MC MEDIA NETWORK

June 21, 2021 Monday 10:51:54

Εγγραφή στο
Newsletter

Xριστιάνα Ερωτοκρίτου στη CT: Δεν ανέμενα ότι η διαφθορά είχε τόσο βάθος

«Να επιμένουμε ότι η νέα άτυπη Πενταμερής πρέπει να έχει σαν ξεκαθαρισμένη βάση τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών χωρίς δικαίωμα για την κάθε πλευρά να βάζει κάθε είδους «ιδέες» στο τραπέζι», δηλώνει στη Cyprus Times η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Σχολιάζει τη μάστιγα της διαφθοράς, μιλά για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και προβαίνει σε αποτίμηση της κοινοβουλευτικής της δράσης.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πως αποτιμάτε την άτυπη Πενταμερή; Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι την αξίωση για λύση δύο κρατών.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα της άτυπης Πενταμερούς είναι τραγικά όσο και αν κάποιοι θέλουν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να παρουσιάσουν μία επικοινωνιακή θετική εικόνα. Χτίζοντας πάνω στα λάθη ετών που έχουμε διαπράξει, εκμεταλλευόμενη σωρεία λανθασμένων χειρισμών, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι αυτό που δεν μπορούσε να βάλει, όσο ισχυρή και αν είναι, τα τελευταία 45 χρόνια. Τη λύση των δύο κρατών. Και την ευκαιρία την δημιούργησε η ίδια, βήμα βήμα, τα τελευταία χρόνια. Με την κοινή δήλωση το 2014 Αναστασιάδη – Έρογλου που «διχοτομούσε» την κυριαρχία. Με την αποδοχή στην ίδια δήλωση της «διπλής ιθαγένειας». Με την αποδοχή της Πενταμερούς Διάσκεψης αντί της Διεθνούς τον Δεκέμβριο 2016 στο περίφημο δείπνο Αναστασιάδη – Ακκιντζί. Με την αποδοχή από εμάς τη συμμετοχή σε ‘Ατυπη Διάσκεψη χωρίς ξεκάθαρη ατζέντα, χωρίς ξεκαθαρισμένη βάση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Με την αποδοχή από εμάς της απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συσσώρευση όλων των πιο πάνω λανθασμένων διαχρονικών χειρισμών είναι αυτή που επέτρεψε στην Τουρκία να πετύχει αυτό που δεν κατάφερνε τα τελευταία 45 χρόνια. Επειδή στην πλευρά μας επικράτησε η αντίληψη ότι πρέπει να δεχθούμε γιατί δεν έχουμε επιλογή, επειδή θα μας φορτωθεί η ευθύνη. Τελικά μας φορτώθηκε και η ευθύνη και φέραμε το Κυπριακό στο χειρότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο;

Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τον σκόπελο είναι να συγκροτήσουμε επιτέλους μία σταθερή, σφαιρική, στοχευμένη πολιτική και διπλωματική διαχείριση του Κυπριακού. Βασισμένη πάνω σε ρεαλισμό αντί σε συναισθήματα και επικοινωνιακά συνθήματα. Η οποία πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο να αποδείξουμε τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την Τουρκία όσο αυτή διατηρεί άτεγκτη στάση στο Κυπριακό. Ότι θα βρίσκει εμπόδιο την Κυπριακή Δημοκρατία στις στοχεύσεις και στα θέλω της. Ταυτόχρονα η ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητη γιατί και αυτό προσμετρά ως κόστος στην Τουρκία. Αυτό μπορεί και πρέπει να σημαίνει ενεργοποίηση και επιτάχυνση του ενεργειακού προγράμματος. Πρέπει να σημαίνει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως ενός σοβαρού κράτους που κατανοεί και παίζει ρόλο στην διαμόρφωση δεδομένων και καταστάσεων στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα τι μπορούμε να κάνουμε ενόψει της νέας άτυπης Πενταμερούς;

Να επιμένουμε ότι η νέα άτυπη Πενταμερής πρέπει να έχει ξεκαθαρισμένη βάση τη λύση της ΔΔΟ στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ χωρίς δικαίωμα για την κάθε πλευρά να βάζει κάθε είδους «ιδέες» στο τραπέζι. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται έντονη διπλωματική προετοιμασία ιδιαίτερα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να διευκολύνουμε ή να επιτρέψουμε την αύξηση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο. Γνωρίζουμε την δυσκολία σε αυτό το εγχείρημα όμως τα πράγματα είναι κρίσιμα και το διακύβευμα για την Κύπρο και το μέλλον της είναι τεράστιο. Να υπενθυμίσω ότι το 2008 η Κύπρος μόνη της μπλόκαρε έξη διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τότε βεβαίως είχαμε στρατηγική. Στην ίδια πορεία πρέπει να επανέλθουμε εάν θέλουμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να έχουμε προοπτική για μία λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Πόσο ικανοποιητική θεωρείτε την στάση που τήρησε στην Πενταμερή ο γ.γ. του ΟΗΕ; Ασπάζεστε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη στάση του κ. Γκουτέρες:

Το ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η λύση των δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ήταν αναμενόμενη ή έπρεπε να ήταν αναμενόμενη. Αλίμονο εάν αυτό το θεωρούμε ικανοποιητικό. Το πρόβλημα προκύπτει από την δήλωση όμως του γ.γ. περί «τετραγωνισμού του κύκλου». Αυτό σημαίνει συγκερασμό της ΔΔΟ στην οποία επιμένει η δική μας πλευρά και των δύο κρατών που αφέθηκε η Τουρκία να προβάλει. Η συνομοσπονδοία είναι αυτό που θα προκύψει από τον συγκερασμό των δύο θέσεων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών. Άρα με πολιτικούς όρους διερωτώμαι πως μπορεί κάποιος να εκφράζει ικανοποίηση για την στάση του γ.γ. των ΟΗΕ. Βεβαίως όταν αποδεχτήκαμε να πάμε στην Άτυπη Πενταμερή χωρίς ξεκάθαρη βάση αποδεχτήκαμε τον κίνδυνο να μπορεί η Τουρκία να βάλει ότι θέλει στο τραπέζι. Και αυτό έπραξε. Το να εκφράζουμε όμως ικανοποίηση νομίζω προκύπτει από λανθασμένη ανάγνωση των δεδομένων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Πως απαντάτε σε ένα πολίτη που γυρίζει την πλάτη στις εκλογές; Γιατί να ψηφίσει; Και γιατί να ψηφίσει εσάς;

Όντως οι εκλογές θα διεξαχθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Πλην όμως η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει και ο λαός πρέπει να επιλέξει. Διαφορετικά αποποιείται του πλέον βασικού και σημαντικού δικαιώματος που έχει. Όσο για την δική μου υποψηφιότητα ζητώ την εμπιστοσύνη του κόσμου για μία δεύτερη θητεία και ζητώ από τον κόσμο να με κρίνει με βάση την ποιότητα και την ποσότητα του Νομοθετικού Έργου που παρήξα τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και τη δράση μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία εκπροσωπώ την Κυπριακή Βουλή. Πιστεύω ακράδαντα ότι μοναδικά κριτήρια για ένα υποψήφιο πρέπει να είναι το ήθος και η προσωπική του ακεραιότητα ενώ την ίδια στιγμή αποτίμηση της δράσης του στα κοινά.

Τι είναι εκείνο που έχετε κάνει στη βουλευτική σας θητεία για το οποίο αισθάνεστε ικανοποίηση; Τι άλλο θέλετε να κάνετε εάν επανεκλεγείτε;

