Δεν μπορεί κάτω συνθήκες απειλών να αναμένεται ένας ουσιαστικός διάλογος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Η Κύπρος δεν είναι ανοχύρωτη, το μήνυμα Μητσοτάκη – Συντονισμός κινήσεων με φόντο το Κυπριακό – Τα επόμενα βήματα Αθήνας-Λευκωσίας
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Ξεκάθαρα μηνύματα προς Άγκυρα έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στα πλαίσια συντονισμού ενεργειών και κινήσεων, ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, με όλα τα μέρη να αναμένουν πλέον τις προσκλήσεις από τον Αντόνιο Γκουτέρες, που θα κλειδώσει χώρο και ημερομηνία.
- Ανάλυση: Στο χαρτί του Κυπριακού επενδύει ο Πρόεδρος
- Πενταμερής χωρίς ψιλά γράμματα και εκπλήξεις
- Λευκωσία-Αθήνα συντονίζονται και αναμένουν προσκλήσεις Γκουτέρες. Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης
- ΠτΔ: Δεν μπορεί κάτω από απειλές να γίνει ουσιαστικός διάλογος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς για εμπλοκή σε μια έναρξη διαλόγου δεν αναιρεί την ανάγκη για ένα δημιουργικό κλίμα, καθώς υπό συνθήκες απειλής ή μονομερών ενεργειών δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Μεταξύ των θεμάτων που μας απασχόλησαν με τον @PrimeministerGR ήταν και η επικείμενη Σύνοδος @EUCouncil και ο συντονισμός ενόψει και της έκθεσης που θα υποβάλει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις επιλογές της Ένωσης για την ακολουθητέα πορεία. pic.twitter.com/FCmG9UtPzP
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) February 8, 2021
Συνεπώς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, απαιτείται η συμβολή Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας μονομερείς ή έκνομες ενέργειες που θα δημιουργήσουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο κλίμα.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 – 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τη συνεργασία τους ενόψει και της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις επιλογές της Ένωσης για την ακολουθητέα πορεία. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προγραμματίστηκε περιφερειακή συνάντηση με χώρες της περιοχής.
Θέλουμε να πιστεύουμε πρόσθεσε, ότι η ΕΕ θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε έναν αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο στην ουσία του κυπριακού, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέμα εθνικό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και θα είναι παρούσα στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται τουλάχιστον εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ίδιος ο ΟΗΕ και η ΕΕ.
Όσοι μιλούν για δυο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και διεμήνυσε στην Άγκυρα αλλά και στον κ. Τατάρ ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων.
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η Τουρκία, ενώ η ελληνική πλευρά είναι παρούσα, προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και μηδενική αφέλεια.
Η Κύπρος δεν είναι ανοχύρωτη πολιτεία, ανέφερε καταλήγοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός.