MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υφυπουργός Ναυτιλίας στη CT: Διέξοδος για τους νέους η ναυτιλία, προσπάθεια για θαλάσσια σύνδεση με Ελλάδα

Advertisement

Sponsored by exness

«Είμαστε νησιωτικό κράτος και η γαλάζια ανάπτυξη έχει μεγάλες προοπτικές για τον τόπο μας» δηλώνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης και στέλνει το μήνυμα ότι οι νέοι μας έχουν διέξοδο και αξιόλογες επιλογές επιτυχημένης σταδιοδρομίας τόσο στη ναυτιλία όσο και στα ευρύτερα γαλάζια επαγγέλματα. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο κ. Δημητριάδης μιλά για τις προκλήσεις και προοπτικές που παρουσιάζει το 2022 για το υφυπουργείο, ενώ αναφέρεται στην προσπάθεια για την Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.

Αρχίζοντας από την επικαιρότητα, θα ήθελα να μας πείτε σε ποιο βαθμό επηρεάζει η πανδημία τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου.

Advertisement

Η πανδημία επηρέασε και επηρεάζει σημαντικά τον ναυτιλιακό τομέα καθώς δημιούργησε σημαντικά λειτουργικά προβλήματα τόσο στις ναυτιλιακές εταιρείες όσο και στα πλοία που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία ή την διαχείριση τους. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στάθηκε δίπλα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πλοία υπό κυπριακή σημαία, ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στη Κύπρο, ακόμη και πλοία που προσεγγίζουν κυπριακά λιμάνια και φέρουν ξένες σημαίες. Τα στελέχη του Υφυπουργείου προσφέρουν άμεσα (24/7) εξυπηρέτηση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα διάφορα αιτήματα.

Όσον αφορά τις αριθμητικές επιδόσεις θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Κυπριακή Ναυτιλία ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στη κρίση, επέδειξε ζηλευτή ανθεκτικότητα με τα έσοδα και την συνεισφορά του τομέα στην οικονομία να παραμένουν στα επίπεδα προ πανδημίας, σημειώνοντας μάλιστα μικρή αύξηση στον αριθμό εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας καθώς και στον αριθμό πλοίων που φέρουν την Κυπριακή Σημαία.

Σε παγκόσμια κλίμακα η πανδημία επιδείνωσε τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, της οποίας η ναυτιλία αποτελεί ζωτικό εργαλείο και μοχλό ανάπτυξης.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό κρατών και λιμένων ανά την υφήλιο επέφεραν μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με σημαντικές καθυστερήσεις στην διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου. Υπάρχει βέβαια και μια διαφορετική ανάγνωση της πανδημίας σε σχέση με την ναυτιλία αφού αναδείχθηκε με εκκωφαντικό τρόπο ο ζωτικής σημασίας ρόλος του τομέα στη παγκόσμια οικονομία αφού παρά τα προβλήματα στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τα πλοία συνέχισαν να δραστηριοποιούνται μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για να μπορέσουν τα νοσοκομεία και τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργείου η Κύπρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας για επαναπατρισμό και εμβολιασμό των ναυτικών.

Για την Κύπρο οι ναυτικοί αποτέλεσαν και αποτελούν την πιο σημαντική πτυχή της ναυτιλίας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αλλά αποδεικνύεται μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπισε η ναυτιλία με τους περιορισμούς στις αλλαγές πληρωμάτων και στον επαναπατρισμό των ναυτικών. Συγκεκριμένα τους τελευταίους 20 μήνες έχει γίνει κατορθωτό να γίνουν αλλαγές πληρωμάτων και να επαναπατριστούν 55000 ναυτικοί από αερολιμένες και λιμένες της Κύπρου. Επιπρόσθετα, η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος που εισηγήθηκε ένα παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους ναυτικούς, το οποίο υιοθετήθηκε με Ψήφισμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ενώ υιοθετήσαμε ως κράτος και ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης 40000 ναυτικών μέσα από το οποίο έγινε κατορθωτό να εμβολιαστούν χιλιάδες ναυτικοί (πληρώματα πλοίων υπό κυπριακή σημαία ή πλοίων που η διαχείριση τους γίνεται από ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στη Κύπρο). Για όλες αυτές τις ενέργειες το Υφυπουργείο Ναυτιλίας πήρε τα εύσημα από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

To 2021 ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του στρατηγικού οράματος και της μακροχρόνιας Στρατηγικής «SEA Change 2030» της κυπριακής ναυτιλίας. Σε τι αποβλέπει η στρατηγική αυτή;

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αλλά και για την Κυπριακή Ναυτιλία γενικότερα. Με το «SEAChange2030» θέσαμε το όραμα και τις στοχεύσεις για την Κυπριακή Ναυτιλία αλλά και μια νέα αντίληψη στη φιλοσοφία και προσέγγιση του τρόπου λειτουργίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας μέσα από τους 3 βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται η Στρατηγική, αυτούς της Αειφορίας, της Εξωστρέφειας και της Προσαρμοστικότητας.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως με την υλοποίηση των 35 δράσεων που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική «SEAChange2030» η Κυπριακή Ναυτιλία θα αλλάξει επίπεδο. Θα γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις, πιο αποτελεσματική και πιο προληπτική στην αντιμετώπιση των προκλήσεων (ιδιαίτερα του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού), πιο ανταγωνιστική και με πιο δυνατή φωνή και πρωταγωνιστική παρουσία στη διεθνή ναυτιλιακή σκήνη.

Πολύ σύντομα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του υφυπουργείου. Ποιες προτεραιότητες επιφυλάσσει το 2022;

Με την Στρατηγική μας «SEAChange2030» υπάρχει πλέον ξεκάθαρο πλάνο αφού οι 35 δράσεις που εξαγγείλαμε συνοδεύονται με χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού και υλοποίησης. Στόχος είναι η υλοποίηση των δράσεων που εμπίπτουν σ’ αυτή την χρονική περίοδο. Η κάθε δράση που σχεδιάζεται και ολοκληρώνεται θα ανακοινώνεται. Οι πρώτες ανακοινώσεις αναμένονται εντός Ιανουαρίου. Προτεραιότητα θα δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υφυπουργείου, ο οποίος θα ξεκινήσει εντός του 2022 και θα δημιουργήσει το πλαίσιο να προσφέρουμε ακόμη πιο αποτελεσματική και άμεση εξυπηρέτηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στοχευμένη προβολή των κινήτρων και πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Ναυτιλίας σε ναυτιλιακές αγορές του εξωτερικού που σε συνδυασμό με την Στρατηγική μας, δημιουργούν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και δυναμική προσέλκυσης νέων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο και πιο ποιοτικών πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο. Επιδίωξη μου είναι η προσωπική επαφή με όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Θέλω όλοι όσοι εμπιστεύονται την Κυπριακή Ναυτιλία να νοιώσουν ακόμη πιο έντονα ότι δίπλα τους υπάρχει μια Ναυτιλιακή Διοίκηση που είναι έτοιμη να ακούσει εισηγήσεις και προβλήματα και να δώσει λύσεις. Μην ξεχνάμε ότι οι πτυχές της Εξωστρέφειας και της Προσαρμοστικότητας είναι βασικές συνιστώσες της Στρατηγικής μας και θα τις κάνουμε πράξη.

Ένας από τους στόχους του υφυπουργείου είναι η προώθηση των γαλάζιων και ναυτιλιακών επαγγελμάτων και η καλλιέργεια ναυτιλιακής κουλτούρας στους νέους μας. Υπάρχει ενδιαφέρον;

Η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τη σημασία και την προοπτική της Θάλασσας και της Ναυτιλίας στη κοινωνία των πολίτων και ιδιαίτερα στους νέους μας είναι συνεχής και έντονη. Η καλλιέργεια κουλτούρας γύρω από την Γαλάζια Ανάπτυξη, τις ναυτικές και ναυτιλιακές σπουδές και τα συναφή επαγγέλματα αποτελεί βασική στόχευση του Υφυπουργείου. Η διαδραστική εκστρατεία “SEA…your Horizon” (www.seayourhorizon.com) που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και προωθήθηκε στα σχολεία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης και η ολοήμερη εμπειρία “Ζήσε τη Θάλασσα…Γνώρισε τη Ναυτιλία” που οργανώσαμε τον Οκτώβριο φέρνοντας για πρώτη φορά κοντά την κοινωνία των πολιτών με 40 oργανισμούς που δραστηριοποιούνται με την θάλασσα και την ναυτιλία. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα καταστούν θεσμός.

Εντός του 2022 θα ενταθεί η προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία με την ναυτιλιακή βιομηχανία, έτσι που να επικοινωνήσουμε και να ενημερώσουμε σωστά για τις γαλάζιες σπουδές και τα συναφή επαγγέλματα με σκοπό οι νέοι μας να τα εντάξουν στις επιλογές τους. Είμαστε νησιωτικό κράτος και η γαλάζια ανάπτυξη έχει μεγάλες προοπτικές για τον τόπο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μοιραστούμε με τους νέους μας την αγάπη, τις γνώσεις, την εμπειρία μας και την δυναμική που προσφέρει η θάλασσα και η ναυτιλία για να υπάρξει η κατάλληλη στροφή σ’ αυτά τα επαγγέλματα. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι νέοι μας έχουν διέξοδο και αξιόλογες επιλογές επιτυχημένης σταδιοδρομίας τόσο στη ναυτιλία όσο και στα ευρύτερα γαλάζια επαγγέλματα.

Το διαγωνιστικό έγγραφο για την Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας έχει ήδη δημοσιευθεί. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την κατάληξη αυτού του εγχειρήματος;

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει στις 28 Ιανουαρίου. Το διαγωνιστικό έγγραφο όπως διαμορφώθηκε αποτελεί αποτέλεσμα ενδελεχούς διαβούλευσης με τους μεταφορείς και επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι όροι είναι πλέον πολύ πιο ελκυστικοί για τους μεταφορείς και μάλιστα με αυξημένη επιδότηση που ανέρχεται σε 5,5εκατομμύρια ευρώ για 22 μετ’ επιστροφής πλόες αντί των 5 εκατομμυρίων ευρώ για 31 μετ’ επιστροφής πλόες που προνοούσε το προηγούμενο διαγωνιστικό έγγραφο. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα επέκτασης της επιδότησης από 3 σε 6 χρόνια στη βάση απόλυτα εφικτών και μετρήσιμων στόχων που άπτονται της προσέλκυσης επιβατών.

Το τελευταίο διάστημα έχω συναντήσει οργανωμένα σύνολα και τους έχω εξηγήσει με λεπτομέρεια πως θα λειτουργήσει η όλη υπηρεσία και έχω διαπιστώσει ότι το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας παραμένει μεγάλο. Επιπρόσθετα με δική μας πρωτοβουλία είχα πρόσφατα συνάντηση με την ομόλογό μου του Ισραήλ και μέσα από κοινή μας Δήλωση έχει αποτυπωθεί η επιθυμία του Ισραήλ για επέκταση της σύνδεσης για να καλύψει και την γείτονα χώρα, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες βιωσιμότητας της υπηρεσίας. Η προσπάθεια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για να καταστεί εφικτή η εναλλακτική συνδεσιμότητα της Κύπρου με επιδοτούμενη από το κράτος την Θαλάσσια Σύνδεση με την Ελλάδα είναι συνεχής και έντονη. Ελπίζουμε οι μεταφορείς να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και το ενδιαφέρον τους να αποτυπωθεί επίσημα με την κατάθεση προσφοράς στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network