαίσιο του σχεδιασμού της να ελέγχει την Αν. Μεσόγειο και να καταστεί μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Αυτό που σήμερα ο Ερντογάν ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα». Για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του στόχου βασική προϋπόθεση είναι η αποτροπή του θαλάσσιου αποκλεισμού της από την Ελλάδα. Αυτός θα ήταν πλήρης σε περίπτωση όπου η Κύπρος θα ενωνόταν με την Ελλάδα. Γι’ αυτό με τη βοήθεια της Μ. Βρετανίας απέτρεψε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και στη συνέχεια με τη βοήθεια και των ΗΠΑ εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει το 37% του εδάφους. Σήμερα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου στην ΑΟΖ. Με την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά της εκτιμώ ότι αφενός σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις της Ελλάδας και αφετέρου επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου που θα της επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα κέρδη.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί ποια στόχευση υπηρετεί;
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ουσιαστικά στέλλει το μήνυμα της επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας και ταυτόχρονα της πρόθεσης του Ερντογάν να εξασφαλίσει συμπάθεια και υποστήριξη από τους φανατικούς μουσουλμάνους για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Με αυτά τα δεδομένα πόσο ρεαλιστικές μπορεί να είναι οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό;

Οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό ήταν φρούδες και ανυπόστατες. Ήταν ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμός. Όσοι πραγματικά μελετούν το κυπριακό σε βάθος γνωρίζουν ότι ο τελικός στόχος της Τουρκίας μετά την εισβολή του 1974 και την κατοχή του 37%, είναι σε πρώτο στάδιο ο έλεγχος της λειτουργίας του κράτους και τελικός στόχος η ενσωμάτωση του συνόλου της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια. Γι’ αυτό και η υλοποίηση αυτού του στόχου ονομάστηκε σχέδιο «επανάκτησης της Κύπρου». Προοπτική συνεργασίας της Τουρκίας για δημοκρατική και λειτουργική λύση θα υπάρξει μόνο όταν η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος της είναι ανεφάρμοστος. Όσο με τη στάση μας δημιουργούμε ελπίδες πιθανής υλοποίησής του δεν πρόκειται να συνεργαστεί για λύση. Ειδικά σήμερα όπου ο χρόνος λειτουργεί θετικά για αυτή και αρνητικά για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πώς μπορούμε να διαρρήξουμε το αδιέξοδο και να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της; Βλέπετε τους εταίρους μας να είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις προς την πλευρά της Άγκυρας για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της;

Οι εταίροι μας δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις όσο η δική μας στάση είναι χλιαρή. Θα σταθμίζουν σε υπέρτερο βαθμό τα δικά τους συμφέροντα έστω και εάν αυτή η στάση θα βρίσκεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Ούτε υπάρχει δυνατότητα διάρρηξης του αδιεξόδου όσο η πλειοψηφία των κομμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα συνεχίζουν να υποστηρίζουν λύση τουρκικών προδιαγραφών όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, η οποία να στηρίζεται σε τρείς πυλώνες. Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, τον ενεργειακό, με στόχο τη θετική ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος και τον στρατιωτικό ο οποίος θα προσδώσει στους δύο προηγούμενους την αναγκαία αξιοπιστία. Στον στρατιωτικό πυλώνα πέραν από την αναβάθμιση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών επιβάλλεται η αυξημένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο. Η παρουσία αυτή πέραν της σημαντικής αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειολογικά θα αποτελέσει το αντίβαρο των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Βουλευτικές εκλογές. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες στην ΕΔΕΚ;

Αναφορικά με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι διεργασίες στην ΕΔΕΚ προς το παρόν βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο σχεδιασμού και αποτύπωσης δεδομένων. Οι διαδικασίες θα συγκεκριμενοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, όπου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος με διευρυμένη σύνθεση για να λάβει προκαταρτικές αποφάσεις.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές;

Για την ΕΔΕΚ το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές είναι η αύξηση των ποσοστών της και του αριθμού των βουλευτών της σε σχέση με το 2016. Σε συνάρτηση με τη διατήρηση της 4ης κοινοβουλευτικής θέσης θα συμβάλει στον τερματισμό της επιχειρούμενης αμφισβήτησής της.

