MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Tο καλοκαίρι σε πλήρη λειτουργία η Γραμματεία Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου

Advertisement

Sponsored by exness

Σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι η Γραμματεία Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου – Θα είναι το σημείο επαφής με Υπουργεία και Υφυπουργεία

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να είναι έτοιμη για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Advertisement

Τα άτομα που θα απαρτίζουν τη Γραμματεία θα είναι τα σημεία επαφής με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, ενώ η Γραμματεία θα λειτουργεί και ως διαμεσολαβητής μεταξύ π.χ Υπουργείων που διαφωνούν σε ένα θέμα και θα βοηθά να λύνονται προβλήματα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια υποτυπώδης λειτουργία της υπό την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, με τη συνδρομή δυο δημόσιων υπαλλήλων.

Για τη στελέχωση της Γραμματείας ακολουθείται μια διαδικασία εσωτερικής αγοράς εργασίας, προκειμένου να επιλεγούν μέχρι 12 άτομα που εργάζονται ήδη στο δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό δημόσιοι υπάλληλοι που εργοδοτούνται στις κλίμακες από Α8 μέχρι Α13 μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30 Μαϊου, έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Αφού αξιολογηθούν οι αιτήσεις θα γίνουν προσωπικές συνεντεύξεις, προκειμένου να αποφασιστεί περί τα τέλη Ιουνίου ποιοι θα αποσπαστούν στη Γραμματεία αυτή.

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων θα θεωρηθεί πλεονέκτημα εάν κάποιος έχει τουλάχιστον τριετή πείρα σε θέμα διαχείρισης έργων ή στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση πολιτικών ή στον στρατηγικό σχεδιασμό. Η απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων στη Γραμματεία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το όλο εγχείρημα θα λαμβάνει χώρα σε τρία επίπεδα. Στο ένα επίπεδο οι λειτουργοί της Γραμματείας θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, στο δεύτερο επίπεδο η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μαζί με τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς θα κάνουν τακτικές συναντήσεις για να βλέπουν ότι υλοποιούνται το έργο και οι στόχοι που τίθενται, με βάση τον «οδικό χάρτη» του κάθε Υπουργείου και Υφυπουργείου, και στο τρίτο επίπεδο θα ετοιμάζεται μια έκθεση που θα επιδίδεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου αυτός να ενημερώνεται για το πού βρίσκεται η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ήδη, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί εργάζονται σε μια διαδικασία κωδικοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, εξετάζοντας το πώς και πότε θα υλοποιηθεί η κάθε δράση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και ποια κονδύλια χρειάζονται για να υλοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και το Όραμα 2035, τη Στρατηγική που ολοκληρώθηκε πέρσι από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Επίσης η κ. Πική και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί βρίσκονται σε επαφή στο πλαίσιο της ιεράρχησης και του καθορισμού των προτεραιοτήτων. Ήδη έχει ζητηθεί από τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία να ενημερώσουν για τις άμεσες προτεραιότητές τους και ποια θέματα θεωρούν ότι μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Ένα τέτοιο θέμα ήταν και η επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ. Άλλα θέματα που τέθηκαν ως προτεραιότητες είναι η επίλυση του θέματος των εξετάσεων τετραμήνων ,καθώς και το σχέδιο ΚτίΖΩ, όπως και η αγορά υπηρεσιών για διδασκαλία στα επιμορφωτικά κέντρα.

Επίσης τα Υπουργεία έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τον μεσοπρόθεσμό τους σχεδιασμό τους για την πενταετία, που αφορά τις προγραμματικές τους παρεμβάσεις και άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις και προτεραιότητες που έχουν, και το πώς θα τις υλοποιήσουν εντός της πενταετίας, με μια ιεράρχηση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και το ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση της κάθε παρέμβασης.

Η Γραμματεία θα παρακολουθεί αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα αυτά και πως εξελίσσονται τα έργα που αναλαμβάνονται. Για σκοπούς παρακολούθησης υλοποίησης των δράσεων του κυβερνητικού έργου γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση του λογισμικού εργαλείου SharePoint.

Σημειώνεται πως τέτοιου είδους μηχανισμοί (cabinet office) όπως τη Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου λειτουργούν σε προεδρικά και πρωθυπουργικά γραφεία σε όλες τις σύγχρονες χώρες, με στόχο να βοηθούν τον Πρόεδρο ή τον Πρωθυπουργό της χώρας στη χάραξη πολιτικής, στρατηγικής κατεύθυνσης, καθώς και στην παρακολούθηση και τον συντονισμό της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως τα θέματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της παραγωγής πολιτικής είναι πλέον πολυτομεακά, αφού σε αυτά εμπλέκονται πέραν του ενός Υπουργείου, οπότε είναι σημαντικό και στο Προεδρικό να υπάρχει μια ομάδα που να παρακολουθεί τον συντονισμό σε ό,τι αφορά τις διάφορες πολιτικές και να διασφαλίζει ότι δεν γίνονται αντικρουόμενες ενέργειες μεταξύ των Υπουργείων.

Η Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. θα στεγαστεί σε κτίριο που οικοδομείται εντός του χώρου που βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Οκτώβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Πολύ πίσω…

Protathlima