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση επειδή οι πλείστες προτάσεις Νόμου που κατέθεσα την τελευταία πενταετία υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια είτε με ομοφωνία είτε με συντριπτική πλειοψηφία. Από αυτές ξεχωρίζω τη Νομοθεσία για την Ποινικοποίηση της Εμπορίας Προσώπων που κάμνει την Κύπρο περήφανη διεθνώς. Ήδη η Κύπρος είναι σημείο αναφοράς και παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη για το σύγχρονο και ορθό Νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει για αυτό το θέμα ενώ μου έχει ζητήθεί να συμμετάσχω σε Ευρωπαϊκά συνέδρια για να παρουσιάσω την Κυπριακή Νομοθεσία. Αυτό είναι όφελος ευρύτερα για την Κύπρο και με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Επίσης η Νομοθεσία που μαζί με άλλους συναδέλφους καταθέσαμε και που αφορά την προστασία εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων από άφαντους ή επιτήδειους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έλυσε ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετώπιζαν. Νομοθεσίες για την επέκταση του σχεδίου Αριάδνη για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, για την διευκόλυνση λόγω της πανδημίας της πληρωμής του ΦΠΑ, για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες πιστεύω ότι βελτίωσαν και διευκόλυναν τη ζωή πολλών συμπολιτών μου. Εάν ο κόσμος με τιμήσει ξανά με την εμπιστοσύνη του βασική μου επιδίωξη θα είναι η εισαγωγή πλέον διαφανών και δημόσιων διαδικασιών, η εισαγωγή ελέγχων στις οικονομικές δοσοληψίες του δημοσίου, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ευρύτερη οικονομική στήριξη της μεσαίας τάξης ιδιαίτερα μετά την πανδημία και η προώθηση του όσο το δυνατόν δικαιότερου κοινωνικού κράτους. Την ίδια στιγμή πρέπει όλοι μας πιστεύω να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην προώθηση στο εξωτερικό μίας νέας εικόνας της Κύπρου, μίας χώρας που διαθέτει και αξιοποιεί μυαλά που έχουν όραμα για το μέλλον της, που κατανοούν και αγκαλιάζουν σύγχρονες διαδικασίες, που καλωσορίζουν και επιδικώκουν την αλλαγή και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας αντί σε παρωχημένες ιδεές των προηγούμενων δεκαετιών.

Πως είναι μία γυναίκα στην πολιτική; Και μάλιστα δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία του κόμματος;

Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η γυναίκα στην πολιτική έχει υπερδιπλάσια εμπόδια να προσπεράσει και μεγαλύτερο δρόμο να καλύψει. Όμως με κάνει ιδιαίτερα περήφανη το γεγονός ότι ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος εξέλεξε, σε παγκύπριο συνέδριο με χιλιάδες συνέδρους, γυναίκα Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος. Θέλω να πιστεύω ότι έκρινε βεβαίως άτομα και όχι το φύλο. Έχει κάμει άλματα η κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών κατέθεσα σειρά προτάσεων Νόμων αρκετές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές με στόχο ακριβώς να διευκολύνω και να ενθαρρύνω να γίνουν κάποια βήματα πιο γρήγορα.

Τι είναι για εσάς η πολιτική;

Για εμένα η πολιτική είναι όραμα για τη χώρα. Είναι το μέσο για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο, ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές. Είναι στίβος στον οποίο συναγωνίζονται με ευγένεια και ήθος, ιδέες, αντιλήψεις, πρωτοβουλίες, προτάσεις. Η πολιτική είναι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία γνωρίζει ότι συμμετέχει στις αποφάσεις, η πολιτική είναι η έγνοια για τους πολλούς, όχι για το άτομο. Αυτά νομίζω πρέπει να ξαναβρούμε στην Κύπρο.

Στα μάτια της κοινωνίας η πολιτική τείνει να γίνει συνώνυμο της διαφθοράς. Πως ανατρέπεται αυτή η εικόνα;

Με επιμονή για διαφάνεια, συνεχείς ελέγχους και τιμωρία όλων όσων διανοήθηκαν να είναι μέρος της διαφθοράς.

Πέσατε από τα σύννεφα όταν είδατε το video του Al Jazeera;

Πρέπει να πω ότι όντως εκπλάγηκα. Δεν ανέμενα ότι η διαφθορά είχε τόσο εύρος, τόσο βάθος και λάμβανε χώρα τόσο απροκάλυπτα. Μου δημιούργησε, όπως σε όλο τον κόσμο φαντάζομαι, οργή, λύπη, απαγοήτευση, αγανάκτηση. Αλλά και πείσμα ότι αυτή δεν μπορεί να είναι η Κύπρος, πείσμα ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο, πείσμα ότι με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να ξεριζωθεί αυτή η μάστιγα από τον τόπο μας.

«Να επιμένουμε ότι η νέα άτυπη Πενταμερής πρέπει να έχει σαν ξεκαθαρισμένη βάση τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών χωρίς δικαίωμα για την κάθε πλευρά να βάζει κάθε είδους «ιδέες» στο τραπέζι», δηλώνει στη Cyprus Times η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Σχολιάζει τη μάστιγα της διαφθοράς, μιλά για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και προβαίνει σε αποτίμηση της κοινοβουλευτικής της δράσης.

