MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανάλυση CT: Άφησε ανοικτούς λογαριασμούς η κάλπη, η προσοχή στον ΔΗΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου – Οι δύο διεκδικητές και η προσοχή στον ΔΗΣΥ

Το δυναμικό μπάσιμο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έκοψε το νήμα σε απόσταση αναπνοής από το μεγάλο φαβορί, Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι το κυρίαρχο στοιχείο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς ενόψει του δεύτερου γύρου.

Advertisement

Η προσοχή στρέφεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στον «αντάρτη» Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υποψήφιο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, τον ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της δεξιάς παράταξης. Το κόμμα της Αριστεράς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου, αφού ο υποψήφιός του έκανε την ανατροπή των δημοσκοπήσεων και έκλεισε τη ψαλίδα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 2,45 μονάδες, με τη διαφορά σε απόλυτους αριθμούς να είναι κοντά στις δέκα χιλιάδες. Συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε 127.309 έγκυρες ψήφους (32.04%) και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 117.551 ψήφους (29.59%).

Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξασφάλισε 103.748 ψήφους, ποσοστό 26.11%, ένα αποτέλεσμα το οποίο παρά την ήττα, είναι διαχειρίσιμο. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας για τον ΔΗΣΥ δεν είναι το μέλλον του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ούτως ή άλλως ανακοίνωσε από χθες βράδυ ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή στην προεδρία της παράταξης, αλλά η πορεία που θα ακολουθήσει ο ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Σήμερα Δευτέρα θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και συζήτηση των επόμενων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν. Στόχος είναι να ληφθεί εγκαίρως η απόφαση προτού οι προσωπικές επιλογές στελεχών προκαταλάβουν τη συλλογική γραμμή, κάτι το οποίο άρχισε να εκδηλώνεται από χθες βράδυ, με τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος να ανακοινώνει ότι θα εισηγηθεί στήριξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη και τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου να λέει ότι η επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην εξίσωση σημαντική θα είναι η θέση που θα τηρήσει ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε από χθες μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο Προεδρικό. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του τέως ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Νίκη ΕΛΑΜ, έχασαν οι «μικροί»

Ο Χρίστος Χρίστου και το ΕΛΑΜ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νικητές του πρώτου γύρου των εκλογών, αφού κατάφερε να συγκρατήσει την εκλογική του δύναμη, η οποία ανήλθε στο 6.04% των εγκύρων, δηλαδή 23.988 ψήφους σε απόλυτους αριθμούς. Στις βουλευτικές του 2021 το ΕΛΑΜ εξασφάλισε 6.78% ενώ στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Χρίστου κατέγραψε ποσοστό 5.65%.

Ακολουθούν στην κατάταξη οι υποψήφιοι που ανέμεναν κάτι καλύτερο από την εκλογική αναμέτρηση, όπως οι ίδιοι παραδέχθηκαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης περιορίστηκε στο 2.05% (8.137 ψήφους) και δεν κατάφερε να υλοποιήσει το στόχο για ένα ποσοστό λίγο κοντά στο 4%. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Αχιλλέας Δημητριάδης υποστηρίζει ότι ήρθε για να μείνει στην πολιτική και επεφύλαξε για την Πέμπτη την ανακοίνωση της απόφασής του για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Στο χαμηλό επίπεδο που τους έδειχναν οι δημοσκοπήσεις περιορίστηκαν και οι άλλοι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (1.59%) και Γιώργος Κολοκασίδης (1.33%), οι οποίοι αναμένεται ότι εντός των ημερών θα τοποθετηθούν για τον δεύτερο γύρο. Oι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: Σαββίδης Αλέξιος 0.60%, Αριστοτέλους Χαράλαμπος 0.22%, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο 0.14% και Ζερβίδης Ανδρόνικος 0.09%, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός 0.08%, Ανδρέας Ευστρατίου 0.08% και Σταύρου Λούκας 0.04%. Συνολικά οι υποψήφιοι πέραν των τριών βασικών διεκδικητών έλαβαν 12,2%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού μέχρι τώρα οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τα τρία μεγάλα κόμματα συγκέντρωναν συνολικά ποσοστό κοντά στο 90%.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network