MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα στραβοπατήματα Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ για καρκινοπαθείς και «τουρκική» μειονότητα

Advertisement

Sponsored by exness

Όσο πλησιάζουμε στην 25η Ιουνίου, που η Ελλάδα στήνει και πάλι κάλπες για ανάδειξη νέας Βουλής και πιθανόν κυβέρνησης, τόσο εντείνεται η μάχη μεταξύ των Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικό στόχο για τα δύο κόμματα. Σφήνα και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα μικρά κόμματα που στις 21 Μαΐου ακούμπησαν το όριο του 3% που θα τα έβαζε στη Βουλή.

Του Μανώλη Καλατζή

Advertisement

Η μάχη πλέον δίνεται στα σημεία και μετράνε οι λεπτομέρειες. Τα ραντάρ των κομμάτων αναζητούν κάθε στραβοπάτημα του αντιπάλου, ώστε να πειστούν οι μονίμως αναποφάσιστοι να πάνε στις κάλπες και να επιλέξουν στρατόπεδο. Αυτοί που ψήφισαν στις 21 Μαΐου δύσκολα θα μετακινηθούν, εκτός αν προκύψει κάποιο σημαντικό γεγονός.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης βρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο δύο υποψήφιοι βουλευτές. Ο Σπύρος Πνευματικός της Νέας Δημοκρατίας και ο Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χειρισμός των δύο περιπτώσεων, ήταν διαφορετικός καθώς ο κ. Πνευματικός αποσύρθηκε με οδηγίες Μητσοτάκη από τη κούρσα, ενώ ο Νίκος Φίλης παραμένει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με κίνδυνο αυτό να στοιχίσει, όπως είχαν στοιχίσει και οι δηλώσεις Κατρούγκαλου πριν την 21η Μαΐου.

Πνευματικός… με λάθος πνεύμα

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός, Καθηγητής Ιατρικής, σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, για τη νοσηλεία καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Είχε αναφέρει πως πρέπει λιγο – πολύ να γίνεται επιλογή αφού δεν μπορούν να σωθούν! Ο κ. Πνευματικός είχε πει: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω».

Η δήλωση του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αξιοποιήθηκε δεόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη σκληρότητας των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία. Ο κ. Πνευματικός προσπάθησε να διορθώσει τα όσα είχε πει αλλά η απολογία του δεν έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον έθεσε εκτός ψηφοδελτίων. Ωστόσο επειδή η λίστα των υποψηφίων είναι πλέον καθορισμένη, ο κ. Πνευματικός δήώσε πως σε περίπτωση που εκλεγεί θα παραδώσει την έδρα του στο κόμμα ώστε να αναδειχθεί βουλευτής ο επόμενος στη λίστα. Η δήλωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

Η κίνηση Μητσοτάκη, έστειλε το μήνυμα της επιβεβαίωσης των όσων είχε πει το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου, ότι δηλαδή κανείς από τους εκλελεγμένους βουλευτές δεν είναι σίγουρο ότι θα ξανακαθίσει στα βουλευτικά έδρανα αν δεν ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος.

Παράλληλα κατέστησε σαφές στους ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία δεν σπάζονται τέτοιες θέσεις.

Οι τουρκογενείς της ελληνικής Θράκης

Σε ολίσθημα υπέπεσε και ο πρώην υπουργός Παιδείας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ο οποίος σε τηλεοπτική συζήτηση υποστήριξε ότι Μουσουλμάνος βουλευτής του κόμματος μπορεί να δηλώνει Τούρκος και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λόγο για διαγραφή του.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της σε αντιδράσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, όπου είχαν καταγγείλει ότι η νίκη του Μουσουλμάνου υποψηφίου του κόμματος ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου. Να υπενθυμίσουμε πως η Ροδόπη ήταν ο μοναδικός νομός της Ελλάδας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερίσχυσε της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Φίλης, είπε πως είναι αποδεκτό να έχει το κόμμα υποψήφιο κάποιον που μιλά για «τουρκική μειονότητα»αναφερόμενος στον βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ. Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και Τσιγγάνοι». Ο ίδιος είπε δεν αποδέχεται πως υπάρχει τουρκική μειονότητα αλλά μουσουλμανική με «τρία κεφάλια» και υπερασπίστηκε το δικαίωμα του κ. Οζγκιούρ να δηλώνει Τούρκος.

Παρά το ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την αποπομπή του κ. Φίλη, η ηγεσία του κόμματος υπερασπίστηκε την παραμονή του στα ψηφοδέλτια και αυτό ίσως έχει επιπτώσεις στην Ροδόπη.

ΠΑΣΟΚ ψάχνει θέση

Το ΠΑΣΟΚ από τη πλευρά του προσπαθεί να πείσει ότι είναι πιο αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποσπάσει ψήφους από τα αριστερά. Ωστόσο η παρουσία στελεχών του στα μέσα ενημέρωσης έχει δημιουργήσει σύγχυση για το οικονομικό του πρόγραμμα, καθώς δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν από που θα αντληθούν  έσοδα για κοινωνικές παροχές. Η Ελένη Χρονοπούλου ίσως στοιχίσει στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου καθώς η δημόσια παρουσία της έδωσε την εικόνα της αμηχανίας και της ανετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει με αξιοπιστία του πρόγραμμα που προτείνει.

Μικροί στο νήμα

Οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική, κάτι που θα ανεβάσει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία, στη προσπάθεια της να επιτύχει αυτοδυναμία. Εκτός από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είναι πιθανόν να μπουν στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νάτσιου.

Το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται να μην καταφέρνει να ξεπεράσει το 3%, καθώς οι οικονομικές προτάσεις του θεωρούνται.

Τα μικρά κόμματα, θα αποσπάσουν έδρες κυρίως από το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με προσπάθεια να πειστούν οι ψηφοφόροι να αποφύγουν τη «χαμένη ψήφο», καθώς η παρουσία τους στη Βουλή δεν πρόκειται να συμβάλλει ούτε στη σταθερότητα της κυβέρνησης ούτε στη δημιουργία ισχυρού αντιπολιτευτικού μετώπου.

Από την άλλη καταγράφεται και το Mea Culpa του Αλέξη Τσίπρα ο οποίο παραδέχθηκε πως η απλή αναλογική δεν λειτούργησε και υπήρξε λάθος ο εκλογικός νόμος που ίσχυσε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network