Yπήρξε προσπάθεια για αναζήτηση συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις στις βουλευτικές. Συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες ή τελικά η κάθοδος θα είναι αυτόνομη;

Η κάθοδος όπως και στις ευρωεκλογές θα είναι αυτόνομη. Αυτό όμως δεν αποκλείει την προοπτική συνεργασίας με άτομα ή ομάδες ατόμων ή οργανώσεις οι θέσεις των οποίων συγκλίνουν με τις βασικές θέσεις της ΕΔΕΚ στο κυπριακό και σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η όποια συνεργασία για να είναι θετική και αξιόπιστη πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία και την αμοιβαιότητα. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει πρόθεση ποδηγέτησης κανενός. Εκτιμούμε ότι είναι η ώρα να συνενώσουμε δυνάμεις, να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αλλαγή.

Πόσο θα επηρεάσει τις επιδόσεις του κόμματος η τελευταία εσωκομματική φουρτούνα, με τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη;

Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις ή όχι θα επιβεβαιωθούν από το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών του 2021. Ανάλογη περίπτωση ήταν και οι ευρωεκλογές του 2019 όπου αρκετοί και πάλι κατηγορούσαν την ηγεσία του Κόμματος ότι η απόφαση για αυτόνομη κάθοδος θα οδηγήσει σε απώλεια της έδρας και σε περιπέτειες. Τελικά το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή της ηγεσίας για αυτόνομη κάθοδο και διέψευσε τους επικριτές. Είναι φυσικό η διαγραφή ενός στελέχους και μάλιστα ευρωβουλευτή να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν κύκλοι ακόμα και εκτός του Κόμματος επιχειρούν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός για να πλήξουν την ΕΔΕΚ. Όμως η άρνηση του τέως ευρωβουλευτή να συνεργαστεί με το Κόμμα στη βάση των είχαν συμφωνηθεί, αλλά και η επιβεβαίωση ότι η άρνησή του αποσκοπούσε ενδεχομένως σε προσπορισμό προσωπικών ωφελημάτων με παράτυπο τρόπο, δεν άφηνε περιθώρια για άλλη ρύθμιση. Η ΕΔΕΚ ήταν και πρέπει να παραμείνει ένα Κόμμα καθαρό και έντιμο, μακριά από ενέργειες οι οποίες πιθανόν να την εκθέσουν. Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος το Κόμμα μπορεί να χρεωθεί κόστος ή να κεφαλαιοποιήσει κέρδος. Η ηγεσία θα λειτουργήσει με τρόπο που να επιβεβαιωθεί η δεύτερη εκδοχή, η κεφαλαιοποίηση κέρδους. Με αυτή την ευκαιρία δεδομένου ότι κάποιοι “καλοθελητές” μας κατηγόρησαν ότι οδηγήσαμε το Κόμμα στα ΤΑΕ και τα Δικαστήρια, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στα ΤΑΕ και τα Δικαστήρια προσέφυγε ο τέως ευρωβουλευτής σε μια ακόμα προσπάθεια να πλήξει το Κόμμα που τον ανέδειξε και όχι η ΕΔΕΚ.

Συμφωνείτε ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να είναι η αφετηρία για πολιτική αλλαγή; Για αλλαγή διακυβέρνησης;

Αναμφίβολα το αποτέλεσμα των προσεχών Βουλευτικών εκλογών θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό περιβάλλον των επόμενων Προεδρικών εκλογών. Όμως, εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς να συζητούμε αυτό το σενάριο. Μέχρι τότε πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν και να διαμορφωθούν νέα δεδομένα. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ μελετούμε προσεκτικά διάφορα γεγονότα, τις αποφάσεις μας όμως θα τις λάβουμε την κατάλληλη στιγμή. Για την ΕΔΕΚ τώρα προέχει η ενότητα και η συμπόρευση δυνάμεων (πολιτών, ομάδων πολιτών, οργανώσεων) οι οποίες έχουν ίδιες ή παραπλήσιες θέσεις στο κυπριακό, τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης (οικονομική, κοινωνική πολιτική), πάταξη της διαπλοκής, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.ά. Η όποια συνεργασία για να είναι αποδοτική και αξιόπιστη πρέπει να στηριχθεί σε πλαίσιο ισοτιμίας, αμοιβαιότητας, αλληλοσεβασμού και εποικοδομητικής συνέργειας. Δεν είναι η ώρα να προβάλλεται το εγώ είτε σε ατομικό είτε σε κομματικό επίπεδο αλλά το εμείς.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βάζουν στην πολιτική ατζέντα θέμα αλλαγής διακυβέρνησης. Συμμερίζεται η ΕΔΕΚ αυτή τη θέση; Έχετε κανάλια επικοινωνίας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο τον οποίο εξάλλου υποστηρίξατε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές;

