MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τελείωσαν οι δικοινοτικές συνομιλίες, λέει ο νέος «υπεξ» στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Τελείωσαν οι δικοινοτικές συνομιλίες, λέει ο νέος «υπεξ» στα κατεχόμενα -Υποστήριξε ότι μπορούν να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ε/κ πλευρά «ως δύο γειτονικές χώρες» 

Τελείωσαν πλέον οι δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, η τ/κ πλευρά είναι ανοικτή για συνομιλίες που θα διεξαχθούν «από κράτος σε κράτος», δήλωσε ο νέος «υπεξ» στα κατεχόμενα, Χασάν Τάτσοϊ.

Advertisement

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Τάτσοϊ υπενθύμισε ότι η πολιτική τους κτίστηκε πάνω στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς και μόνο με την αποδοχή της από την διεθνή κοινότητα μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο συνομιλιών.

Υποστήριξε ότι μπορούν να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ε/κ πλευρά «ως δύο γειτονικές χώρες» και να προβούν σε δραστηριότητες που οικοδομούν την εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν θέματα όπως η ενοποίηση του νερού, του ηλεκτρισμού, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο νησί και βήματα που θα είναι χρήσιμα για την «χώρα».

Ο κ. Τάτσοϊ είπε ότι οι δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να γίνονται με αμοιβαία κατανόηση οπωσδήποτε και η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να συζητήσει σε αυτό το πλαίσιο θέματα τν δικαιωμάτων της στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το νερό.

Βαρώσι

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, ο Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι το Βαρώσι κρατείτο κλειστό για χρόνια ως αντάλλαγμα για το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και συζητείτο ότι, το Βαρώσι θα διδόταν στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, για να επιτευχθεί συμφωνία, όμως η ε/κ πλευρά δεν ικανοποιείτο απ’ αυτό. Επομένως, πρόσθεσε, το Βαρώσι δεν είναι θέμα παζαρέματος πλέον.

Υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά με κανένα τρόπο δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία κατέχει και ως εκ τούτου κάποια πράγματα πρέπει να διαφοροποιηθούν, ανέφερε ότι ήρθε πλέον η ώρα να το δείξουν αυτό.

Το Βαρώσι, συνέχισε, είναι έδαφος του ΕΒΚΑΦ με την πραγματική έννοια, προσθέτοντας ότι άρχισε μια πρωτοβουλία για να επιστραφούν οι περιουσίες σε όσους έκαναν εκεί επενδύσεις και οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να πάρουν πίσω την περιουσία τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Τρία πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν για να αρθεί η κατάσταση στο Βαρώσι, είπε. «Η πλήρης κατεδάφιση του Βαρωσιού και η εξάλειψη όλου του ιστορικού ιστού, το άνοιγμα του Βαρωσιού στους τουρίστες και η δημοκρατική συμπεριφορά με έκκληση προς τους παλιούς τους κατοίκους να υποβάλουν αίτηση προς την επιτροπή ακίνητης περιουσίας και έτσι να επιστρέψουν τα ξενοδοχεία τους σε όσους επιθυμούν να τα πάρουν πίσω».

Σε περίπτωση που δεν είναι επιθυμητή η επιστροφή, συνέχισε, θα μπορούσαν τα ξενοδοχεία στο Βαρώσι να μεταβιβαστούν σε άτομα που θα μπορούσαν να κάνουν επενδύσεις και να τα λειτουργήσουν και πρόσθεσε ότι αυτό ακόμα ισχύει.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει πλέον ανοίξει ένα μέρος του Βαρωσιού, ο κ. Τάτσοϊ κάλεσε τα άτομα που ζουν στην «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, και διεκδικούν δικαιώματα εκεί να υποβάλουν αίτηση στην «επιτροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι έχει πλέον εκφυλιστεί η πρόταση της ε/κ πλευράς που προνοεί «Βαρώσι έναντι λιμανιών», σημειώνοντας ότι μια παρόμοια πρόταση είχε υποβληθεί κατά την περίοδο της «προεδρίας» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και έχει πλέον πάψει να υφίσταται ως πρόταση.

Ο ίδιος είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα ακολουθήσει ενεργή εξωτερική πολιτική και διάλογο με διεθνείς οργανισμούς. Ανέφερε ότι θα αγωνιστεί για να προωθήσει τα δικαιώματα του ψευδοκράτους, ειδικά στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός εργασίας» και γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου ανέφερε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά «πόσο πολύτιμο και σημαντικό είναι το δικαίωμα της μητέρας Πατρίδας Τουρκίας που είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, αφού από το 1974 που έγινε η ειρηνευτική επιχείρηση, επικρατεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο, χωρίς να σπάσει η μύτη κανενός». Ο πόλεμος αυτός, συνέχισε, κατέδειξε ακόμη ότι οι αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ δεν είναι δίκαιες αλλά βασίζονται σε συμφέροντα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χασίπογλου τόνισε την ανάγκη όπως γίνει αναθεώρηση των αποφάσεων του ΗΕ, οι οποίες είναι αναχρονιστικές, όπως υποστήριξε, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι πραγματικότητες στο νησί και να διαμορφωθούν με βάση την κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network