MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Το ισχυρότερο πλοίο στη Γαλάζια Πατρίδα». Φιέστα και διθύραμβοι για το «Abdulhamid Han»

Advertisement

Sponsored by exness

Το Αμπντουλ Xαμίτ Χαν ενισχύει την ισχύ μας στην «Γαλάζια Πατρίδα», λένε τα τουρκικά Μέσα – Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων πριν τον σημερινό απόπλου – Δείτε βίντεο

Παρακολουθούν και αναμένουν τις κινήσεις Ερντογάν σε Αθήνα-Λευκωσία, την ώρα που ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει το σύνθημα για το πρώτο ταξίδια του «Abdulhamid Han».

Advertisement

Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση θα το ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή στην Μερσίνη, στο λιμάνι Τασουτσού η οποία αναμένετο να πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι.

Σε ετοιμότητα Αθήνα-Λευκωσία

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχουν καταγράψει με προσοχή την περιορισμένη κινητικότητα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν τη Δευτέρα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex, η Αθήνα εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.

Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Αθήνα πάντως, διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Διθύραμβοι στα τουρκικά ΜΜΕ

«Πλοίο που ενισχύσει την ισχύ της Τουρκίας στην ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’, χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν», το οποίο -εκτός απροόπτου- αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα από την Μερσίνα, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο υπερσύγχρονο γεωτρητικό σκάφος θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή -που διεκδικεί καταχρηστικά η Τουρκία- στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας έως και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα αποπλεύσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, παρουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος -με μία τελετή – φιέστα– επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις έχοντας κατά νου τα Προεδρικές Εκλογές του 2023 αλλά και τις δημοσκοπήσεις όπου η δημοφιλία του βρίσκεται στο ναδίρ.

Το κλίμα των σημερινών δηλώσεων, και γενικότερα των τουρκικών προθέσεων, έδωσε χθες με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αποχαιρετούμε από την Μερσίνα το νέο τέταρτο γεωτρύπανό μας με την ονομασία «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν». Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Μεγάλη μέρα» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, με τελευταία του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. «, «Αύριο είναι η μεγάλη μέρα. Είμαστε ενθουσιασμένοι. Ας είναι ο δρόμος του καθαρός ο άνεμός του εύκολος και η προσπάθειά του σαν του Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» σχολίασε.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται διεξοδικά στον σημερινό απόπλου του γεωτρητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο -όπως ανακοινώθηκε- θα συνοδεύεται από δύο τουλάχιστον συνοδευτικά πλοία υποστήριξης, καθώς και τρία τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

«Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» έτοιμο για την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο» γράφει η Takvim, παρουσιάζοντας -στην ηλεκτρονική έκδοση- πλάνα από το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλοίου και σχολιάζοντας με νόημα πως πρόκειται για το «ισχυρότερο πλοίο» του είδους στην «Γαλάζια Πατρίδα».

«Μετά την αναχώρηση από τη Νότια Κορέα και την άφιξή του στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας στις 19 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκε και η ονομασία του ως «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκαν διάφορες μελέτες στο πλοίο γεώτρησης που θα συμμετάσχει στις προσπάθειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων της Τουρκίας» αναφέρει από την πλευρά της η εφημερίδα Sabah. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις ελληνικές αντιδράσεις και στην κινητοποίηση της χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

«Η Τουρκία είναι για άλλη μια φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας» σχολιάζει η Yeni Safak, παρουσιάζοντας τα «σενάρια» και της εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία του «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν». Είτε να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, είτε Ν.Δ. της Μεγαλονήσου και εντός οικοπέδου της κυπριακής ΑΟΖ, είτε τέλος στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή νότια της Ρόδου. Το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» είναι το τέταρτο πλοίο – γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, μετά το «Φατίχ», το «Κανουνί» και το «Γιαβούζ».

Το πλοίο, που αποκτήθηκε από την Νότια Κορέα, είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς και διαθέτει και ελικοδρόμιο. Έχει μήκος 238 μ., πλάτος 42. και ύψος πύργου 104 μ. Το πλήρωμα του θα αγγίζει 200 άτομα, ενώ η δυνατότητα γεώτρησης μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.200 μ.

Οι 7 δυνητικοί στόχοι

Όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Cyprus Times, στην Λευκωσία υπάρχουν σημειωμένοι στο χάρτη επτά δυνητικοί στόχοι.

Οι έξι από αυτούς βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Είναι περιοχές που εμπίπτουν αφενός στη θαλάσσια ζώνη που η Τουρκία προσπαθεί να βάψει με γκρίζο χρώμα θεωρώντας ότι ανήκουν στη δική τους υφαλοκρηπίδα, νοτιοδυτικά του νησιού. Και αφετέρου η ζώνη που πιστεύει πως ανήκει στο ψευδοκράτος, νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η πρόκληση θα γιγαντωθεί στην περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο ρίξει άγκυρα στο κυπριακό Οικόπεδο 6, στο οποίο διεξάγουν αυτή την περίοδο έρευνες οι νόμιμοι διαχειριστές του. Η ENI και TOTAL πραγματοποιούν από τον περασμένο Μάιο γεώτρηση στο στόχο «Κρόνος» με το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».

Με πληροφορίες από protothema.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network