Πως αποτιμάτε την άτυπη Πενταμερή; Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι την αξίωση για λύση δύο κρατών.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα της άτυπης Πενταμερούς είναι τραγικά όσο και αν κάποιοι θέλουν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να παρουσιάσουν μία επικοινωνιακή θετική εικόνα. Χτίζοντας πάνω στα λάθη ετών που έχουμε διαπράξει, εκμεταλλευόμενη σωρεία λανθασμένων χειρισμών, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι αυτό που δεν μπορούσε να βάλει, όσο ισχυρή και αν είναι, τα τελευταία 45 χρόνια. Τη λύση των δύο κρατών. Και την ευκαιρία την δημιούργησε η ίδια, βήμα βήμα, τα τελευταία χρόνια. Με την κοινή δήλωση το 2014 Αναστασιάδη – Έρογλου που «διχοτομούσε» την κυριαρχία. Με την αποδοχή στην ίδια δήλωση της «διπλής ιθαγένειας». Με την αποδοχή της Πενταμερούς Διάσκεψης αντί της Διεθνούς τον Δεκέμβριο 2016 στο περίφημο δείπνο Αναστασιάδη – Ακκιντζί. Με την αποδοχή από εμάς τη συμμετοχή σε ‘Ατυπη Διάσκεψη χωρίς ξεκάθαρη ατζέντα, χωρίς ξεκαθαρισμένη βάση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Με την αποδοχή από εμάς της απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συσσώρευση όλων των πιο πάνω λανθασμένων διαχρονικών χειρισμών είναι αυτή που επέτρεψε στην Τουρκία να πετύχει αυτό που δεν κατάφερνε τα τελευταία 45 χρόνια. Επειδή στην πλευρά μας επικράτησε η αντίληψη ότι πρέπει να δεχθούμε γιατί δεν έχουμε επιλογή, επειδή θα μας φορτωθεί η ευθύνη. Τελικά μας φορτώθηκε και η ευθύνη και φέραμε το Κυπριακό στο χειρότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο;

Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τον σκόπελο είναι να συγκροτήσουμε επιτέλους μία σταθερή, σφαιρική, στοχευμένη πολιτική και διπλωματική διαχείριση του Κυπριακού. Βασισμένη πάνω σε ρεαλισμό αντί σε συναισθήματα και επικοινωνιακά συνθήματα. Η οποία πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο να αποδείξουμε τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την Τουρκία όσο αυτή διατηρεί άτεγκτη στάση στο Κυπριακό. Ότι θα βρίσκει εμπόδιο την Κυπριακή Δημοκρατία στις στοχεύσεις και στα θέλω της. Ταυτόχρονα η ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητη γιατί και αυτό προσμετρά ως κόστος στην Τουρκία. Αυτό μπορεί και πρέπει να σημαίνει ενεργοποίηση και επιτάχυνση του ενεργειακού προγράμματος. Πρέπει να σημαίνει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως ενός σοβαρού κράτους που κατανοεί και παίζει ρόλο στην διαμόρφωση δεδομένων και καταστάσεων στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα τι μπορούμε να κάνουμε ενόψει της νέας άτυπης Πενταμερούς;

Να επιμένουμε ότι η νέα άτυπη Πενταμερής πρέπει να έχει ξεκαθαρισμένη βάση τη λύση της ΔΔΟ στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ χωρίς δικαίωμα για την κάθε πλευρά να βάζει κάθε είδους «ιδέες» στο τραπέζι. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται έντονη διπλωματική προετοιμασία ιδιαίτερα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να διευκολύνουμε ή να επιτρέψουμε την αύξηση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο. Γνωρίζουμε την δυσκολία σε αυτό το εγχείρημα όμως τα πράγματα είναι κρίσιμα και το διακύβευμα για την Κύπρο και το μέλλον της είναι τεράστιο. Να υπενθυμίσω ότι το 2008 η Κύπρος μόνη της μπλόκαρε έξη διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τότε βεβαίως είχαμε στρατηγική. Στην ίδια πορεία πρέπει να επανέλθουμε εάν θέλουμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να έχουμε προοπτική για μία λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Πόσο ικανοποιητική θεωρείτε την στάση που τήρησε στην Πενταμερή ο γ.γ. του ΟΗΕ; Ασπάζεστε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη στάση του κ. Γκουτέρες:

Το ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η λύση των δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ήταν αναμενόμενη ή έπρεπε να ήταν αναμενόμενη. Αλίμονο εάν αυτό το θεωρούμε ικανοποιητικό. Το πρόβλημα προκύπτει από την δήλωση όμως του γ.γ. περί «τετραγωνισμού του κύκλου». Αυτό σημαίνει συγκερασμό της ΔΔΟ στην οποία επιμένει η δική μας πλευρά και των δύο κρατών που αφέθηκε η Τουρκία να προβάλει. Η συνομοσπονδοία είναι αυτό που θα προκύψει από τον συγκερασμό των δύο θέσεων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών. Άρα με πολιτικούς όρους διερωτώμαι πως μπορεί κάποιος να εκφράζει ικανοποίηση για την στάση του γ.γ. των ΟΗΕ. Βεβαίως όταν αποδεχτήκαμε να πάμε στην Άτυπη Πενταμερή χωρίς ξεκάθαρη βάση αποδεχτήκαμε τον κίνδυνο να μπορεί η Τουρκία να βάλει ότι θέλει στο τραπέζι. Και αυτό έπραξε. Το να εκφράζουμε όμως ικανοποίηση νομίζω προκύπτει από λανθασμένη ανάγνωση των δεδομένων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Πως απαντάτε σε ένα πολίτη που γυρίζει την πλάτη στις εκλογές; Γιατί να ψηφίσει; Και γιατί να ψηφίσει εσάς;

Όντως οι εκλογές θα διεξαχθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Πλην όμως η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει και ο λαός πρέπει να επιλέξει. Διαφορετικά αποποιείται του πλέον βασικού και σημαντικού δικαιώματος που έχει. Όσο για την δική μου υποψηφιότητα ζητώ την εμπιστοσύνη του κόσμου για μία δεύτερη θητεία και ζητώ από τον κόσμο να με κρίνει με βάση την ποιότητα και την ποσότητα του Νομοθετικού Έργου που παρήξα τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και τη δράση μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία εκπροσωπώ την Κυπριακή Βουλή. Πιστεύω ακράδαντα ότι μοναδικά κριτήρια για ένα υποψήφιο πρέπει να είναι το ήθος και η προσωπική του ακεραιότητα ενώ την ίδια στιγμή αποτίμηση της δράσης του στα κοινά.

Τι είναι εκείνο που έχετε κάνει στη βουλευτική σας θητεία για το οποίο αισθάνεστε ικανοποίηση; Τι άλλο θέλετε να κάνετε εάν επανεκλεγείτε;

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση επειδή οι πλείστες προτάσεις Νόμου που κατέθεσα την τελευταία πενταετία υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια είτε με ομοφωνία είτε με συντριπτική πλειοψηφία. Από αυτές ξεχωρίζω τη Νομοθεσία για την Ποινικοποίηση της Εμπορίας Προσώπων που κάμνει την Κύπρο περήφανη διεθνώς. Ήδη η Κύπρος είναι σημείο αναφοράς και παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη για το σύγχρονο και ορθό Νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει για αυτό το θέμα ενώ μου έχει ζητήθεί να συμμετάσχω σε Ευρωπαϊκά συνέδρια για να παρουσιάσω την Κυπριακή Νομοθεσία. Αυτό είναι όφελος ευρύτερα για την Κύπρο και με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Επίσης η Νομοθεσία που μαζί με άλλους συναδέλφους καταθέσαμε και που αφορά την προστασία εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων από άφαντους ή επιτήδειους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έλυσε ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετώπιζαν. Νομοθεσίες για την επέκταση του σχεδίου Αριάδνη για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, για την διευκόλυνση λόγω της πανδημίας της πληρωμής του ΦΠΑ, για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες πιστεύω ότι βελτίωσαν και διευκόλυναν τη ζωή πολλών συμπολιτών μου. Εάν ο κόσμος με τιμήσει ξανά με την εμπιστοσύνη του βασική μου επιδίωξη θα είναι η εισαγωγή πλέον διαφανών και δημόσιων διαδικασιών, η εισαγωγή ελέγχων στις οικονομικές δοσοληψίες του δημοσίου, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ευρύτερη οικονομική στήριξη της μεσαίας τάξης ιδιαίτερα μετά την πανδημία και η προώθηση του όσο το δυνατόν δικαιότερου κοινωνικού κράτους. Την ίδια στιγμή πρέπει όλοι μας πιστεύω να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην προώθηση στο εξωτερικό μίας νέας εικόνας της Κύπρου, μίας χώρας που διαθέτει και αξιοποιεί μυαλά που έχουν όραμα για το μέλλον της, που κατανοούν και αγκαλιάζουν σύγχρονες διαδικασίες, που καλωσορίζουν και επιδικώκουν την αλλαγή και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας αντί σε παρωχημένες ιδεές των προηγούμενων δεκαετιών.

Πως είναι μία γυναίκα στην πολιτική; Και μάλιστα δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία του κόμματος;

Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η γυναίκα στην πολιτική έχει υπερδιπλάσια εμπόδια να προσπεράσει και μεγαλύτερο δρόμο να καλύψει. Όμως με κάνει ιδιαίτερα περήφανη το γεγονός ότι ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος εξέλεξε, σε παγκύπριο συνέδριο με χιλιάδες συνέδρους, γυναίκα Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος. Θέλω να πιστεύω ότι έκρινε βεβαίως άτομα και όχι το φύλο. Έχει κάμει άλματα η κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών κατέθεσα σειρά προτάσεων Νόμων αρκετές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές με στόχο ακριβώς να διευκολύνω και να ενθαρρύνω να γίνουν κάποια βήματα πιο γρήγορα.

Τι είναι για εσάς η πολιτική;

Για εμένα η πολιτική είναι όραμα για τη χώρα. Είναι το μέσο για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο, ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές. Είναι στίβος στον οποίο συναγωνίζονται με ευγένεια και ήθος, ιδέες, αντιλήψεις, πρωτοβουλίες, προτάσεις. Η πολιτική είναι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία γνωρίζει ότι συμμετέχει στις αποφάσεις, η πολιτική είναι η έγνοια για τους πολλούς, όχι για το άτομο. Αυτά νομίζω πρέπει να ξαναβρούμε στην Κύπρο.

Στα μάτια της κοινωνίας η πολιτική τείνει να γίνει συνώνυμο της διαφθοράς. Πως ανατρέπεται αυτή η εικόνα;

Με επιμονή για διαφάνεια, συνεχείς ελέγχους και τιμωρία όλων όσων διανοήθηκαν να είναι μέρος της διαφθοράς.

Πέσατε από τα σύννεφα όταν είδατε το video του Al Jazeera;

Πρέπει να πω ότι όντως εκπλάγηκα. Δεν ανέμενα ότι η διαφθορά είχε τόσο εύρος, τόσο βάθος και λάμβανε χώρα τόσο απροκάλυπτα. Μου δημιούργησε, όπως σε όλο τον κόσμο φαντάζομαι, οργή, λύπη, απαγοήτευση, αγανάκτηση. Αλλά και πείσμα ότι αυτή δεν μπορεί να είναι η Κύπρος, πείσμα ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο, πείσμα ότι με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να ξεριζωθεί αυτή η μάστιγα από τον τόπο μας.

Δολοφονία Καρολάιν: Όσα δήλωσε ο συνήγορος του πιλότου για συμμετοχή τρίτου προσώπου στο έγκλημα

«Μιλάμε για μια ακραία κατάσταση εκείνη την νύχτα και κανείς δεν μπορεί να ξέρει την ψυχολογία του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνήγορος του συζυγοκτόνου #cyprustimes

Υπό την Προεδρία Αννίτας… συνέρχεται αύριο η Επιτροπή Επιλογής

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής θα καταρτίσει τη σύνθεση των 16 μόνιμων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της μίας ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό #cyprustimes

«Μίλησαν» τα κλειστά κυκλώματα για τη φωτιά σε φορτηγό στην Πάφο. Δύο άγνωστοι το περιέλουσαν με εύφλεκτη ύλη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας - Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρεία γίνεται στόχος, αναφέρουν πληροφορίες στη #CyprusTimes

Στις φλόγες φορτηγό εταιρείας στην Πάφο… Εμπρησμό «βλέπουν» οι αρχές

Υπό φρούρηση η σκηνή - Συνεχίζονται οι εξετάσεις των αρχών #cyprustimes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε τροχαίο στη Λάρνακα. Στο τιμόνι χωρίς τις απαραίτητες άδειες

Με ένδειξη 97μg% σε αλκοτεστ - Oδηγούσε το αυτοκίνητο με ληγμένη τη μαθητική άδεια οδήγησης #cyprustimes
gallery

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Επί 37 μέρες η ΕΛ.ΑΣ παγίδευε τον 32χρονο πιλότο. «Μήπως θέλεις να μας πεις κάτι»;

«Έβλεπα εφιάλτες, είχα τύψεις, έβλεπα την Καρολάιν στον ύπνο μου αλλά ναι, δεν θα ερχόμουν να ομολογήσω», είπε ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος στους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών #cyprustimes

MC MEDIA NETWORK

ΔΥΝΑΤΟ φιλικό με Φορτούνα Ντίσελντορφ ο Απόλλωνας

Την Κυριακή (04/07) η αποστολή του Απόλλωνα θα αναχωρήσει για την Αυστρία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της μέχρι και την...

Προκόπης Αγαθοκλέους: Σπάνια φωτογραφία με τα δύο του παιδιά

Ευτυχισμένος μπαμπάς Γιορτή του Πατέρα η 20η Ιουνίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν τρυφερές αναρτήσεις με πρωταγωνιστές γνωστούς – και μη – μπαμπάδες. Φωτογραφίες από...

Στέφανος Μιχαήλ – Νάταλι Κάτερ: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο χρόνο γνωριμίας τους

Το γλυκό στιγμιότυπο που μοιράστηκαν στο Instagram Ο Στέφανος Μιχαήλ και η Νάταλι Κάτερ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Κυπριακής showbiz. Οι...

MC MEDIA NETWORK

ΔΥΝΑΤΟ φιλικό με Φορτούνα Ντίσελντορφ ο Απόλλωνας

Την Κυριακή (04/07) η αποστολή του Απόλλωνα θα αναχωρήσει για την Αυστρία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της μέχρι και την...

Προκόπης Αγαθοκλέους: Σπάνια φωτογραφία με τα δύο του παιδιά

Ευτυχισμένος μπαμπάς Γιορτή του Πατέρα η 20η Ιουνίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν τρυφερές αναρτήσεις με πρωταγωνιστές γνωστούς – και μη – μπαμπάδες. Φωτογραφίες από...

Στέφανος Μιχαήλ – Νάταλι Κάτερ: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον πρώτο χρόνο γνωριμίας τους

Το γλυκό στιγμιότυπο που μοιράστηκαν στο Instagram Ο Στέφανος Μιχαήλ και η Νάταλι Κάτερ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Κυπριακής showbiz. Οι...

Lifestyle

ΔΥΝΑΤΟ φιλικό με Φορτούνα Ντίσελντορφ ο Απόλλωνας

Την Κυριακή (04/07) η αποστολή του Απόλλωνα θα αναχωρήσει για την Αυστρία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της μέχρι και την...

Lifestyle

Προκόπης Αγαθοκλέους: Σπάνια φωτογραφία με τα δύο του παιδιά

Ευτυχισμένος μπαμπάς Γιορτή του Πατέρα η 20η Ιουνίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν τρυφερές αναρτήσεις με πρωταγωνιστές γνωστούς – και μη – μπαμπάδες. Φωτογραφίες από...

Εμβολιασμοί: Γιατί δεν πρέπει να κάνετε τεστ αντισωμάτων. Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι έχουν προστασία, αναφέρουν,μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες #cyprustimes

Tα… διπλάσια για Σάλαϊ

Δεν σταματούν τα δημοσιεύματα για τον Σάλαϊ στην Τουρκία και το εξωτερικό. Αυτή την φορά οι Τούρκοι αναφέρουν πως ο Αττίλα Σάλαϊ, μετά τις εμφανίσεις...

Advertorials