MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τεστ αντοχής για Αννίτα και Στέφανο το 2024. Τα πρώτα ονόματα σε κάθε τραπέζι

Advertisement

Sponsored by exness

Μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα βρίσκονται οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου χρόνου.

Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν ταυτόχρονα στις 9 Ιουνίου 2024, αποτελούν το κρίσιμο τεστ για την Αννίτα Δημητρίου και για τον Στέφανο Στεφάνου, καθώς το αποτέλεσμά τους ίσως καθορίσει και το πολιτικό τους μέλλον, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι καταλυτικό για τα κόμματά τους.

Advertisement

Για τον ΔΗΣΥ βασικός στόχος είναι να πάει στις εκλογές του 2024 χωρίς τις πληγές του «εμφυλίου» που ταλαιπωρεί την παράταξη μετά την ήττα στις προεδρικές του Φεβρουαρίου. Στο ΑΚΕΛ ο πήχης παραμένει ψηλά μετά τις καλές επιδόσεις στις προεδρικές του Φεβρουαρίου και αυτό βάζει πίεση στην ηγεσία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος διάψευσης των προσδοκιών κάτι που θα ζημιώσει την προσπάθεια οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και ανοίγματος στην κοινωνία.

Θέλει συμμάχους ο ΔΗΣΥ

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές οι εκτιμήσεις στην Πινδάρου είναι ότι ακόμη και εάν η εκλογική δύναμη δεχθεί πίεση, η πρωτιά και οι δύο έδρες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Είναι επίσης πεπεισμένοι ότι με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο ο ΔΗΣΥ θα κόψει πρώτος το νήμα σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται οικεία για το δεξιό φιλοευρωπαϊκό ακροατήριο της παράταξης. Σε σχέση με την ονοματολογία, οι δύο υφιστάμενοι ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου θα διεκδικήσουν επανεκλογή, από εκεί και πέρα το ψηφοδέλτιο θα συμπληρωθεί με εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά και στοχευμένες επιλογές.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου δεδομένα στον ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές και όλοι αναγνωρίζουν ότι μόνο μέσα από συνεργασίες με άλλα κόμματα θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές συνέργειες που θα δώσουν προοπτική αίσιας έκβασης των αναμετρήσεων, για τους Δημάρχους και αντιδημάρχους, αλλά και για τους προέδρους των συνολικά πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Πάνω σε αυτή τη βάση η Αννίτα Δημητρίου επιδιώκει συνεργασία με ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, με τα οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικό διάλογο, αποκλείοντας ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης βλέπουν θετικά την προοπτική συνεργασίας, ωστόσο, δεν θέλουν να δεσμευτούν με προαποκλεισμό υποψηφίων που θα στηριχθούν από το ΑΚΕΛ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε τοπικό επίπεδο.

Η προσοχή να στρέφεται στους μεγάλους Δήμους, που θεωρούνται κάστρα της δεξιάς παράταξης και έχουν το δικό τους συμβολισμό, όπως είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος πλέον θα περιλαμβάνει την Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο, Αγλαντζιά. Προς το παρόν, ενδιαφέρον για το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου στη Λευκωσία έχει εκδηλώσει ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, ενώ για την προεδρία του Οργανισμού Αυτοδιοίκησης προαλείφεται ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Στη Λεμεσό για τον ΔΗΣΥ έχει προβάδισμα ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ενώ στην Πάφο, ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην εξίσωση. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνεργασίες που θα προκύψουν με άλλα κόμματα, και τα «θέλω» που θα προταχθούν από διάφορες κατευθύνσεις.

ΑΚΕΛ σε εγρήγορση

Η διπλή εκλογική μάχη έχει διαφορετική ιεράρχηση για το ΑΚΕΛ, αλλά το διακύβευμα παραμένει το ίδιο, και δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της εκλογικής δύναμης και της κοινωνικής επιρροής του κόμματος της Αριστεράς. Παραδοσιακά στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι του κινούνται στη λογική της χαλαρής ψήφου, σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές στις οποίες το ΑΚΕΛ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν την ίδια μέρα θα επιτρέψει στο ΑΚΕΛ να έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων και στις δύο αναμετρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, στόχος του ΑΚΕΛ είναι πάση θυσία η διατήρηση των δύο εδράνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η εκλογική του δύναμη να ενισχυθεί και σε κάθε περίπτωση να καταγράψει άνοδο σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η συμμετοχή των δύο νυν ευρωβουλευτών, Γιώργου Γεωργίου και Νιαζί Γκιζίλκγιουρεκ πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Για τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο, θεωρείται όμως βέβαιο ότι το ΑΚΕΛ θα ενισχύσει την προσπάθειά του με τουλάχιστον μια προσωπικότητα πέραν του κομματικού χώρου, η οποία θα σηματοδοτεί και την έμπρακτη υλοποίηση της προσπάθειας για ανοίγματα προς άλλα ακροατήρια.

Το ίδιο θα επιχειρηθεί και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι μεγάλες μάχες για το ΑΚΕΛ θα δοθούν στους κεντρικούς Δήμους αλλά και στους μικρότερους, όπως επίσης και στην ανάδειξη των επικεφαλής των πέντε νεοσυσταθέντων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη Λευκωσία επί του παρόντος έγινε μια συζήτηση με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, χωρίς όμως να υπάρχει κατάληξη. Στη Λεμεσό στο τραπέζι του ΑΚΕΛ βρίσκεται το όνομα του αρχιτέκτονα Γιάννη Αρμεύτη, του πρώην προέδρου της ΟΕΒ, Χρίστου Μιχαηλίδη όπως επίσης και του νυν Δημάρχου Μέσα Γειτονιάς, Δώρου Αντωνίου, χωρίς να αποκλείεται και άλλη επιλογή. Στη Λάρνακα ο Ανδρέας Βύρας τρέχει απρόσκοπτα. Το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλα κόμματα, πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο. Το σενάριο συνεργασίας του ΔΗΣΥ με ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ προβληματίζει έντονα την Εζεκία Παπαϊωάννου διότι δημιουργεί ένα πολιτικό προγεφύρωμα ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με το μεγάλο κόμμα της δεξιάς, κάτι που συντηρεί το κλίμα απομόνωσης του κόμματος της Αριστεράς και περιορίζει τη δυνατότητα ευρύτερων συνεργασιών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network