MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Λουκάς Φουρλάς στη CT: Με τον Αβέρωφ θα τα καταφέρουμε

Advertisement

Sponsored by exness

«Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα βρει την Κύπρο με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και στο πηδάλιό της θα βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου», εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times, υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να ηγηθεί ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θα προκύψουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. O Λουκάς Φουρλάς σχολιάζει το σκάνδαλο Qatargate που κλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατυπώνει την ανάγκη για αντεπίθεση «που να αποδεικνύει σε όλους ότι η Ευρώπη είναι εδώ, είναι ισχυρή, είναι μία γροθιά».

Aρχίζοντας από την επικαιρότητα, πώς βιώνετε όλο αυτό που συνέβη με την αντιπρόεδρο του ΕΚ, Εύα Καΐλή;

Advertisement

Μου είναι δύσκολο να εκφράσω αυτό που νιώθω. Οι λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό, είναι μάλλον απογοήτευση, ντροπή και θυμός. Αυτό είναι που νιώθω. Οι καταγγελίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων δυνάμεων που υπονομεύουν τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άκρως ανησυχητικές. Η καμπάνα έχει χτυπήσει πολύ ηχηρά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το Ευρωκοινοβούλιο. Τα όσα τραγικά αποκαλύφθηκαν και ευτυχώς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, έχουν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να βάλλεται από παντού. Λέω ευτυχώς παρά το ότι πλήττεται η αξιοπιστία της Ένωσης, γιατί τέτοιου είδους περιστατικά πρέπει να εντοπίζονται αμέσως και να παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πέσατε από τα σύννεφα; Όχι ειδικά για τη φερόμενη εμπλοκή των συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά γενικώς; Είχατε αντιληφθεί κάποια οσμή σκανδάλου στις Βρυξέλλες;

Ξέρετε ότι δεν είμαι άνθρωπος που κρύβεται ή μασά τα λόγια του. Η Ευρώπη των 27 δεν είναι τέλεια. Σίγουρα όχι. Το τεράστιο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει εντός του κόλπου της, έχει ανοίξει ξανά τις πληγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε όλοι ψύχραιμα και μακριά από σκοπιμότητες τα γεγονότα, χωρίς να ξεχνάμε τα όσα έχει καταφέρει η Ένωση όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυσή της.

Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η πολιτική είναι ένας κόσμος αγγέλων, αλλά τέτοια συμβάντα πλήττουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Πώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη;

Πρακτικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξαπολυθεί μία αντεπίθεση τόσο ουσιαστική όσο και επικοινωνιακή. Μία αντεπίθεση που να αποδεικνύει σε όλους ότι η Ευρώπη είναι εδώ, είναι ισχυρή, είναι μία γροθιά και κυρίως, ότι είναι απολύτως πιστή στις ιδρυτικές τις αρχές και αξίες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μεμονωμένα περιστατικά υπήρξαν και σίγουρα θα υπάρξουν. Δεν μπορείς να ελέγχεις και να παρακολουθείς τον καθένα. Αν κάποιος θέλει να χρηματιστεί μπορεί να το πράξει και εκτός Κοινοβουλίου, σε μια πλατεία για παράδειγμα. Άρα, εναπόκειται στο ήθος και το ποιόν του κάθε Ευρωπαίου αξιωματούχου. Το θέμα είναι να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για έλεγχο των πάντων με σκοπό τη διαφάνεια και τον αναγκαίο έλεγχο και εποπτεία. Ανέφερε ακόμα περισσότερη εμπλοκή των πολιτών στον έλεγχο των πεπραγμένων των Ευρωβουλευτών.

Υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο λομπίστες που εκπροσωπούν συμφέροντα εταιριών, ομάδων ή ακόμα και κρατών ενδεχομένως. Όλοι αυτοί ζητούν επαφές με εμάς τους Ευρωβουλευτές. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη, είναι το να υπάρχει ο σωστός τρόπος λειτουργίας και εποπτείας όσον αφορά τις συναντήσεις με τις ομάδες αυτές.

Με κάθε σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, δεν πιστεύετε ότι το Qatargate συνιστά καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ;

Η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τους οποίους έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε έχει κλονιστεί. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας. Εκ των πραγμάτων, υπάρχουν τρύπες και κενά τα οποία οφείλουμε να καλύψουμε άμεσα. Και θα το κάνουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη οικογένεια. Κάποτε προκύπτουν και προβλήματα, όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα όσα έχει καταφέρει η Ένωση. Καμία χώρα από μόνη της και καμία άλλη συνεργασία, δεν έχει καταφέρει όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναλαμβάνω, αν κάποιος θέλει να χρηματιστεί μπορεί να το πράξει και εκτός Κοινοβουλίου και το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα φέρει καμία ευθύνη. Να βλέπουμε τη συνολική εικόνα και η συνολική εικόνα είναι ότι η Ευρώπη μας παραμένει φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο και δεν θα αφήσουμε κανέναν να την ξεπουλήσει.

Aς πάμε στις προεδρικές εκλογές. Τι διακυβεύεται τον Φεβρουάριο;

Διακυβεύεται η πορεία τους κράτους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της, η πραγματική οικονομία δηλαδή και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν. Διακυβεύεται το μέλλον του τόπου και η αξιοπιστία της χώρας μας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι Προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές πάντα και ειδικά τώρα, ενόψει των οικονομικών, επισιτιστικών, ενεργειακών και υγειονομικών κρίσεων που έχουν προκύψει.

Δεν είναι υπερβολή να λέγεται ότι μόνον ο Αβέρωφ μπορεί;

Το θέτω όσο πιο λακωνικά μπορώ, ότι ο φίλος Αβέρωφ Νεοφύτου και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι ο υποψήφιος που έχει τις περισσότερες δυνατότητες και ικανότητες να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα καλύτερες μέρες. Στα δύσκολα το έχει αποδείξει. Αυτό άλλωστε, του το αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έρχονται δύσκολα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών. Πιστεύουμε και πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να ηγηθεί ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θα προκύψουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Με τον Αβέρωφ θα τα καταφέρουμε.

Υπάρχει χρόνος μέχρι τις εκλογές ώστε η κάλπη να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις;

Ο ΔΗΣΥ ξέρει από μάχες, έχει δώσει πολλές στην ιστορία του και έχει βγει νικητής. Έχουμε καθήκον ως προς την ιστορία της παράταξης και τους ψηφοφόρους της. Έχουμε καθήκον ως προς την Κύπρο, να παραμένουμε ενωμένοι, συμβάλλοντας στην πρόοδο και τη σταθερή ευημερία του τόπου. Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα βρει την Κύπρο με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και στο πηδάλιό της θα βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη μόνο με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, μπορεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου να επιτύχει κάτι τέτοιο;

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικές περιόδους γιατί κάθε εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται από διαφορετικά δεδομένα και ανάγκες. Απαντώντας όμως ευθέως στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι ναι μπορεί να το επιτύχει. Όταν έχεις καθαρές πολιτικές θέσεις στα μείζονα προβλήματα και όταν πορεύεσαι με αξιοπιστία, συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, τότε μπορείς να πείσεις.

Πού πιστεύετε ότι θα κριθούν οι εκλογές; Τι θα γείρει την πλάστιγγα;

Κοιτάξτε θα επικαλεστώ τη φράση του αείμνηστου Προέδρου μας Γλαύκου Κληρίδη. Του ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πορεία της πατρίδας και είχε πει ότι είναι η τενέκκα που βγάζει τον Πρόεδρο. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του κόσμου και σίγουρα σέβομαι και θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία του. Ο κόσμος θέλει κάποιον που θα σφυρηλατήσει γερά τα θεμέλια του κράτους ώστε να υπάρχει η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού και γερή οικονομία. Κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας, καλύτερες αμοιβές και κράτος πρόνοιας, πιο αξιοπρεπείς συντάξεις.

Την άνοιξη του 2023 είναι προγραμματισμένο στο συνέδριο του ΔΗΣΥ. Θα σας ενδιέφερε ένα αξίωμα στην ιεραρχία του κόμματος; Είναι κάτι που το σκέφτεστε;

Έχω μάθει στη ζωή να μην προγραμματίζω και να μην μάχομαι για αξιώματα αλλά για ιδανικά. Πολύ ειλικρινά έχω πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να ολοκληρώσω στις Βρυξέλλες και εκεί επικεντρώνω τις δυνάμεις μου. Υπάρχουν κάποιοι στόχοι που θα τους χαρακτήριζα όρκους ζωής. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα πάψω ποτέ να μάχομαι για την ελευθερία της πατρίδας μας. Δεν θα πάψω ποτέ να μάχομαι κατά του καρκίνου. Να προσπαθώ καθημερινά για μια πιο ευνομούμενη και ίση πολιτεία απέναντι σε όλους τόσο για την Κύπρο μας όσο και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network