Ξεκάθαρα μηνύματα ΠτΔ-Μητσοτάκη από Αθήνα – «Να εξομαλύνουμε επιτέλους μια κατάσταση απαράδεκτη» το μήνυμα ΠτΔ – Η προκλητικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου παραμένει, λέει ο Μητσοτάκης
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για την συμμετοχή του στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
- ΠτΔ: «Ελλάδα-Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές εθνικές προκλήσεις… πορευόμαστε με ενότητα»
- Στη Γενεύη «να επικρατήσει η λογική», το μήνυμα Σακελλαροπούλου σε ΠτΔ. «Η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού»
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή πλεύσης Αθήνας-Λευκωσίας και τις επιδιώξεις ενόψει Συνόδου Κορυφής και Άτυπης Πενταμερούς.
«Να εξομαλύνουμε επιτέλους μια κατάσταση απαράδεκτη», λέει ο ΠτΔ
«Να εξομαλύνουμε επιτέλους μια κατάσταση απαράδεκτη» το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να δείξει ετοιμότητα να προσαρμοστεί με αρχές και αξίες που η ΕΕ θέτει.
Mε ιδιαίτερη χαρά συναντώ σήμερα στην Αθήνα τον φίλο @primeministergr. Παραμονή της μεγάλης επετείου του Ελληνισμού και ενώ Ελλάδα & Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές εθνικές προκλήσεις, πορευόμαστε με ενότητα προκειμένου να προσθέσουμε τη δική μας σελίδα στην ιστορία του Έθνους. pic.twitter.com/L23TkcSSpY
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 24, 2021
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε πως στόχος είναι «μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση θα διασφαλίσει τα συμφέρονται όλου του λαού της Κύπρου». Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, «με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τη Διάσκεψη στη Γενεύη και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος εντός των αρχών της ΕΕ».
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την «Εκθεση Μπορέλ».
«Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Αγκυρα ότι αν θέλουν να συμβαδίζουν με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται προϋποθέσεις και αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Δεν θέλουμε να παραγνωρίσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων,. Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», είπε.
Καταλήγοντας επανέλαβε πως είναι τιμή του να βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, έναν αγώνα, ο οποίος όπως είπε, εμπνέει την Κύπρο.
Κατά τη σημερινή συνάντηση με τον @PrimeministerGR, είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε το συντονισμό των δράσεων μας, εν όψει τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο όσο και της επικείμενης άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό. pic.twitter.com/RdCd9FWPMj
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 24, 2021
Η προκλητικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου παραμένει, λέει ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησαν για την προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό και «επιμείναμε στην ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «συμφωνήσαμε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας σημειώνοντας πως οι κινήσεις εις βάρος της Κύπρου, οι οποίες παραμένουν, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Απόδειξη αυτής της συμπεριφοράς, σημείωσε ο πρωθυπουργός είναι η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε με μία «ευχή» ελπίζοντας η Άγκυρα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις», σημείωσε.
Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ και απορρίπτονται».
Τόνισε δε πως αποτελεί κοινή θέση η κατάργηση των εγγυήσεων και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.