Όπως προανέφερα είναι πολύ νωρίς να επικεντρωθούμε σε αυτό το θέμα. Όμως η αλλαγή της διακυβέρνησης για να έχει ουσία δεν πρέπει να περιορίζεται σε εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, αλλά στην εναλλακτική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στο πρόσφατο παρελθόν σε σημαντικά θέματα που αφορούσαν τους πολίτες δεν υπήρχε διαφοροποίηση ανάμεσα στα κόμματα που φλερτάρουν με την εξουσία π.χ. διαφώνησαν στο κούρεμα των καταθέσεων και υπέβαλαν διαφορετική πρόταση, ή στην ψήφιση των εκποιήσεων ή στην κρατικοποίηση του Συνεργατισμού που τελικά οδήγησε υποχρεωτικά στην πώλησή του ή στο θέμα των αξιογράφων ή στον λανθασμένο τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ; Τέλος, στο θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχει σημασία ποιος θα είναι στην Κυβέρνηση όταν υπάρχει συμφωνία ακόμα και στο περιεχόμενο που θα της δοθεί; Το ουσιαστικό δεν είναι η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, αλλά η αλλαγή πολιτικής και ως ΕΔΕΚ σε αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.

Θέλω να σας ρωτήσω για την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Είναι προφανές ότι οι χειρισμοί που έγιναν δεν είναι και οι καλύτεροι, από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως όμως από πλευράς Βουλής.

Η συγκεκριμένη λίστα προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα της ΕΔΕΚ τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως από το περιεχόμενο επιβεβαιώνεται ότι ο καταρτισμός της από όσους είχαν την ευθύνη, στηρίχθηκε σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων με βασικό στόχο η λίστα να θολώσει το τοπίο, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και ίσως να προστατέψει κάποιους, τα ονόματα των οποίων δεν βρίσκονται σε αυτή. Εάν δεν υπάρχει σκοπιμότητα στον καταρτισμό της, τότε η ανικανότητα και η ανεπάρκεια πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να διερωτόμαστε για το κατάντημα του τραπεζικού τομέα, όταν η εποπτική αρχή παρουσιάζει τέτοιες κραυγαλέες αδυναμίες. Δυστυχώς αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων έτυχαν προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους, όσων από τα στελέχη των τραπεζών βοήθησαν στη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές, όσων οι καταθέσεις δεν κουρεύτηκαν κ.ά.

Εάν η λίστα δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει, όπως αποφάσισε η Βουλή, θα μάθουμε την πραγματική αλήθεια, ή μήπως θα μείνουμε στις εντυπώσεις;

Η λίστα κατά την άποψή μας δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει για τους λόγους που προανέφερα. Είτε θα πρέπει να τύχει σωστής επεξεργασίας και μετά να δημοσιοποιηθεί, είτε πρέπει να αποσταλεί στην Νομική Υπηρεσία με αίτημα να διερευνηθεί η διαδικασία συγκρότησής της. Εάν από την έρευνα προκύψουν ευθύνες σε αυτούς που την ετοίμασαν τότε πρέπει να κατονομασθούν και να τους αποδοθούν.

«Η λίστα Γιωρκάτζη δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει και είτε θα πρέπει να τύχει σωστής επεξεργασίας και μετά να δημοσιοποιηθεί, είτε πρέπει να αποσταλεί στην Νομική Υπηρεσία με αίτημα να διερευνηθεί η διαδικασία συγκρότησής της». Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, καταγγέλλοντας ότι εάν από την έρευνα προκύψουν ευθύνες σε αυτούς που την ετοίμασαν τότε πρέπει να κατονομασθούν και να τους αποδοθούν. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times o Μαρίνος Σιζόπουλος μιλά για τους διαχρονικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας για έλεγχο της Κύπρου και κάνει λόγο για ψευδαισθήσεις στο Κυπριακό. Αναφέρεται στις στοχεύσεις της ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές του 2021, μιλά για τις συνεργασίες για τις προεδρικές του 2023 και σχολιάζει την επόμενη μέρα της διαγραφής Παπαδάκη.

Ποια είναι η δική σας ανάγνωση για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα; Τι επιδιώκει η Τουρκία;

Η τουρκική πολιτική είναι διαχρονική και συγκεκριμένη. Η προώθησή της διαφοροποιείται ως προς την τακτική και τη μεθοδολογία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλη η τακτική των Κεμαλιστών, άλλη των στρατιωτικών δικτατορικών κυβερνήσεων και άλλη του Ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Σε όλες τις περιπτώσεις ο τελικός στόχος παραμένει σταθερός και αμετάβλητος. Είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) η οποία καθόρισε με ακρίβεια τα εξωτερικά σύνορα του τουρκικού κράτους. Η Τουρκία επιδιώκει την θαλάσσια επέκτασή της στο πλαίσιο του σχεδιασμού της να ελέγχει την Αν. Μεσόγειο και να καταστεί μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Αυτό που σήμερα ο Ερντογάν ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα». Για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του στόχου βασική προϋπόθεση είναι η αποτροπή του θαλάσσιου αποκλεισμού της από την Ελλάδα. Αυτός θα ήταν πλήρης σε περίπτωση όπου η Κύπρος θα ενωνόταν με την Ελλάδα. Γι’ αυτό με τη βοήθεια της Μ. Βρετανίας απέτρεψε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και στη συνέχεια με τη βοήθεια και των ΗΠΑ εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει το 37% του εδάφους. Σήμερα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου στην ΑΟΖ. Με την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά της εκτιμώ ότι αφενός σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις της Ελλάδας και αφετέρου επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου που θα της επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα κέρδη.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί ποια στόχευση υπηρετεί;
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ουσιαστικά στέλλει το μήνυμα της επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας και ταυτόχρονα της πρόθεσης του Ερντογάν να εξασφαλίσει συμπάθεια και υποστήριξη από τους φανατικούς μουσουλμάνους για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Με αυτά τα δεδομένα πόσο ρεαλιστικές μπορεί να είναι οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό;

Οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό ήταν φρούδες και ανυπόστατες. Ήταν ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμός. Όσοι πραγματικά μελετούν το κυπριακό σε βάθος γνωρίζουν ότι ο τελικός στόχος της Τουρκίας μετά την εισβολή του 1974 και την κατοχή του 37%, είναι σε πρώτο στάδιο ο έλεγχος της λειτουργίας του κράτους και τελικός στόχος η ενσωμάτωση του συνόλου της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια. Γι’ αυτό και η υλοποίηση αυτού του στόχου ονομάστηκε σχέδιο «επανάκτησης της Κύπρου». Προοπτική συνεργασίας της Τουρκίας για δημοκρατική και λειτουργική λύση θα υπάρξει μόνο όταν η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος της είναι ανεφάρμοστος. Όσο με τη στάση μας δημιουργούμε ελπίδες πιθανής υλοποίησής του δεν πρόκειται να συνεργαστεί για λύση. Ειδικά σήμερα όπου ο χρόνος λειτουργεί θετικά για αυτή και αρνητικά για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πώς μπορούμε να διαρρήξουμε το αδιέξοδο και να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της; Βλέπετε τους εταίρους μας να είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις προς την πλευρά της Άγκυρας για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της;

Οι εταίροι μας δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις όσο η δική μας στάση είναι χλιαρή. Θα σταθμίζουν σε υπέρτερο βαθμό τα δικά τους συμφέροντα έστω και εάν αυτή η στάση θα βρίσκεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Ούτε υπάρχει δυνατότητα διάρρηξης του αδιεξόδου όσο η πλειοψηφία των κομμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα συνεχίζουν να υποστηρίζουν λύση τουρκικών προδιαγραφών όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, η οποία να στηρίζεται σε τρείς πυλώνες. Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, τον ενεργειακό, με στόχο τη θετική ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος και τον στρατιωτικό ο οποίος θα προσδώσει στους δύο προηγούμενους την αναγκαία αξιοπιστία. Στον στρατιωτικό πυλώνα πέραν από την αναβάθμιση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών επιβάλλεται η αυξημένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο. Η παρουσία αυτή πέραν της σημαντικής αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειολογικά θα αποτελέσει το αντίβαρο των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Βουλευτικές εκλογές. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες στην ΕΔΕΚ;

Αναφορικά με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι διεργασίες στην ΕΔΕΚ προς το παρόν βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο σχεδιασμού και αποτύπωσης δεδομένων. Οι διαδικασίες θα συγκεκριμενοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, όπου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος με διευρυμένη σύνθεση για να λάβει προκαταρτικές αποφάσεις.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές;

Για την ΕΔΕΚ το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές είναι η αύξηση των ποσοστών της και του αριθμού των βουλευτών της σε σχέση με το 2016. Σε συνάρτηση με τη διατήρηση της 4ης κοινοβουλευτικής θέσης θα συμβάλει στον τερματισμό της επιχειρούμενης αμφισβήτησής της.

Yπήρξε προσπάθεια για αναζήτηση συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις στις βουλευτικές. Συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες ή τελικά η κάθοδος θα είναι αυτόνομη;

Η κάθοδος όπως και στις ευρωεκλογές θα είναι αυτόνομη. Αυτό όμως δεν αποκλείει την προοπτική συνεργασίας με άτομα ή ομάδες ατόμων ή οργανώσεις οι θέσεις των οποίων συγκλίνουν με τις βασικές θέσεις της ΕΔΕΚ στο κυπριακό και σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η όποια συνεργασία για να είναι θετική και αξιόπιστη πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία και την αμοιβαιότητα. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει πρόθεση ποδηγέτησης κανενός. Εκτιμούμε ότι είναι η ώρα να συνενώσουμε δυνάμεις, να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αλλαγή.

Πόσο θα επηρεάσει τις επιδόσεις του κόμματος η τελευταία εσωκομματική φουρτούνα, με τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη;

Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις ή όχι θα επιβεβαιωθούν από το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών του 2021. Ανάλογη περίπτωση ήταν και οι ευρωεκλογές του 2019 όπου αρκετοί και πάλι κατηγορούσαν την ηγεσία του Κόμματος ότι η απόφαση για αυτόνομη κάθοδος θα οδηγήσει σε απώλεια της έδρας και σε περιπέτειες. Τελικά το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή της ηγεσίας για αυτόνομη κάθοδο και διέψευσε τους επικριτές. Είναι φυσικό η διαγραφή ενός στελέχους και μάλιστα ευρωβουλευτή να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν κύκλοι ακόμα και εκτός του Κόμματος επιχειρούν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός για να πλήξουν την ΕΔΕΚ. Όμως η άρνηση του τέως ευρωβουλευτή να συνεργαστεί με το Κόμμα στη βάση των είχαν συμφωνηθεί, αλλά και η επιβεβαίωση ότι η άρνησή του αποσκοπούσε ενδεχομένως σε προσπορισμό προσωπικών ωφελημάτων με παράτυπο τρόπο, δεν άφηνε περιθώρια για άλλη ρύθμιση. Η ΕΔΕΚ ήταν και πρέπει να παραμείνει ένα Κόμμα καθαρό και έντιμο, μακριά από ενέργειες οι οποίες πιθανόν να την εκθέσουν. Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος το Κόμμα μπορεί να χρεωθεί κόστος ή να κεφαλαιοποιήσει κέρδος. Η ηγεσία θα λειτουργήσει με τρόπο που να επιβεβαιωθεί η δεύτερη εκδοχή, η κεφαλαιοποίηση κέρδους. Με αυτή την ευκαιρία δεδομένου ότι κάποιοι “καλοθελητές” μας κατηγόρησαν ότι οδηγήσαμε το Κόμμα στα ΤΑΕ και τα Δικαστήρια, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στα ΤΑΕ και τα Δικαστήρια προσέφυγε ο τέως ευρωβουλευτής σε μια ακόμα προσπάθεια να πλήξει το Κόμμα που τον ανέδειξε και όχι η ΕΔΕΚ.

Συμφωνείτε ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να είναι η αφετηρία για πολιτική αλλαγή; Για αλλαγή διακυβέρνησης;

Αναμφίβολα το αποτέλεσμα των προσεχών Βουλευτικών εκλογών θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό περιβάλλον των επόμενων Προεδρικών εκλογών. Όμως, εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς να συζητούμε αυτό το σενάριο. Μέχρι τότε πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν και να διαμορφωθούν νέα δεδομένα. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ μελετούμε προσεκτικά διάφορα γεγονότα, τις αποφάσεις μας όμως θα τις λάβουμε την κατάλληλη στιγμή. Για την ΕΔΕΚ τώρα προέχει η ενότητα και η συμπόρευση δυνάμεων (πολιτών, ομάδων πολιτών, οργανώσεων) οι οποίες έχουν ίδιες ή παραπλήσιες θέσεις στο κυπριακό, τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης (οικονομική, κοινωνική πολιτική), πάταξη της διαπλοκής, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.ά. Η όποια συνεργασία για να είναι αποδοτική και αξιόπιστη πρέπει να στηριχθεί σε πλαίσιο ισοτιμίας, αμοιβαιότητας, αλληλοσεβασμού και εποικοδομητικής συνέργειας. Δεν είναι η ώρα να προβάλλεται το εγώ είτε σε ατομικό είτε σε κομματικό επίπεδο αλλά το εμείς.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βάζουν στην πολιτική ατζέντα θέμα αλλαγής διακυβέρνησης. Συμμερίζεται η ΕΔΕΚ αυτή τη θέση; Έχετε κανάλια επικοινωνίας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο τον οποίο εξάλλου υποστηρίξατε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές;

