MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κωνσταντίνος Κόμπος στη CT: Εκτίμησα τον Χριστοδουλίδη ειδικά σε στιγμές μεγάλης πίεσης στο Κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Η ενέργεια, το μεταναστευτικό, τα ευρωτουρκικά, οι ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αναζωογόνηση της διαδικασίας στο Κυπριακό, εκτιμά ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος. Ο εκ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη μιλά στη Cyprus Times και αναφέρεται στην πρόταση του υποψήφιου Προέδρου για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οπως λέει, στον Νίκο Χριστοδουλίδη εκτίμησε τη στάση του, τη ψυχραιμία του, τη μεθοδικότητα του και κυρίως την ετοιμότητά του να ακούσει, να επιζητήσει, να εμπιστευτεί και να διευκολύνει την έκφραση της τεχνοκρατικής άποψης, ειδικά σε στιγμές μεγάλης πίεσης.

Η πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καταγράφει, μεταξύ άλλων, την έλλειψη κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για την εισαγωγή υποκειμενικών απόψεων στις εκθέσεις του ΟΗΕ. Ποια είναι η δική σας θέση;

Advertisement

Η διάσταση μεταξύ των δυο μερών διαπιστώνεται στην Έκθεση όμως αυτό δεν αρκεί και προκύπτει μεθοδολογικό και ουσιαστικό ζήτημα. Δεν επεξηγείται στην Έκθεση ποια είναι η απόκλιση των μερών από το δεσμευτικό πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό είναι ζήτημα ουσίας και επηρεάζει δυσμενώς τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επέτρεπαν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η ως προς τούτο το σημείο εσφαλμένη μεθοδολογία της Έκθεσης, επηρεάζει την ουσία και το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Βλέπετε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επανέναρξη διαλόγου; Ίσως μετά τις εκλογές σε ΚΔ, Ελλάδα και Τουρκία;

Οι ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την πορεία του δικού μας προβλήματος και οι εκλογικές διαδικασίες είναι μια σημαντική παράμετρος. Σε κάθε περίπτωση, η στασιμότητα είναι πλασματική, εφόσον οι ευρύτερες διεργασίες και επαφές δεν σταματούν, ενώ βλέπουμε να μεταβάλλονται και τα δεδομένα επί του εδάφους. Συνεπώς, η λογική του νεκρού χρόνου δεν με βρίσκει σύμφωνο και θα έπρεπε το χρονικό αυτό διάστημα να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μας και ελπίζω αυτό να έγινε. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει έντονη κινητοποίηση και πρέπει να συνδράμουμε με αποφασιστικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στηρίζετε την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Eίναι το Κυπριακό ένας από τους λόγους;

Έχω συνεργαστεί με τον Νίκο στα πλαίσια της εμπλοκής μου με τη διαπραγματευτική διαδικασία από το 2014. Έχουμε συζητήσει σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε στιγμές μεγάλης πίεσης για την πλευρά μας, και εκτίμησα τη στάση του, τη ψυχραιμία του, τη μεθοδικότητα του και κυρίως την ετοιμότητά του να ακούσει, να επιζητήσει, να εμπιστευτεί και να διευκολύνει την έκφραση της τεχνοκρατικής άποψης.

Πώς βλέπετε την πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού;

Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης σειράς ενεργειών από την πλευρά μας. Από την εμπειρία μου μπορώ εκτιμήσω τα θετικά της εμπλοκής της ΕΕ, η οποία όμως θα έπρεπε να ήταν σαφέστατα εντονότερη, ουσιαστικότερη, διαρκής και παρεμβατική τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο. Όχι περιπτωσιολογική αλλά στη βάση δέσμευσης ενεργής εμπλοκής που θα υλοποιείται σε καθημερινή βάση.

Κατά τη γνώμη σας τι διακυβεύεται στις εκλογές του Φεβρουαρίου;

Η κάθε εκλογική διαδικασία έχει τη σημασία της, ειδικά δε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στο δικό μας πολιτειακό σύστημα. Η διλληματική λογική, με τη δημιουργία απλουστευμένων διττών επιλογών, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το εκλογικό σώμα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα έχει να διαχειριστεί μια σωρεία ζητημάτων που μεταξύ τους αλληλοεπιδρούν, και περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, την οικονομία, την ενέργεια, τον πληθωρισμό, τις διεθνείς σχέσεις, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την παιδεία, την υγεία κοκ. Θα έχει επίσης να αντιμετωπίσει ζητήματα και κρίσεις που τώρα δεν είναι ακόμη εύκολο να προβλεφθούν και η σημασία τους δεν μπορεί ρεαλιστικά να εκτιμηθεί. Άρα, το διακύβευμα δεν είναι ένα, γραμμικό και αυτόνομο. Εκλέγεται ο βασικός πυλώνας της εκτελεστικής εξουσίας που θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει αλλά και να υλοποιήσει όσα προγραμματικά διακήρυξε. Το Κυπριακό ζήτημα όμως παραμένει το κορυφαίο και κυριολεκτικά το ζωτικό για τον τόπο μας θέμα. Η διαχείρισή του αποτελεί ύψιστο καθήκον, ειδικά σε συνθήκες δημιουργίας τετελεσμένων, και με επείγουσα την αναγκαιότητα αναβίωσης της προοπτικής.

Αρχές της δεκαετίας του 2020 η ΕΕ λειτούργησε ως καταλύτης των εξελίξεων για το Κυπριακό. Τα τελευταία χρόνια καταλύτης θεωρείται η ενέργεια. Κι όμως, σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως μέρος του προβλήματος παρά της λύσης. Τι πιστεύετε;

Όπως προανέφερα, ο ρόλος της ΕΕ πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος. Η ενέργεια, το μεταναστευτικό, τα ευρωτουρκικά, οι ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, όλα επηρεάζουν και θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αναζωογόνηση της διαδικασίας. Η ικανότητα ανάγνωσης των δυνατοτήτων κάθε παραμέτρου, καθώς και ο συνδυασμός τους, όπως και η εκτίμηση των κινδύνων είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα, στη σημερινή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευση του αποκτούν άλλη σημασία και ρόλο που διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να είναι θετικό, μπορεί όμως να γίνει και παράγοντας πιέσεων που θα δοκιμάζουν τα όρια των δικών μας θέσεων.

Ως μελετητής του Κυπριακού και μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που έλαβαν μέρος στην αποστολή της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, ποια είναι η δική σας θέση για το Κραν Μοντάνα; Ηταν μια χαμένη ευκαιρία ή όχι;

Από το 2014 που είχα εμπλοκή στη διαπραγματευτική διαδικασία και σε όλα της τα επίπεδα, τήρησα μια βασική αρχή: δεν σχολίασα δημόσια την εμπειρία αυτή και τα σχετιζόμενα γεγονότα. Περιορίστηκα σε 2-3 διαλέξεις (Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Κερύνειας) με νομικό περιεχόμενο και με αναφορά στη φύση της λύσης και μόνο σε ό,τι επίσημα η πλευρά μας ανακοίνωσε. Έχω σαφέστατη προσωπική άποψη για το τι προηγήθηκε, τι έγινε και τι ακολούθησε, κρατούσα λεπτομερείς σημειώσεις για όλες τις συναντήσεις (εσωτερικές, με την άλλη πλευρά, με την ΕΕ, με τον ΟΗΕ) και διατηρώ αρχείο με όλα τα έγγραφα. Δεν θα αποκλίνω από την προσέγγιση που σας εξήγησα, εφόσον τα προσωπικά μου συμπεράσματα προκύπτουν όχι από τη δημόσια συζήτηση, αλλά από ένα άθροισμα δεδομένων και εμπειριών. Τα συμπεράσματα, εάν δημοσιοποιούνται πρέπει να τεκμηριώνονται και τούτο θα συνεπαγόταν αποκάλυψη των δεδομένων πάνω στα οποία εδράζονται.

Δεδομένης της θέσης της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, και τη δική μας για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα, μπορούμε ρεαλιστικά να προσβλέπουμε στην δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα προσπάθεια;

Η πρόταξη μαξιμαλιστικών θέσεων από την Τουρκοκυπριακή και την Τουρκική πλευρά αμφισβητεί ευθέως και ανατρέπει τη βάση των συνομιλίων. Επιτρέψετε μου να επισημάνω ότι αυτό δεν είναι βέβαια καινούργιο ζήτημα αλλά αναβίωση χωρίς φίλτρα της Ντεκτασικής προσέγγισης, αυτή τη φορά όμως με την Κυπριακή Δημοκρατία ως Κράτος Μέλος της Ένωσης. Ο χρόνος όμως παράγει αποτελέσματα. Η παρούσα στασιμότητα είναι πλασματική· δεν συνιστά αδράνεια αλλά μεταβάλλει δραματικά τα δεδομένα. Η δημιουργία τετελεσμένων και η εμφάνιση άλλων επιλογών ως απειλή μας προβληματίζει σοβαρά. Οφείλουμε να επιμένουμε και να πείσουμε για το απαράδεκτο και ανεδαφικό των επιχειρημάτων αυτών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για διαπραγματεύσεις. Είναι και αυτός ένας τρόπος, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να σπάσει το αδιέξοδο. Σε αυτό, η ευρωπαϊκή παράμετρος είναι σημαντικότατη.

Μήπως η επόμενη προσπάθεια μπορεί να αποβλέπει στον τετραγωνισμό του κύκλου για τον οποίο μίλησε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη τον Απρίλιο 2021;

Και στο παρελθόν ενδεχομένως να υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες άτυπου ή μη χαρακτήρα από διάφορους. Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιμένουμε στον κύκλο και να τονίζουμε ότι είμαστε εντός αυτού. Οφείλουμε να χαράξουμε μια πορεία που θα αναδεικνύει το αδιανόητο των τελευταίων Τουρκικών θέσεων και που θα αποκλείει την αποδοχή από τη δική μας πλευρά της χρήσης άλλων γεωμετρικών οργάνων και της εναλλακτικής γεωμετρίας.

Το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται κατά το δοκούν και ο ΟΗΕ δείχνει αδύναμος να επιβάλει την έννομη τάξη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την Τουρκία να το παίζει σε διπλό ταμπλό. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η αποτυχία του πολιτισμένου κόσμου;

Τα όρια του ΟΗΕ είναι δεδομένα. Η πικρή και μακρά εμπειρία που έχουμε ως Κύπριοι, θα έπρεπε να μας είχε συνειδητοποιήσει ώστε να μην τρέφουμε αυταπάτες. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να μην μένουμε άπραγοι και να αναμένουμε σωτήριες πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας που θα θεμελιώνονται στο δίκαιο των απαιτήσεων μας. Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελεί συμβιβασμό που θα πρέπει να μπορεί να εγκριθεί από τη λαϊκή βούληση και να αντέξει στο χρόνο. Δεν πρόκειται περί ζητήματος που είναι αποκλειστικά νομικό ή αποκλειστικά πολιτικό, ούτε και τα δυο αυτά στοιχεία μπορούν να ιεραρχηθούν ή να υποβαθμιστούν αντίστοιχα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε την στάση μας υπέρ της διεθνούς νομιμότητας, που αποτελεί για εμάς καταφύγιο σωτηρίας. Από αυτή τη θέση ξεκινούμε και από αυτήν καθοδηγούμαστε στην προσπάθεια επίτευξης του αποκλειστικού στόχου της επανένωσης της πατρίδας μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο η λειτουργία του ΟΗΕ, όσο και της ΕΕ αλλά και άλλων, πρέπει να αξιολογηθεί με αντικειμενικότητα και να χρησιμοποιηθεί όπως οι μεταβαλλόμενες συνθήκες απαιτούν. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal