MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τι φέρνει πιθανή αποκαθήλωση Ερντογάν και άνοδος Κιλιτσντάρογλου; Αλλαγές αλλά κοινός παρονομαστής το Κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το Ταγίπ Ερντογάν – Σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας εναντίον του – Τι θα φέρει πιθανή άνοδος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην εξουσία; – Αλλαγές στο εσωτερικό αλλά και μεγάλη στροφή στην εξωτερική πολιτική – Θα συνεχιστεί το προκλητικό αφήγημα σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά; – Ο Διεθνολόγος και Πολιτικός αναλυτής Χρίστος Ιακώβου εξηγεί στη Cyprus Times

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Η σύμπραξη των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας σε συνδυασμό με το ισχυρό ταρακούνημα που έφερε στην κυβέρνηση της χώρας ο φονικός σεισμός, καθιστούν ορατό το ενδεχόμενο αποκαθήλωσης του Σουλτάνου.

Advertisement

Εν μέσω άνοιξης, οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συνεχιστεί η ισλαμική και επιθετική πολιτική του Ερντογάν ή θα δώσουν αέρα αλλαγής -σε κάποια εκ των θεμάτων- με τον επικεφαλή του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τι σημαίνει μία ενδεχόμενη νίκη του «κοσμικού» και «φιλο-δυτικού» Κεμάλ τόσο για τα εσωτερικά της χώρας όσο και για την εξωτερική της πολιτική; «Εάν ο τουρκικός λαός επιλέξει για ηγέτη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ως εκ τούτου τη συνεργασία του με τα υπόλοιπα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, θα δούμε το τέλος μίας μακράς περιόδου και μακράς προσπάθειας πολιτικής μεταμόρφωσης της χώρας υπό τον Ερντογάν, ο οποίος είχε σαφώς ισλαμικές κατευθύνσεις», ανέφερε ο Διεθνολόγος και Πολιτικός αναλυτής Χρίστος Ιακώβου μιλώντας στη Cyprus Times.

Επεσήμανε δε ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της συνεργασίας όλων των κεμαλικών κοσμικών δυνάμεων, μετά από δύο δεκαετίες που παρέμειναν στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. «Αυτό για την Τουρκία θα είναι σημαντική αλλαγή. Ουσιαστικά θα επιδιώξουν να διαφοροποιήσουν πολλά πράγματα, τα οποία θεωρούν ότι έφεραν την υπονόμευση του κοσμικού κράτους. Ένα κοσμικό κράτος που φαινόταν πανίσχυρο μέχρι τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα όταν κέρδισαν οι ισλαμιστές την εξουσία», σημείωσε.

Πάει για… εξομάλυνση και βελτίωση σχέσεων

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία με εκλογή Κιλιτσντάρογλου θα κάνει μία μεγάλη και πιο φιλική στροφή στον έξω κόσμο.

«Σε τέτοια περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μία τεράστια αλλαγή σε σχέση με τη μεγαλοϊδεατική πολιτική που ακολουθούσε ο Ερντογάν θέλοντας να κατέχει ένα προνομιακό, όπως πίστευε, ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Κάτι που οι Κεμαλικοί το θεωρούσαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο και απομάκρυναν την Τουρκία από τον πραγματικό γεωπολιτικό της χώρο που είναι η Δύση. Με τον Κιλιτσντάρογλου στην εξουσία είναι πολύ πιθανόν να έχουμε στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση όπως συνέβαινε πριν από το 2002».

Θα βάλει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του, όπως πρόσθεσε ο κύριος Ιακώβου, τις σχέσεις Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κυρίως την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Επίσης μία πολύ σημαντική αλλαγή, που αναμένεται και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί με τον Κιλιτσντάρογλου στην εξουσία, είναι η εξομάλυνση και βελτίωση σχέσεων με το Ισραήλ για να φθάσουν στο επίπεδο που ήταν πριν από την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία», ανέφερε.

Κοινό σημείο Κεμάλ-Ερντογάν Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Παρά την αλλαγή στη στάση της Τουρκίας στα άλλα εξωτερικά πολιτικά θέματα οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συμφωνούν στη στάση της Άγκυρας σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά.

«Ούτε στο Κυπριακό αλλά ούτε και στα ελληνοτουρκικά δεν αναμένεται οποιαδήποτε αλλαγή. Το προκλητικό αφήγημα δε θα εκλείψει αφού, όπως είδαμε, σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο όταν υπήρχε ένταση στο Αιγαίο, το θέμα αυτό και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν ήταν σημείο αντιπαράθεσης των ισλαμιστών με τους κεμαλικούς».

Μάλιστα όπως εξήγησε ο κύριος Ιακώβου, το θέμα αντιμετωπίστηκε περισσότερο ως ένας ανταγωνισμός πλειοδοσίας, δηλαδή ποιος θα ήταν περισσότερο εθνικιστής και διεκδικητικός έναντι της Ελλάδος. «Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική του στο Κυπριακό καθώς οι κεμαλικοί και ισλαμιστές συμφωνούν στις βασικές συντεταγμένες όπως χαράχτηκαν από το 1974 σε σχέση με τη διεκδίκηση των τουρκικών στόχων στην Κύπρο».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Πολύ πίσω…

Protathlima