Όπως προανέφερα είναι πολύ νωρίς να επικεντρωθούμε σε αυτό το θέμα. Όμως η αλλαγή της διακυβέρνησης για να έχει ουσία δεν πρέπει να περιορίζεται σε εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, αλλά στην εναλλακτική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στο πρόσφατο παρελθόν σε σημαντικά θέματα που αφορούσαν τους πολίτες δεν υπήρχε διαφοροποίηση ανάμεσα στα κόμματα που φλερτάρουν με την εξουσία π.χ. διαφώνησαν στο κούρεμα των καταθέσεων και υπέβαλαν διαφορετική πρόταση, ή στην ψήφιση των εκποιήσεων ή στην κρατικοποίηση του Συνεργατισμού που τελικά οδήγησε υποχρεωτικά στην πώλησή του ή στο θέμα των αξιογράφων ή στον λανθασμένο τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ; Τέλος, στο θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχει σημασία ποιος θα είναι στην Κυβέρνηση όταν υπάρχει συμφωνία ακόμα και στο περιεχόμενο που θα της δοθεί; Το ουσιαστικό δεν είναι η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, αλλά η αλλαγή πολιτικής και ως ΕΔΕΚ σε αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.

Θέλω να σας ρωτήσω για την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Είναι προφανές ότι οι χειρισμοί που έγιναν δεν είναι και οι καλύτεροι, από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως όμως από πλευράς Βουλής.

Η συγκεκριμένη λίστα προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα της ΕΔΕΚ τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως από το περιεχόμενο επιβεβαιώνεται ότι ο καταρτισμός της από όσους είχαν την ευθύνη, στηρίχθηκε σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων με βασικό στόχο η λίστα να θολώσει το τοπίο, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και ίσως να προστατέψει κάποιους, τα ονόματα των οποίων δεν βρίσκονται σε αυτή. Εάν δεν υπάρχει σκοπιμότητα στον καταρτισμό της, τότε η ανικανότητα και η ανεπάρκεια πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να διερωτόμαστε για το κατάντημα του τραπεζικού τομέα, όταν η εποπτική αρχή παρουσιάζει τέτοιες κραυγαλέες αδυναμίες. Δυστυχώς αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων έτυχαν προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους, όσων από τα στελέχη των τραπεζών βοήθησαν στη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές, όσων οι καταθέσεις δεν κουρεύτηκαν κ.ά.

Εάν η λίστα δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει, όπως αποφάσισε η Βουλή, θα μάθουμε την πραγματική αλήθεια, ή μήπως θα μείνουμε στις εντυπώσεις;

Η λίστα κατά την άποψή μας δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει για τους λόγους που προανέφερα. Είτε θα πρέπει να τύχει σωστής επεξεργασίας και μετά να δημοσιοποιηθεί, είτε πρέπει να αποσταλεί στην Νομική Υπηρεσία με αίτημα να διερευνηθεί η διαδικασία συγκρότησής της. Εάν από την έρευνα προκύψουν ευθύνες σε αυτούς που την ετοίμασαν τότε πρέπει να κατονομασθούν και να τους αποδοθούν.

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Προπόνηση στον Αρχάγγελο με ΣΑΧΑΡ και ΟΥΖΟΧΟ (pics)

Προπόνηση στον Αρχάγγελο με ΣΑΧΑΡ και ΟΥΖΟΧΟ (pics)

MC MEDIA NETWORK

Προπόνηση στον Αρχάγγελο με ΣΑΧΑΡ και ΟΥΖΟΧΟ (pics)

Προπόνηση στον Αρχάγγελο με ΣΑΧΑΡ και ΟΥΖΟΧΟ (pics)

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials